alehar Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam No i stało się - zrobiłem swoja kiełbasę ! W skład farszu wchodziło mieso: łopatka, biodrówka, golonka oraz tłuszcz w postaci słoniny. Mięsa było 2,5 kg, słoniny 0,5 kg. Mieso wieprzowe bardzo szczegółowo okrojone ze wsztkich ścięgien i tłuszczu. Mięso pocięte na małe kawałki peklowało sie w peklosoli (20 g/1 kg miesa) - 43 h, słonina posypana sołą i wstawiona do zamrażalnika po to, aby podczas mielenia nie mazała się. Mielenie mięsa - sitko 12 mm, słonina 4 mm. Temp. farszu podczas mielenia i po zmieleniu ok. 5 st. C. Mięso przyprawione (pieprz, czosnek - 2 główki !!, troche Vegety), dodałem wody (3% w stosunku do masy wyjściowej farszu), słoniny i mieszałem dosyc długo (ok. 20 min). Wcześniej namoczone w zimnej wodzie kiełbaśnice. Czas moczenia - właściwie ok. 12 h - woda zmieniana dwukrotnie. Zabawa z napełnianiem (maszynka elektryczna Zelmer z końcówką). Próba smaku - 2 pętka zaparzone - smak w porządku - można napełniać... Osadzenie na kiju od szczotki ok 2 h Osuszanie (bez zrębków) w temp. ok. 40-45 st. C Wędzenie ok. 3,5 h w temp. 50 - 55 st. C Parzenie w temp. 75 st. C, czas ok. 25 min. Co wyszło ? Smak bardzo dobry - naprawdę ! , kiełbasa krucha, o barwie różowej (bez agresywnej czerwieni). Wady: lekkie podciekanie soku w niektórych pętkach pod skórką widoczne tuż po zaparzaniu po wystygnięciu kiełbasy juz nie, skórka lekko pomarszczona-nie zawsze napięta, gdzie nie gdzie przebarwienia widoczne na skórce. Jak wyczytałem mogła to spowodować za wysoka temp. wędzenia i być moze za długi czas wędzenia. Termometr jest zamocowany na górze wędzarni - czyli prawdopodobnie nie oddaje temperatury w całej wędzarni - to bedzie wymagało wprawy w ocenie całego procesu wędzenia Wydaje mi się również, że za słabo napchałem kiełbaśnice farszem. I jak się przekonałem produkcja kiełbasy to chyba najtrudniesza ze sztuk masarskich w moim krótkim "życiu" wędzarniczym. Serdecznie chce podziękować kol. Mirkowi za cenne porady i konsultacje podczas przygotowań i w trakcie pracy nad moja pierwszą kiełbasą. Poniżej fotki: http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Kielbasa_opis/Temperatura.jpghttp://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Kielbasa_opis/Proba.jpg http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Kielbasa_opis/Osadzanie.jpghttp://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Kielbasa_opis/Gotowa.jpg Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Brawo. :grin: Jak na pierwszy raz, to EXTRA. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Czerwca 2009 :wink: dzięki - ale to naprawde trudna sztuka - sam wiesz...Pewnie, że trzeba zrobić kilkanaście - kilkadziesiąt takich wyrobów - żeby mozna bylo ze spokojem podejśc do tego, na razie był spory stres :shock:Kurczak czy boczek to raczej lekkie zadanie wędzarnicze - tak mi sie wydaje, porównując wkład pracy i czujność podczas produkcji. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Mielenie mięsa - sitko 12 mm Ładnie, jak na początek, wygląda - nie okopcona-ekstra. Osłonkę mocniej napychaj, nie będzie podcieku i marszczenia - czy to sitko to 12mm, coś mi kiełbaska wygląda na drobniej zmieloną? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Czerwca 2009 No przyjacielu drogi na tym ostatnim zdjęciu to tylko jaszcze browarka brakuje :grin: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Mielenie mięsa - sitko 12 mm Ładnie, jak na początek, wygląda - nie okopcona-ekstra. Osłonkę mocniej napychaj, nie będzie podcieku i marszczenia - czy to sitko to 12mm, coś mi kiełbaska wygląda na drobniej zmieloną? :grin: Tak sitko 12 mm (takie jest w zestawie maszynki) sam bylem zaskoczony, ze tak drobna wyszla ta kełbasa, a mieliłem bardzo ostrożnie żeby nie doszło do przeciskania miesa. Ostrze i sitko były naostrzone przed ta operacją. Teraz pewnie ten najlepszy gatunek miesa do farszu pokroiłbym w bardzo drobna kosteczkę. P.S Widzę, że w moim profilu przybyła mi jeszcze jedna kiełbasa !!! :lol: Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Tak sitko 12 mm (takie jest w zestawie maszynki) sam bylem zaskoczony, ze tak drobna wyszla ta kełbasa, a mieliłem bardzo ostrożnie żeby nie doszło do przeciskania miesa. Ostrze i sitko były naostrzone przed ta operacją.Teraz pewnie ten najlepszy gatunek miesa do farszu pokroiłbym w bardzo drobna kosteczkę. Też to miałem- byłem zdziwiony że kiełbaska,, Dziadka w wykonaniu E Anny" wyszła taka miałka.Nie chciało mi się kroić w kosteczkę.Używam szarpaka( dwa otwory w sitku do zelmera) i jest ok.pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ja do produkcji wędlin też polecam szarpaka .Wychodzi fajna kiełbasa.Pozdrawiam :nestor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Po zmielemiu mieso nie bylo tak mocno rozdrobnione, dopiero przechodzac przez ślimak podczas napełniania rozdrobnilo się - choc mi to akurat nie przeszkadza Oczywiscie macie racje i napewno kupie odpowiednie "urzadzenie" do maszynki... mam nadzieje, że chodzi o to:http://www.wyroby-domowe.pl/s40-szarpak-maszynka-p-282.html Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Szarpak to zawsze :smile: jakiś zamiennik noża. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Alehar, czy używasz maszynki "5" ? (bo z linku do sklepu tak wynika :wink: )- niestety zawsze będzie problem z rozdrabnianiem przy napełnianiu taką maszynką, nawet jak pokroisz ręcznie czy szarpakiem, Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Alehar, czy używasz maszynki "5" ? (bo z linku do sklepu tak wynika :wink: ) - niestety zawsze będzie problem z rozdrabnianiem przy napełnianiu taką maszynką, nawet jak pokroisz ręcznie czy szarpakiem, Proponuję nabijać nadziewarką do kiełbas to nie będzie ponownie mielone mięso.Chociaż są dwie szkoły .Ta druga mówi ,że jak nabijasz maszynką do mielenia to dodatkowo mieszasz farsz.Ja do tej pory nabijałem maszynką ,ale następna produkcja będzie nabijana nadziewarką.Zobaczę jaka jest różnica. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Narzekałeś na kolor wędliny ale ten który uzyskałeś wg mnie jest idealny ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 15 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Alehar, czy używasz maszynki "5" ? (bo z linku do sklepu tak wynika :wink: ) - niestety zawsze będzie problem z rozdrabnianiem przy napełnianiu taką maszynką, nawet jak pokroisz ręcznie czy szarpakiem, Tak nr 5 Zelmer Zamowilem juz szarpak (nerke) oraz sitko 14 mm... teraz poszaleję Do MIRO - no... kolorek jest ale jednak okupiony za dlugim wedzenie (tak jak mowilem Ci przez telefon) Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zamowilem juz szarpak (nerke) oraz sitko 14 mm... teraz poszaleję jak pisałem wyżej raczej wątpię :???: - Twoja maszynka jest tak mała że już na ślimaku dochodzi do dużego rozdrobnienia - a już podczas nadziewania zaczyna się "ostra jazda" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 15 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Wlasnie o tym pisalem pare postow wyzej: "Po zmielemiu mieso nie bylo tak mocno rozdrobnione, dopiero przechodzac przez ślimak podczas napełniania rozdrobnilo się - choc mi to akurat nie przeszkadza " Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Czerwca 2009 mi to akurat nie przeszkadzaZapewniam Cię że bardzo szybko zacznie Ci to przeszkadzać. Proponuję zaopatrzenie się w ręczną naszynkę "Alfa 10" jako kompromis pomiędzy sprzętem zupełnego nowicjusza i zaawansowanego wygi często przerabiającego całe półtusze. Sitka kupisz sukcesywnia wg potrzeby i będziesz zadowolony. Pozdrawiam. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Nie wiem, czy lepiej jednak tych pieniędzy nie zainwestować w nadziewarkę. W koncu maszynkę już masz. Ja też robię na Zelmerku "8" i jestem zupełnie zadowolony. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 15 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zalozylem nowy temat w dziale Sprzęt - takie nadziewarki z Allegro...Nie mam pojecia czy sa przydatne do moich dzialan, ale bede czekal na odpowiedzi osób, które maja w tym temacie doswiadczenie. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Czerwca 2009 robię na Zelmerku "8" i jestem zupełnie zadowolonyJednak pomiędzy "5" a "8" jest duża różnica. To "pi razy oko" jak pomiędzy "8" i "10" (mam obie tj. 8 Zelmera i ręczną (poniewczasie, ale dostałem za friko) oraz "Alfę 10". Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Lipca 2009 Kiełbasa wp . Jeszcze dobrze nie wystudzona Rozdrobnienie . Wp kl I jedna połowa siatka -16 mm, druga połowa 12 mm Wp kl II siatka -8mm Wp kl III siatka 2-3 mm- miksowana Podgardle b/s siatka 6 mm . Kiełbasa nadziewana maszynką nr 22. Wędzona w badlejówce z pełną automatyką ręczną typu DOTO Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-73323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Lipca 2009 Wędzona w badlejówce z pełną automatyką ręczną typu DOTO Dziadku a nie przesadziłeś z nastawem gęstości dymu :rolleyes: . I temperaturę o 3 stopnie mógłbyś dać mniejszą :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-73325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.