Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

No i stało się - zrobiłem swoja kiełbasę ! :D

W skład farszu wchodziło mieso: łopatka, biodrówka, golonka oraz tłuszcz w postaci słoniny.

Mięsa było 2,5 kg, słoniny 0,5 kg. Mieso wieprzowe bardzo szczegółowo okrojone ze wsztkich ścięgien i tłuszczu.

Mięso pocięte na małe kawałki peklowało sie w peklosoli (20 g/1 kg miesa) - 43 h, słonina posypana sołą i wstawiona do zamrażalnika po to, aby podczas mielenia nie mazała się.

Mielenie mięsa - sitko 12 mm, słonina 4 mm. Temp. farszu podczas mielenia i po zmieleniu ok. 5 st. C.

Mięso przyprawione (pieprz, czosnek - 2 główki !!, troche Vegety), dodałem wody (3% w stosunku do masy wyjściowej farszu), słoniny i mieszałem dosyc długo (ok. 20 min).

Wcześniej namoczone w zimnej wodzie kiełbaśnice. Czas moczenia - właściwie ok. 12 h - woda zmieniana dwukrotnie.

Zabawa z napełnianiem (maszynka elektryczna Zelmer z końcówką).

Próba smaku - 2 pętka zaparzone - smak w porządku - można napełniać...

Osadzenie na kiju od szczotki :) ok 2 h

Osuszanie (bez zrębków) w temp. ok. 40-45 st. C

Wędzenie ok. 3,5 h w temp. 50 - 55 st. C

Parzenie w temp. 75 st. C, czas ok. 25 min.

Co wyszło ? Smak bardzo dobry - naprawdę ! :), kiełbasa krucha, o barwie różowej (bez agresywnej czerwieni).

Wady: lekkie podciekanie soku w niektórych pętkach pod skórką widoczne tuż po zaparzaniu po wystygnięciu kiełbasy juz nie, skórka lekko pomarszczona-nie zawsze napięta, gdzie nie gdzie przebarwienia widoczne na skórce.

Jak wyczytałem mogła to spowodować za wysoka temp. wędzenia i być moze za długi czas wędzenia. Termometr jest zamocowany na górze wędzarni - czyli prawdopodobnie nie oddaje temperatury w całej wędzarni - to bedzie wymagało wprawy w ocenie całego procesu wędzenia :(:) Wydaje mi się również, że za słabo napchałem kiełbaśnice farszem.

I jak się przekonałem produkcja kiełbasy to chyba najtrudniesza ze sztuk masarskich w moim krótkim "życiu" wędzarniczym.

Serdecznie chce podziękować kol. Mirkowi za cenne porady i konsultacje podczas przygotowań i w trakcie pracy nad moja pierwszą kiełbasą.

Poniżej fotki:

http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Kielbasa_opis/Temperatura.jpghttp://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Kielbasa_opis/Proba.jpg

http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Kielbasa_opis/Osadzanie.jpghttp://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/Kielbasa_opis/Gotowa.jpg

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/
Udostępnij na innych stronach

Brawo. :grin: Jak na pierwszy raz, to EXTRA. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71251
Udostępnij na innych stronach

:wink: dzięki - ale to naprawde trudna sztuka - sam wiesz...

Pewnie, że trzeba zrobić kilkanaście - kilkadziesiąt takich wyrobów - żeby mozna bylo ze spokojem podejśc do tego, na razie był spory stres :shock:

Kurczak czy boczek to raczej lekkie zadanie wędzarnicze - tak mi sie wydaje, porównując wkład pracy i czujność podczas produkcji.

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71256
Udostępnij na innych stronach

Mielenie mięsa - sitko 12 mm

Ładnie, jak na początek, wygląda - nie okopcona-ekstra.

Osłonkę mocniej napychaj, nie będzie podcieku i marszczenia - czy to sitko to 12mm, coś mi kiełbaska wygląda na drobniej zmieloną? :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71258
Udostępnij na innych stronach

No przyjacielu drogi na tym ostatnim zdjęciu to tylko jaszcze browarka brakuje :grin:

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71260
Udostępnij na innych stronach

Mielenie mięsa - sitko 12 mm

Ładnie, jak na początek, wygląda - nie okopcona-ekstra.

Osłonkę mocniej napychaj, nie będzie podcieku i marszczenia - czy to sitko to 12mm, coś mi kiełbaska wygląda na drobniej zmieloną? :grin:

Tak sitko 12 mm (takie jest w zestawie maszynki) sam bylem zaskoczony, ze tak drobna wyszla ta kełbasa, a mieliłem bardzo ostrożnie żeby nie doszło do przeciskania miesa. Ostrze i sitko były naostrzone przed ta operacją.

Teraz pewnie ten najlepszy gatunek miesa do farszu pokroiłbym w bardzo drobna kosteczkę.

 

P.S Widzę, że w moim profilu przybyła mi jeszcze jedna kiełbasa !!! :lol:

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71263
Udostępnij na innych stronach

Tak sitko 12 mm (takie jest w zestawie maszynki) sam bylem zaskoczony, ze tak drobna wyszla ta kełbasa, a mieliłem bardzo ostrożnie żeby nie doszło do przeciskania miesa. Ostrze i sitko były naostrzone przed ta operacją.

Teraz pewnie ten najlepszy gatunek miesa do farszu pokroiłbym w bardzo drobna kosteczkę.

 

Też to miałem- byłem zdziwiony że kiełbaska,, Dziadka w wykonaniu E Anny" wyszła taka miałka.Nie chciało mi się kroić w kosteczkę.Używam szarpaka( dwa otwory w sitku do zelmera) i jest ok.

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71264
Udostępnij na innych stronach

Po zmielemiu mieso nie bylo tak mocno rozdrobnione, dopiero przechodzac przez ślimak podczas napełniania rozdrobnilo się - choc mi to akurat nie przeszkadza :)

 

Oczywiscie macie racje i napewno kupie odpowiednie "urzadzenie" do maszynki... mam nadzieje, że chodzi o to:

http://www.wyroby-domowe.pl/s40-szarpak-maszynka-p-282.html

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71315
Udostępnij na innych stronach

Alehar, czy używasz maszynki "5" ? (bo z linku do sklepu tak wynika :wink: )

- niestety zawsze będzie problem z rozdrabnianiem przy napełnianiu taką maszynką,

nawet jak pokroisz ręcznie czy szarpakiem,

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71389
Udostępnij na innych stronach

Alehar, czy używasz maszynki "5" ? (bo z linku do sklepu tak wynika :wink: )

- niestety zawsze będzie problem z rozdrabnianiem przy napełnianiu taką maszynką,

nawet jak pokroisz ręcznie czy szarpakiem,

Proponuję nabijać nadziewarką do kiełbas to nie będzie ponownie mielone mięso.Chociaż są dwie szkoły .Ta druga mówi ,że jak nabijasz maszynką do mielenia to dodatkowo mieszasz farsz.Ja do tej pory nabijałem maszynką ,ale następna produkcja będzie nabijana nadziewarką.Zobaczę jaka jest różnica.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71411
Udostępnij na innych stronach

Narzekałeś na kolor wędliny ale ten który uzyskałeś wg mnie jest idealny ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71573
Udostępnij na innych stronach

Alehar, czy używasz maszynki "5" ? (bo z linku do sklepu tak wynika :wink: )

- niestety zawsze będzie problem z rozdrabnianiem przy napełnianiu taką maszynką,

nawet jak pokroisz ręcznie czy szarpakiem,

Tak nr 5 Zelmer

Zamowilem juz szarpak (nerke) oraz sitko 14 mm... teraz poszaleję :D

 

Do MIRO - no... kolorek jest :) ale jednak okupiony za dlugim wedzenie (tak jak mowilem Ci przez telefon)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71582
Udostępnij na innych stronach

Zamowilem juz szarpak (nerke) oraz sitko 14 mm... teraz poszaleję :D

jak pisałem wyżej raczej wątpię :???: - Twoja maszynka jest tak mała że już na ślimaku dochodzi do dużego rozdrobnienia - a już podczas nadziewania zaczyna się "ostra jazda"
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71594
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie o tym pisalem pare postow wyzej:

"Po zmielemiu mieso nie bylo tak mocno rozdrobnione, dopiero przechodzac przez ślimak podczas napełniania rozdrobnilo się - choc mi to akurat nie przeszkadza "

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71603
Udostępnij na innych stronach

mi to akurat nie przeszkadza

Zapewniam Cię że bardzo szybko zacznie Ci to przeszkadzać. Proponuję zaopatrzenie się w ręczną naszynkę "Alfa 10" jako kompromis pomiędzy sprzętem zupełnego nowicjusza i zaawansowanego wygi często przerabiającego całe półtusze. Sitka kupisz sukcesywnia wg potrzeby i będziesz zadowolony.

 

Pozdrawiam.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71616
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy lepiej jednak tych pieniędzy nie zainwestować w nadziewarkę. W koncu maszynkę już masz. Ja też robię na Zelmerku "8" i jestem zupełnie zadowolony.
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71618
Udostępnij na innych stronach

Zalozylem nowy temat w dziale Sprzęt - takie nadziewarki z Allegro...

Nie mam pojecia czy sa przydatne do moich dzialan, ale bede czekal na odpowiedzi osób, które maja w tym temacie doswiadczenie.

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71619
Udostępnij na innych stronach

robię na Zelmerku "8" i jestem zupełnie zadowolony

Jednak pomiędzy "5" a "8" jest duża różnica. To "pi razy oko" jak pomiędzy "8" i "10" (mam obie tj. 8 Zelmera i ręczną (poniewczasie, ale dostałem za friko) oraz "Alfę 10".
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-71624
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kiełbasa wp . Jeszcze dobrze nie wystudzona Rozdrobnienie .

Wp kl I jedna połowa siatka -16 mm, druga połowa 12 mm

Wp kl II siatka -8mm

Wp kl III siatka 2-3 mm- miksowana

Podgardle b/s siatka 6 mm .

Kiełbasa nadziewana maszynką nr 22. Wędzona w badlejówce z pełną automatyką ręczną typu DOTO

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-73323
Udostępnij na innych stronach

Wędzona w badlejówce z pełną automatyką ręczną typu DOTO

Dziadku a nie przesadziłeś z nastawem gęstości dymu :rolleyes: . I temperaturę o 3 stopnie mógłbyś dać mniejszą :rolleyes: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2658-kie%C5%82basa-wieprzowa-po-raz-pierwszy/#findComment-73325
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.