abratek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Czerwca 2009 musimy brać pod uwagę wędzenie i peklowanie, ale najczęściej to na złych wędzarniach wędzone są takie wyroby... Wędzarnie, na których wędzicie nie maja ruchu powietrza na całej wędzarni tylko w środkowej części bezpośrednio pod kominem a pozostała część wędzarni to martwe punkty.SZCZEPAN, wielokrotnie wspominałeś o "naszych" złych konstrukcjach, wiem także ze swojego doświadczenia gdzie można popełnić błędy... ale czy twierdzenie że każda wędzarnia kanałowa jest zła nie jest aby zbyt ogólnikowe? - sądzę że sprawa rozbija się o proporcje poszczególnych elementów. Może jako człowiek z wiedzą w tym zakresie pokusiłbyś się o jakieś małe opracowanko wskazujące czego unikać, a na co zwracać uwagę budując wędzarnię, mimo różnych opinii ja uważam że należy też mieć na uwadze że inaczej będzie się zachowywać wędzarnia mała a inaczej duża (chodzi o paleniska bezpośrednie) , bo niby można palić mniejszymi szczapkami ale to z kolei powoduje niestabilność płomienia (powód - mała ilość żaru) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Jaki proces powstaje, gdy w wędzarni mamy do czynienia brakiem ruchu powietrza?????????????? Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Ale czy w wędzarniach kanałowych nie ma prawa być ruchu? pytanie o pirolizę i kondensację to zagadka ? :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Czerwca 2009 abratek, Każda wędzarnia kanałowa musi mieć odpowiedni kanał do wędzarni ( objętość kanału do objętości wędzarni). Nie rozumie, dlaczego większość zadymiarzy wzorcuje się na wędzarniach kanałowych czyżby od (Atosów), ale musimy pamiętać, że atmosy mają wentylatory do osuszania wędlin itp. [ Dodano: Czw Cze 11, 2009 11:09 am ] Ale czy w wędzarniach kanałowych nie ma prawa być ruchu? pytanie o pirolizę i kondensację to zagadka ? :wink:Tak to jest jedna z większości przyczyn pokazywaniu się białka na wędzonkach O czym nikt nie pisze tylko szukamy wady w mięsie Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Każda wędzarnia kanałowa musi mieć odpowiedni kanał do wędzarni ( objętość kanału do objętości wędzarni). Nie rozumie, dlaczego większość zadymiarzy wzorcuje się na wędzarniach kanałowych czyżby od (Atosów), ale musimy pamiętać, że atmosy mają wentylatory do osuszania wędlin itp. Witaj Szcepanie. Czy w wolnej chwili mógłbyś opracować choćby szkic wędzarni dobrej wg Ciebie. Albo wkleić zdjęcia i przybliźone wymiary swojej wędzarni. Z regionów z jakich Ty pochodzisz wywodziło się wielu zdunów mających doświadczenie poniemieckie. Niestety wiedzy swojej nie przekazują a i wielu z nich zabrało ją z sobą. Ja bardzo chętnie spróbuję zrobić wędzarnie wg tych informacji. Nie sądzę aby to była tajemnica. ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Papla, Aby zrobić dobrze funkcjonalną wędzarnie trzeba wziąć takie czynniki jak: -odpowiednią cyrkulacje powietrza -dobre odparowanie -sterylność -panowanie nad takim urządzeniem To są najważniejsze czynniki dobrej wędzarni Paweł tak wrzucę kilka projektów wędzarni. Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Czerwca 2009 -odpowiednią cyrkulacje powietrza -dobre odparowanie -sterylność -panowanie nad takim urządzeniemProszę zwrócić uwagę na kilkukrotne sugestie Dziadka, że wędzarnia nie powinna być szczelna. Już kiedyś o tym pisałam, że w swojej skromnej wędzarni beczkowej stosuję uniesienie beczki o 3cm (podkładam 3 szamotówki) na etapie osuszania oraz wędzenia zimnego. Przez powstałą szczelinę zabierane jest zewnętrzne powietrze co znakomicie poprawia cyrkulację i obniża temperaturę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Przypominam temat temperatura peklowania a wy już kończycie wędzenie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Jak widzicie jest potrzeba stworzenia opracowania w którym będą zawarte uwagi na temat odpowiedniej konstrukcji a mamy takie dyskusje rozstrzelone w różnych wątkach - to dlatego tak "ciągnę za język" SZCZEPANAPrzypominam temat temperatura peklowania a wy już kończycie wędzenie :grin:sie uporządkuje :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Czerwca 2009 W każdej wędzarni można dobrze uwędzić wszystko zależy od operatora.Generalnie trzeba tylko wiedzieć jakie warunki trzeba spełnić by kiełbasa się wędziła- Odpowiedz jest prosta kiełbasy i wędzonki muszą być suche, to znaczy mieć osuszone powierzchnie i odpowiednią temperaturę. Przedstawiłem kilkanaście wiejskich prowizorek i efekty wędzenia w nich. Dokładnie opisywałem zalety,wady i jakie manewry trzeba w nich wykonać by z efektów wędzenia być zadowolonym. Największym błędem jest przy wędzeniu w beczkach ich szczelne przykrywanie zwłaszcza w fazie osuszania - zbyt duża wilgotność w wędzarni . W poradach Szczepana jest profesjonalizm oparty na funkcjonowaniu jego wędzarni którą bardzo dobrze zna . Jest to prawdopodobnie wędzarnia murowana zrobiona na wzór starych wędzarni funkcjonujących jeszcze przed wprowadzenie szaf -popularnych Atmosów, z paleniskiem pod produktami . Szczepan nigdy nie opisuje sposobu wędzenia szczególnie nie pisze jakim materiałem wędzi . W tego typu wędzarniach wędziło się drewnem i trocinami, często doprowadzony był gaz. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Papla, Paweł tak wrzucę kilka projektów wędzarni. Pozdrawiam Nie każ nam czekać Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Witaj -Abratku obiecałeś że zrobisz porządek w tym temacie -dlatego napisałem nie w temacie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Witam!!! Szczepana jest profesjonalizm oparty na funkcjonowaniu jego wędzarni którą bardzo dobrze zna . Jest to prawdopodobnie wędzarnia murowana zrobiona na wzór starych wędzarni funkcjonujących jeszcze przed wprowadzenie szaf -popularnych Atmosów, z paleniskiem pod produktami . Szczepan nigdy nie opisuje sposobu wędzenia szczególnie nie pisze jakim materiałem wędzi . W tego typu wędzarniach wędziło się drewnem i trocinami, często doprowadzony był gaz. PozdrawiamDziadku tak właśnie jak piszesz mam 2 wędzarnie murowane z paleniskiem bezpośrednim!! Materiał, którego używam to drewno olchowe dębowe i trociny tylko olchowe. Pozdrawiam. [ Dodano: Nie Cze 14, 2009 9:38 am ] Wracając pamięciom 15 lat temu chodziłem po domach na prywatki i tam wędziło się w bardzo przeróżnych wędzarniach!!! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Czerwca 2009 murowane z paleniskiem bezpośrednim!! Czyli drewno jest umieszczone bezpośrednio pod wyrobami ? Jeśli tak to jest chyba trudno z opanować temperaturę szczególnie niską. Ja mam tylko beczkę i dwa paleniska jedno 1,5 m a drugie zaraz przy beczce. Do osuszania właśnie przy otwartej beczce używam tego blisko beczki i jest dobrze.(tak mi się przynajmniej wydaje). Kiedy miałem to palenisko tylko dalsze to były problemy z osuszaniem i pieczeniem. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Czerwca 2009 I wszystko się wyjaśniło . Szczepan nie ma problemów z temperaturą z prostego powodu gdy ma za dużą temperaturę już w czasie wędzenia ogień zasypuje trocinami które dają bardzo dużo dymu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Czerwca 2009 gdy ma za dużą temperaturę już w czasie wędzenia ogień zasypuje trocinami które dają bardzo dużo dymu No właśnie jakie to proste i oczywiste. Nie pomyślałem o tym. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Abratku obiecałeś że zrobisz porządek w tym temacierozdzieliłem tworząc temat od roboczą nazwą - wciąż mam nadzieję że powstanie jakieś poważniejsze opracowanie :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Szczepan podesłał mi już jeden projekt. Niestety, jest w PDF-ie (choć to nie problem), gorzej iż ma tylko 72 kB i nie da się powiększyć bez uzyskania efektu brzydkich pikseli. Zaraz go tutaj wkleję, to sami zobaczycie. [ Dodano: Nie Cze 14, 2009 21:59 ] Schemat nadesłany przez Szczepana: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Faktycznie wielkość uniemożliwia dobry odczyt :mellow: Co do projektu to szczerze mówiąc czytając opinie (szczególnie DZIADKA) uważam że główną przyczyną problemów jest górna część takiej konstrukcji jak na rysunku - sam miałem pierwotnie w swojej "Silesi" kominek Ø100, później jednak zwiększyłem do Ø150 i sprawa kondensacji ustąpiła - jednak w ogóle nie używam szybra górnego... PSTemat budowy dobrej wędzarni jest dla mnie aktualny bo za jakiś zamierzam zbudować swój docelowy sprzęt... mam swoje przemyślenia i "kandydata" jednak dyskusja o sposobie umieszczenia paleniska budzi u mnie niepokój Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Czerwca 2009 czyli cos w tym rodzaju????? ryciana pochodzi z książki "Wyrób wędlin i innych przetworów mięsnych" M. Karczewska rok wydania około 1930 ps. przepraszam za jakość ale nie mam dostępu do skanera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udało mi sie zeskanować strony dotyczące wędzarni (coś na potwierdzenie uwag SZCZEPANA) mam nadzieję ze czytelne pozdrawiam jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Czerwca 2009 coś na potwierdzenie uwag SZCZEPANARycina 7 jest jakby zaprzeczeniem :lol: :wink: żart oczywiście... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Wędzarnia murowana 2,20 wysoka 1metr szeroka 1metr głęboka Bardzo praktyczna wędzarnia!!! 3 poziomy Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-72488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Czerwca 2009 SZCZEPAN, a mógłbyś dać fotki ze środka tej wędzarni? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-72492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Czerwca 2009 sawca, Za kilka dni wrzucę 4 projekty bardzo widoczne. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-72496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.