Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

musimy brać pod uwagę wędzenie i peklowanie, ale najczęściej to na złych wędzarniach wędzone są takie wyroby...

Wędzarnie, na których wędzicie nie maja ruchu powietrza na całej wędzarni tylko w środkowej części bezpośrednio pod kominem a pozostała część wędzarni to martwe punkty.

SZCZEPAN, wielokrotnie wspominałeś o "naszych" złych konstrukcjach, wiem także ze swojego doświadczenia gdzie można popełnić błędy... ale czy twierdzenie że każda wędzarnia kanałowa jest zła nie jest aby zbyt ogólnikowe? - sądzę że sprawa rozbija się o proporcje poszczególnych elementów.

Może jako człowiek z wiedzą w tym zakresie pokusiłbyś się o jakieś małe opracowanko wskazujące czego unikać, a na co zwracać uwagę budując wędzarnię,

 

mimo różnych opinii ja uważam że należy też mieć na uwadze że inaczej będzie się zachowywać wędzarnia mała a inaczej duża (chodzi o paleniska bezpośrednie) , bo niby można palić mniejszymi szczapkami ale to z kolei powoduje niestabilność płomienia (powód - mała ilość żaru)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jaki proces powstaje, gdy w wędzarni mamy do czynienia brakiem ruchu powietrza??????????????

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71045
Udostępnij na innych stronach

Ale czy w wędzarniach kanałowych nie ma prawa być ruchu?

 

pytanie o pirolizę i kondensację to zagadka ? :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71046
Udostępnij na innych stronach

abratek, Każda wędzarnia kanałowa musi mieć odpowiedni kanał do wędzarni ( objętość kanału do objętości wędzarni). Nie rozumie, dlaczego większość zadymiarzy wzorcuje się na wędzarniach kanałowych czyżby od (Atosów), ale musimy pamiętać, że atmosy mają wentylatory do osuszania wędlin itp.

 

[ Dodano: Czw Cze 11, 2009 11:09 am ]

Ale czy w wędzarniach kanałowych nie ma prawa być ruchu?

 

pytanie o pirolizę i kondensację to zagadka ? :wink:

Tak to jest jedna z większości przyczyn pokazywaniu się białka na wędzonkach

O czym nikt nie pisze tylko szukamy wady w mięsie

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71047
Udostępnij na innych stronach

Każda wędzarnia kanałowa musi mieć odpowiedni kanał do wędzarni ( objętość kanału do objętości wędzarni). Nie rozumie, dlaczego większość zadymiarzy wzorcuje się na wędzarniach kanałowych czyżby od (Atosów), ale musimy pamiętać, że atmosy mają wentylatory do osuszania wędlin itp.

Witaj Szcepanie. Czy w wolnej chwili mógłbyś opracować choćby szkic wędzarni dobrej wg Ciebie. Albo wkleić zdjęcia i przybliźone wymiary swojej wędzarni. Z regionów z jakich Ty pochodzisz wywodziło się wielu zdunów mających doświadczenie poniemieckie. Niestety wiedzy swojej nie przekazują a i wielu z nich zabrało ją z sobą. Ja bardzo chętnie spróbuję zrobić wędzarnie wg tych informacji. Nie sądzę aby to była tajemnica. ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71050
Udostępnij na innych stronach

Papla,

Aby zrobić dobrze funkcjonalną wędzarnie trzeba wziąć takie czynniki jak:

-odpowiednią cyrkulacje powietrza

-dobre odparowanie

-sterylność

-panowanie nad takim urządzeniem

To są najważniejsze czynniki dobrej wędzarni

Paweł tak wrzucę kilka projektów wędzarni.

Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71054
Udostępnij na innych stronach

-odpowiednią cyrkulacje powietrza

-dobre odparowanie

-sterylność

-panowanie nad takim urządzeniem

Proszę zwrócić uwagę na kilkukrotne sugestie Dziadka, że wędzarnia nie powinna być szczelna.

Już kiedyś o tym pisałam, że w swojej skromnej wędzarni beczkowej stosuję uniesienie beczki o 3cm (podkładam 3 szamotówki) na etapie osuszania oraz wędzenia zimnego. Przez powstałą szczelinę zabierane jest zewnętrzne powietrze co znakomicie poprawia cyrkulację i obniża temperaturę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71068
Udostępnij na innych stronach

Jak widzicie jest potrzeba stworzenia opracowania w którym będą zawarte uwagi na temat odpowiedniej konstrukcji a mamy takie dyskusje rozstrzelone w różnych wątkach - to dlatego tak "ciągnę za język" SZCZEPANA

Przypominam temat temperatura peklowania a wy już kończycie wędzenie :grin:

sie uporządkuje :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71081
Udostępnij na innych stronach

W każdej wędzarni można dobrze uwędzić wszystko zależy od operatora.Generalnie trzeba tylko wiedzieć jakie warunki trzeba spełnić by kiełbasa się wędziła- Odpowiedz jest prosta kiełbasy i wędzonki muszą być suche, to znaczy mieć osuszone powierzchnie i odpowiednią temperaturę. Przedstawiłem kilkanaście wiejskich prowizorek i efekty wędzenia w nich. Dokładnie opisywałem zalety,wady i jakie manewry trzeba w nich wykonać by z efektów wędzenia być zadowolonym. Największym błędem jest przy wędzeniu w beczkach ich szczelne przykrywanie zwłaszcza w fazie osuszania - zbyt duża wilgotność w wędzarni . W poradach Szczepana jest profesjonalizm oparty na funkcjonowaniu jego wędzarni którą bardzo dobrze zna . Jest to prawdopodobnie wędzarnia murowana zrobiona na wzór starych wędzarni funkcjonujących jeszcze przed wprowadzenie szaf -popularnych Atmosów, z paleniskiem pod produktami . Szczepan nigdy nie opisuje sposobu wędzenia szczególnie nie pisze jakim materiałem wędzi . W tego typu wędzarniach wędziło się drewnem i trocinami, często doprowadzony był gaz. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71139
Udostępnij na innych stronach

Witaj -Abratku obiecałeś że zrobisz porządek w tym temacie -dlatego napisałem nie w temacie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71380
Udostępnij na innych stronach

Witam!!!

Szczepana jest profesjonalizm oparty na funkcjonowaniu jego wędzarni którą bardzo dobrze zna . Jest to prawdopodobnie wędzarnia murowana zrobiona na wzór starych wędzarni funkcjonujących jeszcze przed wprowadzenie szaf -popularnych Atmosów, z paleniskiem pod produktami . Szczepan nigdy nie opisuje sposobu wędzenia szczególnie nie pisze jakim materiałem wędzi . W tego typu wędzarniach wędziło się drewnem i trocinami, często doprowadzony był gaz. Pozdrawiam

Dziadku tak właśnie jak piszesz mam 2 wędzarnie murowane z paleniskiem bezpośrednim!!

Materiał, którego używam to drewno olchowe dębowe i trociny tylko olchowe. Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Nie Cze 14, 2009 9:38 am ]

Wracając pamięciom 15 lat temu chodziłem po domach na prywatki i tam wędziło się w bardzo przeróżnych wędzarniach!!!

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71381
Udostępnij na innych stronach

murowane z paleniskiem bezpośrednim!!

Czyli drewno jest umieszczone bezpośrednio pod wyrobami ?

Jeśli tak to jest chyba trudno z opanować temperaturę szczególnie niską.

Ja mam tylko beczkę i dwa paleniska jedno 1,5 m a drugie zaraz przy beczce.

Do osuszania właśnie przy otwartej beczce używam tego blisko beczki i jest dobrze.(tak mi się przynajmniej wydaje).

Kiedy miałem to palenisko tylko dalsze to były problemy z osuszaniem i pieczeniem.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71385
Udostępnij na innych stronach

I wszystko się wyjaśniło . Szczepan nie ma problemów z temperaturą z prostego powodu gdy ma za dużą temperaturę już w czasie wędzenia ogień zasypuje trocinami które dają bardzo dużo dymu. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71386
Udostępnij na innych stronach

gdy ma za dużą temperaturę już w czasie wędzenia ogień zasypuje trocinami które dają bardzo dużo dymu

No właśnie jakie to proste i oczywiste. Nie pomyślałem o tym.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71387
Udostępnij na innych stronach

Abratku obiecałeś że zrobisz porządek w tym temacie

rozdzieliłem tworząc temat od roboczą nazwą - wciąż mam nadzieję że powstanie jakieś poważniejsze opracowanie :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71477
Udostępnij na innych stronach

Szczepan podesłał mi już jeden projekt. Niestety, jest w PDF-ie (choć to nie problem), gorzej iż ma tylko 72 kB i nie da się powiększyć bez uzyskania efektu brzydkich pikseli.

Zaraz go tutaj wkleję, to sami zobaczycie.

 

[ Dodano: Nie Cze 14, 2009 21:59 ]

Schemat nadesłany przez Szczepana:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71478
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie wielkość uniemożliwia dobry odczyt :mellow:

Co do projektu to szczerze mówiąc czytając opinie (szczególnie DZIADKA) uważam że główną przyczyną problemów jest górna część takiej konstrukcji jak na rysunku - sam miałem pierwotnie w swojej "Silesi" kominek Ø100, później jednak zwiększyłem do Ø150 i sprawa kondensacji ustąpiła - jednak w ogóle nie używam szybra górnego...

 

PS

Temat budowy dobrej wędzarni jest dla mnie aktualny bo za jakiś zamierzam zbudować swój docelowy sprzęt... mam swoje przemyślenia i "kandydata" jednak dyskusja o sposobie umieszczenia paleniska budzi u mnie niepokój

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71484
Udostępnij na innych stronach

czyli cos w tym rodzaju?????

 

ryciana pochodzi z książki "Wyrób wędlin i innych przetworów mięsnych" M. Karczewska

rok wydania około 1930

ps. przepraszam za jakość ale nie mam dostępu do skanera

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71520
Udostępnij na innych stronach

coś na potwierdzenie uwag SZCZEPANA

Rycina 7 jest jakby zaprzeczeniem :lol: :wink:

 

żart oczywiście...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-71918
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia murowana

2,20 wysoka

1metr szeroka

1metr głęboka

Bardzo praktyczna wędzarnia!!!

3 poziomy

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-72488
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.