Skocz do zawartości

Ostrzenie sitek i nożyków w domowych warunkach


Rekomendowane odpowiedzi

''zarób 2 tysiaki i pogadamy co tam , ale weź zarób 5 zł na godzinę.''

Nie rozumiem o czym piszesz. Zarób na swoim, w Polsce te 2ooo usd

potem będziesz się mądrzył.

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

marcinct, moim zdaniem odżałować i kupić z nierdzewki.

Spokój z rdzewieniem, czernieniem no i z ostrzeniem /tak piszą ale nie próbowałem/.

Pozdrawiam

witam

co do sitek z nierdzewki sausage maker,cały komplet mimo iż były nowe gotowe do pracy okazało się,że są niestarannie naostrzone,były jakieś minimalne niedociągnięcia.

wszystkie sitka i dwa noże (też z nierdzewki tylko lepszej klasy Tre Spade) poszły

na szlifierke magnetyczną i to dało ten efekt wskazany.dodam jeszcze że jak będzie

się dawać ostrzyć nóż to niech go naostrzy fachowiec z jedej strony gdzie są ostrza

oraz niech doszlifuje górną część,która jest dociskana do części ślimaka to zagwarantuje dobre spasowanie podczas pracy.sitka i noże sprawują się po dzień

dzisiejszy bardzo dobrze,ale tak i tak będe zmieniał maszynke na coś bardziej

profesjonalnego lepszego od tej kochanej Alfy.

 

dodam na koniec,że ostrość sitek i noży wilka bądź maszynki do rozdrabniania ma ogromny wpływ na wyeliminowanie błędów technologicznych jakie często się zdarzają

 

słonecznie pozdrawiam

Marek

Gość Anonymous

Dzieki za odpowiedzi

 

Zamowilem juz nozyk i sitko , no oslonki sztuczne , i praqe powder (nitryty ) bo peklosol w naszym polskim sklepie paczuszka 50g to 70centow , no a za 6$ nitrytow starczy tak pisza do zapeklowanie ponad 100kg miesa (plaska lyzeczka na 2,5 kg miesa)

 

Oczywiscie bede szukal jakiegos fachowca co ma dostep do magnesowki to moze naostrzy te stare bo szkoda mi wyrzucic , choc nie tna one jeszcze najgorzej (maja ok 1 roku ) no ale z tlustym boczkiem sitko 4mm slabo daje rade

Tłuszcz najlepiej mieli się nieco przymrożony ,ale jak naostrzysz te sitka i noże na magnesówce to też pójdzie.

 

[ Dodano: Czw Lip 02, 2009 17:29 ]

Kolega pytał się czy jest możliwe naostrzenie w warunkach domowych ? więc odpisałem. Wiek niema z tym nic wspólnego.

 

Jaki widzisz interes w tym ręcznym ostrzeniu.Nie żyjemy na pustyni a naostrzenie na magnesówce kosztuje 5zł.Niestety wiek ma znaczenie bo kiedyś nie było magnesówek i trzeba to było robić ręcznie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

no a za 6$ nitrytow starczy tak pisza do zapeklowanie ponad 100kg miesa (plaska lyzeczka na 2,5 kg miesa)

UWAŻAJ !! jeśli to czysty nitryt musisz być bardzo ostrożny.

Taka dawka jak piszesz uśmierca konia.

Upewnij się że to nitryt a nie saletra bo może sobie zrobić straszną krzywdę.

Każdy kontakt z nitrytem wymaga szczególnej ostrożności i koniecznie bardzo dokładnie umyj wszystko co miało z nim kontakt.

Nie zapomnij o przechowywaniu w takim miejscu do którego tylko ty masz dostęp.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Gość Anonymous

Dzieki .Uf nie wiedzialem ze to takie niebezpieczne , tu to nazywaja Prague Powder #1.

 

Pisze ze na 5 funtow miesa jedna plaska lyzeczke trzeba dac

 

 

oto link

 

http://www.sausagemaker.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=1707

 

Hm byc moze to nie jest czysty nitryt a mix gdzie nitrytu jest 6.25% tylko dlaczego pisze ze 1 lyzeczka na 2,5kg miesa .

 

Wie ktos jaki procent nitrytu ma peklosol ?

W naszej peklosoli zawartość nitrytu to 0,5-0,6% a w "Waszej" 6,5%.

Ten temat jest gdzieś na forum. Poszukaj.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Gość Anonymous

Jeszcze raz Dziekuje

 

 

No wlasnie tak sobie czytalem o tej Prague Powder - to jest mix soli cukru i jakiegos barwnika gdzie nitryty to 6.25% i pisze ze jedna lyzeczka na 5lbs czyli cos kolo 2,5 kg.

Polska peklosol jak napisal Mirek ma 0,5- 0,6 % nitrytu czyli to by sie zgadzalo ze polskiej peklosoli na 2, 5 kg miesa srednio dajemy 10 lyzeczek i otrzemujemy roztwor nitrytu podobny do tego jaki damy tylko z jednej lyzeszki amerykanskiej mieszanki , z tym ze do tej hamerykanskiej trzeba jeszcze dodac ok 45g czystej soli na 2,5 kg miesa.

Odnośnie ostrzenia sitek.Ostatnio na magnesówce "robiłem" 5 sitek x dwie strony + 1 nożyk (tak jak pisał Marek z Bielska) - zapłaciłem 20 zeta.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Gość Anonymous

hi

 

Skoro tak juz o tych nitrytach , jest jeszcze Prague Powder 2 i tez lyzeczka na 2,5kg , ale pisze na nim ze jest on do wyrobu wdelin dojrzewajacych(salami ) nawet do 6 miesiecy , do peklowania na sucho .

 

Czyzby oprocz nitrytow w tej mieszance byly kultury startowe?

 

No dzis pogadam z kumplem pracuje on w fabryce gdzie robia metalowe skrzynie , moze tam maja magnesowke , a czy to prawda ze sitka z kwasowki nie wymagaja ostrzenia ?

Jaki widzisz interes w tym ręcznym ostrzeniu.Nie żyjemy na pustyni a naostrzenie na magnesówce kosztuje 5zł.Niestety wiek ma znaczenie bo kiedyś nie było magnesówek i trzeba to było robić ręcznie

Idąc dalej takim tokiem myślenia - kiedyś nie było także maszynek. I jeszcze raz napiszę. Kolega pytał czy można naostrzyć w domowych warunkach ? Proste pytanie. Prosta odpowiedź. Może metoda chociaż wydaje się śmieszna to jest skuteczna. Gdybym tego nie wiedział nie pisałbym bzdur.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Wszystko z czasem się tępi - wcześniej czy później, zależy od materiału itp. :wink: .I np: ostrza samoostrzące czy jakieś tam to według mnie "pod publikę" . Nie ma perpetum mobile.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Gość Anonymous
oczywiscie dzieki za rade zibi juz tak zrobilem jak mowiles czyli lekko polecialem je na papierku drobnym , wrazie jakby u kumpla w robocie nie mieli magnesowki , juz rzucala sie na nich rdza wiec teraz choc oczyszczone sa z rdzy
Wszyscy piszą o drobnym papierku, ale może ktoś powiedziałby co ma na myśli, bo to bardzo różnie może być w mniemaniu różnych osób.
AREK

Wodny 80-120 nie będzie za gruby.I tu proszę nie mylić papieru wodnego ze zwykłym, bo jak weźmiemy dwie 80 (wodny i zwykły) to dwie różne gradacje.Można jeszcze użyć pasty polerskiej( do docierania zaworów) nałożonej na szkło.Pasta ma bodajże 3 gradacje.

To wszystko jednak jest doraźnie.Wcześniej czy później i tak magnesówka.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Można jeszcze użyć pasty polerskiej( do docierania zaworów) nałożonej na szkło.Pasta ma bodajże 3 gradacje.

Pasta do mycia zębów też ma trzy gradacje :!: :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Pasta do mycia zębów też ma trzy gradacje :!: :smile:

Ale gniazd zaworowych i zaworów nią nie doszlifujesz, co najwyżej łańcuszek srebrny :grin: :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Fakt jest taki, że wszystkie materiały mają swoją wytrzymałość związaną z ich chemicznymi składami. Stal kwasowa jest bardzo twarda, a to oznacza, że nożyk z niej wykonany tępić będzie się wolniej niż ze zwykłej stali.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

  • 3 tygodnie później...
Szanowni Państwo nie próbujcie ostrzyć sitka i noża w domu bo się nie uda. Każde ostrze skrawające ma co najmniej trzy kąty na „magnesówce” zrobicie jeden i co dalej ? Klops. W Elblągu naostrzenie sitka i noża kosztuje 8 zł. Firma „Kluczyk” ul. Grunwaldzka w Waszej miejscowości też pewnie takie są, które dorabiają klucze i ostrzą profesjonalnie w/w przedmioty.
Leszek
W Gdyni - Chyloni na ryneczku tez można naostrzyć noże i sitka do maszynki.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Można naostrzyć w domu nożyk. Sitko mniej się „tępi” a jeżeli staramy się używać jedną stronę to w nożyku można ostrzyć powierzchnię nie tą co przylega do sitka. Tak ostrzą w punktach gdzie nie ma magnesówki. Jest to jak najbardziej prawidłowy sposób ostrzenia noża.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Jest to jak najbardziej prawidłowy sposób ostrzenia noża.

Nie! to nie jest prawidłowy sposób ostrzenia. Co najwyżej bardzo zastępczy.

Każde ostrze skrawające ma co najmniej trzy kąty na „magnesówce” zrobicie jeden i co dalej ? Klops.

Nożyk do maszynki ma cztery kąty. Klopsa nie ma. Dwa na magnesówce, a dalsze dwa robiłem ręcznie, bez żadnego problemu. Innej możliwości nie widzę.
Jak najbardziej prawidłowy. Każde narzędzie tnące ma dwa kąty: kąt natarcia i kąt przyłożenia. Ostrzy się narzędzie ostrząc jeden z tych kątów. Ale może się mylę, jestem z zawodu mechanik obróbki skrawaniem.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

W przypadku noży do maszynki ostrzy się tylko jedną płaszczyznę, tą która współpracuje z sitkiem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.