Paula Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Lipca 2009 ''zarób 2 tysiaki i pogadamy co tam , ale weź zarób 5 zł na godzinę.''Nie rozumiem o czym piszesz. Zarób na swoim, w Polsce te 2ooo usd potem będziesz się mądrzył. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Lipca 2009 marcinct, moim zdaniem odżałować i kupić z nierdzewki. Spokój z rdzewieniem, czernieniem no i z ostrzeniem /tak piszą ale nie próbowałem/. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Lipca 2009 witamco do sitek z nierdzewki sausage maker,cały komplet mimo iż były nowe gotowe do pracy okazało się,że są niestarannie naostrzone,były jakieś minimalne niedociągnięcia.wszystkie sitka i dwa noże (też z nierdzewki tylko lepszej klasy Tre Spade) poszłyna szlifierke magnetyczną i to dało ten efekt wskazany.dodam jeszcze że jak będziesię dawać ostrzyć nóż to niech go naostrzy fachowiec z jedej strony gdzie są ostrzaoraz niech doszlifuje górną część,która jest dociskana do części ślimaka to zagwarantuje dobre spasowanie podczas pracy.sitka i noże sprawują się po dzieńdzisiejszy bardzo dobrze,ale tak i tak będe zmieniał maszynke na coś bardziejprofesjonalnego lepszego od tej kochanej Alfy. dodam na koniec,że ostrość sitek i noży wilka bądź maszynki do rozdrabniania ma ogromny wpływ na wyeliminowanie błędów technologicznych jakie często się zdarzają słonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Lipca 2009 Dzieki za odpowiedzi Zamowilem juz nozyk i sitko , no oslonki sztuczne , i praqe powder (nitryty ) bo peklosol w naszym polskim sklepie paczuszka 50g to 70centow , no a za 6$ nitrytow starczy tak pisza do zapeklowanie ponad 100kg miesa (plaska lyzeczka na 2,5 kg miesa) Oczywiscie bede szukal jakiegos fachowca co ma dostep do magnesowki to moze naostrzy te stare bo szkoda mi wyrzucic , choc nie tna one jeszcze najgorzej (maja ok 1 roku ) no ale z tlustym boczkiem sitko 4mm slabo daje rade Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Lipca 2009 Tłuszcz najlepiej mieli się nieco przymrożony ,ale jak naostrzysz te sitka i noże na magnesówce to też pójdzie. [ Dodano: Czw Lip 02, 2009 17:29 ] Kolega pytał się czy jest możliwe naostrzenie w warunkach domowych ? więc odpisałem. Wiek niema z tym nic wspólnego. Jaki widzisz interes w tym ręcznym ostrzeniu.Nie żyjemy na pustyni a naostrzenie na magnesówce kosztuje 5zł.Niestety wiek ma znaczenie bo kiedyś nie było magnesówek i trzeba to było robić ręcznie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Lipca 2009 no a za 6$ nitrytow starczy tak pisza do zapeklowanie ponad 100kg miesa (plaska lyzeczka na 2,5 kg miesa) UWAŻAJ !! jeśli to czysty nitryt musisz być bardzo ostrożny. Taka dawka jak piszesz uśmierca konia. Upewnij się że to nitryt a nie saletra bo może sobie zrobić straszną krzywdę. Każdy kontakt z nitrytem wymaga szczególnej ostrożności i koniecznie bardzo dokładnie umyj wszystko co miało z nim kontakt. Nie zapomnij o przechowywaniu w takim miejscu do którego tylko ty masz dostęp. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Lipca 2009 Dzieki .Uf nie wiedzialem ze to takie niebezpieczne , tu to nazywaja Prague Powder #1. Pisze ze na 5 funtow miesa jedna plaska lyzeczke trzeba dac oto link http://www.sausagemaker.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=1707 Hm byc moze to nie jest czysty nitryt a mix gdzie nitrytu jest 6.25% tylko dlaczego pisze ze 1 lyzeczka na 2,5kg miesa . Wie ktos jaki procent nitrytu ma peklosol ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Lipca 2009 W naszej peklosoli zawartość nitrytu to 0,5-0,6% a w "Waszej" 6,5%.Ten temat jest gdzieś na forum. Poszukaj. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Lipca 2009 Jeszcze raz Dziekuje No wlasnie tak sobie czytalem o tej Prague Powder - to jest mix soli cukru i jakiegos barwnika gdzie nitryty to 6.25% i pisze ze jedna lyzeczka na 5lbs czyli cos kolo 2,5 kg.Polska peklosol jak napisal Mirek ma 0,5- 0,6 % nitrytu czyli to by sie zgadzalo ze polskiej peklosoli na 2, 5 kg miesa srednio dajemy 10 lyzeczek i otrzemujemy roztwor nitrytu podobny do tego jaki damy tylko z jednej lyzeszki amerykanskiej mieszanki , z tym ze do tej hamerykanskiej trzeba jeszcze dodac ok 45g czystej soli na 2,5 kg miesa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Lipca 2009 Odnośnie ostrzenia sitek.Ostatnio na magnesówce "robiłem" 5 sitek x dwie strony + 1 nożyk (tak jak pisał Marek z Bielska) - zapłaciłem 20 zeta. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Lipca 2009 hi Skoro tak juz o tych nitrytach , jest jeszcze Prague Powder 2 i tez lyzeczka na 2,5kg , ale pisze na nim ze jest on do wyrobu wdelin dojrzewajacych(salami ) nawet do 6 miesiecy , do peklowania na sucho . Czyzby oprocz nitrytow w tej mieszance byly kultury startowe? No dzis pogadam z kumplem pracuje on w fabryce gdzie robia metalowe skrzynie , moze tam maja magnesowke , a czy to prawda ze sitka z kwasowki nie wymagaja ostrzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Lipca 2009 Jaki widzisz interes w tym ręcznym ostrzeniu.Nie żyjemy na pustyni a naostrzenie na magnesówce kosztuje 5zł.Niestety wiek ma znaczenie bo kiedyś nie było magnesówek i trzeba to było robić ręcznieIdąc dalej takim tokiem myślenia - kiedyś nie było także maszynek. I jeszcze raz napiszę. Kolega pytał czy można naostrzyć w domowych warunkach ? Proste pytanie. Prosta odpowiedź. Może metoda chociaż wydaje się śmieszna to jest skuteczna. Gdybym tego nie wiedział nie pisałbym bzdur. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Lipca 2009 Wszystko z czasem się tępi - wcześniej czy później, zależy od materiału itp. :wink: .I np: ostrza samoostrzące czy jakieś tam to według mnie "pod publikę" . Nie ma perpetum mobile. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Lipca 2009 oczywiscie dzieki za rade zibi juz tak zrobilem jak mowiles czyli lekko polecialem je na papierku drobnym , wrazie jakby u kumpla w robocie nie mieli magnesowki , juz rzucala sie na nich rdza wiec teraz choc oczyszczone sa z rdzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Lipca 2009 Wszyscy piszą o drobnym papierku, ale może ktoś powiedziałby co ma na myśli, bo to bardzo różnie może być w mniemaniu różnych osób. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Lipca 2009 Wodny 80-120 nie będzie za gruby.I tu proszę nie mylić papieru wodnego ze zwykłym, bo jak weźmiemy dwie 80 (wodny i zwykły) to dwie różne gradacje.Można jeszcze użyć pasty polerskiej( do docierania zaworów) nałożonej na szkło.Pasta ma bodajże 3 gradacje.To wszystko jednak jest doraźnie.Wcześniej czy później i tak magnesówka. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Lipca 2009 Można jeszcze użyć pasty polerskiej( do docierania zaworów) nałożonej na szkło.Pasta ma bodajże 3 gradacje. Pasta do mycia zębów też ma trzy gradacje :!: :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Lipca 2009 Pasta do mycia zębów też ma trzy gradacje :!: :smile: Ale gniazd zaworowych i zaworów nią nie doszlifujesz, co najwyżej łańcuszek srebrny :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Lipca 2009 Fakt jest taki, że wszystkie materiały mają swoją wytrzymałość związaną z ich chemicznymi składami. Stal kwasowa jest bardzo twarda, a to oznacza, że nożyk z niej wykonany tępić będzie się wolniej niż ze zwykłej stali. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-73183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszekeb Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Lipca 2009 Szanowni Państwo nie próbujcie ostrzyć sitka i noża w domu bo się nie uda. Każde ostrze skrawające ma co najmniej trzy kąty na „magnesówce” zrobicie jeden i co dalej ? Klops. W Elblągu naostrzenie sitka i noża kosztuje 8 zł. Firma „Kluczyk” ul. Grunwaldzka w Waszej miejscowości też pewnie takie są, które dorabiają klucze i ostrzą profesjonalnie w/w przedmioty. Cytuj Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-74403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Lipca 2009 W Gdyni - Chyloni na ryneczku tez można naostrzyć noże i sitka do maszynki. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-74405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Lipca 2009 Można naostrzyć w domu nożyk. Sitko mniej się „tępi” a jeżeli staramy się używać jedną stronę to w nożyku można ostrzyć powierzchnię nie tą co przylega do sitka. Tak ostrzą w punktach gdzie nie ma magnesówki. Jest to jak najbardziej prawidłowy sposób ostrzenia noża. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-74409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Lipca 2009 Jest to jak najbardziej prawidłowy sposób ostrzenia noża.Nie! to nie jest prawidłowy sposób ostrzenia. Co najwyżej bardzo zastępczy. Każde ostrze skrawające ma co najmniej trzy kąty na „magnesówce” zrobicie jeden i co dalej ? Klops.Nożyk do maszynki ma cztery kąty. Klopsa nie ma. Dwa na magnesówce, a dalsze dwa robiłem ręcznie, bez żadnego problemu. Innej możliwości nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-74461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Lipca 2009 Jak najbardziej prawidłowy. Każde narzędzie tnące ma dwa kąty: kąt natarcia i kąt przyłożenia. Ostrzy się narzędzie ostrząc jeden z tych kątów. Ale może się mylę, jestem z zawodu mechanik obróbki skrawaniem. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-74471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Lipca 2009 W przypadku noży do maszynki ostrzy się tylko jedną płaszczyznę, tą która współpracuje z sitkiem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2697-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCyk%C3%B3w-w-domowych-warunkach/page/2/#findComment-74473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.