Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

]w 1973 lub 1974 roku w zakładach mięsnych na Żeraniu w Warszawie realizowane było zamówienie na kabanosy, gdzie gałkę muszkatołową zastąpiono kardamonem, a kminek zastąpiono czarnuszką.

Zainteresowała mnie ta informacja i postanowiłam wypróbować kabanosy z powyższą kombinacją przypraw.

Czarnuszkę nazywają również czarnym kminem i na ogół używana jest do pieczywa. Jest to przyprawa o pikantnym, dobrze wyczuwalnym smaku. Ponieważ nigdzie nie spotkałam się z normą jej użycia, na początek zastosowałam ilość taką, jak dla kardamonu, czyli 0,2g/kg. Po spróbowaniu farszu na surowo podniosłam dawkę do 0,35g/kg.

Smak i aromat kabanosów godny polecenia. Równolegle zrobiłam tradycyjnie przyprawione kabanoski, to znaczy kminkiem (0,7g/kg) oraz gorczycą (1g/kg). Degustatorzy zdecydowanie wybrali czarnuszkę, chociaż mnie, miłośniczce kminku, smakują w obu wersjach.

W wolnej chwili podam cały przepis, zdjęcia oraz wskazówki odnośnie przygotowania oraz mieszania przypraw. Kabanoski wyszły superkruche, rozdrabniane wg "16" czyli 8 i 10mm.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111234
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czarnuszkę nazywają również czarnym kminem i na ogół używana jest do pieczywa.

A czy nie są to przypadkiem takie czarne ziarenka, którymi Turcy posypują swój biały chlebek, np. na kebaba?
Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111325
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie . Kiedyś eksperymentalnie dodałem czernuszki do swojego chleba i od tego czasu muszę - wszyscy polubili . Zapeklowałem właśnie mięso wprawdzie nie na kabanosy , ale sprawdzę na części farszu takie przyprawianie . Mam pytanie do EAnny czy dawałaś czarnuszkę i kardamon rozdrobnione . Pozdrawiam zuberek .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111333
Udostępnij na innych stronach

czy dawałaś czarnuszkę i kardamon rozdrobnione

Tak. Kardamon kupiłam mielony (jest to cały owoc mielony razem z łupinką) natomiast maleńkie ziarenka czarnuszki rozdrobniłam moździerzem razem z ziarnami pieprzu.

Nastepnym razem zaryzykuję i podniosę dawkę czarnuszki do 0,5g/kg farszu. Liczę na przebicie się specyficznego, piekacego smaku tej przyprawy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111356
Udostępnij na innych stronach

mozolnie wybierałem drobne ziarenka z łupiny

Te ziarenka to cała istota przyprawy. Jeżeli jednak stosujemy je pozbawione osłonki, należy dawkę kardamonu znacznie zredukować. Jest to bardzo silna, dominujaca przyprawa i jej nadmiar nie jest wskazany.

Kiedyś też się zastanawiałam, czy dawka 02g/kg dotyczy całych owocników czy samych zirenek. Znalazłam w jakimś szczegółowym opisie kiełbasy rzeszowskiej informację, że chodzi o całe, zmielone owocniki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111454
Udostępnij na innych stronach

Teraz kabanosy zrobię nie z boczku jako II, tylko z typowej dwójki zobaczę co za różnica.

I z szynki II z okrawek szynki i łopatki.

prawdziwe polskie kabanosy robi się z koniny :thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111590
Udostępnij na innych stronach

No ale nie w/g norm 16-ti

16-ka to norma dla produktów handlowych.

Ja za moich dziecinnych czasów pamietam handel z wędlinami, tylko jako "gołe haki" :wink:

Rodzice kupowali mięso i wędliny od znajowmego leśniczego który przywoził towar do domu i reszte chowali sami.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111615
Udostępnij na innych stronach

Ja za moich dziecinnych czasów pamietam handel z wędlinami, tylko jako "gołe haki" :wink:

W latach 70-tych tak było , ale może nie w całej Polsce. Widzę że jesteś z Zabrza to chyba za czasów Gierka na Śląsku nie mogliśmy aż tak narzekać. Co innego w centralnej Polsce.

Trochę się postało w kolejce i dostało się może nie całkiem dobre wędliny ale lepsze niż teraz te z marketów.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111642
Udostępnij na innych stronach

Jadłem dawno temu kabanosy z nutrii , były bardzo dobre.

oj pamiętam jak ś.p. tata woził pyszne kiełbaski od kolegi co robił je z nutri i boczku

pycha :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111648
Udostępnij na innych stronach

Trochę się postało w kolejce i dostało się może nie całkiem dobre wędliny ale lepsze niż teraz te z marketów.

Zdecydowanie tak, staram się być obiektywny

pomimo odruchu wymiotnego na sama myśl o "ludowym raju". :wink:

 

Dzisiejsze zjadanie makietowego szajsu

to podstawowa przyczyna przedwczesnej śmierci i chorób! :cool:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111762
Udostępnij na innych stronach

my robilismy kabanosy z boczku i baraniego miesa, chetnie zrobilbym je jeszcze raz.

Nigdy takich nie jadłem.

Czy różnica jest duża?

 

Które lepsze twoim zdaniem?

Wieprzowe czy z baraniną?

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111775
Udostępnij na innych stronach

ostat

Nigdy takich nie jadłem.

Czy różnica jest duża?

ostatnio jadlem chyba jakies 25-30 lat temu wiec jaki byl smak juz dokladnie nie pamietam. Wiem tylko ze bardzo je lubilem, ale moze byc ze w tym okresie nie mielismy duzego wyboru. Dlatego chcialbym je kiedys jeszcze raz zrobic zeby sie przekonac czy wspanialy smak byl spowodowany zlym zaopatrzeniem rynku miesnego, czy moze naprawde byl to rarytas.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111777
Udostępnij na innych stronach

Wiem tylko ze bardzo je lubilem,

Decyzja zapadła! :thumbsup:

 

Świeć panie nad dusza baranka.

Nie mogę tak tego zostawić bez sprawdzenia! :grin:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111780
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.