EAnna Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Maja 2010 ]w 1973 lub 1974 roku w zakładach mięsnych na Żeraniu w Warszawie realizowane było zamówienie na kabanosy, gdzie gałkę muszkatołową zastąpiono kardamonem, a kminek zastąpiono czarnuszką.Zainteresowała mnie ta informacja i postanowiłam wypróbować kabanosy z powyższą kombinacją przypraw. Czarnuszkę nazywają również czarnym kminem i na ogół używana jest do pieczywa. Jest to przyprawa o pikantnym, dobrze wyczuwalnym smaku. Ponieważ nigdzie nie spotkałam się z normą jej użycia, na początek zastosowałam ilość taką, jak dla kardamonu, czyli 0,2g/kg. Po spróbowaniu farszu na surowo podniosłam dawkę do 0,35g/kg. Smak i aromat kabanosów godny polecenia. Równolegle zrobiłam tradycyjnie przyprawione kabanoski, to znaczy kminkiem (0,7g/kg) oraz gorczycą (1g/kg). Degustatorzy zdecydowanie wybrali czarnuszkę, chociaż mnie, miłośniczce kminku, smakują w obu wersjach. W wolnej chwili podam cały przepis, zdjęcia oraz wskazówki odnośnie przygotowania oraz mieszania przypraw. Kabanoski wyszły superkruche, rozdrabniane wg "16" czyli 8 i 10mm. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Maja 2010 Czarnuszkę nazywają również czarnym kminemwitaj wiesz Aniu że ja nie spotkałem się z tą przyprawą,nie wiem nawet jaki to smak... :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Maja 2010 Czarnuszkę nazywają również czarnym kminem i na ogół używana jest do pieczywa.A czy nie są to przypadkiem takie czarne ziarenka, którymi Turcy posypują swój biały chlebek, np. na kebaba? Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Maja 2010 Witam serdecznie . Kiedyś eksperymentalnie dodałem czernuszki do swojego chleba i od tego czasu muszę - wszyscy polubili . Zapeklowałem właśnie mięso wprawdzie nie na kabanosy , ale sprawdzę na części farszu takie przyprawianie . Mam pytanie do EAnny czy dawałaś czarnuszkę i kardamon rozdrobnione . Pozdrawiam zuberek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Maja 2010 czy dawałaś czarnuszkę i kardamon rozdrobnioneTak. Kardamon kupiłam mielony (jest to cały owoc mielony razem z łupinką) natomiast maleńkie ziarenka czarnuszki rozdrobniłam moździerzem razem z ziarnami pieprzu. Nastepnym razem zaryzykuję i podniosę dawkę czarnuszki do 0,5g/kg farszu. Liczę na przebicie się specyficznego, piekacego smaku tej przyprawy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Maja 2010 Dziękuję za wyjaśnienie , jest to cały owoc mielony razem z łupinką) tego nie wiedziałem i mozolnie wybierałem drobne ziarenka z łupiny :devil: Pozdrawiam zuberek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 13 Maja 2010 zuberek, no to w takim razie należy Ci się medal - złoty za tą "robotę" :wink: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Maja 2010 mozolnie wybierałem drobne ziarenka z łupinyTe ziarenka to cała istota przyprawy. Jeżeli jednak stosujemy je pozbawione osłonki, należy dawkę kardamonu znacznie zredukować. Jest to bardzo silna, dominujaca przyprawa i jej nadmiar nie jest wskazany. Kiedyś też się zastanawiałam, czy dawka 02g/kg dotyczy całych owocników czy samych zirenek. Znalazłam w jakimś szczegółowym opisie kiełbasy rzeszowskiej informację, że chodzi o całe, zmielone owocniki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Maja 2010 kabanosy :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Maja 2010 Teraz kabanosy zrobię nie z boczku jako II, tylko z typowej dwójki zobaczę co za różnica.I z szynki II z okrawek szynki i łopatki. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Maja 2010 Teraz kabanosy zrobię nie z boczku jako II, tylko z typowej dwójki zobaczę co za różnica. I z szynki II z okrawek szynki i łopatki.prawdziwe polskie kabanosy robi się z koniny :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Maja 2010 prawdziwe polskie kabanosy robi się z koniny :thumbsup: No ale nie w/g norm 16-ti . Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 15 Maja 2010 Jadłem dawno temu kabanosy z nutrii , były bardzo dobre. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 15 Maja 2010 No ale nie w/g norm 16-ti16-ka to norma dla produktów handlowych. Ja za moich dziecinnych czasów pamietam handel z wędlinami, tylko jako "gołe haki" :wink: Rodzice kupowali mięso i wędliny od znajowmego leśniczego który przywoził towar do domu i reszte chowali sami. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 15 Maja 2010 Ja za moich dziecinnych czasów pamietam handel z wędlinami, tylko jako "gołe haki" :wink: W latach 70-tych tak było , ale może nie w całej Polsce. Widzę że jesteś z Zabrza to chyba za czasów Gierka na Śląsku nie mogliśmy aż tak narzekać. Co innego w centralnej Polsce. Trochę się postało w kolejce i dostało się może nie całkiem dobre wędliny ale lepsze niż teraz te z marketów. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 15 Maja 2010 Jadłem dawno temu kabanosy z nutrii , były bardzo dobre.oj pamiętam jak ś.p. tata woził pyszne kiełbaski od kolegi co robił je z nutri i boczku pycha :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 15 Maja 2010 Dzisiejsze kabanoski 40 % I z szynki 60 % II okrawki z szynki i łopatki. ( jeszcze w beczce. po pieczeniu :thumbsup: ) Degustacja z a parę dni. :wink: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 16 Maja 2010 Trochę się postało w kolejce i dostało się może nie całkiem dobre wędliny ale lepsze niż teraz te z marketów. Zdecydowanie tak, staram się być obiektywny pomimo odruchu wymiotnego na sama myśl o "ludowym raju". :wink: Dzisiejsze zjadanie makietowego szajsu to podstawowa przyczyna przedwczesnej śmierci i chorób! Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 16 Maja 2010 my robilismy kabanosy z boczku i baraniego miesa, chetnie zrobilbym je jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 16 Maja 2010 my robilismy kabanosy z boczku i baraniego miesa, chetnie zrobilbym je jeszcze raz.Nigdy takich nie jadłem. Czy różnica jest duża? Które lepsze twoim zdaniem? Wieprzowe czy z baraniną? Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 16 Maja 2010 ostatNigdy takich nie jadłem. Czy różnica jest duża?ostatnio jadlem chyba jakies 25-30 lat temu wiec jaki byl smak juz dokladnie nie pamietam. Wiem tylko ze bardzo je lubilem, ale moze byc ze w tym okresie nie mielismy duzego wyboru. Dlatego chcialbym je kiedys jeszcze raz zrobic zeby sie przekonac czy wspanialy smak byl spowodowany zlym zaopatrzeniem rynku miesnego, czy moze naprawde byl to rarytas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 16 Maja 2010 Wiem tylko ze bardzo je lubilem,Decyzja zapadła! :thumbsup: Świeć panie nad dusza baranka. Nie mogę tak tego zostawić bez sprawdzenia! :grin: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 16 Maja 2010 Też mam w zamrażalce mięso baranie a mam zamiar zrobić kabanosy w tym tygodniu i chyba też się skuszę na dodanie baraniny. Moja opinia wkrótce Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-111803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 20 Maja 2010 Oto moje kabanosy z baraniną przed wędzeniem ale za to z moim wiernym pomocnikiem Jutro wędzenie i degustacja. Dam znać jaki smak Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-112235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Maja 2010 duduś, jak naciągałeś jelita na lejek, bo ja chyba mam za duży lejek 15mm bo jakoś nie mogę sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2712-mi%C4%99so-na-kabanosy/page/3/#findComment-112257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.