KLIMEK_RAVEN Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435&page=2 mieso juz sie pekluje:))mam pytanie czy gorczyca (przyprawy) ma byc w ziarkach czy rozdrobniona i czy po peklowaniu mieso sie myje (płuka lub moczy) czy takie jakie jest po peklowaniu idzie do dalszego mielenia i przyprawiania:)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Mięso peklowane na sucho nie płucze się, mieli doprawia wyrabia i do osłonek. Gorczyca to tak jak chcesz, jeden mili, inny lekko przeciera w moździerzu, a jeszcze inny wsypuje w całości. Na przekroju w kiełbasie Dziadka nie widać w całości ziaren, należy więc domniemać że autor przyprawę przemielił. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 dziekuje:) za wyczerpujące informacje mam nadzieje ze moja pierwsza kielbasa bedzie poczatkiem długiej przygody w ściecie dymu, smaku i zapachu - niech kubki smakowe ryczą z nirvany:))))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Przemioelona da bardziej intensywny smak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Mięso to pojęcie ogólne . Można peklować różne mięsa na sucho a więc na wędzonki i kiełbasy . Peklując mięsa na wędzonki a szczegółowiej to uformowane poszczególne mięśnie z szynek jak również karkówka ,schab itd .możemy je płukać po przepeklowaniu lub nie ,zależy to od stężenia solanki jakiej użyliśmy. Przechodząc do meritum sprawy mięsa używane do kiełbas są to mięsa drobne a więc różnego rodzaju kawałki, kawałeczki ścinki pochodzące z obróbki elementów na wędzonki jak również z obróbki mięśni na pieczenie itd . Peklujemy je tradycyjnie w warunkach domowych metodą suchą i nigdy nie płuczemy w wodzie. Piszę w warunkach domowych tradycyjnych dlatego ze w nowoczesnej metodzie peklujemy na pół sucho ale to inna historia .Przyprawy praktycznie dodajemy zawsze mielone , chociaż pojawiają się dziwolągi że próbuje się w celach markietyngowych dodawać pieprz i inne w całości nie mielone . I to by było na tyle, zastanawiam się zawsze jak postąpić z tym całym ziarnem przyprawy w plastrze połknąć takie ziarenko rozgryźć czy po prostu wypluć uważając by w kogo nie trafić i to by było pytanie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 wedzarnia wlasnie wytestowana na poczatku bylem smutny bo cos nie bardzo szedł dym ale jak sie dobrze rozpalilo to i szedl fajnie dym i temperatura przepalalem go okolo 2 godzinek i wszystko idzie narazie SUPER! ile czasu maxymalnie moze sie kielbasa odadzac w kielbasnicach bo myslaelem aby jutro wieczorem dokonac napełnienia jelit a w poniedzialek okolo wieczora zaczac wedzic (nie za dlugo?). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 ile czasu maxymalnie moze sie kielbasa odadzac w kielbasnicach bo myslaelem aby jutro wieczorem dokonac napełnienia jelit a w poniedzialek okolo wieczora zaczac wedzic (nie za dlugo?).Lepiej by było nie zostawiać jej aż na 24 godziny, tym bardziej, że na pn zapowiadają cd upałów. No chyba, że osadzać możeesz gdzieś w chłodnym (piwnica?) miejscu. Jeśli nie, to po nocy przenieś batony do lodówki. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 a ile najkrocej mogą sie osadzac starczy im powiedzmy 3 godziny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 KLIMEK_RAVEN, tak, może wystarczyć. Generalnie gro receptur podaje osadzanie w temp max 12 st przez np noc, lub - alternatywnie - 3-4 godz w 20 st C Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Lato to jest wymarzony okres wypoczynku ciężki okres do wyrobu domowych wędlin jeżeli nie mamy zaplecza chłodniczego .Osadzanie bardzo ważny proces w wyrobie kiełbas. Pora w tej chwili wysokich temperatur jak również dobry okres dla owadów proponuję wyjście, nadziać kiełbasę przed 24 godz, rozwiesić na balkonie lub w piwnicy na kijach i gdy słońce rano wzejdzie tak na wysokość chłopa zaczynać wędzenie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Dzikuje DZIADKU, za uwazam dobry start w świat dymu i smaku:)) MOJE PIERWSE DZIEŁO! a tu sie troche pochwale co mi wyszlo (błąd - następnym razem musze bardziej pilnosac aby jelita bardziej nabijać na full - teraz sie balem ze mi strzelą i w paru miejscach wyszly takie male dziury (prózniowe heheh) http://img195.imageshack.us/img195/5563/47194465.jpg http://img10.imageshack.us/img10/4708/53032365.jpg http://img9.imageshack.us/img9/6324/78479953.jpg http://img195.imageshack.us/img195/3967/39958407.jpg http://img4.imageshack.us/img4/4944/61239149.jpg http://img195.imageshack.us/img195/9595/65193008.jpg http://img10.imageshack.us/img10/9049/36589150.jpg co najważniejsze kiełbasa w smaku jest bardzo dobra i wszystkim bardzo smakuje:)) mi tez;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Klimek, aby materiał pokrywający komore nie dotykal bezposrednio do wędzonek, zrób takie coś: Rysowane na szybko, więc nie zwracaj uwagi. Ważna idea. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Witam.Klimek, albo jelita miałeś "giganty" albo szyneczkę "liliputka" Pierwsze koty za płoty.Najważniejsze, że wszystkim smakuje :tongue: Teraz już tylko z górki Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 szyneczka - malutka bo tez testowa:)) peklowalem krotko i na sucho wiec nie szlem w ilosc tak tylko chcialem poczuc kontakt z wedzonką)kielbasnice rozmiar 26-28 choc te piersze wyszly dłłuuuugie bo amalo je pozawijalem ale za pierszym razem moze sie chyba przytrafic troche dziadostwa:)) aby to potem poprawic hihihihi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-76007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Brawo!A wędzarnia to klasyka, po prostu bajka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-76014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 a wedzoneczka bardzo smacna poprostu rozeszla sie na pniu musialem walczyc o kawalek aby sprobowac bo jak sie dorwali to tylko szum bylo slychac:))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-76015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 ale za pierszym razem moze sie chyba przytrafic troche dziadostwa:)) aby to potem poprawic hihihihiJa wędząc pierwszy raz , "przedobrzyłem" a i tak wszystkim smakowało. Powodzenia :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-76046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.