Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435&page=2

 

mieso juz sie pekluje:))

mam pytanie czy gorczyca (przyprawy) ma byc w ziarkach czy rozdrobniona

 

i czy po peklowaniu mieso sie myje (płuka lub moczy) czy takie jakie jest po peklowaniu idzie do dalszego mielenia i przyprawiania:))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/
Udostępnij na innych stronach

Mięso peklowane na sucho nie płucze się, mieli doprawia wyrabia i do osłonek.

Gorczyca to tak jak chcesz, jeden mili, inny lekko przeciera w moździerzu, a jeszcze inny wsypuje w całości.

Na przekroju w kiełbasie Dziadka nie widać w całości ziaren, należy więc domniemać że autor przyprawę przemielił.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75787
Udostępnij na innych stronach

dziekuje:) za wyczerpujące informacje mam nadzieje ze moja pierwsza kielbasa bedzie poczatkiem długiej przygody w ściecie dymu, smaku i zapachu - niech kubki smakowe ryczą z nirvany:)))))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75788
Udostępnij na innych stronach

Przemioelona da bardziej intensywny smak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75797
Udostępnij na innych stronach

Mięso to pojęcie ogólne . Można peklować różne mięsa na sucho a więc na wędzonki i kiełbasy . Peklując mięsa na wędzonki a szczegółowiej to uformowane poszczególne mięśnie z szynek jak również karkówka ,schab itd .możemy je płukać po przepeklowaniu lub nie ,zależy to od stężenia solanki jakiej użyliśmy. Przechodząc do meritum sprawy mięsa używane do kiełbas są to mięsa drobne a więc różnego rodzaju kawałki, kawałeczki ścinki pochodzące z obróbki elementów na wędzonki jak również z obróbki mięśni na pieczenie itd . Peklujemy je tradycyjnie w warunkach domowych metodą suchą i nigdy nie płuczemy w wodzie. Piszę w warunkach domowych tradycyjnych dlatego ze w nowoczesnej metodzie peklujemy na pół sucho ale to inna historia .Przyprawy praktycznie dodajemy zawsze mielone , chociaż pojawiają się dziwolągi że próbuje się w celach markietyngowych dodawać pieprz i inne w całości nie mielone . I to by było na tyle, zastanawiam się zawsze jak postąpić z tym całym ziarnem przyprawy w plastrze połknąć takie ziarenko rozgryźć czy po prostu wypluć uważając by w kogo nie trafić i to by było pytanie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75799
Udostępnij na innych stronach

wedzarnia wlasnie wytestowana na poczatku bylem smutny bo cos nie bardzo szedł dym ale jak sie dobrze rozpalilo to i szedl fajnie dym i temperatura przepalalem go okolo 2 godzinek i wszystko idzie narazie SUPER!

ile czasu maxymalnie moze sie kielbasa odadzac w kielbasnicach bo myslaelem aby jutro wieczorem dokonac napełnienia jelit a w poniedzialek okolo wieczora zaczac wedzic (nie za dlugo?).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75801
Udostępnij na innych stronach

ile czasu maxymalnie moze sie kielbasa odadzac w kielbasnicach bo myslaelem aby jutro wieczorem dokonac napełnienia jelit a w poniedzialek okolo wieczora zaczac wedzic (nie za dlugo?).

Lepiej by było nie zostawiać jej aż na 24 godziny, tym bardziej, że na pn zapowiadają cd upałów. No chyba, że osadzać możeesz gdzieś w chłodnym (piwnica?) miejscu. Jeśli nie, to po nocy przenieś batony do lodówki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75802
Udostępnij na innych stronach

KLIMEK_RAVEN,

tak, może wystarczyć.

Generalnie gro receptur podaje osadzanie w temp max 12 st przez np noc, lub - alternatywnie - 3-4 godz w 20 st C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75805
Udostępnij na innych stronach

Lato to jest wymarzony okres wypoczynku ciężki okres do wyrobu domowych wędlin jeżeli nie mamy zaplecza chłodniczego .Osadzanie bardzo ważny proces w wyrobie kiełbas. Pora w tej chwili wysokich temperatur jak również dobry okres dla owadów proponuję wyjście, nadziać kiełbasę przed 24 godz, rozwiesić na balkonie lub w piwnicy na kijach i gdy słońce rano wzejdzie tak na wysokość chłopa zaczynać wędzenie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75806
Udostępnij na innych stronach

Dzikuje DZIADKU, za uwazam dobry start w świat dymu i smaku:))

 

MOJE PIERWSE DZIEŁO!

 

a tu sie troche pochwale co mi wyszlo (błąd - następnym razem musze bardziej pilnosac aby jelita bardziej nabijać na full - teraz sie balem ze mi strzelą i w paru miejscach wyszly takie male dziury (prózniowe heheh)

 

 

http://img195.imageshack.us/img195/5563/47194465.jpg

http://img10.imageshack.us/img10/4708/53032365.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/6324/78479953.jpg

http://img195.imageshack.us/img195/3967/39958407.jpg

http://img4.imageshack.us/img4/4944/61239149.jpg

http://img195.imageshack.us/img195/9595/65193008.jpg

http://img10.imageshack.us/img10/9049/36589150.jpg

 

 

 

 

co najważniejsze kiełbasa w smaku jest bardzo dobra i wszystkim bardzo smakuje:)) mi tez;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75995
Udostępnij na innych stronach

Klimek, aby materiał pokrywający komore nie dotykal bezposrednio do wędzonek, zrób takie coś:

 

 

Rysowane na szybko, więc nie zwracaj uwagi. Ważna idea.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75996
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Klimek, albo jelita miałeś "giganty" albo szyneczkę "liliputka"

:cool:

 

Pierwsze koty za płoty.Najważniejsze, że wszystkim smakuje :tongue: Teraz już tylko z górki :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-75997
Udostępnij na innych stronach

szyneczka - malutka bo tez testowa:)) peklowalem krotko i na sucho wiec nie szlem w ilosc tak tylko chcialem poczuc kontakt z wedzonką:))

kielbasnice rozmiar 26-28 choc te piersze wyszly dłłuuuugie bo amalo je pozawijalem

 

ale za pierszym razem moze sie chyba przytrafic troche dziadostwa:)) aby to potem poprawic hihihihi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-76007
Udostępnij na innych stronach

a wedzoneczka bardzo smacna poprostu rozeszla sie na pniu musialem walczyc o kawalek aby sprobowac bo jak sie dorwali to tylko szum bylo slychac:)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-76015
Udostępnij na innych stronach

ale za pierszym razem moze sie chyba przytrafic troche dziadostwa:)) aby to potem poprawic hihihihi

Ja wędząc pierwszy raz , "przedobrzyłem" a i tak wszystkim smakowało.

Powodzenia :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2792-ostatnie-pytania-do-kielbasy-dziadk-1/#findComment-76046
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.