Skocz do zawartości

Co zrobic z kielbasa szynkowa po rozmrozeniu ?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zadymiaczy i chcialbym sie zapytac co moge zrobic z kielbasa szynkowa po rozmrozeniu ktora byla juz raz parzona ?

Kiedys to normalnie jedlismy po rozmrozeniu ale od czasu czytania forum ile to bakteri w tym siedzi niechce juz ryzykowac.

Wiem ze trzeba by poddac kielbase obroce termicznej ale jakiej i w ilu stopniach C

Za wszelkie wskazowki dzieki wielkie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2834-co-zrobic-z-kielbasa-szynkowa-po-rozmrozeniu/
Udostępnij na innych stronach

Na przyszlośc zamrażaj surową !

A teraz to ja bym zjadł ja tak jak jest, ale jak chcesz być na 1000 % pewny to przeprowadz proces parzenioa jeszcze raz, będzie twarda / twardtrza, ale 'bezpieczniejsza"

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2834-co-zrobic-z-kielbasa-szynkowa-po-rozmrozeniu/#findComment-77349
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jeśli zamroziłeś produkt świeży (a na pewno tak było), przechowywałeś w odpowiedniej temperaturze (max. temp -18*C, najlepiej -21*C) i rozmrażanie nie polegało na tym, że szynkowa leżała cały dzień w kuchni na stole, tylko przełożyłeś ją z zamrażarki do lodówki, to spożywaj śmiało bez żadnej obróbki cieplnej, SMACZNEGO

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2834-co-zrobic-z-kielbasa-szynkowa-po-rozmrozeniu/#findComment-77362
Udostępnij na innych stronach

Towar poddany obróbce termicznej po rozmrożeniu należy jeść i nie wpadać w panikę bakteriologiczną . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2834-co-zrobic-z-kielbasa-szynkowa-po-rozmrozeniu/#findComment-77388
Udostępnij na innych stronach

co moge zrobic z kielbasa szynkowa po rozmrozeniu ktora byla juz raz parzona ?

Tak, jak napisał Dziadek, kiełbasę należy jeść i nie kombinować.

Ponieważ lwia część mojej produkcji wędliniarskiej przeznaczona jest na wydanie dla rodziny, zawsze wszystko parzę zaraz po wędzeniu i następnie zamrażam. Mam wtedy gwarancję, że obróbka termiczna przeprowadzona jest prawidłowo.

Nigdy po rozmrożeniu niczego z tymi wędlinami nie robiłam poza jedzeniem :grin:

Zajadają również małe dzieci i nigdy nie miały jakichkolwiek sensacji żołądkowych. A są to (za)sterylnie chowane mieszczuchy, stosunkowo mało odporne na zakażenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2834-co-zrobic-z-kielbasa-szynkowa-po-rozmrozeniu/#findComment-77395
Udostępnij na innych stronach

kiełbasę należy jeść i nie kombinować.

tak robię od lat i figurę trzymam " baletniczą " :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2834-co-zrobic-z-kielbasa-szynkowa-po-rozmrozeniu/#findComment-77398
Udostępnij na innych stronach

ile to bakteri w tym siedzi

Bakterie :question: :smile: :grin: :lol: :shock:

Lepiej jedz i nie myśl o nich, bo z mikrobiologicznego punktu widzenia - są wszędzie.

A bakterii coli chyba do szynkowej nie dodawałeś? :grin:

 

następnie zamrażam

A ja mrożę tylko kaszankę i grillową, obie po rozmrożeniu grzeję albo na patelni, albo na ogniu. Pozostałe wyroby robię na bieżąco. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2834-co-zrobic-z-kielbasa-szynkowa-po-rozmrozeniu/#findComment-77399
Udostępnij na innych stronach

Troche jestem zdezorietowany ale postanowilem jeszcze raz parzyc poniewaz kielbasa byla robiona tylko z miesa solonego a nie peklowanego zobaczymy co wyjdzie? :rolleyes: a kielbase ta robilem bedac ostatnio w Polsce i musialem ja parzyc bo czekala ja podroz.

Ato moje cudo za 14 zloty beczka i 3 godzinki roboty wszystko na szybko

 

 

 

kanal daje rady

palenisko

wedzenie

 

no to mam teraz poza balkonowa , wypadowa oddalona tylko 1050 km

:wink: :wink: wedzarnie no i teraz czy tu czy tam zawsze jestem w domu :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2834-co-zrobic-z-kielbasa-szynkowa-po-rozmrozeniu/#findComment-77404
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.