Gość Wiesław Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Przy okazji pobytu u znajomych na wybrzeżu poczęstowano nas sałatką warzywna o ciekawym smaku, okazało sie, ze znajduja sie w niej suszone pomidory, nawiazała sie dyskusja na temat mozliwości wykorzystania takich pomidorków w róznego rodzaju potrawach. W internecie jest wiele sposobów suszenia pomidorów, główne w piekarnikach, mnie natomiast ciekawi wykorzystanie suszarki do grzybów, co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Spoko wszystko możesz suszyć (wszystkie warzywa i prawie wszystkie owoce), ale nie wszystkie odmiany pomidorów nadają się do suszenia. Te wodniste (Holenderskie) zostanie tylko flak. Musisz mieć mięśiste Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Te wodniste (Holenderskie) zostanie tylko flak. Musisz mieć mięśiste Kiedyś , nie wiem jak dzisiaj , uważano za mięsiste pomidory tzw. malinówki . Można by spróbować gruntowe limo , mają mało pestek i stosuje się je na przemysłowy wyrób soków i przecierów . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 uważano za mięsiste pomidory tzw. malinówkiUwaga: pod nazwą malinówki sprzedaje się różne badziewne pomidory, byle tylko skórka miała różowawy odcień. O prawdziwe malinówki, opisane przez Andrzej K, coraz trudniej. Cena też jest wysoka. Znam jeszcze kilka innych amatorskich odmian pomidorów o bardzo mięsistym środku i wręcz śladowej zawartosci pestek. Dosyć znane bawole serca, podobne, lecz mniejsze mieszańce z żółtymi oraz okazałe pomidory o kształce papryki. Te ostatnie uprawiamy od lat z nasion pochodzących z Kanady. Nasionka oczywiście co roku z własnej uprawy. Niestety, z okazałego pomidora wypłukuje się nie wiecej niz 10 nasion. Wymienione pomidory zawierają stosunkowo mało wody a dużo treści. Wszystkie nadaja sie do suszenia. Jednak ze wzgledu na rozmiary najlepsze są gruntowe limo. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Należy tylko pamiętać, że pomidory (warzywa lub owoce) bezpestkowe – które normalnie występują jako pestkowe bo w końcu jak by się rozmnażały, to zazwyczaj genetyczna sztuczka (choć nie zawsze). Skoro robimy zdrowe wędliny należy i nad tym się zastanowić. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Chcąc prowadzić produkcję z nasion swoich pomidorów w nastepnych latach, należy zwracać uwagę na napis na torebce. Jeśli przy nazwie odmiany jest znacznik F1 to znaczy, iż jest to odmiana heteorozyjna, która w pierwszym, drugim i ewentualnie trzecim roku daje wspaniałe plony, jednak nasina nie nadają się do dalszej produkcji. Nastepuje tzw. wyradzanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 to zazwyczaj genetyczna sztuczka (choć nie zawsze).Uprawiam te pomidory ponad dwadzieścia lat. Odmianę żółtą wyhodowałam sama, selekcjonując nasiona z najbardziej okazałych owoców. Któregoś roku odkryłam mianowicie, że jeden z krzaków obrodził żółtymi pomidorami o zmienionym nieco kształcie, wewnątrz owoce mięsiste, niskopestkowe i z lekka przebarwione na różowo. Widać, że skrzyżowały się z bawolimi sercami. Od tego roku wysiewam je regularnie i powielam te korzystne cechy :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Bardzo cenne uwagi, głównie polecane sa pomidory podłuzne i mięsiste, niektórzy pisza o wyjmowaniu pestek, czy to moze mieć znaczenie dla końcowego efektu, na razie zadaję pytania czysto teoretyczne, bowiem przymierzam sie do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 mięsista i mało pestkowa odmiana to "Baron" niestety rosną tez bardzo duże więc nie wim czy nadają sie do suszenia :question: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Wiesław tu są moje doświadczenia z pomidorami lima https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47693&highlight=#47693 Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Anetko bardzo dziekuje za link do odpowiedniej strony osobiście szukałem w wyszukiwarce "pomidorów" a należało poszukać "przetworów" niby proste, a jednak :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2009 Rok temu suszyłem pomidory odmiany 'bawole serce' w suszarce do grzybów (Manta MM452, z tych tanich. Równie tanie są suszarki firmy MPM). Wyszły świetnie. Oczywiście jeżeli uda Ci się dorwać pomidorki bardziej mięsiste, o mniejszej zawartości wody, to lepiej. Suszyłem razem ze skórkami, usunąwszy jedynie pestki.Ponieważ suszarka ta osiąga wewnątrz temperaturę ok. 72 st. C. zastanawiam się, czy można jej użyć do parzenia wędlin (pytanie to zadałem tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3911 ) Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-78879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Września 2009 Ponieważ suszarka ta osiąga wewnątrz temperaturę ok. 72 st. C. zastanawiam się, czy można jej użyć do parzenia wędlinProces parzenia dotyczy działania wody lub pary wodnej. Czy umieszczenie produktu w suszarce do grzybów i poddanie go działaniu temperatury, można nazwać "parzeniem"? Będzie to suszenie. O efekcie takiej obróbki termicznej, musisz przekonać się sam. W ramach doświadczenia należy, kawałek kiełbasy sparzyć w wodzie a drugi umieścić w suszarce. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-79101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Września 2009 Witam,Ja mam coś ok. 16 krzaków odmiany San Marzano (czyli tak na nasze pomidor śliwkowy) Już zaprawiłem pierwszy słoik litrowy suszonych pomidorów (z suszonym czosnkiem i tymiankiem). Używałem suszarki mpm. Pomidory kroiłem na połówki, posypywałem solą i suszonym tymiankiem. Suszyłem jakieś 3 dni z przerwami.Część (tych mniejszych) wysuszyła się "na sztywno", część "na gumowato" Całość wrzuciłem do słoja i załalem goracym tłuszczem (mieszanina oleju słonecznikowego z oliwą). Dekielek od słoiczka zassał.Za jakiś czas otworzę i dan znać jak wyszło smakowo.W sumie mam ok 15-20 kg na krzakach, więc jeszcze będę kombinował.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-79322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Września 2009 Odwołując się do pierwszego posta w sprawie suszonych pomodorów podaje przepis na tzw. pomidory podsuszane. Oryginalny znajduje się z takiej ładnej dużej kolorowej książce kucharskiej z samymi przekaskami (w serii były jeszcze ryby i owoce morza oraz desery i ciasta). Przepis (tak mniej więcej:)): 1. Składniki: pomidory oczywiście - w sumie stosowałem jak podleci, co było , tymianek suszony, sól kamienna, czosnek, oliwa z oliwek "ekstra vergine", bazylia suszona. 2. Sprzęt - piekarnik jako się rzekło, ale do niego taka "kratka rusztowa". 3. Robimy - na kratce układamy pomidory pokrojone na pół (małe) lub na 4 części (łódeczki), posypujemy solą i tymiankiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni), pod kratke wkładam taką niska blachę od kompletu kuchenki i posypuje solą, która wchłania sok spływajacy z pomidorów. W tzw. międzyczasie do miseczki wlewam szklankę oliwy, dodaję zmiażdżony i rozdrobniony czosnek oraz bazylię, odstawiam, żeby się przegryzło. Pomidory powinny siedzieć w 180 stopniach ok 1 godziny, jeżeli wczęsniej skórka zacznie się robic czarna to wtedy zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy dalej tak aby łacznie czas wyniósł 2,5 godziny. Gotowe pomidory gorace wrzucamy do oliwy i zostawiamy do przestygnięcia. Zamkniete w słoiku można podobno przechowywac kilkanaście dni w lodówce ale nie próbowałem. Zawsze były zjedzone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-79427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Września 2009 W nawiązaniu do suszenia - dziś zebrałem jakieś 2 kg z krzaczków, wrzucam fotke jednego przekrojonego (pestek jak na lekarstwo Zico ), i jeszcze w ramach chwalenia się produkt finalny suszenia sprzed tygodnia :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-79555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carski Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Września 2009 Wyglądają bardzo apetycznie Cytuj przyprawowo.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-79646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniewomir Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Września 2010 Ja jedno czasowo suszę 15kg w domowej roboty suszarce, co śmieszne zostaje z tego maksymalnie 2-2,5L gotowych pomidorów suszonych. Puki co mam 7L suszonych pomidorów i zastanawiam się co dalej...jaki przepis wybrać. Odnośnie samej suszarki. Jest to samoróbka z grzałką zamontowaną na dolnym ruszcie o mocy 300W. Pomidory suszą się okolo 30h natomiast grzyby jeśli wstawi się wieczorem na na południe dnia następnego są już suche. pomidory Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-122242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Września 2010 Pomysł ciekawy . A możesz dać foto dolnego rusztu z grzałką i fotkę pomidorów już ususzonych. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-122243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniewomir Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Września 2010 jutro będę miał możliwość i postaram się na jutro wrzucić zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-122244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Września 2010 lilliwashere, co to za odmiana :question: czyżby to lima :question: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-122371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Września 2010 Lima kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-122373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Września 2010 dzięki tak też się potem domyśliłem dlatego edytowałem swojego posta .Jeszcze raz dziękijacekn, Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-122374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniewomir Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Września 2010 Zgodnie z tym co powiedziałem wysyłam zdjęcia "samoróbki" suszarki jest to dolna jedna z trzech części, dwie pozostałe to ruszty.. http://img163.imageshack.us/img163/5997/20100902002.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-122513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Września 2010 Szanowne, Szanowni,Staliśmy się posiadaczami nowej suszarki NIEWIADÓW i chcemy zrobić suszone pomidory.Przeglądałem temat i proszę o podanie przepisu ale dokładnie „jak to się robi” co by się na pewno udałoDziękujeMirek z Beatą Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-122523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.