Skocz do zawartości

Suszone pomidory


Rekomendowane odpowiedzi

Przy okazji pobytu u znajomych na wybrzeżu poczęstowano nas sałatką warzywna o ciekawym smaku, okazało sie, ze znajduja sie w niej suszone pomidory, nawiazała sie dyskusja na temat mozliwości wykorzystania takich pomidorków w róznego rodzaju potrawach. W internecie jest wiele sposobów suszenia pomidorów, główne w piekarnikach, mnie natomiast ciekawi wykorzystanie suszarki do grzybów, co o tym sądzicie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/
Udostępnij na innych stronach

Spoko wszystko możesz suszyć (wszystkie warzywa i prawie wszystkie owoce), ale nie wszystkie odmiany pomidorów nadają się do suszenia. Te wodniste (Holenderskie) zostanie tylko flak. Musisz mieć mięśiste

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77620
Udostępnij na innych stronach

Te wodniste (Holenderskie) zostanie tylko flak. Musisz mieć mięśiste

Kiedyś , nie wiem jak dzisiaj , uważano za mięsiste pomidory tzw. malinówki . Można by spróbować gruntowe limo , mają mało pestek i stosuje się je na przemysłowy wyrób soków i przecierów .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77627
Udostępnij na innych stronach

uważano za mięsiste pomidory tzw. malinówki

Uwaga: pod nazwą malinówki sprzedaje się różne badziewne pomidory, byle tylko skórka miała różowawy odcień. O prawdziwe malinówki, opisane przez Andrzej K, coraz trudniej. Cena też jest wysoka.

Znam jeszcze kilka innych amatorskich odmian pomidorów o bardzo mięsistym środku i wręcz śladowej zawartosci pestek. Dosyć znane bawole serca, podobne, lecz mniejsze mieszańce z żółtymi oraz okazałe pomidory o kształce papryki. Te ostatnie uprawiamy od lat z nasion pochodzących z Kanady. Nasionka oczywiście co roku z własnej uprawy. Niestety, z okazałego pomidora wypłukuje się nie wiecej niz 10 nasion.

Wymienione pomidory zawierają stosunkowo mało wody a dużo treści. Wszystkie nadaja sie do suszenia. Jednak ze wzgledu na rozmiary najlepsze są gruntowe limo.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77642
Udostępnij na innych stronach

Należy tylko pamiętać, że pomidory (warzywa lub owoce) bezpestkowe – które normalnie występują jako pestkowe bo w końcu jak by się rozmnażały, to zazwyczaj genetyczna sztuczka (choć nie zawsze).

Skoro robimy zdrowe wędliny należy i nad tym się zastanowić.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77645
Udostępnij na innych stronach

Chcąc prowadzić produkcję z nasion swoich pomidorów w nastepnych latach, należy zwracać uwagę na napis na torebce. Jeśli przy nazwie odmiany jest znacznik F1 to znaczy, iż jest to odmiana heteorozyjna, która w pierwszym, drugim i ewentualnie trzecim roku daje wspaniałe plony, jednak nasina nie nadają się do dalszej produkcji. Nastepuje tzw. wyradzanie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77647
Udostępnij na innych stronach

to zazwyczaj genetyczna sztuczka (choć nie zawsze).

Uprawiam te pomidory ponad dwadzieścia lat. Odmianę żółtą wyhodowałam sama, selekcjonując nasiona z najbardziej okazałych owoców. Któregoś roku odkryłam mianowicie, że jeden z krzaków obrodził żółtymi pomidorami o zmienionym nieco kształcie, wewnątrz owoce mięsiste, niskopestkowe i z lekka przebarwione na różowo. Widać, że skrzyżowały się z bawolimi sercami. Od tego roku wysiewam je regularnie i powielam te korzystne cechy :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77650
Udostępnij na innych stronach

Bardzo cenne uwagi, głównie polecane sa pomidory podłuzne i mięsiste, niektórzy pisza o wyjmowaniu pestek, czy to moze mieć znaczenie dla końcowego efektu, na razie zadaję pytania czysto teoretyczne, bowiem przymierzam sie do tematu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77696
Udostępnij na innych stronach

Wiesław tu są moje doświadczenia z pomidorami lima

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47693&highlight=#47693

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-77704
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Rok temu suszyłem pomidory odmiany 'bawole serce' w suszarce do grzybów (Manta MM452, z tych tanich. Równie tanie są suszarki firmy MPM). Wyszły świetnie. Oczywiście jeżeli uda Ci się dorwać pomidorki bardziej mięsiste, o mniejszej zawartości wody, to lepiej.

Suszyłem razem ze skórkami, usunąwszy jedynie pestki.

Ponieważ suszarka ta osiąga wewnątrz temperaturę ok. 72 st. C. zastanawiam się, czy można jej użyć do parzenia wędlin (pytanie to zadałem tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3911 )

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-78879
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ suszarka ta osiąga wewnątrz temperaturę ok. 72 st. C. zastanawiam się, czy można jej użyć do parzenia wędlin

Proces parzenia dotyczy działania wody lub pary wodnej. Czy umieszczenie produktu w suszarce do grzybów i poddanie go działaniu temperatury, można nazwać "parzeniem"?

Będzie to suszenie.

O efekcie takiej obróbki termicznej, musisz przekonać się sam.

W ramach doświadczenia należy, kawałek kiełbasy sparzyć w wodzie a drugi umieścić w suszarce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-79101
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Ja mam coś ok. 16 krzaków odmiany San Marzano (czyli tak na nasze pomidor śliwkowy) Już zaprawiłem pierwszy słoik litrowy suszonych pomidorów (z suszonym czosnkiem i tymiankiem). Używałem suszarki mpm. Pomidory kroiłem na połówki, posypywałem solą i suszonym tymiankiem. Suszyłem jakieś 3 dni z przerwami.

Część (tych mniejszych) wysuszyła się "na sztywno", część "na gumowato" :)

Całość wrzuciłem do słoja i załalem goracym tłuszczem (mieszanina oleju słonecznikowego z oliwą). Dekielek od słoiczka zassał.

Za jakiś czas otworzę i dan znać jak wyszło smakowo.

W sumie mam ok 15-20 kg na krzakach, więc jeszcze będę kombinował.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-79322
Udostępnij na innych stronach

Odwołując się do pierwszego posta w sprawie suszonych pomodorów podaje przepis na tzw. pomidory podsuszane. Oryginalny znajduje się z takiej ładnej dużej kolorowej książce kucharskiej z samymi przekaskami (w serii były jeszcze ryby i owoce morza oraz desery i ciasta).

 

Przepis (tak mniej więcej:)):

1. Składniki: pomidory oczywiście - w sumie stosowałem jak podleci, co było :), tymianek suszony, sól kamienna, czosnek, oliwa z oliwek "ekstra vergine", bazylia suszona.

2. Sprzęt - piekarnik jako się rzekło, ale do niego taka "kratka rusztowa".

3. Robimy - na kratce układamy pomidory pokrojone na pół (małe) lub na 4 części (łódeczki), posypujemy solą i tymiankiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni), pod kratke wkładam taką niska blachę od kompletu kuchenki i posypuje solą, która wchłania sok spływajacy z pomidorów.

W tzw. międzyczasie do miseczki wlewam szklankę oliwy, dodaję zmiażdżony i rozdrobniony czosnek oraz bazylię, odstawiam, żeby się przegryzło.

 

Pomidory powinny siedzieć w 180 stopniach ok 1 godziny, jeżeli wczęsniej skórka zacznie się robic czarna to wtedy zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy dalej tak aby łacznie czas wyniósł 2,5 godziny.

 

Gotowe pomidory gorace wrzucamy do oliwy i zostawiamy do przestygnięcia.

 

Zamkniete w słoiku można podobno przechowywac kilkanaście dni w lodówce ale nie próbowałem. Zawsze były zjedzone :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-79427
Udostępnij na innych stronach

W nawiązaniu do suszenia - dziś zebrałem jakieś 2 kg z krzaczków, wrzucam fotke jednego przekrojonego (pestek jak na lekarstwo Zico :(), i jeszcze w ramach chwalenia się produkt finalny suszenia sprzed tygodnia :grin:

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-79555
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Ja jedno czasowo suszę 15kg w domowej roboty suszarce, co śmieszne zostaje z tego maksymalnie 2-2,5L gotowych pomidorów suszonych.

Puki co mam 7L suszonych pomidorów i zastanawiam się co dalej...jaki przepis wybrać.

Odnośnie samej suszarki. Jest to samoróbka z grzałką zamontowaną na dolnym ruszcie o mocy 300W. Pomidory suszą się okolo 30h natomiast grzyby jeśli wstawi się wieczorem na na południe dnia następnego są już suche.

pomidory

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-122242
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z tym co powiedziałem wysyłam zdjęcia "samoróbki" suszarki jest to dolna jedna z trzech części, dwie pozostałe to ruszty..

http://img163.imageshack.us/img163/5997/20100902002.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-122513
Udostępnij na innych stronach

Szanowne, Szanowni,

Staliśmy się posiadaczami nowej suszarki NIEWIADÓW i chcemy zrobić suszone pomidory.

Przeglądałem temat i proszę o podanie przepisu ale dokładnie „jak to się robi” co by się na pewno udało

Dziękuje

Mirek z Beatą

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2839-suszone-pomidory/#findComment-122523
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.