Pacan Wojciech Opublikowano 24 Października Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 24 Października Żywe , czy Burgund zastosowałaś ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1043982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Października Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 25 Października Wojtku, Burgund zastosowałam. Ruszyły suszone. Żywe są odłożone, tak na wszelki wypadek jak coś by było nie teges. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1044013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Października Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 25 Października Winogrona pięknie pracują, a ja mam pytanie - czy dobrze myślę co dalej robić. Małgoś odcedzała jabłka po 10 dniach i potem na każdy litr otrzymanego nalewu dosypała 10 dkg cukru. Ja się zastanawiam, czy nie poczekać ze zlaniem do momentu jak zgniecione winogrona opadną, wtedy odsączyć (czy bardziej wycisnąć?) i wtedy dosłodzić. Oj, kłania mi się brak praktyki z drożdżami gorzelnianymi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1044095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 26 Października Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 26 Października Szara reneta dobrze pracuje z drożdżami. Jabłuszka moje, nie pryskane. 100% ekologiczne.😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1044233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano wczoraj o 16:14 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano wczoraj o 16:14 Mam pytanie, mam wątpliwość. W jednym słoiku miałam renetę z drożdżami z Browina. Po opadnięciu gęstego, jabłuszka odcedziłam i dodałam drugą porcję cukru. Ładnie pracowało. Dzisiaj patrzę w słoik i 😲 takie coś. O rzesz ty Kożucha ile mogłam zebrałam do słoika (wylądował w lodówce), w oczekiwaniu na dalsze działanie. Resztę w dużym słoju zamieszałam. Tak reszta wygląda. Powiedzcie Kochani. Spaprałam sprawę i będzie do wylania, czy może zebrany kożuszek to początki matki octowej? Ps. Zawartość dużego słoja daje jabłkiem (na smak i na węch) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano wczoraj o 16:32 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano wczoraj o 16:32 17 minut temu, mamuśka napisał(a): zy może zebrany kożuszek to początki matki octowej? TAK 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano wczoraj o 18:00 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano wczoraj o 18:00 Mój nie zdążył do końca przefermentować. Mimo że dość szczelnie przykryłam słoik gazą i zacisnęłam gumką, wkradla mi się muszka...zwana cukrówką i zrobiła swoje. Wszystko wylałam....🙈 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano wczoraj o 18:01 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano wczoraj o 18:01 Oj jak się cieszę Dziękuję bardzo Waldku za informację. Jakbyś mógł jeszcze pomóc😚bo ja zielona w te klocki, jak trawa na wiosnę. 1) to co jest zebrane w słoiczku (zamkniętym) w lodówce, zostawić w lodówce w świętym spokoju, niech siedzi w lodówce 2) czy lepiej dodać zebrane w małym słoiczku do dużego słoja i zamieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano wczoraj o 18:13 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano wczoraj o 18:13 Jak nie masz zamiaru nastawiać kolejnego - to wylej nowa błonka już zapewne jest . Możesz dodać też się nic nie stanie. Zlej już płyn z owoców ! już niewiele da, ja jak opadną to dwa dni póżniej zlewam i jeszcze stoi kilka tygodni. wytrąci się osad na dół a matka octowa będzie na górze 😁. Osad wykorzystują do wyrobu musztardy...... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano wczoraj o 18:14 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano wczoraj o 18:14 Ja swoje słoiki zakryłam podwójnym ręcznikiem kuchennym(papierowym), zacisnęłam gumką. Ganiałam za tymi latającymi, wrednymi stworzeniami. Diabły mnie trafiały z nerwów jak zobaczyłam kolejnego, wrednego potwora. 13 minut temu, @halusia@ napisał(a): Wszystko wylałam....🙈 Wielka szkoda😢 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano wczoraj o 18:19 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano wczoraj o 18:19 Ja już odcedziłam owoce. Numer z kożuszkiem wyszedł po odcedzeniu owoców. Waldku, mieszać z kożuszkiem, czy nie? 5 minut temu, Muski napisał(a): Osad wykorzystują do wyrobu musztardy. O takim sposobie wykorzystania nie słyszałam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano wczoraj o 18:35 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano wczoraj o 18:35 8 minut temu, Muski napisał(a): masz zamiaru nastawiać kolejnego mam chęci na kolejne octy., bo owocowe octy u nas schodzą. Litrową butelkę spirytusowego mam spokojnie ze trzy lata i jeszcze w niej połowa zawartości jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano wczoraj o 18:51 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano wczoraj o 18:51 Dostałam matkę octową (gruby na kilka cm kożuch) od wnuka. Jak nastawić ocet z jej wykorzystaniem? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano wczoraj o 19:49 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano wczoraj o 19:49 Godzinę temu, mamuśka napisał(a): mieszać z kożuszkiem, czy nie? Nie ma konieczności , kwestia jak mocno zebrałaś -ale możesz wymieszać Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano wczoraj o 19:53 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano wczoraj o 19:53 58 minut temu, EAnna napisał(a): Jak nastawić ocet z jej wykorzystaniem? Zalać owoce / 4% cukru/ i dodać matkę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano wczoraj o 19:56 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano wczoraj o 19:56 (edytowane) Godzinę temu, mamuśka napisał(a): mam chęci na kolejne octy Jutro zlewam kolejne 9 litrów 😉im starsze tym lepsze Edytowane wczoraj o 19:57 przez Muski 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano wczoraj o 20:03 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano wczoraj o 20:03 6 minut temu, Muski napisał(a): Jutro zlewam kolejne 9 litrów Co zrobisz z taką ilością? 🤔 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano wczoraj o 20:10 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano wczoraj o 20:10 (edytowane) 7 minut temu, MariuszB napisał(a): Co zrobisz z taką ilością? Rozlewam do butli i sobie dojrzewa. Część jako ocet a część jako oxymel . Robię co kilka lat Edytowane 23 godziny temu przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 23 godziny temu 3 minuty temu, Muski napisał(a): część jako oxymel No i sprawa jasna, dzięki za info. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 23 godziny temu I Waldek pozamiatał 😚 Dziękuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 15 godzin temu 8 godzin temu, Muski napisał(a): Rozlewam do butli i sobie dojrzewa. Część jako ocet a część jako oxymel . Robię co kilka lat I obdarowywujesz... sama byłam świadkiem jak mi dawałeś.☺️ 1 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 14 godzin temu 59 minut temu, @halusia@ napisał(a): jak mi dawałeś Pytanie czy był dobry i użyteczny ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 10 godzin temu 4 godziny temu, Muski napisał(a): dobry i użyteczny Z Twojej ręki Waldku na pewno był dobry i użyteczny. Ps. W tym słoiczku w którym rośnie u mnie matka, rano delikatnie (pod "kożuszkiem matki") wymieszałam i dolałam to co wcześniej do lodówki schowałam. Teraz jest piękny, w bąbelki kożuszek. Taka pierdoła, a cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 1 godzinę temu 23 godziny temu, EAnna napisał(a): Dostałam matkę octową (gruby na kilka cm kożuch) od wnuka. Jak nastawić ocet z jej wykorzystaniem? ...oto moje doświadczenia Szanowna Pani... =============================== Ocet z jabłek. Ocet z winogrona. ================================================ Taka sama metoda działania w przypadku winogron. ================================================ 1 kg jabłek – pod przepisem znajdziesz wskazówki dot. wyboru odpowiednich jabłek 1 l wody (przegotowanej lub przefiltrowanej) 4 łyżki cukru oprócz całych jabłek do octu możesz dodać także ogryzki, obierki czy pulpę pozostałą z wyciskania soku jabłkowego cukier jest dodatkowym wspomagaczem dla rozwoju bakterii octowych – użyj dowolnego, jaki masz (białego, brązowego, miodu) jeśli Twoje jabłka są bardzo kwaśne możesz dodać jeszcze 3-4 łyżki cukru – nie bój się, że ocet będzie słodki (bakterie go rozłożą i nie będzie go czuć w gotowym produkcie) słoja z nastawionym octem nie stawiaj obok naczyń, w których przebiega inny rodzaj fermentacji np. zakwasu na chleb, zakwasu z buraków otrzymany ocet ma stężenie ok. 5% w podobny sposób możesz zrobić ocet również z innych owoców np. malin, winogron, śliwek, gruszek a także z warzyw i ziół Przygotowanie 1. Nastawianie octu jabłka umyj i pokrój w kostkę razem ze skórą i gniazdami nasiennymi – usuń tylko ogonki umieść jabłka w czystym, wyparzonym wcześniej słoju do 3/4 jego objętości do dużej miski lub dzbanka wsyp 2 łyżki cukru i zalej 1,5 l letniej wody, wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści zalej jabłka wodą z cukrem – powinny być w niej zanurzone nakryj słój gęstą ściereczką przytrzymaną gumką recepturką, aby nie przedostały się do niego muszki owocówki i odstaw w ciemne miejsce (do szafki kuchennej, spiżarki, piwnicy) 2. Fermentacja alkoholowa i octowa (min. 4-6 tygodni) przez pierwszy tydzień 1-2 razy dziennie przemieszaj ocet czystą, wyparzona łyżką – jabłka będą unosiły się do góry, wytworzy się piana (zachodzi fermentacja alkoholowa) w kolejnych dniach jabłka zaczną opadać na dno a na powierzchni zacznie tworzyć się biała, galaretowata warstwa – to tzw. matka octowa (nie pomyl jej z pleśnią!) – jak ją zaobserwujesz nie mieszaj już octu (zachodzi fermentacja octowa) 3. Dojrzewanie octu (min. 4-5 tygodni) po upływie ok. 4-6 tygodni od nastawienia octu: zdejmij z powierzchni octu matkę octową (taka meduza czysta bez pleśni) – możesz jej użyć do nastawienia nowego octu przelej ocet przez sito, możesz dodatkowo użyć gazy, aby dokładniej go przefiltrować i wlej do butelek butelki z octem odstaw z powrotem w ciemne miejsce na dalsze 4-5 tygodni lub dłużej – ocet będzie dojrzewał, na dnie butelek powstanie osad a na powierzchni znów może wytworzyć się matka octowa po tym czasie ocet powinien być już gotowy – spróbuj go i powąchaj: powinien pachnieć i smakować octem jeśli wyczuwasz w nim woń wina, drożdży lub zauważysz pęcherzyki powietrza na jego powierzchni, odstaw go jeszcze na 1-2 tygodnie do dalszej fermentacji Przechowywanie gotowy do spożycia ocet przechowuj w szafce kuchennej dopóki go nie zużyjesz (to naturalny konserwant, nie zepsuje się) 1 Cytuj Dex teraz...wcześniej - hajzel... Majster od Tapet... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, Dex napisał(a): ...oto moje doświadczenia Szanowna Pani... =============================== Ocet z jabłek. Ocet z winogrona. ================================================ Taka sama metoda działania w przypadku winogron. ================================================ 1 kg jabłek – pod przepisem znajdziesz wskazówki dot. wyboru odpowiednich jabłek 1 l wody (przegotowanej lub przefiltrowanej) 4 łyżki cukru oprócz całych jabłek do octu możesz dodać także ogryzki, obierki czy pulpę pozostałą z wyciskania soku jabłkowego cukier jest dodatkowym wspomagaczem dla rozwoju bakterii octowych – użyj dowolnego, jaki masz (białego, brązowego, miodu) jeśli Twoje jabłka są bardzo kwaśne możesz dodać jeszcze 3-4 łyżki cukru – nie bój się, że ocet będzie słodki (bakterie go rozłożą i nie będzie go czuć w gotowym produkcie) słoja z nastawionym octem nie stawiaj obok naczyń, w których przebiega inny rodzaj fermentacji np. zakwasu na chleb, zakwasu z buraków otrzymany ocet ma stężenie ok. 5% w podobny sposób możesz zrobić ocet również z innych owoców np. malin, winogron, śliwek, gruszek a także z warzyw i ziół Przygotowanie 1. Nastawianie octu jabłka umyj i pokrój w kostkę razem ze skórą i gniazdami nasiennymi – usuń tylko ogonki umieść jabłka w czystym, wyparzonym wcześniej słoju do 3/4 jego objętości do dużej miski lub dzbanka wsyp 2 łyżki cukru i zalej 1,5 l letniej wody, wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści zalej jabłka wodą z cukrem – powinny być w niej zanurzone nakryj słój gęstą ściereczką przytrzymaną gumką recepturką, aby nie przedostały się do niego muszki owocówki i odstaw w ciemne miejsce (do szafki kuchennej, spiżarki, piwnicy) 2. Fermentacja alkoholowa i octowa (min. 4-6 tygodni) przez pierwszy tydzień 1-2 razy dziennie przemieszaj ocet czystą, wyparzona łyżką – jabłka będą unosiły się do góry, wytworzy się piana (zachodzi fermentacja alkoholowa) w kolejnych dniach jabłka zaczną opadać na dno a na powierzchni zacznie tworzyć się biała, galaretowata warstwa – to tzw. matka octowa (nie pomyl jej z pleśnią!) – jak ją zaobserwujesz nie mieszaj już octu (zachodzi fermentacja octowa) 3. Dojrzewanie octu (min. 4-5 tygodni) po upływie ok. 4-6 tygodni od nastawienia octu: zdejmij z powierzchni octu matkę octową (taka meduza czysta bez pleśni) – możesz jej użyć do nastawienia nowego octu przelej ocet przez sito, możesz dodatkowo użyć gazy, aby dokładniej go przefiltrować i wlej do butelek butelki z octem odstaw z powrotem w ciemne miejsce na dalsze 4-5 tygodni lub dłużej – ocet będzie dojrzewał, na dnie butelek powstanie osad a na powierzchni znów może wytworzyć się matka octowa po tym czasie ocet powinien być już gotowy – spróbuj go i powąchaj: powinien pachnieć i smakować octem jeśli wyczuwasz w nim woń wina, drożdży lub zauważysz pęcherzyki powietrza na jego powierzchni, odstaw go jeszcze na 1-2 tygodnie do dalszej fermentacji Przechowywanie gotowy do spożycia ocet przechowuj w szafce kuchennej dopóki go nie zużyjesz (to naturalny konserwant, nie zepsuje się) ...teraz jestem Dex ...wcześniej - hajzel_ Cytuj Dex teraz...wcześniej - hajzel... Majster od Tapet... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.