Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Winogrona pięknie pracują, a ja mam pytanie - czy dobrze myślę co dalej robić.

Małgoś odcedzała jabłka po 10 dniach i potem na każdy litr otrzymanego nalewu dosypała 10 dkg cukru.

Ja się zastanawiam, czy nie poczekać ze zlaniem do momentu jak zgniecione winogrona opadną, wtedy odsączyć (czy bardziej wycisnąć?) i wtedy dosłodzić.

 

Oj, kłania mi się brak praktyki z drożdżami gorzelnianymi.:facepalm:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1044095
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mam pytanie, mam wątpliwość.:facepalm:

W jednym słoiku miałam renetę z drożdżami z Browina.

Po opadnięciu gęstego,  jabłuszka odcedziłam i dodałam drugą porcję cukru.

Ładnie pracowało.

Dzisiaj patrzę w słoik i 😲 takie coś.

 

mms_img287990719(1).thumb.jpg.3ee0c03418c8070d5ea1efe8547b3e4a.jpg

 

O rzesz ty

 

Kożucha ile mogłam zebrałam do słoika (wylądował w lodówce), w oczekiwaniu na dalsze działanie.

Resztę w dużym słoju zamieszałam.

Tak reszta wygląda.

 

mms_img-965735865(1).jpg.36669361bc867ff563b7c28421fcfa18.jpg

 

Powiedzcie Kochani.

Spaprałam sprawę i będzie do wylania, czy może zebrany kożuszek to początki matki octowej?

 

Ps. Zawartość dużego słoja daje jabłkiem (na smak i na węch)

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048657
Udostępnij na innych stronach

Mój nie zdążył do końca przefermentować.

Mimo że dość szczelnie przykryłam słoik gazą i zacisnęłam gumką, wkradla mi się  muszka...zwana cukrówką i zrobiła swoje. 

Wszystko wylałam....🙈

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048676
Udostępnij na innych stronach

Oj jak się cieszę:frantics::w00t:

Dziękuję bardzo Waldku za informację.

Jakbyś mógł jeszcze pomóc😚bo ja zielona w te klocki, jak trawa na wiosnę.:facepalm:

1) to co jest zebrane w słoiczku (zamkniętym) w lodówce, zostawić w lodówce w świętym spokoju, niech siedzi w lodówce

2) czy lepiej dodać zebrane w małym słoiczku do dużego słoja i zamieszać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048677
Udostępnij na innych stronach

Jak nie masz zamiaru nastawiać kolejnego - to wylej nowa błonka już zapewne jest . Możesz dodać też się nic nie stanie. Zlej już płyn z owoców ! już niewiele da, ja jak opadną to dwa dni póżniej zlewam i jeszcze stoi kilka tygodni. wytrąci się osad na dół a matka octowa będzie na górze 😁. Osad wykorzystują do wyrobu musztardy......

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048680
Udostępnij na innych stronach

Ja swoje słoiki zakryłam podwójnym ręcznikiem kuchennym(papierowym), zacisnęłam gumką.

Ganiałam za tymi latającymi, wrednymi stworzeniami. Diabły mnie trafiały z nerwów jak zobaczyłam kolejnego, wrednego potwora.

13 minut temu, @halusia@ napisał(a):

Wszystko wylałam....🙈

Wielka szkoda😢

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048681
Udostępnij na innych stronach

Ja już odcedziłam owoce.

Numer z kożuszkiem wyszedł po odcedzeniu owoców.

Waldku, mieszać z kożuszkiem, czy nie?

 

5 minut temu, Muski napisał(a):

Osad wykorzystują do wyrobu musztardy.

O takim sposobie wykorzystania nie słyszałam. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048683
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Muski napisał(a):

masz zamiaru nastawiać kolejnego

mam chęci na kolejne octy., bo owocowe octy u nas schodzą.

Litrową butelkę spirytusowego mam spokojnie ze trzy lata i jeszcze w niej połowa zawartości jest.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048686
Udostępnij na innych stronach

Dostałam matkę octową (gruby na kilka cm kożuch) od wnuka.

Jak nastawić ocet z jej wykorzystaniem?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048688
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

mieszać z kożuszkiem, czy nie?

Nie ma konieczności , kwestia jak mocno zebrałaś -ale możesz wymieszać 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048696
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

mam chęci na kolejne octy

Jutro zlewam kolejne 9 litrów 😉im starsze tym lepsze

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048699
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Muski napisał(a):

Jutro zlewam kolejne 9 litrów 

Co zrobisz z taką ilością? 🤔

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048700
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, MariuszB napisał(a):

Co zrobisz z taką ilością?

Rozlewam do butli i sobie dojrzewa. Część jako ocet a część jako oxymel . Robię co kilka lat 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048703
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Muski napisał(a):

część jako oxymel

No i sprawa jasna, dzięki za info.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048705
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Muski napisał(a):

Rozlewam do butli i sobie dojrzewa. Część jako ocet a część jako oxymel . Robię co kilka lat 

I obdarowywujesz... sama byłam świadkiem jak mi dawałeś.☺️

 

  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048728
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Muski napisał(a):

dobry i użyteczny

Z Twojej ręki Waldku na pewno był dobry i użyteczny. :D:clap:

 

Ps. W tym słoiczku w którym rośnie u mnie matka, rano delikatnie (pod "kożuszkiem matki") wymieszałam i dolałam to co wcześniej do lodówki schowałam. Teraz jest piękny, w bąbelki kożuszek.

Taka pierdoła, a cieszy.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048793
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, EAnna napisał(a):

Dostałam matkę octową (gruby na kilka cm kożuch) od wnuka.

Jak nastawić ocet z jej wykorzystaniem?

...oto moje doświadczenia Szanowna Pani...

===============================

Ocet z jabłek. Ocet z winogrona.

================================================
Taka sama metoda działania w przypadku winogron.
================================================

1 kg jabłek – pod przepisem znajdziesz wskazówki dot. wyboru odpowiednich jabłek
1 l wody (przegotowanej lub przefiltrowanej)
4 łyżki cukru

oprócz całych jabłek do octu możesz dodać także ogryzki, obierki czy pulpę pozostałą z wyciskania soku jabłkowego
cukier jest dodatkowym wspomagaczem dla rozwoju bakterii octowych – użyj dowolnego, jaki masz (białego, brązowego, miodu)
jeśli Twoje jabłka są bardzo kwaśne możesz dodać jeszcze 3-4 łyżki cukru – nie bój się, że ocet będzie słodki (bakterie go rozłożą i nie będzie go czuć w gotowym produkcie)
słoja z nastawionym octem nie stawiaj obok naczyń, w których przebiega inny rodzaj fermentacji np. zakwasu na chleb, zakwasu z buraków
otrzymany ocet ma stężenie ok. 5%
w podobny sposób możesz zrobić ocet również z innych owoców np. malin, winogron, śliwek, gruszek a także z warzyw i ziół


Przygotowanie

1. Nastawianie octu
jabłka umyj i pokrój w kostkę razem ze skórą i gniazdami nasiennymi – usuń tylko ogonki
umieść jabłka w czystym, wyparzonym wcześniej słoju do 3/4 jego objętości
do dużej miski lub dzbanka wsyp 2 łyżki cukru i zalej 1,5 l letniej wody, wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści
zalej jabłka wodą z cukrem – powinny być w niej zanurzone
nakryj słój gęstą ściereczką przytrzymaną gumką recepturką, aby nie przedostały się do niego muszki owocówki i odstaw w ciemne miejsce (do szafki kuchennej, spiżarki, piwnicy)

2. Fermentacja alkoholowa i octowa (min. 4-6 tygodni)
przez pierwszy tydzień 1-2 razy dziennie przemieszaj ocet czystą, wyparzona łyżką – jabłka będą unosiły się do góry, wytworzy się piana (zachodzi fermentacja alkoholowa)
w kolejnych dniach jabłka zaczną opadać na dno a na powierzchni zacznie tworzyć się biała, galaretowata warstwa – to tzw. matka octowa (nie pomyl jej z pleśnią!) – jak ją zaobserwujesz nie mieszaj już octu (zachodzi fermentacja octowa)

3. Dojrzewanie octu (min. 4-5 tygodni)
po upływie ok. 4-6 tygodni od nastawienia octu:
zdejmij z powierzchni octu matkę octową (taka meduza czysta bez pleśni) – możesz jej użyć do nastawienia nowego octu
przelej ocet przez sito, możesz dodatkowo użyć gazy, aby dokładniej go przefiltrować i wlej do butelek
butelki z octem odstaw z powrotem w ciemne miejsce na dalsze 4-5 tygodni lub dłużej – ocet będzie dojrzewał, na dnie butelek powstanie osad a na powierzchni znów może wytworzyć się matka octowa
po tym czasie ocet powinien być już gotowy – spróbuj go i powąchaj:
powinien pachnieć i smakować octem
jeśli wyczuwasz w nim woń wina, drożdży lub zauważysz pęcherzyki powietrza na jego powierzchni, odstaw go jeszcze na 1-2 tygodnie do dalszej fermentacji

Przechowywanie
gotowy do spożycia ocet przechowuj w szafce kuchennej dopóki go nie zużyjesz (to naturalny konserwant, nie zepsuje się)

  • Upvote 1

Dex teraz...wcześniej - hajzel... Majster od Tapet...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048879
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Dex napisał(a):

...oto moje doświadczenia Szanowna Pani...

===============================

Ocet z jabłek. Ocet z winogrona.

================================================
Taka sama metoda działania w przypadku winogron.
================================================

1 kg jabłek – pod przepisem znajdziesz wskazówki dot. wyboru odpowiednich jabłek
1 l wody (przegotowanej lub przefiltrowanej)
4 łyżki cukru

oprócz całych jabłek do octu możesz dodać także ogryzki, obierki czy pulpę pozostałą z wyciskania soku jabłkowego
cukier jest dodatkowym wspomagaczem dla rozwoju bakterii octowych – użyj dowolnego, jaki masz (białego, brązowego, miodu)
jeśli Twoje jabłka są bardzo kwaśne możesz dodać jeszcze 3-4 łyżki cukru – nie bój się, że ocet będzie słodki (bakterie go rozłożą i nie będzie go czuć w gotowym produkcie)
słoja z nastawionym octem nie stawiaj obok naczyń, w których przebiega inny rodzaj fermentacji np. zakwasu na chleb, zakwasu z buraków
otrzymany ocet ma stężenie ok. 5%
w podobny sposób możesz zrobić ocet również z innych owoców np. malin, winogron, śliwek, gruszek a także z warzyw i ziół


Przygotowanie

1. Nastawianie octu
jabłka umyj i pokrój w kostkę razem ze skórą i gniazdami nasiennymi – usuń tylko ogonki
umieść jabłka w czystym, wyparzonym wcześniej słoju do 3/4 jego objętości
do dużej miski lub dzbanka wsyp 2 łyżki cukru i zalej 1,5 l letniej wody, wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści
zalej jabłka wodą z cukrem – powinny być w niej zanurzone
nakryj słój gęstą ściereczką przytrzymaną gumką recepturką, aby nie przedostały się do niego muszki owocówki i odstaw w ciemne miejsce (do szafki kuchennej, spiżarki, piwnicy)

2. Fermentacja alkoholowa i octowa (min. 4-6 tygodni)
przez pierwszy tydzień 1-2 razy dziennie przemieszaj ocet czystą, wyparzona łyżką – jabłka będą unosiły się do góry, wytworzy się piana (zachodzi fermentacja alkoholowa)
w kolejnych dniach jabłka zaczną opadać na dno a na powierzchni zacznie tworzyć się biała, galaretowata warstwa – to tzw. matka octowa (nie pomyl jej z pleśnią!) – jak ją zaobserwujesz nie mieszaj już octu (zachodzi fermentacja octowa)

3. Dojrzewanie octu (min. 4-5 tygodni)
po upływie ok. 4-6 tygodni od nastawienia octu:
zdejmij z powierzchni octu matkę octową (taka meduza czysta bez pleśni) – możesz jej użyć do nastawienia nowego octu
przelej ocet przez sito, możesz dodatkowo użyć gazy, aby dokładniej go przefiltrować i wlej do butelek
butelki z octem odstaw z powrotem w ciemne miejsce na dalsze 4-5 tygodni lub dłużej – ocet będzie dojrzewał, na dnie butelek powstanie osad a na powierzchni znów może wytworzyć się matka octowa
po tym czasie ocet powinien być już gotowy – spróbuj go i powąchaj:
powinien pachnieć i smakować octem
jeśli wyczuwasz w nim woń wina, drożdży lub zauważysz pęcherzyki powietrza na jego powierzchni, odstaw go jeszcze na 1-2 tygodnie do dalszej fermentacji

Przechowywanie
gotowy do spożycia ocet przechowuj w szafce kuchennej dopóki go nie zużyjesz (to naturalny konserwant, nie zepsuje się)

 ...teraz jestem Dex ...wcześniej - hajzel_

 

Dex teraz...wcześniej - hajzel... Majster od Tapet...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/12/#findComment-1048880
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.