Piasek Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 13 Października 2012 ale pytania pewnie do NiegoAno było i jest skierowane do Maxela, bo to on podał ten przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-243208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 14 Października 2012 Czy zamiast chlebka razowego, można dodać przysłowiową 50 z poprzedniego nastawu? (chodzi mi o bakterie octowe), mogę wziąć od rodziców, smakowałem go, jest super.Dodatek tego octu, oczywiście po kilkudniowej fermentacji właściwej? czy też inaczej? Kurcze - napaliłem się na ten ocet, chyba pójdę po słoik. Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-243278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 17 Października 2012 Tylko podciągam do góry. może Maxel udzieli odpowiedzi na pytania skierowane do Niego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-243776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 26 Października 2012 Witam, mój ocet jest już gotowy jak sądzę. Jest kwaśny, smaczny i pachnący. Chciałbym go zabutelkować i nie wiem czy mam go pasteryzować. Nestor gdzieś wcześniej pisał o zagotowaniu przed butelkowaniem. Z jednej strony obawiam się czy pasteryzacja nie wpłynie negatywnie na jego walory zdrowotne i smakowe a z drugiej czy niepasteryzowany postoi długi czas i się nie zepsuje. :question: :question: :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 26 Października 2012 Chciałbym go zabutelkować i nie wiem czy mam go pasteryzowaćWaldeman na 1 stronie jest przepis w którym pisze.. cytuje.. "4. Po około 6 tygodniach przecedzamy ocet i rozlewamy go do wyparzonych butelek, które przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. " Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 26 Października 2012 @halusia@, i tak zrobię, ...przeczytałem cały temat o occie i po prostu w głowie mi się namieszało. Sam nie wiem czemu zacząłem wątpić, że postoi rok niepasteryzowany :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 26 Października 2012 @halusia@, i tak zrobię, I ja tak zrobię ale mój ocet jabłkowy musi jeszcze poczekać do połowy listopada. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 26 Października 2012 Mój ocet jeszcze 4 tygodnie musi stać ale w jednym słoju taka cienka "skorupka" z osadu sie zrobiła na powierzchni, ładnie sie juz klaruje, jest i troszke osadu na dnie...Tylko co z tym na wierzchu ? Zebrać ? Ocet wg Małgoś Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 26 Października 2012 pokemon15, No ja nie robiłem wg.Małgoś i obierki były w słoju cały czas. Kożuszek łyżką zebrałem z grubsza, reszta przez gazę. Nie jest klarowny (jest taki jak na zdjęciach Małgoś gdzieś na początku tematu). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 26 Października 2012 Kożuszek łyżką zebrałem z grubszano własnie, tylko czy czekać te 4 tyg z tym kożuchem do zlewania, czy zebrać go z wierzchu juz teraz i ocet niech stoi dalej... ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 26 Października 2012 Ja robiłam w/g przepisu Małgosi, ale kożucha nie miałam i nie mam. Arturze ja bym go usunęła. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 26 Października 2012 U mnie pojawił się taki cieniutki biały jak czasem na wodzie z małosolnych. Nie zbierałem w trakcie dopiero na koniec. Jednak jeśli spędza Ci on sen z powiek to go usuń, z pewnością nie zaszkodzi :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-246001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 26 Października 2012 Chciałbym go zabutelkować i nie wiem czy mam go pasteryzować. Rozlej do butelek..i schowaj do ciemnego miejsca (piwnica..szafki? ). Mój ocet stoi tak 2 lata i nic się z nim nie dzieje..no..może bardziej się zrobił klarowny :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-246023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 26 Października 2012 Małgoś, Czy Twój dwuletni ocet zmienia kolor ? :thumbsup: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-246034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 26 Października 2012 Małgoś, Czy Twój dwuletni ocet zmienia kolor ? :thumbsup: Wydaje mi się ,że się zrobił ciut ciemniejszy...ale może się mylę? :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-246038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 26 Października 2012 Małgosiu mój pięciolatek , ma kolor winiaku .Ocet to wynik zbyt częstego "obserwowania" jabłkowego wina .To była beka 200l.Mam na "zapas" :lol: Pozdrawiam Cię Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-246049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m. Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Czy do przetworów jest lepiej (zdrowiej) używać takiego octu niż spirytusowego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-264565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 16 Lipca 2013 Dzisiaj na ShoutBoxie ANNAM rzuciła temat "matki octowej" ,którą można wykorzystać potem do robienia innych octów. Szukałyśmy po necie i znalazłyśmy taki oto artykuł: http://forum.gazeta.pl/forum/w,98798,114899988,,ocet_jablkowy.html?v=2 Pani pisze o powstaniu z pulpy jabłkowej takiego galaretowatego kożucha pektynowego .. A my tu proszę.. mamy nawet na zdjęciu u madlinki :grin: Teraz wiem,żeby tego cuda nie wywalać, a używać do produkcji innych octów np. z czerwonego wina lub jak ktoś tam w komentarzu napisał, można nią zagęszczać konfitury Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 16 Lipca 2013 Pani pisze o powstaniu z pulpy jabłkowej takiego galaretowatego kożucha pektynowego .. A my tu proszę.. mamy nawet na zdjęciu u madlinki :grin: to wygląda jak grzyb kombucha :rolleyes: (który o dziwo również robi świetny ocet o smaku jabłkowym z... herbaty zielonej....) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 16 Lipca 2013 I ja myślałam o tym grzybie.. ale czy to on? :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 16 Lipca 2013 A przeczytalam jeszcze ,ze kiedy robi sie ocet winny i zalewamy ta matke octowa to po jakims czasie ona rosnie i trzeba ja odmladzac. Ponoc z wierzchu oderwac nowy kawalek a od dolu wyjac i mozna komus sprezentowac itd.jak to na prawde jest, sprawdze w praktyce, ale to juz potrzebuje czasu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 16 Lipca 2013 A przeczytalam jeszcze ,ze kiedy robi sie ocet winny i zalewamy ta matke octowa to po jakims czasie ona rosnie i trzeba ja odmladzac. Ponoc z wierzchu oderwac nowy kawalek a od dolu wyjac i mozna komus sprezentowacczyli znów dokłądnie tak jak w przypadku kombuchy... miałem tego grzyba, ponieważ nie miałem czasu się nim zająć zapomniałem o nim a teraz w słojach jest "cudny ocet" :rolleyes: :question: - miałem to wszystko wywalić ale może okazuje się że trzeba się wstrzymać? :rolleyes: - tylko pytanie czy grzyb jeszcze żyje :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 16 Lipca 2013 abratek, napisali rowniez, aby zawsze sprawdzic " na zapach" jaki produkt wyjdzie. Wyjmij tego " Grzyba" i po porstu zalej go szklanka wina, najszybciej sprawdzisz. A moze wlasnie dzieki temu ,mozemy tez robic sami Komuch :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 16 Lipca 2013 Wiem że za pomocą kombuchy można robić ocet nieco przedłużając fermentację ...ale jeśli przetrzymał moje niedbalstwo/zapomnienie to spróbuję go "odzyskać" i zaprząc do robienia octu może jutro zajrzę do słojów Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 16 Lipca 2013 Oj tam... trzeba octu doglądać, rozmawiać z nim, mieszać, i żaden grzyb czy inna cholera nie straszne Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.