Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 269
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czy zamiast chlebka razowego, można dodać przysłowiową 50 z poprzedniego nastawu? (chodzi mi o bakterie octowe), mogę wziąć od rodziców, smakowałem go, jest super.

Dodatek tego octu, oczywiście po kilkudniowej fermentacji właściwej? czy też inaczej?

 

Kurcze - napaliłem się na ten ocet, chyba pójdę po słoik.

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-243278
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam, mój ocet jest już gotowy jak sądzę. Jest kwaśny, smaczny i pachnący.

Chciałbym go zabutelkować i nie wiem czy mam go pasteryzować. Nestor gdzieś wcześniej pisał o zagotowaniu przed butelkowaniem. Z jednej strony obawiam się czy pasteryzacja nie wpłynie negatywnie na jego walory zdrowotne i smakowe a z drugiej czy niepasteryzowany postoi długi czas i się nie zepsuje.

:question: :question: :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245962
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym go zabutelkować i nie wiem czy mam go pasteryzować

Waldeman na 1 stronie jest przepis w którym pisze.. cytuje..

"4. Po około 6 tygodniach przecedzamy ocet i rozlewamy go do wyparzonych butelek, które przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. "

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245965
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, i tak zrobię, ...przeczytałem cały temat o occie i po prostu w głowie mi się namieszało. Sam nie wiem czemu zacząłem wątpić, że postoi rok niepasteryzowany :blush:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245968
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, i tak zrobię,

I ja tak zrobię ale mój ocet jabłkowy musi jeszcze poczekać do połowy listopada. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245972
Udostępnij na innych stronach

Mój ocet jeszcze 4 tygodnie musi stać ale w jednym słoju taka cienka "skorupka" z osadu sie zrobiła na powierzchni, ładnie sie juz klaruje, jest i troszke osadu na dnie...

Tylko co z tym na wierzchu ? Zebrać ?

Ocet wg Małgoś

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245973
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, No ja nie robiłem wg.Małgoś i obierki były w słoju cały czas. Kożuszek łyżką zebrałem z grubsza, reszta przez gazę. Nie jest klarowny (jest taki jak na zdjęciach Małgoś gdzieś na początku tematu).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245980
Udostępnij na innych stronach

Kożuszek łyżką zebrałem z grubsza

no własnie, tylko czy czekać te 4 tyg z tym kożuchem do zlewania, czy zebrać go z wierzchu juz teraz i ocet niech stoi dalej... ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245988
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam w/g przepisu Małgosi, ale kożucha nie miałam i nie mam.

Arturze ja bym go usunęła. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-245999
Udostępnij na innych stronach

U mnie pojawił się taki cieniutki biały jak czasem na wodzie z małosolnych. Nie zbierałem w trakcie dopiero na koniec. Jednak jeśli spędza Ci on sen z powiek to go usuń, z pewnością nie zaszkodzi :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-246001
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym go zabutelkować i nie wiem czy mam go pasteryzować.

 

Rozlej do butelek..i schowaj do ciemnego miejsca (piwnica..szafki? ).

Mój ocet stoi tak 2 lata i nic się z nim nie dzieje..no..może bardziej się zrobił klarowny :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-246023
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, Czy Twój dwuletni ocet zmienia kolor ? :thumbsup:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-246034
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, Czy Twój dwuletni ocet zmienia kolor ? :thumbsup:

Wydaje mi się ,że się zrobił ciut ciemniejszy...ale może się mylę? :rolleyes:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-246038
Udostępnij na innych stronach

Małgosiu mój pięciolatek , ma kolor winiaku .

Ocet to wynik zbyt częstego "obserwowania" jabłkowego wina .

To była beka 200l.

Mam na "zapas" :lol:

Pozdrawiam Cię

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-246049
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

Dzisiaj na ShoutBoxie ANNAM rzuciła temat "matki octowej" ,którą można wykorzystać potem do robienia innych octów. Szukałyśmy po necie i znalazłyśmy taki oto artykuł:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,98798,114899988,,ocet_jablkowy.html?v=2

 

Pani pisze o powstaniu z pulpy jabłkowej takiego galaretowatego kożucha pektynowego ..

A my tu proszę.. mamy nawet na zdjęciu u madlinki :grin:

 

 

Teraz wiem,żeby tego cuda nie wywalać, a używać do produkcji innych octów np. z czerwonego wina lub jak ktoś tam w komentarzu napisał, można nią zagęszczać konfitury :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292718
Udostępnij na innych stronach

Pani pisze o powstaniu z pulpy jabłkowej takiego galaretowatego kożucha pektynowego ..

A my tu proszę.. mamy nawet na zdjęciu u madlinki :grin:

 

to wygląda jak grzyb kombucha :rolleyes: (który o dziwo również robi świetny ocet o smaku jabłkowym z... herbaty zielonej....)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292797
Udostępnij na innych stronach

A przeczytalam jeszcze ,ze kiedy robi sie ocet winny i zalewamy ta matke octowa to po jakims czasie ona rosnie i trzeba ja odmladzac. Ponoc z wierzchu oderwac nowy kawalek a od dolu wyjac i mozna komus sprezentowac itd.jak to na prawde jest, sprawdze w praktyce, ale to juz potrzebuje czasu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292813
Udostępnij na innych stronach

A przeczytalam jeszcze ,ze kiedy robi sie ocet winny i zalewamy ta matke octowa to po jakims czasie ona rosnie i trzeba ja odmladzac. Ponoc z wierzchu oderwac nowy kawalek a od dolu wyjac i mozna komus sprezentowac

czyli znów dokłądnie tak jak w przypadku kombuchy...

miałem tego grzyba, ponieważ nie miałem czasu się nim zająć zapomniałem o nim a teraz w słojach jest "cudny ocet" :rolleyes: :question: - miałem to wszystko wywalić ale może okazuje się że trzeba się wstrzymać? :rolleyes: - tylko pytanie czy grzyb jeszcze żyje :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292819
Udostępnij na innych stronach

abratek, napisali rowniez, aby zawsze sprawdzic " na zapach" jaki produkt wyjdzie. Wyjmij tego " Grzyba" i po porstu zalej go szklanka wina, najszybciej sprawdzisz.

A moze wlasnie dzieki temu ,mozemy tez robic sami Komuch :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292823
Udostępnij na innych stronach

Wiem że za pomocą kombuchy można robić ocet nieco przedłużając fermentację ...

ale jeśli przetrzymał moje niedbalstwo/zapomnienie to spróbuję go "odzyskać" i zaprząc do robienia octu :cool:

 

może jutro zajrzę do słojów :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292827
Udostępnij na innych stronach

Oj tam... trzeba octu doglądać, rozmawiać z nim, mieszać, i żaden grzyb czy inna cholera nie straszne :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/5/#findComment-292845
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.