lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2009 Witam,Spotał się może ktoś z takim czymś ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Września 2009 http://www.grzybektybetanski.pl.tl Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-79497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Września 2009 Dzięki, stronkę znalazłem grzybek mam wczoraj zrobiłem pierwszy napój.Mam pytanie czy poza napojem (jak dla mnie to coś ala kefir) i twarożkiem ktoś próbował innych wyrobów. No i co najważniejsze czy te zbawienne działanie może ktoś potwierdzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-79499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Września 2009 Osobiście tego nie próbowałam ale mam w rodzinie osoby co pijały tak otrzymany kefir .Wiesz...to jest tak,że jak coś jest napisane że leczy ,to zaczynasz w to wierzyć i już się lepiej czujesz.Nie mówię,że to "placebo"..ale... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-79502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Września 2009 W sumie smaczne jest i powedzmy, że naturalne - jak się dobrze wczytać np. w skład kefiru to znajdziemy tam i mączki chleba św., i mleko w proszku i żelatynę. Ja w takie panaceum nie wierzę za bardzo, ale przeciez kefir w sumie jest OK ? a i twarożek do smarowania można swojski zrobić i za mlekiem prosto od krowy ganiać nie trzeba . No nic to, zacznę się kurować i ewentualnie potwierdzę lub nie zbawienne działanie. [ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 10:12 ] Mam beznadziejną klawiaturę słabo reaguje na alt+literka coby ładne polskie znaczki wychodziły. Najmocniej za to przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-79505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Września 2009 Osobiście tego nie próbowałam Na początku lat 70-ych pijaliśmy ten kefirek, ale wtedy byliśmy młodzi i zdrowi, więc jakiegoś zbawiennego wpływu nie zaobserwowaliśmy. Nawet nam smakował. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-79509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Września 2009 Ale zawsze to będzie domowy kefir..a to już coś! :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-79515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Września 2009 W moim domu grzybek jest od dwóch lat , nawet nie wiedziałem , że się tak nazywa . Mleko "sklepowe" pijemy tylko po przerobieniu przez grzybek . Świeże od krówki - podpuszczka - oscypek . Od kiedy piekę chleb dodaję zamiast wody mleko z grzybka . Co do leczniczych właściwości - zawsze traktowałem to z przymrużeniem oka :wink: Ale ogólnie to polecam . Pozdrawiam zuberek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-79526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Września 2009 A ja sobie poszperałem w necie i ......O kefirze same pozytywne informacje (w tym nawet, podobno udowodnione działanie polegające na obniżeniu złego cholesterolu itp, dobroczynne działanie na nerki, żoładek itp., itd.)A to co otrzymujemy przy pomocy tych grzybków to jest kefir w swej najoryginalniejszej postaci i to lepszy od sklepowego i chyba nawet taniej wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-79527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Listopada 2009 Ja już od jakiegoś czasu bawię się tym grzybkiem. Moja żona nie bardzo toleruje nabiał a po grzybku to nic jej nie jest i nawet, jak mówi nie ma wzdęcia. Ostatnio zrobiłem za pomocą grzybka twaróg i jest bardzo dobry choć bardziej kwaśny niż taki z naszej mleczarni. Miałem już twaróg ze sklepu jeszcze kwaśniejszy i niezjadliwy. Próbowałem go na różnym mleku, UHT, 0% prosto od krowy i za każdym razem „kefir” był. Mnie smakuje ten napój. A o walorach leczniczych, to w to - jak pisze Małgoś - trzeba wierzyć. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-87027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Listopada 2009 Wyszperane w necie:"Kefir - jeden z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych, który z uwagi na swoje właściwości jest produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Proces fermentacji mleka prowadzony jest przez zespół specyficznych mikroorganizmów koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych (grzybki kefirowe) o wymiarach od 0.3 do 2 cm i nieregularnym kształcie, często porównywanych do rozgotowanego ryżu lub cząsteczek kalafiora. Grzybki kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także bifidobakterii. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan) zwany potocznie kefiranem. Ziarna są symbiotycznym zespołem mikroorganizmów unikatowych w swoim składzie zachowującym się jak jeden organizm. Czy ja wiem, czy nie byłoby to samo pić zwykły keffir-tzn taki ze sklepu? Obawiam sie, ze niektórzy moga wykorzystać ten fakt i sprzedawać ogólnie dostępne w mleczarstwie ziarenka kefirowe pod nazwą grzybak tybetańskiego. Bo wątpię, by ktoś tam sprowadzał z Tybetu coś tam do produkcji kefiru..." Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-87499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Listopada 2009 Trafiony - zatopiony. No to dałaś mi do myślenia . Dzięki EAniu., Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-87501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Marca 2010 Aby odświeżyć trochę temat to przedstawie tu swojego tybetka Oprócz kefira posiadam kombucza, którą chodowała już moja babka :wink: Obie kreatury są niesamowite potrzebują niewiela, a dają zdrowie. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-106683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Maja 2010 stronka w jęz. angielskim(tłumaczona na pol.) o produkcji sera za pomocą grzybka kefirowegohttp://translate.google.de/translate?hl=de&sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fusers.sa.chariot.net.au%2F~dna%2Fkefir_cheese.htmlpozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-111782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Maja 2010 Gdyby ktoś chciał grzybek kefirowy to taki posiadam i chętnie się nim podzielę . Przywiozę jeśli będzie zapotrzebowanie do Chłapowa . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-112423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Maja 2010 Ja też podzielę się chętnie. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-112427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Maja 2010 Ja też mogę się podzielić fajna sprawa co dzień świeży kefirek :tongue: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-112460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Maja 2010 Ja też mogę się podzielić fajna sprawa co dzień świeży kefirek :tongue: A z pasteryzowanego UHT (karton) tez wychodzi ? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-112490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Maja 2010 ciekawe czy można to przesłać pocztą? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-112508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Maja 2010 Pewnie że tak,spokojnie można robić tylko nie z 0% musi mieć trochę tłuszczu.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-112509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Maja 2010 witam wyżej chodziło mi oto czy mógłby mi to ktoś wysłać pocztą i czy to nie zginie (umrze) po drodze? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-112511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Maja 2010 Jak wysłany będzie w mleku to nie zginie. Ja niedawno zamówiłem grzybki u profesjonalnego hodowcy, i w wysyłce podał on minimalny termin przechowywania tak zapakowanego grzybka na 10 dni. A tak były zapakowane w przesyłce Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-112518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Maja 2010 pytam dlatego że chciałbym takie coś dostać i może ktoś mi wyśle :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-112523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Maja 2010 "Najprościej" :wink: i z pewnego źródła, to było by zapisać się i pojechać na Zlot! Tam ponoć będzie codziennie świeże mleko, a jak uczestnicy poprzywożą swoje grzybki, to i codziennie będzie świeży kefirek, a na koniec Zlotu na pewno się podzielą gryzbkami z chętnymi Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-112543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Maja 2010 cóż tego w planach na ten rok nie było Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2907-grzybek-kefirowy-tybeta%C5%84skim-zwany/#findComment-112550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.