Skocz do zawartości

Grzybobranie


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

Na Kurpiach sucho na rynku widać tylko na pół suche kurki. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-16963
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Co to "bedłki"?

Bedłka kołpakowata na mazowszu nazywana "niemką" na mazurach "turkiem".

Bardzo smaczny z octu ,można także dusić , ugotować zupę ,nie rozlatuje się.

Jutro zrobię fotkę i wkleję.

Pozdrawiam serdecznie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-16969
Udostępnij na innych stronach

Ja tam nie laze po lasach za grzybami,bo jak wczesniej pisali latos w lasach posucha,

a i z wilkiem mozna sie spotkac a po co?

Dla takich leniwych i strachliwych jak ja posylam kilka zdjec aby pokazac jak mozna

miec grzybki nie wlazac do lasu.

Zachecam --kiedys uprawialem grzyby duzym powodzeniem

 

 

 

Pozdrowienia LIgawa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-16971
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj w tym przepisie. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1403

Tylko dobrze odparuj grzyby. Na początku duszenia grzybów zapach będzie trochę nie przyjemny, ale potem sam zobaczysz. Można też boczniaka smażyć jak kanie. Tzn w panierce.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-17050
Udostępnij na innych stronach

Witam

Urzejmie donoszę że otrzymałem informacje od teścia przebywającego latem w lasach centralnej Polski że pojawił się wysyp podgrzybów.

Z agenturalnym pozdrowieniem czuwaj.

Sepiko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-17053
Udostępnij na innych stronach

Ligawa - co to za grzybki rosną na tej łączce? A może napisałbyś coś więcej na temat chodowli grzybów do której tak zachęcasz. Byłybym wdzięczny za materiały i Twoje opinie bo właśnie myślałem o założeniu takiej mini uprawy ( na początek dla potrzeb własnych i rodziny)

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-17054
Udostępnij na innych stronach

Ja też poproszę jak uprawiać grzyby.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-17081
Udostępnij na innych stronach

U nas (na południe od Katowic) dzisiaj wreszcie pada. Mam nadzieję na wysyp kanii. Właśnieo tej porze zwykle zaczyna sie sezon. W okolicach Tychów są łąki obfitujace w te grzyby ale kanie, pragnące dżdżu jak ...kania... :grin: , nie miały dotychczas szans. W poprzednich latach, poza bieżącą konsumpcją (w szerokim gronie przyjaciół i rodziny) panierowanych kapeluszy, kanie marynowałam (przepyszne), suszyłam i mroziłam duszone z cebulką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-17083
Udostępnij na innych stronach

Boczniaka "uprawiałem" na sieczce z żytniej słomy. Przed zaszczepieniem grzybnią sieczkę przelewałem, parzyłem wrzątkiem. Po ostygnięciu słomę wkładałem do foliowych worków i przekładałem strzępkami grzybni. Po napełnieniu kilka nacięć na folii. Grzyby muszą jakoś wyjść. Worki stawiałem w zacienionym miejscu. Potem codzienne podlewanie i za ok. 3 tygodnie pierwszy zbiór. Można też uprawiać boczniaka w pniu spróchniałego drzewa. Sam tak nie robiłem.

EAnno lepiej jest mrozić duszone grzyby bez cebulki. Zajmują mniej miejsca. Cebulę zawsze zdążysz dodać.

PZDR.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-17085
Udostępnij na innych stronach

Istnieją firmy sprzedające gotowe ofoliowane belki z zarodnikami boczniaka.

Belka kosztuje około 15 pln (2006) dołączona jest ulotka z instrukcją .

Postawiłem belkę na tarasie i osłoniłem przed słońcem (zgodnie z instrukcją).

Po obfitym podlaniu czeka się kilka dni na wysyp.

Zebrałem około 12 kg boczniaka (instrukcja przewidywała do 22 kg).

Produkcja boczniaka jest bardzo prosta , amatorom polecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-17086
Udostępnij na innych stronach

EAnna!

W jakiej zalewie marynujesz kanie?Szczerze mówiąc nigdy marynowanych kani nie jadłem.Natomiast panierowane,prosto z patelni są rewelacyjne.A tak na marginesie,zupełnie nie wiem jak można ją pomylić ze sromotnikiem :shock: a to się zdarza często.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-17087
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie

W lasach mojego rejonu jest wysyp maślaków, ale cóż z tego jak jakieś 80 - 90 % zarezerwowały sobie robaczki. Czarne łepki i kuki tez są lecz dużo mniej.

Myslę, że trzeba poczekać, aż robaki się najedza i zostawią coś dla nas :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-17088
Udostępnij na innych stronach

Czekam na wysyp podgrzybków u teściowej :lol:

okolice Poddębic

chodzi się po lesie zbierając czarne łebki

podgryza podsuszoną kiełbaskę z koszyczka

i tak tylko od niechcenia :wink:

sięgnie się po łyczek agrestówki z piersióweczki :grin:

tylko uwaga na szatany :devil:

właśnie pada

no i dobrze :grin:

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/8/#findComment-17091
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.