andrzej k Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Witam No to się już chyba wszystko pomieszało jeżeli chodzi o zbieranie smardzów . Ja dawno temu zbierałem w bardzo małych piaszczystych zagajnikach sosnowych . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-32475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 A tutaj lasek liściasty w zanieczyszczonym śląskim mieście.Teoretycznie takie cuda nie powinny rosnąć w tak paskudnym środowisku.Ale widać natura silniejsza niż się wydaje.I całe szczęście :grin: Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-32476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 W Rezerwacie zwyczajowo ( legalnie ? ) miejscowi zbierają grzyby w czwartek .Sądzę , że jest to tradycyjna forma rekompensaty za szarwark .Biedota zbiera i tak , jak chce i gdzie chce .Często jest to jedyna forma zarobku Matki i dzieci . Zasada jest jedna - nie mogą szkodzić , Pan Leśniczy wtedy patrzy w drugą stronę ...Taki miejscowy to lasu doglądnie , leśnikowi podpowie , żadnych przeczuć , że las się zapali nie ma ...Pozdrowienia . :???: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-32477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Witam. Sezon grzybowy już sie zaczął.Na razie przewaga kurek ale i prawdziwek się trafi i czerwonogłówiec. Pozdrawiam. :wink: P.S Podaję przepis zaczerpnięty ze strony mniammniam. Makaron z kurkami w sosie śmietanowo-jajecznym składniki 0,5 kg suchego makaronu - o dowolnym kształcie - może penne, a może muszelki, a może tagliatelle 6 sporych "męskich" garści kurek 2 cebule średniej wielkości 1,5 szklanki tłustej (co najmniej 18%) i kwaśnej śmietany 4 łyżki oleju 2 czubate łyżki masła 4 żółtka łyżka soli pół łyżki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu garść świeżo posiekanej natki pietruszki sposób przygotowania Kurki dokładnie czyszczę i myję jeszcze dokładniej w bieżącej wodzie. Większe sztuki kroję na połówki, a mniejsze pozostawiam w całości. Cebule obieram i kroję na cienkie piórka. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę. Smażę 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż lekko się zeszkli. Do patelni dorzucam odsączone kurki. Smażę je na największym ogniu - na początku smażenia puszczą dużo soku. Kiedy sok z grzybów odparuje, zmniejszam ogień i smażę je do średniej miękkości, często mieszając. Kiedy są miękkie i z lekka zrumienione dodaję masło, sól, pieprz i jeszcze przez krótką chwilę po jego rozpuszczeniu smażę na dużym ogniu. Śmietanę lekko solę i wlewam do patelni z grzybami. Mieszam, i trzymam na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Sos zdejmuję z ognia, dodaję żółtka i natkę pietruszki. Mieszam i wlewam do ugotowanego makaronu i znowu mieszam. Podaję posypany lekko świeżo zmielonym pieprzem. Jest to danie przepyszne i warto go zrobić od razu więcej, bo każdy poprosi o dokładkę! Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-36204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Podany powyżej przepis na kurki jest wyśmienity. Gratuluję Gonzo udanego zbioru!!! Kurki dokładnie czyszczę i myję jeszcze dokładniej w bieżącej wodzieSugeruję mycie grzybów a szczególnie kurek, gąsek i innych "piaszczystych" w tak zwanej dużej wodzie. Po oczyszczeniu na sucho partiami wrzucamy grzybki do sporego naczynia z zimna wodą i szybko przemieszamy. Wszystkie lekkie frakcje wypłyną; zlewamy je delikatnie z górną warstwa wody, zaś piasek osiądzie na dnie. Wybieramy łyżką cedzakową pływające tuż pod powierzchnią czyste grzybki. W przypadku dużych zabrudzeń operację powtarza się po zmianie wody. Jednak grzyby należy płukać błyskawicznie i natychmiest osączać, żeby nie nasiaknęły wodą. Płukanie pod bieżącą wodą nigdy nie da takiego efektu jaki uzyskuje sie z "dużej wody". Osobiście myję w ten sposób wszystkie warzywa i owoce a potem spłukuję je jeszcze pod bieżącą wodą. Wbrew pozorom nie zużywa się wiecej wody, poniewaz to drugie płukanie wymywa jedynie resztki wody z pierwszego mycia zatem jest króciutkie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-36206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Witam. Sugeruję mycie grzybów a szczególnie kurek, gąsek i innych "piaszczystych" w tak zwanej dużej wodzie Dzięki EAnno - tak właśnie robię jak pisałaś a przy wyjmowaniu z wody(ten przepis jest dosłownie cytowany z mniammniam) jeszcze biorę po umyciu małymi partiami w złożone garście i pod kranem jeszcze raz przepłukuję( nie lubie jak mi cos pływa w czasie smażenia gdy puszczą wodę).Kurki już mamy od 1,5 tygodnia ale wtedy jak to mówią była jajecznica z kurkami a nie kurki z jajecznicą :grin: Właśnie zaczęlo padać a słonko świeci - jest cieplo niech grzybki rosną :grin: Pozdrawiam :wink: P.S. A zielonek jak mam dużo to do pralki, do pralki :grin: :grin: :grin: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-36208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sepiko Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-37799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 5 Września 2008 Chcialem wysłać fotki z 3 godzinnego dzisiejszego spaceru po lesie , ale fotosik nie " funguje " :devil: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 5 Września 2008 Tomuś, nie drażnij i pisz co uzbierałeś :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 5 Września 2008 Miłośnicy kanii :!: Nie pamietam, czy gdzieś już o tym pisałam, ale na pewno mówiłam na zlocie. Otóż małe, zamknięte główki kanii są wspaniałe w marynacie słodko-kwasno-korzennej. Podając je na przekąskę do domowych wędlin zaskoczycie swoich gości.(Chciałam dołączyć zdjęcia ale fotosik nie działa) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 5 Września 2008 Tadziu ; 35 "czerwonych " -młode , 5 "prawych"- mlode, 10-13 podgrzybków- stare , parę kurek - stare , i 5 "stojaczków białych" , znalazłem też kilkanaście dużych "prawdziwków" ale wszysko "do piachu" .W lesie jest naprawdę bardzo sucho mój zbiór to wszysko w "dołkach i zagajnikach" Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 6 Września 2008 Witam. Też wyruszyłem na poszukiwanie grzybków.Z racji tej, że "moje grzybiarki" późno wstały wyruszyliśmy przed 9.Ludzi jak na odpuście, w lesie sucho ale małe co nieco się znalazło :wink: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurzak Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 6 Września 2008 mi tez udalo sie dzis wybrac. Jak juz ktos wspomnial susza niemilosierna i roabczywych ogrom Najwiekszy odrzut jaki mialem kiedykolwiek - mialem wlasnie dzis. Np. Na ok 40 prawdziwkow jedynie 8 bylo dobrych. i tak ze wszystkimi. Ale z 9kg grzybkow zostalo Pojawily sie juz kołpaki(turki) dla tych co lubia je jesc (i zbierac) oraz mnostwo podgrzybkow. Nie zabraklo tez kurek, czerwonoglowych, kozakow, prawdziwkow i surojadek (jadacie je? ) http://img206.imageshack.us/img206/5742/20080906293om0.th.jpg http://img206.imageshack.us/img206/6425/69832715mc9.th.jpg [Dla uwaznych] Nie zwacajcie uwagi na kalendarz. Ten czas tak szybko leci ze nie nadazam Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 6 Września 2008 surojadek (jadacie je? )My z Witkiem jadamy .Mają tę zaletę ,że duszonka (smażonka)z nich jest jasna a nie czarna tak jak np z kozaków .Ponadto w naszym rejonie gotują "rosół" z surojadek. Ale nie wszystkie odmiany są jadalne!!! U nas nazywane są surojadki gołabkami lub betkami. Niestety u nas obecnie grzybów prawie nie ma :sad: ale koleżanka z Olsztyna ma nadmiar i prześle :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 6 Września 2008 Pojawily sie juz kołpaki(turki) :question: :question: :question: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurzak Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 7 Września 2008 Pojawily sie juz kołpaki(turki) :question: :question: :question:no ... Rozites caperatus Marynowane sa pyszne. Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 7 Września 2008 Mówiąc po ludzku płachetka kołpakowata. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 7 Września 2008 ...i tu już powinno być zdjęcie samego grzybka, jak i grzybka w słoiku lub na talerzyku. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 7 Września 2008 Toż ja tyle lat omijałem te grzybki a tu proszę ,można spożywać . Szykuję sie na wyjazd do teściowej to przygotuję :wink: :grin: :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurzak Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 7 Września 2008 Szykuję sie na wyjazd do teściowej to przygotuję :wink: :grin: :grin: No jak do tesciowej to szukaj takich mniej jadalnych ... ... bo tak to Cie jeszcze polubi Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 8 Września 2008 Wznawiam wątek o młodych, marynowanych kaniach. Przy wysypie trudno je wręcz zagospodarować. Wyłącznie młode, zamkniete główki kroimy na połówki lub świartki, obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zalewamy zalewą korzenną słodko kwaśną i pasteryzujemy. Stosuję zalewę z małąiloscia octu aby kwaśny smak nie zdominował marynaty. Gotowe grzybki mają ciekawy wygląd, elastyczną konsystencję i doskonały smak. Uwaga: nóżki kani są twarde i należy je starannie wyciąć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-40019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sepiko Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 8 Września 2008 witamMazurzak podpowiedz czy warto wpaść w Twoje strony na prawdziwki (wybieram sie w środę do Szczytna)PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-40021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 8 Września 2008 Warto...Tydzień temu byłem w tym rejonie...Nacieliśmy w 3 osoby sporo... I prawdziwe, i podgrzybki, i kurek sporo...Co prawda najdroższe grzybki w moim życiu bo.... zapłaciłem leśnikom.... Nagonkę zrobili, a kłucić się nie miałem jak... niby droga gruntowa i bez oznaczeń a skroili mnie (i paru dziesięciu podobnych) na 100 zł za wjzad do lasu...Kłucić się nie kłuciłem, bo często po lasach śmigam -- terenowiec jestem mały - ale gość mnie rozbroił...Dialog...- To jest las podległy Państwowemu Przedsiębiorstwu Leśnemu....- ok, a droga?- Droga jest drogą zakładową PPL....- ale nie ma oznaczeń....- A Panu się wydaje że każdą ścieszkę będziemy oznaczać? Zakaz wjazdu pojazdów mechanicznych do lasów jest w całym kraju....No i zbił mi argumenty.... a focha strzeliłem że gnałem od 4 rano z Warszawy i zonk. Pan Leśnik się uśmiechął, przeprosił za mandat i zachęcał do ponownych odwiedzin... ale auto na parking czy do pobliskiego gospodarza.... "Wmórwił" mnie strasznie, ale pokornie - miał rację.... kusole na zwierza, kłusole na drzewo.... a oni sami.. No więc w efekcie narżneliśmy 60 kg grzybów - maślaki jak z obrazka - najzdrowsze...100 zł / 60 kg grzybów = 1,6 Paliwa i kosztów auta nie liczę bo mam gratis dobrej klasy auto służbowe - nie limitowane... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-40023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 8 Września 2008 Mam taki apel grzybowo-wędliniarsko-nalewkowy :lol: Ponieważ terytorium wędzarniczej braci jest bardzo rozległe :smile: to jeśli jest gdzieś wysyp grzybów dajcie proszę info, a z pewnością ktoś skorzysta :lol: A jak nic nie nazbiera to dopiero będą ciekawe posty :grin: dlatego teren wysypu winien być wielohektarowy tak dla zabezpieczenia :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-40024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 8 Września 2008 Witam, w internecie istnieje serwis grzyby.pl gdzie są umieszczane informacje nt występowania grzybówpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-40025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.