Skocz do zawartości

Grzybobranie


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

No to się już chyba wszystko pomieszało jeżeli chodzi o zbieranie smardzów . Ja dawno temu zbierałem w bardzo małych piaszczystych zagajnikach sosnowych .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-32475
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A tutaj lasek liściasty w zanieczyszczonym śląskim mieście.

Teoretycznie takie cuda nie powinny rosnąć w tak paskudnym środowisku.

Ale widać natura silniejsza niż się wydaje.

I całe szczęście :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-32476
Udostępnij na innych stronach

W Rezerwacie zwyczajowo ( legalnie ? ) miejscowi zbierają grzyby w czwartek .

Sądzę , że jest to tradycyjna forma rekompensaty za szarwark .

Biedota zbiera i tak , jak chce i gdzie chce .

Często jest to jedyna forma zarobku Matki i dzieci .

Zasada jest jedna - nie mogą szkodzić , Pan Leśniczy wtedy patrzy w drugą stronę ...

Taki miejscowy to lasu doglądnie , leśnikowi podpowie ,

żadnych przeczuć , że las się zapali nie ma ...

Pozdrowienia . :???:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-32477
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam.

Sezon grzybowy już sie zaczął.Na razie przewaga kurek ale i prawdziwek się trafi i czerwonogłówiec.

 

Pozdrawiam. :wink:

 

P.S Podaję przepis zaczerpnięty ze strony mniammniam.

Makaron z kurkami w sosie śmietanowo-jajecznym

 

składniki

0,5 kg suchego makaronu - o dowolnym kształcie - może penne, a może muszelki, a może tagliatelle

 

6 sporych "męskich" garści kurek

2 cebule średniej wielkości

1,5 szklanki tłustej (co najmniej 18%) i kwaśnej śmietany

4 łyżki oleju

2 czubate łyżki masła

4 żółtka

łyżka soli

pół łyżki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

garść świeżo posiekanej natki pietruszki

 

sposób przygotowania

Kurki dokładnie czyszczę i myję jeszcze dokładniej w bieżącej wodzie. Większe sztuki kroję na połówki, a mniejsze pozostawiam w całości.

Cebule obieram i kroję na cienkie piórka.

Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę. Smażę 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż lekko się zeszkli.

Do patelni dorzucam odsączone kurki.

Smażę je na największym ogniu - na początku smażenia puszczą dużo soku.

Kiedy sok z grzybów odparuje, zmniejszam ogień i smażę je do średniej miękkości, często mieszając. Kiedy są miękkie i z lekka zrumienione dodaję masło, sól, pieprz i jeszcze przez krótką chwilę po jego rozpuszczeniu smażę na dużym ogniu.

Śmietanę lekko solę i wlewam do patelni z grzybami. Mieszam, i trzymam na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

Sos zdejmuję z ognia, dodaję żółtka i natkę pietruszki. Mieszam i wlewam do ugotowanego makaronu i znowu mieszam. Podaję posypany lekko świeżo zmielonym pieprzem.

Jest to danie przepyszne i warto go zrobić od razu więcej, bo każdy poprosi o dokładkę!

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-36204
Udostępnij na innych stronach

Podany powyżej przepis na kurki jest wyśmienity. Gratuluję Gonzo udanego zbioru!!!

 

Kurki dokładnie czyszczę i myję jeszcze dokładniej w bieżącej wodzie

Sugeruję mycie grzybów a szczególnie kurek, gąsek i innych "piaszczystych" w tak zwanej dużej wodzie. Po oczyszczeniu na sucho partiami wrzucamy grzybki do sporego naczynia z zimna wodą i szybko przemieszamy. Wszystkie lekkie frakcje wypłyną; zlewamy je delikatnie z górną warstwa wody, zaś piasek osiądzie na dnie. Wybieramy łyżką cedzakową pływające tuż pod powierzchnią czyste grzybki. W przypadku dużych zabrudzeń operację powtarza się po zmianie wody. Jednak grzyby należy płukać błyskawicznie i natychmiest osączać, żeby nie nasiaknęły wodą. Płukanie pod bieżącą wodą nigdy nie da takiego efektu jaki uzyskuje sie z "dużej wody".

Osobiście myję w ten sposób wszystkie warzywa i owoce a potem spłukuję je jeszcze pod bieżącą wodą. Wbrew pozorom nie zużywa się wiecej wody, poniewaz to drugie płukanie wymywa jedynie resztki wody z pierwszego mycia zatem jest króciutkie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-36206
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Sugeruję mycie grzybów a szczególnie kurek, gąsek i innych "piaszczystych" w tak zwanej dużej wodzie

Dzięki EAnno - tak właśnie robię jak pisałaś a przy wyjmowaniu z wody(ten przepis jest dosłownie cytowany z mniammniam) jeszcze biorę po umyciu małymi partiami w złożone garście i pod kranem jeszcze raz przepłukuję( nie lubie jak mi cos pływa w czasie smażenia gdy puszczą wodę).Kurki już mamy od 1,5 tygodnia ale wtedy jak to mówią była jajecznica z kurkami a nie kurki z jajecznicą :grin:

Właśnie zaczęlo padać a słonko świeci - jest cieplo niech grzybki rosną :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

 

P.S. A zielonek jak mam dużo to do pralki, do pralki :grin: :grin: :grin:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-36208
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Miłośnicy kanii :!:

Nie pamietam, czy gdzieś już o tym pisałam, ale na pewno mówiłam na zlocie. Otóż małe, zamknięte główki kanii są wspaniałe w marynacie słodko-kwasno-korzennej.

Podając je na przekąskę do domowych wędlin zaskoczycie swoich gości.

(Chciałam dołączyć zdjęcia ale fotosik nie działa)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39846
Udostępnij na innych stronach

Tadziu ; 35 "czerwonych " -młode , 5 "prawych"- mlode, 10-13 podgrzybków- stare , parę kurek - stare , i 5 "stojaczków białych" , znalazłem też kilkanaście dużych "prawdziwków" ale wszysko "do piachu" .W lesie jest naprawdę bardzo sucho mój zbiór to wszysko w "dołkach i zagajnikach"
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39858
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Też wyruszyłem na poszukiwanie grzybków.Z racji tej, że "moje grzybiarki" późno wstały wyruszyliśmy przed 9.Ludzi jak na odpuście, w lesie sucho ale małe co nieco się znalazło :wink:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39906
Udostępnij na innych stronach

mi tez udalo sie dzis wybrac. Jak juz ktos wspomnial susza niemilosierna i roabczywych ogrom :(

Najwiekszy odrzut jaki mialem kiedykolwiek - mialem wlasnie dzis. Np. Na ok 40 prawdziwkow jedynie 8 bylo dobrych. i tak ze wszystkimi. Ale z 9kg grzybkow zostalo :)

 

Pojawily sie juz kołpaki(turki) dla tych co lubia je jesc (i zbierac) oraz mnostwo podgrzybkow. Nie zabraklo tez kurek, czerwonoglowych, kozakow, prawdziwkow i surojadek (jadacie je? ;) )

 

http://img206.imageshack.us/img206/5742/20080906293om0.th.jpg

 

http://img206.imageshack.us/img206/6425/69832715mc9.th.jpg

 

[Dla uwaznych] Nie zwacajcie uwagi na kalendarz. Ten czas tak szybko leci ze nie nadazam ;)

Mazurzak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39918
Udostępnij na innych stronach

surojadek (jadacie je? )

My z Witkiem jadamy .Mają tę zaletę ,że duszonka (smażonka)z nich jest jasna a nie czarna tak jak np z kozaków .Ponadto w naszym rejonie gotują "rosół" z surojadek. Ale nie wszystkie odmiany są jadalne!!! U nas nazywane są surojadki gołabkami lub betkami. Niestety u nas obecnie grzybów prawie nie ma :sad: ale koleżanka z Olsztyna ma nadmiar i prześle :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39920
Udostępnij na innych stronach

Mówiąc po ludzku płachetka kołpakowata.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39934
Udostępnij na innych stronach

...i tu już powinno być zdjęcie samego grzybka, jak i grzybka w słoiku lub na talerzyku. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-39938
Udostępnij na innych stronach

Wznawiam wątek o młodych, marynowanych kaniach.

Przy wysypie trudno je wręcz zagospodarować.

 

 

 

 

Wyłącznie młode, zamkniete główki kroimy na połówki lub świartki, obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zalewamy zalewą korzenną słodko kwaśną i pasteryzujemy.

Stosuję zalewę z małąiloscia octu aby kwaśny smak nie zdominował marynaty.

Gotowe grzybki mają ciekawy wygląd, elastyczną konsystencję i doskonały smak.

Uwaga: nóżki kani są twarde i należy je starannie wyciąć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-40019
Udostępnij na innych stronach

Warto...

Tydzień temu byłem w tym rejonie...

Nacieliśmy w 3 osoby sporo... I prawdziwe, i podgrzybki, i kurek sporo...

Co prawda najdroższe grzybki w moim życiu bo.... zapłaciłem leśnikom....

 

Nagonkę zrobili, a kłucić się nie miałem jak... niby droga gruntowa i bez oznaczeń a skroili mnie (i paru dziesięciu podobnych) na 100 zł za wjzad do lasu...

Kłucić się nie kłuciłem, bo często po lasach śmigam -- terenowiec jestem mały - ale gość mnie rozbroił...

Dialog...

- To jest las podległy Państwowemu Przedsiębiorstwu Leśnemu....

- ok, a droga?

- Droga jest drogą zakładową PPL....

- ale nie ma oznaczeń....

- A Panu się wydaje że każdą ścieszkę będziemy oznaczać? Zakaz wjazdu pojazdów mechanicznych do lasów jest w całym kraju....

No i zbił mi argumenty.... a focha strzeliłem że gnałem od 4 rano z Warszawy i zonk.

Pan Leśnik się uśmiechął, przeprosił za mandat i zachęcał do ponownych odwiedzin... ale auto na parking czy do pobliskiego gospodarza....

 

"Wmórwił" mnie strasznie, ale pokornie - miał rację.... kusole na zwierza, kłusole na drzewo.... a oni sami..

 

No więc w efekcie narżneliśmy 60 kg grzybów - maślaki jak z obrazka - najzdrowsze...

100 zł / 60 kg grzybów = 1,6 :)

Paliwa i kosztów auta nie liczę bo mam gratis dobrej klasy auto służbowe - nie limitowane...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-40023
Udostępnij na innych stronach

Mam taki apel grzybowo-wędliniarsko-nalewkowy :lol:

Ponieważ terytorium wędzarniczej braci jest bardzo rozległe :smile:

to jeśli jest gdzieś wysyp grzybów dajcie proszę info, a z pewnością

ktoś skorzysta :lol:

A jak nic nie nazbiera :cry: to dopiero będą ciekawe posty :grin:

dlatego teren wysypu winien być wielohektarowy tak dla zabezpieczenia :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/16/#findComment-40024
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.