Gość Anonymous Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Września 2009 Maxeel a w jakich rejonach bedzie Szczepan fajnie by bylo zobaczyc fachowca w akcji . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Września 2009 Mówił mi coś, ale nie pamiętam. Wiem tylko, że przedstawiciele Cechu zostali zaproszeni przez jakieś duże koło myśliwskie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Września 2009 Witam. Dziś będę robił (znaczy się starał zrobić) kiełbasę królewską według przepisu Szczepana i mam pytanie. Czy 4g pieprzu na kg mięsa to nie będzie za bardzo pieprzne? Do tej pory dawałem średnio 1-2g. PRZYPRAWY - 0,18kg sól kuchenna lub peklosól -0,04kg pieprz -0,01kg cukier Z jednej strony ze sprawdzonym przepisem się "nie dyskutuje" a z drugiej nie chciałbym przepieprzyć i wy.......ć :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Września 2009 Gonzo, rozmawiałem ze Szczepanem i powtórzę. Rób wg przepisu. Wodę daj również w tej ilości, gdyż w przeciwnym razie, podczas pieczenia, kiełbasa by zbytnio się przesuszyła. Głowny składnik, czyli mięso z szynki, jest dosyć wymagające w obróbce, a pamietaj, że dosyć długo wędzimy i długo pieczemy. Kiełbasa jest w kiełbaśnicach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Września 2009 Gonzo a na cukier to nie zwróciłeś uwagi dawka jak na 50-100 kg. Będzie na pewno pieprzne . Ale jak zaczniesz korygować dawki to nie będzie Królewska tylko może z Królewca. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Września 2009 Przecież możesz zmniejszyć lekko dawki pieprzu i cukru. Lepiej dopieprzyc na chlebku niz wy...ć za okno. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Września 2009 Gonzo a na cukier to nie zwróciłeś uwagi dawka jak na 50-100 kg. Będzie na pewno pieprzne . Ale jak zaczniesz korygować dawki to nie będzie Królewska tylko może z Królewca. Pozdrawiam No to będzie z pod Królewca bo cukru dałem 10g. Co prawda mogę jeszcze dodać, bo zaczynam za 1-1,5 godziny.Myślę, że te dawki cukru i pieprzu muszą się jakoś wzajemnie "uzupełniać" :rolleyes: Wody daję tak jak w przepisie Pozdrawiam :wink: P.S. W razie czego od okna lepszy jest bigos, leczo :grin: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Września 2009 Robię podobne kiełbasy. Mięso miele przed peklowaniem, a potem peklosól (16 gr/1kg )rozpuszczam w wodzie ciepłej dodaję czosnek i miksuję. Do farszu dodaję pieprzu ok 2 gr na 1 kg i 3gr na 10 kg chili. Cukru około 100 gr. Całość mieszam do puszczenia kleju i wlewam wodę z peklosolą i czosnkiem mieszając. Wody na 10 kg wsadu dodaję dwie szklanki ( roztwór z peklosolą i czosnkiem ), a może więcej bo sprawdzam konsystencje. Pakuje w jelita i wieszam na kije i na drugi dzień wędzę około 6 do 8 godzin olchą w temperaturze 35 do 50 st. Nie trzymam się ściśle receptury, patrzę na wygląd smak. Za każdym razem coś zmienię w zależności od jakości mięsa i co kupię. Mam nie powtarzalne kiłbasy i smak. I to jet to! co cenię najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Września 2009 Gonzo co z twoją Królewską ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-82421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Września 2009 Gonzo co z twoją Królewską ?????? Nie ma o czym pisać.Według mnie nie udała się - za chuda i po godzinnym wędzeniu w 80-90*C zrobiła się twarda skórka i trochę pod nią.Mięso przyjęlo 1 l wody bez problemu i pewnie dlatego w środku jest miękka.Drugie co mi się nie podoba to smak - na samej soli/peklosoli , pieprzu i cukrze (czosnku nie lubię - nie dawałem) jest taki nijaki :rolleyes: Dałem połowę cukru i pieprzu jak w przepisie (pieprzu nie czuć za bardzo) Dobrze, że żona prosiła o część kiełbasy w osłonkach jak na krakowską to dodałem pieprzu i kolendry aby był inny smak - i ta wyszła lepsza.Ale może ze mnie taki zanwca :rolleyes: , albo coś spartoliłem :rolleyes: :blush: Dodam,że z szynek wykroiłem ok 2kg błon+okrawki z tłuszczykiem+blony i to poszło przez 4mm. Teraz jak jeszcze raz do niej podejdę to nie będę piekł w wędzarce a odparzę :rolleyes: Nawet zdjęcia za bardzo nie chciało mi się robić :sad: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-82422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Września 2009 Drugie co mi się nie podoba to smak - na samej soli/peklosoli , pieprzu i cukrze (czosnku nie lubię - nie dawałem) jest taki nijaki Dałem połowę cukru i pieprzu jak w przepisie (pieprzu nie czuć za bardzo) Dobrze, że żona prosiła o część kiełbasy w osłonkach jak na krakowską to dodałem pieprzu i kolendry aby był inny smak - i ta wyszła lepsza. Ja zawsze pierwszy raz robie scisle w/g przepisu i dopiero pozniej modyfikuje. Wg mnie zdjales za duzo przypraw :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-82423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Września 2009 (czosnku nie lubię - nie dawałem) jest taki nijaki :rolleyes: Dałem połowę cukru i pieprzu jak w przepisie (pieprzu nie czuć za bardzo)wydaje mi się że czosnku jest nawet słuszna ilość, więc jak go w ogóle nie dałeś to "spłaszczyłeś" smak - do tego jeszcze zmniejszenie pieprzu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-82424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Września 2009 Smak , to jeszcze bym przebolał ale ta "twardość powierzchniowa" jest wkurzająca.Trzeba nożem dobrze przycisnąć, żeby się nie ślizgał a ukroił :sad: Pewnie coś spartoliłem :blush: :grin: Pozdrawiam :wink: P.S.Siara masz rację i tego trzeba się trzymać i będę się starał :blush: Abratek, do żadnej kiełbasy nie dodaję czosnku - jestem anty czosnkowy :???: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-82425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Września 2009 Abratek, do żadnej kiełbasy nie dodaję czosnku - jestem anty czosnkowy :???:ależ ja nie mam nic do Twojego gustu! :lol: :wink: zwróciłem tylko uwagę że pozbawienie wyrobu głównego składnika smakowego i to tak wyrazistego zmieni całkowicie odczucie przy spożywaniu tegoż wyrobu... proponuję komisyjne wykonanie w Pajtunach tej kiełbasy - deklaruję zapewnienie składników Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-82427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Października 2009 Miałem niewątpliwą przyjemność spróbować tej kiełbasy (na zlocie w Hucie) robionej przez Tadzia ściśle według przepisu - uczta prawdziwie królewska :grin: . Moja rada - najpierw spróbować :tongue: - potem krytykować :smile: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 6 Października 2009 Również miałem taką okazję i w pełni zasługuje na nazwę Być może najpierw należy spróbować by mówić coś o smaku :wink: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 6 Października 2009 Też miałam okazję spróbować tej kiełbaski zrobionej przez Tadzia na zlocie w Hucie i śmiało mogę potwierdzić , że faktycznie jest to kiełbaska iście "królewska" :tongue: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Października 2009 Być może najpierw należy spróbować by mówić coś o smaku :wink: Demon, ja robiłem "królewską" i mi nie wyszła a co za tym idzie nie bardzo smakowała.Może tak jak pisałem, że coś spieprzyłem :blush: :rolleyes: :grin: "8kg szynki + 2kg golonki" będę musiał przemycać np.. w leczo, pizza, bigos. Do trzech razy sztuka :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Października 2009 ja robiłem "królewską" i mi nie wyszłaTylko z tego co pamiętam to nie trzymałeś się ściśle przepisu :rolleyes: . mnie nie udała się - za chudaWiem, że pewnie niejednemu się narażę, ale ja po prostu uwielbiam ............ :shock: chude :shock: :grin: P.S. Również dobrze "naczosnkowane" :tongue: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Października 2009 Spokojnie Panowie... mam już pełne informacje ( od źródła :grin: ) - w piątek wieczorem test oficjalny :wink: a mięsko już w lodówce Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Października 2009 Tylko z tego co pamiętam to nie trzymałeś się ściśle przepisu :rolleyes: . Co do przypraw tak :blush: A na moje stare zęby to lepsza tłuściejsza :grin: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: P.S. Tak, tak, czekamy do piątku :tongue: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Października 2009 Kiełbasa była przepyszna , Tadziu jest wielkim mistrzem. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Października 2009 Witam wszystkich serdecznie i dziękuję za dobre słowo. Czuję się bardzo niezręcznie w tej sytuacji bo to nie ja jestem twórcą tego rarytasu a Szczepan. Ja tylko wykonałem to co Szczepan stworzył i wszystko wg jego wskazówek których udzielił mi jeszcze przed wyjazdem za "wielką wodę". Załuje, że nie zrobiłem żadnego zdjęcia ale wyglądała tak jak wyglądała a smakowała tak jak piszą. Pozdrawiam i życzę wszystkim udanego wyrobu. (tego nie można "skiełbasić" :lol:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Października 2009 wg jego wskazówek których udzielił mi jeszcze przed wyjazdem za "wielką wodę" Jesli nie sa one tajemnica :wink: czy mozesz podzielic sie nimi z reszta forumowiczow chcacych wykonac ten wyrob :question: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Października 2009 tego nie można "skiełbasić" :lol: Obyś się czasami nie zdziwił :grin: Jak to było w 007 :rolleyes: - "Nigdy nie mów nigdy" :question: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.