Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mówił mi coś, ale nie pamiętam. Wiem tylko, że przedstawiciele Cechu zostali zaproszeni przez jakieś duże koło myśliwskie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81467
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Dziś będę robił (znaczy się starał zrobić) kiełbasę królewską według przepisu Szczepana i mam pytanie.

Czy 4g pieprzu na kg mięsa to nie będzie za bardzo pieprzne? Do tej pory dawałem średnio 1-2g.

 

PRZYPRAWY

- 0,18kg sól kuchenna lub peklosól

-0,04kg pieprz

-0,01kg cukier

 

Z jednej strony ze sprawdzonym przepisem się "nie dyskutuje" a z drugiej nie chciałbym przepieprzyć i wy.......ć :rolleyes: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81968
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, rozmawiałem ze Szczepanem i powtórzę. Rób wg przepisu. Wodę daj również w tej ilości, gdyż w przeciwnym razie, podczas pieczenia, kiełbasa by zbytnio się przesuszyła. Głowny składnik, czyli mięso z szynki, jest dosyć wymagające w obróbce, a pamietaj, że dosyć długo wędzimy i długo pieczemy. Kiełbasa jest w kiełbaśnicach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81969
Udostępnij na innych stronach

Gonzo a na cukier to nie zwróciłeś uwagi dawka jak na 50-100 kg. Będzie na pewno pieprzne . Ale jak zaczniesz korygować dawki to nie będzie Królewska tylko może z Królewca. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81970
Udostępnij na innych stronach

Przecież możesz zmniejszyć lekko dawki pieprzu i cukru. Lepiej dopieprzyc na chlebku niz wy...ć za okno. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81971
Udostępnij na innych stronach

Gonzo a na cukier to nie zwróciłeś uwagi dawka jak na 50-100 kg. Będzie na pewno pieprzne . Ale jak zaczniesz korygować dawki to nie będzie Królewska tylko może z Królewca. Pozdrawiam

No to będzie z pod Królewca bo cukru dałem 10g. Co prawda mogę jeszcze dodać, bo zaczynam za 1-1,5 godziny.Myślę, że te dawki cukru i pieprzu muszą się jakoś wzajemnie "uzupełniać" :rolleyes:

 

Wody daję tak jak w przepisie :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. W razie czego od okna lepszy jest bigos, leczo :grin:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81973
Udostępnij na innych stronach

Robię podobne kiełbasy. Mięso miele przed peklowaniem, a potem peklosól (16 gr/1kg )rozpuszczam w wodzie ciepłej dodaję czosnek i miksuję. Do farszu dodaję pieprzu ok 2 gr na 1 kg i 3gr na 10 kg chili. Cukru około 100 gr. Całość mieszam do puszczenia kleju i wlewam wodę z peklosolą i czosnkiem mieszając. Wody na 10 kg wsadu dodaję dwie szklanki ( roztwór z peklosolą i czosnkiem ), a może więcej bo sprawdzam konsystencje. Pakuje w jelita i wieszam na kije i na drugi dzień wędzę około 6 do 8 godzin olchą w temperaturze 35 do 50 st. Nie trzymam się ściśle receptury, patrzę na wygląd smak. Za każdym razem coś zmienię w zależności od jakości mięsa i co kupię. Mam nie powtarzalne kiłbasy i smak. I to jet to! co cenię najbardziej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-81976
Udostępnij na innych stronach

Gonzo co z twoją Królewską ??????

Nie ma o czym pisać.Według mnie nie udała się - za chuda i po godzinnym wędzeniu w 80-90*C zrobiła się twarda skórka i trochę pod nią.Mięso przyjęlo 1 l wody bez problemu i pewnie dlatego w środku jest miękka.Drugie co mi się nie podoba to smak - na samej soli/peklosoli , pieprzu i cukrze (czosnku nie lubię - nie dawałem) jest taki nijaki :rolleyes: Dałem połowę cukru i pieprzu jak w przepisie (pieprzu nie czuć za bardzo) Dobrze, że żona prosiła o część kiełbasy w osłonkach jak na krakowską to dodałem pieprzu i kolendry aby był inny smak - i ta wyszła lepsza.Ale może ze mnie taki zanwca :rolleyes: , albo coś spartoliłem :rolleyes: :blush:

Dodam,że z szynek wykroiłem ok 2kg błon+okrawki z tłuszczykiem+blony i to poszło przez 4mm.

Teraz jak jeszcze raz do niej podejdę to nie będę piekł w wędzarce a odparzę :rolleyes:

Nawet zdjęcia za bardzo nie chciało mi się robić :sad:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-82422
Udostępnij na innych stronach

Drugie co mi się nie podoba to smak - na samej soli/peklosoli , pieprzu i cukrze (czosnku nie lubię - nie dawałem) jest taki nijaki Dałem połowę cukru i pieprzu jak w przepisie (pieprzu nie czuć za bardzo) Dobrze, że żona prosiła o część kiełbasy w osłonkach jak na krakowską to dodałem pieprzu i kolendry aby był inny smak - i ta wyszła lepsza.

Ja zawsze pierwszy raz robie scisle w/g przepisu i dopiero pozniej modyfikuje. Wg mnie zdjales za duzo przypraw :wink:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-82423
Udostępnij na innych stronach

(czosnku nie lubię - nie dawałem) jest taki nijaki :rolleyes: Dałem połowę cukru i pieprzu jak w przepisie (pieprzu nie czuć za bardzo)

wydaje mi się że czosnku jest nawet słuszna ilość, więc jak go w ogóle nie dałeś to "spłaszczyłeś" smak - do tego jeszcze zmniejszenie pieprzu
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-82424
Udostępnij na innych stronach

Smak , to jeszcze bym przebolał ale ta "twardość powierzchniowa" jest wkurzająca.Trzeba nożem dobrze przycisnąć, żeby się nie ślizgał a ukroił :sad: Pewnie coś spartoliłem :blush: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S.Siara masz rację i tego trzeba się trzymać i będę się starał :blush: :cool:

Abratek, do żadnej kiełbasy nie dodaję czosnku - jestem anty czosnkowy :???:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-82425
Udostępnij na innych stronach

Abratek, do żadnej kiełbasy nie dodaję czosnku - jestem anty czosnkowy :???:

ależ ja nie mam nic do Twojego gustu! :lol: :wink: zwróciłem tylko uwagę że pozbawienie wyrobu głównego składnika smakowego i to tak wyrazistego zmieni całkowicie odczucie przy spożywaniu tegoż wyrobu...

 

proponuję komisyjne wykonanie w Pajtunach tej kiełbasy - deklaruję zapewnienie składników

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-82427
Udostępnij na innych stronach

Miałem niewątpliwą przyjemność spróbować tej kiełbasy (na zlocie w Hucie) robionej przez Tadzia ściśle według przepisu - uczta prawdziwie królewska :grin: .

Moja rada - najpierw spróbować :tongue: - potem krytykować :smile: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83338
Udostępnij na innych stronach

Również miałem taką okazję i w pełni zasługuje na nazwę :)

Być może najpierw należy spróbować by mówić coś o smaku :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83340
Udostępnij na innych stronach

Też miałam okazję spróbować tej kiełbaski zrobionej przez Tadzia na zlocie w Hucie i śmiało mogę potwierdzić , że faktycznie jest to kiełbaska iście "królewska" :tongue:
Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83349
Udostępnij na innych stronach

Być może najpierw należy spróbować by mówić coś o smaku :wink:

Demon, ja robiłem "królewską" i mi nie wyszła a co za tym idzie nie bardzo smakowała.Może tak jak pisałem, że coś spieprzyłem :blush: :rolleyes: :grin:

"8kg szynki + 2kg golonki" będę musiał przemycać np.. w leczo, pizza, bigos.

Do trzech razy sztuka :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83351
Udostępnij na innych stronach

ja robiłem "królewską" i mi nie wyszła

Tylko z tego co pamiętam to nie trzymałeś się ściśle przepisu :rolleyes: .

mnie nie udała się - za chuda

Wiem, że pewnie niejednemu się narażę, ale ja po prostu uwielbiam ............ :shock:

chude

:shock: :grin:

P.S. Również dobrze "naczosnkowane" :tongue:

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83353
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie Panowie...

mam już pełne informacje ( od źródła :grin: ) - w piątek wieczorem test oficjalny :wink: a mięsko już w lodówce

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83354
Udostępnij na innych stronach

Tylko z tego co pamiętam to nie trzymałeś się ściśle przepisu :rolleyes: .

 

Co do przypraw tak :blush: A na moje stare zęby to lepsza tłuściejsza :grin: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Tak, tak, czekamy do piątku :tongue:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83356
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa była przepyszna , Tadziu jest wielkim mistrzem.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83366
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie i dziękuję za dobre słowo. Czuję się bardzo niezręcznie w tej sytuacji bo to nie ja jestem twórcą tego rarytasu a Szczepan. Ja tylko wykonałem to co Szczepan stworzył i wszystko wg jego wskazówek których udzielił mi jeszcze przed wyjazdem za "wielką wodę". Załuje, że nie zrobiłem żadnego zdjęcia ale wyglądała tak jak wyglądała a smakowała tak jak piszą. Pozdrawiam i życzę wszystkim udanego wyrobu. (tego nie można "skiełbasić" :lol:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83422
Udostępnij na innych stronach

wg jego wskazówek których udzielił mi jeszcze przed wyjazdem za "wielką wodę"

Jesli nie sa one tajemnica :wink: czy mozesz podzielic sie nimi z reszta forumowiczow chcacych wykonac ten wyrob :question:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83427
Udostępnij na innych stronach

tego nie można "skiełbasić" :lol:

Obyś się czasami nie zdziwił :grin:

Jak to było w 007 :rolleyes: - "Nigdy nie mów nigdy" :question:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/page/2/#findComment-83430
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.