Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

 

Wczoraj zrobiłem salceson ozorkowy wg. przepisu Maxella http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=58 i wyszła totalna porażka :cry: .Smak i owszem ,ale brak związania.Cały salceson się rozsypuje /pies będzie miał wyżerkę/.Moim zdaniem za mało czynnika wiążącego czyli skórek,ale może się mylę.Co mogłem zrobić nię tak :question: .Proporcje składników , parzenie oraz studzenie jak w przepisie .Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, opisz może krok po kroku co i jak robiłeś bo jak piszesz że zgodnie z przepisem i nic więcej to ciężko coś podpowiedzieć.

Sprawdziłem z innymi przepisami na salcesony i wychodzi mi na to że w przepisie może być błąd. Na taką ilość surowca to skórek powinno być około 1 kg lub jakieś inne elementy wiążące np. nogi

No ale mogę się mylić i po prostu coś poszło nie tak podczas produkcji.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1388 tutaj na ok. 5 kg surowca jest 1kg skórek.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80946
Udostępnij na innych stronach

Sławku, ilości wszystkich dodatków mięsnych i przypraw są w przepisie zgodne z ówczesnymi wymogami. Pamiętaj, że ilości skórek nie można zwiększać dowolnie, gdyż ma to ogromny wpływ na zmianę smaku produktu.

Aby wyciągnąć jakieś wnioski, musi być dokładny opis produkcji i zdjęcia przekrojów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80953
Udostępnij na innych stronach

Maxell, dlatego właśnie pisząc użyłem słowa "może być" a nie jest błąd.

Przecież podczas przepisywania też można zrobić niechcący byka.

 

Aby wyciągnąć jakieś wnioski, musi być dokładny opis produkcji i zdjęcia przekrojów.

Dokładnie to samo napisałem. :grin: No może oprócz przekrojów. :blush:

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80957
Udostępnij na innych stronach

Przecież ćwierć kilograma skórek na 4,75 kg surowca mięsnego, to wcale nie jest tak mało.

Górna granica dodatku skórek wieprzowych do produktów podrobowych, to o ile pamietam max. 12%, ale wtedy surowcem podstawowym jest jedynie łeb wieprzowy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80960
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, jedną z przyczyn może być gotowanie składników w zbyt dużej ilości wody - szczególnie skórek

- oczywiście nie wiem jak to u Ciebie przebiegało...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80963
Udostępnij na innych stronach

...i czas przeprowadzania tego gotowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80965
Udostępnij na innych stronach

Receptura prawidłowo spisana. Może rozgotowałeś surowiec w dużej ilości wody . Może dodałeś zimnej wody do farszu , można zwrócić jeszcze uwagę na chłodzenie a w nim na takie elementy jak nakłuwanie zaraż po wyjęciu z kotła, zbyt szybko przeciśnięcie i za dużym ciężarem - wtedy masa wiążąca wypłynie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80967
Udostępnij na innych stronach

Wklej proszę zdjęcie przekroju.

.

 

Woda była dodana ,ale rozrobiona z hemoglobiną jako krew. Nakłuwałem w czasie parzenia bo pływały po powierzchu a nia po wyjęcie.Gotowałem zgodnie z recepturą.To jest pierwszy salceson ,który mi się nie udał.Robiłem czarny wg. Szczepana/ale tam jest więcej skórek/,brunszwicki i włoski i było ok.Może rzeczywiście było za dożo wody ,bo mięso wrzucałem do gorącej wody i już jej nie odlewałęm.Ale tak też robiłem czarny i wszystko się udało a tu nie.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80971
Udostępnij na innych stronach

Chyba za dużo wlało się rosołku . A jaka ta woda była do tej krwi .

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80972
Udostępnij na innych stronach

Zimna i surowa/mam dobrą wodę/ bo w innej nie rozrobię krwi/ o.5kg/.Jak na mój gust masa była dość rzadka ,ale składniki zgodne z przepisem.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80973
Udostępnij na innych stronach

W wyrobach podrobowych bazujemy na rosole, wywarze lub wodzie zawsze przegotowanej. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80975
Udostępnij na innych stronach

Ale inne salcesony były robione w ten sam sposób i było ok.Pzdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-80976
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, W jakiej ilości był wsad surowcowy?

Muszę na początku się trochę usprawiedliwić ,że nie odpowiedziałem od razu ,ale dopadła mnie grypa i przy komputerze siadam od czasu do czasu.A teraz do rzeczy .Wkład surowcowy zgodny z przepisem.Nic nie kombinowałem bo robiłem pierwszy raz i w miarę trzymałem się przepisu.Skórki odważone co do deka.Ozorków było 1,85kg ,podgardla 2.20kg,krwi 0,5 kg i watroby 0.47kg.Ozory i podgardle parzyłem w jednymn garnku, ale podgardle uparzone było do stanu półmiękkiego.Skórki parzone do miękkości/łatwiej się mielą./.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2960-salceson-ozorkowy/#findComment-81132
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.