Skocz do zawartości

Wolnowar (albo Slow-cooker)


Rekomendowane odpowiedzi

Teraz czytam i ...trochę mi się pomyliło ;)   to bakłażan się rozpadł na sos, kabaczka nie było w tej potrawie. Cukinia wytrzymała próbę czasu. Chyba zmęczony jestem, czas odpocząć, albo to starość :facepalm:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-367769
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To DZiadku MAcku powiem, ze baklazan zawsze sie rozchodzi, chyba ze wczesniej zasolisz go i odlejesz plyn jaki sie wytworzyl. Wtedy masz szanse na kawalki tego warzywka.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-367770
Udostępnij na innych stronach

Te wszystkie wyrośnięte ogóry w rodzaju cukinii i kabaczka,  trzeba umieszczać na samej górze i nie wolno w czasie wolnowarzenia mieszać. Wtedy jest szansa, że dotrwają w całości do końca procesu.

Generalnie mieszanie jest lekko sprzeczne z ideą wolnowarzenia. Nawet samo uchylanie pokrywki jest (podobno) niewskazane.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-367771
Udostępnij na innych stronach

Bakłażan leżał na górze, mieszane nie było, podniesienie pokrywki dopiero po 8 godz.

Skutek tego mojego wolnowarzenia jest taki, że żona chce kupić kolejny wolnowar, tym razem większy i trochę lepszy.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-367776
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Odświeżę trochę kotleta:

Z upływem czasu używacie nadal to urządzenie czy zalega kurz i zajmuje miejsce w szafce?

Jak wrażenia po latach?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-399065
Udostępnij na innych stronach

Używam nie powiem że stale ale w miarę regularnie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-399067
Udostępnij na innych stronach

U mnie w upaly czesto jest w uzytku, bo nastawiam obiad na dworze , aby w domu mnie ciepla bylo niepotrzebnego  :D , no i  obiad zawsze jest na czas

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-399252
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

I ja jakiś czas temu dostałam ten sprzęt i powiem, że jest super :) Kilka razy w tyg. go używam, robiłam w nim zupy, kurczaka, inne mięsa, gołąbki, wczoraj bigos, a nawet deser czekoladowy. Listę przepisów do spróbowania mam dłuuugą, więc przez jeszcze sporo czasu będę chętnie po niego sięgała. U mnie stoi cały czas na blacie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-411372
Udostępnij na innych stronach

Ja też sobie chwalę to ustrojstwo - mamy dwa - jeden z misą ceramiczną, drugi z metalową.

Ten z misą ceramiczną sprawdza się znacznie lepiej - zwłaszcza do grochówki, flaków, bigosu czy dżemów.

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-411438
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam dwa, obydwa ceramiczne. Jeden 3l. a drugi 4,5 l. i też bardzo je sobie chwalę. Co rusz coś w nich "pitraszę".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-411439
Udostępnij na innych stronach

Witam!. Ja też używam swój przynajmniej raz na dwa tygodnie. Bardzo sobie chwalę to urządzenie.

 

I ja jakiś czas temu dostałam ten sprzęt i powiem, że jest super :) Kilka razy w tyg. go używam, robiłam w nim zupy, kurczaka, inne mięsa, gołąbki, wczoraj bigos, a nawet deser czekoladowy. Listę przepisów do spróbowania mam dłuuugą, więc przez jeszcze sporo czasu będę chętnie po niego sięgała. U mnie stoi cały czas na blacie :)

 

Mam niestety mało sprawdzonych przepisów dlatego prośba do CheNelly: może podzielisz się swoimi sprawdzonymi przepisami?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-411877
Udostępnij na innych stronach

Zetes, szczerze mówiąc to nie mam żadnych specjalnych przepisów do wolnowaru, używam tych które robiłam w pikarniku/ farnku tylko, ze prawie nie dodaje wody i liczę na warzywa około 2 -3 godz. na high/6 na low, a na mięsa 3-4 godz. na high i ok. 7-8 na low :) Jak dłużej posiedzi to też nic się nie stanie. Zupy robię na high przez 3/4 godziny.  Gołąbków np. w ogóle nie podlewałam, bigos dałam pół szklanki wody :) Tylko trzeba pamiętać, żeby śmietanę i mleko dodawać pod koniec, bo inaczej się zważy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-411901
Udostępnij na innych stronach

Mam niestety mało sprawdzonych przepisów dlatego prośba do CheNelly: może podzielisz się swoimi sprawdzonymi przepisami?

 


Pozdrawiam.

 

 

Węgierska zupa gulaszowa

  •  1 kilogram pokrojonej w kostkę wołowiny,
  • 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • 2 litry wywaru mięsnego najlepiej wołowego lub warzywnego ewentualnie 2-3 kostki rosołowe wołowe,
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę,
  • 1 duża marchewka pokrojona w dość grube plasterki, 
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w cienkie paski,
  • 3 - 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę,   
  • 100 do 150 gramów koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2  ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • smalec wieprzowy lub olej do smażenia 
  • sól do smaku

Wszystkie składniki wkładamy do wolnowaru równocześnie i gotujemy około 8 - 10 godzin na low lub jeśli nasz z programatorem to 75 do 80 stopni.

 

Tajaine

  • ok 1 kg wołowiny (może być pręga)
  • 4-5 moreli suszonych
  • 5-6 suszonych śliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 średnie marchewki lub 6 baby carrtots

 

Przyprawy

 

Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy też:

 

  • po 1/4 łyżeczki lub nieco mniej: gałki muszkatołowej,  kurkumy,  zmielonych goździków, zmielonej kolendry,  cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • jeśli ktoś lubi można dodać pół szklanki soku z pomarańczy oraz pod koniec duszenia kilka nitek szafranu
  • oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli 

 

Mięso najpierw delikatnie obsmażyć na patelni, pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć.

 

Następnie wszystkie składniki przełożyć ddo wolnowaru - w zaleznosci od rodzaju uzytej wołowiny czas gotowania 6 do 9 godzin na low

 

Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita.

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412087
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj "Golonka z kapustą" z wolnowara. Do przygotowania dania użyte zostało.

 

1. Golonka peklowana spora.

2. Kapusta kwaszona, ok.1 kg.

3. Cebula drobno pokrojona 2 szt.

4. Czosnek świeży 2-3 ząbki

5. Pieprz kilka ziarenek.

6. Listek laurowy 2 szt.

7. Grzyby suszone kilka szt.

8. Pieczarki gotowe mała puszka.

9. Warzywa suszone mielone (Vegeta), bez soli wyrób własny.

10. sól do smaku.

 

Kapusta kwaszona wraz poszatkowaną cebulą, pieczarkami, grzybami suszonymi i resztą przypraw została ułożona na spodzie wolnowara. Golonka obrumieniona bardzo krótko na patelni, tylko tyle, aby "złapała" kolor. Ułożona następnie na wierzchu kapusty z dodatkami. Pokrywa na garnek, wtyczka do gniazdka, i czekamy na obiadek :D.

 

 

 

 

post-49725-0-61603500-1426341307_thumb.jpg

post-49725-0-38233800-1426341333_thumb.jpg

post-49725-0-58528800-1426341354_thumb.jpg

post-49725-0-28588800-1426341386_thumb.jpg

post-49725-0-03120500-1426341414_thumb.jpg

post-49725-0-93698700-1426341467_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412264
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś mniej więcej wie jaką urządzenie utrzymuje temperaturę na poszczególnych programach (low, medium, high)?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412265
Udostępnij na innych stronach

Camelki-czy do tej potrawy z wołowiny mięso dusisz w całości ,czy jako gulasz? i czy wstępnie to mięso marynujesz w tych przyprawach ,dopiero wkładasz do garnka?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412277
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412281
Udostępnij na innych stronach

 

 

szukajcie, a nie będziecie musieli ... pytać
Marek ale tam dalej nie ma temperatur przypisanych do poszczególnych programów... pamiętam tamten wątek bo pytałem o to samo i nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412283
Udostępnij na innych stronach

Tryby zmieniają moc grzania tylko i wyłącznie po prostu urządzenie szybciej lub wolniej dochodzi do temperatury pracy ktora wynosi około 96-98st.

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412285
Udostępnij na innych stronach

A to nie jest tak że urządzenie grzeje np na Low 75-80, na Medium 80-90 na na High 90-98?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412293
Udostępnij na innych stronach

Camelki-czy do tej potrawy z wołowiny mięso dusisz w całości ,czy jako gulasz? i czy wstępnie to mięso marynujesz w tych przyprawach ,dopiero wkładasz do garnka?

 

Beatag - mięsa do tajine nie marynuję.

Najpierw mięso kroję w kostkę (trochę większą niż na gulasz - około 3x3 cm), potem wrzucam pokrojone mięso na suchą (bez grama jakiegokolwiek oleju czy innego tłuszczu) mocno rozgrzaną patelnię. Podsmażam, ąz zacznie się robić brązowe. Później do wolnowaru wrzucam warzywa, posypuję połową przypraw i mieszam, a następnie dodaję mięso i posypuję pozostałymi przyprawami. Często dodaję 1/2 szklani wywaru mięsnego lub wody.

Zamykam wolnowar i czekam na jedzonko :)

 

Jak mam za dużo czasu to robię też niekiedy w takim garnku jak poniżej

 

http://2.bp.blogspot.com/-ecGVuN3_ucA/Ugv9-YMA7AI/AAAAAAAACCg/cCgkrGuklQI/s1600/tajine+garnek.jpg

Edytowane przez camelki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412296
Udostępnij na innych stronach

Ja zdecydowanie wole tagine robione tradycyjnie a nie w wolnowarze..( dla mnie w wonowarze to juz nie tagine a gulasz wolowy) :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412297
Udostępnij na innych stronach

Napisz prosze jak gotujesz w tejine.

Stoi podobny w ksztacie, lecz emaliowany u mnie juz kilka  lat bezuzytecznie, a pewnie szkoda.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412298
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Camelki za dokładny przepis .ja moze zrobię tą potrawę w garnku rzymskim.Wiem,ze pewnie lepsza byłaby w oryginalnym tagine ,lecz nie można mieć wszystkiego ...choćby ze względu na rozmiary kuchni...szybkowary,wolnowary , tagine, parowary, miksery,przeróżne maszyny [do mielenia, pieczenia chleba, robienia makaronów itp] sokowniki,frytownice,tostery,gofrownice,ekspresy do kawy ,że  nie wymienię pewnie ze stu innych niezbędnych rzeczy ,które dobrze by było mieć w swojej kuchni....

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412302
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.