DZIADEK MACIEK Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Teraz czytam i ...trochę mi się pomyliło to bakłażan się rozpadł na sos, kabaczka nie było w tej potrawie. Cukinia wytrzymała próbę czasu. Chyba zmęczony jestem, czas odpocząć, albo to starość Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-367769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 To DZiadku MAcku powiem, ze baklazan zawsze sie rozchodzi, chyba ze wczesniej zasolisz go i odlejesz plyn jaki sie wytworzyl. Wtedy masz szanse na kawalki tego warzywka. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-367770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Te wszystkie wyrośnięte ogóry w rodzaju cukinii i kabaczka, trzeba umieszczać na samej górze i nie wolno w czasie wolnowarzenia mieszać. Wtedy jest szansa, że dotrwają w całości do końca procesu.Generalnie mieszanie jest lekko sprzeczne z ideą wolnowarzenia. Nawet samo uchylanie pokrywki jest (podobno) niewskazane. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-367771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Bakłażan leżał na górze, mieszane nie było, podniesienie pokrywki dopiero po 8 godz.Skutek tego mojego wolnowarzenia jest taki, że żona chce kupić kolejny wolnowar, tym razem większy i trochę lepszy. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-367776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Odświeżę trochę kotleta:Z upływem czasu używacie nadal to urządzenie czy zalega kurz i zajmuje miejsce w szafce?Jak wrażenia po latach? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-399065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Używam nie powiem że stale ale w miarę regularnie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-399067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Podobnie ja, ostatnio na obiad świąteczny "wolnowarzyłem" łopatkę Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-399091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 23 Stycznia 2015 U mnie w upaly czesto jest w uzytku, bo nastawiam obiad na dworze , aby w domu mnie ciepla bylo niepotrzebnego , no i obiad zawsze jest na czas Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-399252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 11 Marca 2015 I ja jakiś czas temu dostałam ten sprzęt i powiem, że jest super Kilka razy w tyg. go używam, robiłam w nim zupy, kurczaka, inne mięsa, gołąbki, wczoraj bigos, a nawet deser czekoladowy. Listę przepisów do spróbowania mam dłuuugą, więc przez jeszcze sporo czasu będę chętnie po niego sięgała. U mnie stoi cały czas na blacie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-411372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 11 Marca 2015 Ja też sobie chwalę to ustrojstwo - mamy dwa - jeden z misą ceramiczną, drugi z metalową.Ten z misą ceramiczną sprawdza się znacznie lepiej - zwłaszcza do grochówki, flaków, bigosu czy dżemów. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-411438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 11 Marca 2015 Ja też mam dwa, obydwa ceramiczne. Jeden 3l. a drugi 4,5 l. i też bardzo je sobie chwalę. Co rusz coś w nich "pitraszę". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-411439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 13 Marca 2015 Witam!. Ja też używam swój przynajmniej raz na dwa tygodnie. Bardzo sobie chwalę to urządzenie. I ja jakiś czas temu dostałam ten sprzęt i powiem, że jest super Kilka razy w tyg. go używam, robiłam w nim zupy, kurczaka, inne mięsa, gołąbki, wczoraj bigos, a nawet deser czekoladowy. Listę przepisów do spróbowania mam dłuuugą, więc przez jeszcze sporo czasu będę chętnie po niego sięgała. U mnie stoi cały czas na blacie Mam niestety mało sprawdzonych przepisów dlatego prośba do CheNelly: może podzielisz się swoimi sprawdzonymi przepisami?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-411877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 13 Marca 2015 Zetes, szczerze mówiąc to nie mam żadnych specjalnych przepisów do wolnowaru, używam tych które robiłam w pikarniku/ farnku tylko, ze prawie nie dodaje wody i liczę na warzywa około 2 -3 godz. na high/6 na low, a na mięsa 3-4 godz. na high i ok. 7-8 na low Jak dłużej posiedzi to też nic się nie stanie. Zupy robię na high przez 3/4 godziny. Gołąbków np. w ogóle nie podlewałam, bigos dałam pół szklanki wody Tylko trzeba pamiętać, żeby śmietanę i mleko dodawać pod koniec, bo inaczej się zważy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-411901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 13 Marca 2015 Mam niestety mało sprawdzonych przepisów dlatego prośba do CheNelly: może podzielisz się swoimi sprawdzonymi przepisami? Pozdrawiam. Węgierska zupa gulaszowa 1 kilogram pokrojonej w kostkę wołowiny, 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, 2 litry wywaru mięsnego najlepiej wołowego lub warzywnego ewentualnie 2-3 kostki rosołowe wołowe, 2 średnie cebule pokrojone w kostkę,1 duża marchewka pokrojona w dość grube plasterki, 1 duża czerwona papryka pokrojona w cienkie paski,3 - 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę, 100 do 150 gramów koncentratu pomidorowego,1 puszka pomidorów w kawałkach1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 łyżeczki pieprzu mielonego1/2 łyżeczki mielonego kminku1-2 ziarenka ziela angielskiego2 liście laurowe2 ząbki czosnkusmalec wieprzowy lub olej do smażenia sól do smakuWszystkie składniki wkładamy do wolnowaru równocześnie i gotujemy około 8 - 10 godzin na low lub jeśli nasz z programatorem to 75 do 80 stopni. Tajaineok 1 kg wołowiny (może być pręga)4-5 moreli suszonych5-6 suszonych śliwek2 średniej wielkości cebule3 średnie marchewki lub 6 baby carrtots Przyprawy: Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy też: po 1/4 łyżeczki lub nieco mniej: gałki muszkatołowej, kurkumy, zmielonych goździków, zmielonej kolendry, cynamonu1/2 łyżeczki imbiru,po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki soli,jeśli ktoś lubi można dodać pół szklanki soku z pomarańczy oraz pod koniec duszenia kilka nitek szafranuoliwa do podsmażenia mięsa i cebuli Mięso najpierw delikatnie obsmażyć na patelni, pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie wszystkie składniki przełożyć ddo wolnowaru - w zaleznosci od rodzaju uzytej wołowiny czas gotowania 6 do 9 godzin na low Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 14 Marca 2015 A dzisiaj "Golonka z kapustą" z wolnowara. Do przygotowania dania użyte zostało. 1. Golonka peklowana spora.2. Kapusta kwaszona, ok.1 kg.3. Cebula drobno pokrojona 2 szt.4. Czosnek świeży 2-3 ząbki5. Pieprz kilka ziarenek.6. Listek laurowy 2 szt.7. Grzyby suszone kilka szt.8. Pieczarki gotowe mała puszka.9. Warzywa suszone mielone (Vegeta), bez soli wyrób własny.10. sól do smaku. Kapusta kwaszona wraz poszatkowaną cebulą, pieczarkami, grzybami suszonymi i resztą przypraw została ułożona na spodzie wolnowara. Golonka obrumieniona bardzo krótko na patelni, tylko tyle, aby "złapała" kolor. Ułożona następnie na wierzchu kapusty z dodatkami. Pokrywa na garnek, wtyczka do gniazdka, i czekamy na obiadek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 14 Marca 2015 Czy ktoś mniej więcej wie jaką urządzenie utrzymuje temperaturę na poszczególnych programach (low, medium, high)? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 14 Marca 2015 Camelki-czy do tej potrawy z wołowiny mięso dusisz w całości ,czy jako gulasz? i czy wstępnie to mięso marynujesz w tych przyprawach ,dopiero wkładasz do garnka? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 14 Marca 2015 szukajcie, a nie będziecie musieli ... pytaćhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page-14?do=findComment&comment=337504 Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 14 Marca 2015 szukajcie, a nie będziecie musieli ... pytać Marek ale tam dalej nie ma temperatur przypisanych do poszczególnych programów... pamiętam tamten wątek bo pytałem o to samo i nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 14 Marca 2015 Tryby zmieniają moc grzania tylko i wyłącznie po prostu urządzenie szybciej lub wolniej dochodzi do temperatury pracy ktora wynosi około 96-98st. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 14 Marca 2015 A to nie jest tak że urządzenie grzeje np na Low 75-80, na Medium 80-90 na na High 90-98? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Camelki-czy do tej potrawy z wołowiny mięso dusisz w całości ,czy jako gulasz? i czy wstępnie to mięso marynujesz w tych przyprawach ,dopiero wkładasz do garnka? Beatag - mięsa do tajine nie marynuję.Najpierw mięso kroję w kostkę (trochę większą niż na gulasz - około 3x3 cm), potem wrzucam pokrojone mięso na suchą (bez grama jakiegokolwiek oleju czy innego tłuszczu) mocno rozgrzaną patelnię. Podsmażam, ąz zacznie się robić brązowe. Później do wolnowaru wrzucam warzywa, posypuję połową przypraw i mieszam, a następnie dodaję mięso i posypuję pozostałymi przyprawami. Często dodaję 1/2 szklani wywaru mięsnego lub wody.Zamykam wolnowar i czekam na jedzonko Jak mam za dużo czasu to robię też niekiedy w takim garnku jak poniżej http://2.bp.blogspot.com/-ecGVuN3_ucA/Ugv9-YMA7AI/AAAAAAAACCg/cCgkrGuklQI/s1600/tajine+garnek.jpg Edytowane 14 Marca 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 14 Marca 2015 Ja zdecydowanie wole tagine robione tradycyjnie a nie w wolnowarze..( dla mnie w wonowarze to juz nie tagine a gulasz wolowy) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 14 Marca 2015 Napisz prosze jak gotujesz w tejine.Stoi podobny w ksztacie, lecz emaliowany u mnie juz kilka lat bezuzytecznie, a pewnie szkoda. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 14 Marca 2015 Dzięki Camelki za dokładny przepis .ja moze zrobię tą potrawę w garnku rzymskim.Wiem,ze pewnie lepsza byłaby w oryginalnym tagine ,lecz nie można mieć wszystkiego ...choćby ze względu na rozmiary kuchni...szybkowary,wolnowary , tagine, parowary, miksery,przeróżne maszyny [do mielenia, pieczenia chleba, robienia makaronów itp] sokowniki,frytownice,tostery,gofrownice,ekspresy do kawy ,że nie wymienię pewnie ze stu innych niezbędnych rzeczy ,które dobrze by było mieć w swojej kuchni.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2998-wolnowar-albo-slow-cooker/page/13/#findComment-412302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.