Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Daj krótki opis jak goloneczki peklujesz, wędzisz i parzysz/pieczesz

Golonki peklowałem razem z boczkami co to wczoraj je zadymiłem, boczki były 10 dni w zalewie, golonki 11 dni. Dziś wędzenie razem z osuszaniem będzie trwało 7.5-8 godz, parzenie co najmniej trzy godzinki w temp +/- 80st.C. Golonek wędzonych nie podpiekam ani nie piekę :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365767
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

parzenie co najmniej trzy godzinki w temp +/- 80st.C.

parzysz z termometrem do 68-70 czy 3 godzinki na wyczucie? 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365776
Udostępnij na innych stronach

parzysz z termometrem do 68-70 czy 3 godzinki na wyczucie?

 

Golonki parzę "na skubanego". Bagno kiedyś na zlocie mi poradził, jak parzyć boczki ze skórą, a no po jakimś tam czasie parzenia, skórę się skubie paznokciem (czystym!!), jak jest już miękka i daje się łatwo skubnąć to jest oki i się boczki wyciąga.

Ja tak robię z golonkami, ale nieraz jest tak, że jak golonka jest ze starego świntucha, albo od czego innego to zależy, skórka jest już miękka, a w środku mięsko może się zdarzyć twardawe, ale nie aż tak twarde żeby nie można było jeść :D

Nigdy nie wbijałem termometru w golonkę, nawet w czasach wędzenia "po staremu" :D

Dziś będę parzył jakieś 3.5 godzinki +/- :D, hmmm, tak myślę, żo powinien ten czas wystarczyć.

 

 

Goloneczki już po dymieniu i od kilkunastu minut są w garze :D

 

post-41817-0-51294200-1407864526_thumb.jpgpost-41817-0-48317800-1407864542_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365778
Udostępnij na innych stronach

 

 

Goloneczki już po dymieniu i od kilkunastu minut są w garze :D

Widok porażający :clap::thumbsup:

 

 

a w środku mięsko może się zdarzyć twardawe

Uważaj Zbójaszku bo jak podałem jednemu Andrzejowi twardawą golonkę to u wyrwizęba się wizytami skończyło i koszty wyszły ogromne ;)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365780
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo jak podałem jednemu Andrzejowi twardawą golonkę to u wyrwizęba się wizytami skończyło

 

 

Kaziku , ale miałem tą golonkę za to  na dwa dni :D:frantics:  Jeden dzień u Ciebie a drugi w Chłapowie . :D

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365782
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uważaj Zbójaszku

Kaziu, to może ja je tak dla pewności do rana będę parzył, tak coby były smarowne, tak dla pewności, że zjadliwe są :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365783
Udostępnij na innych stronach

 

 

no to jest nas co najmniej 3 chętnych aby najechać Zbója Madeja :D

Ech ,żeby nie te kilometry to i czwarty by się znalazł :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365830
Udostępnij na innych stronach

Golonki po parzeniu.

Golonki parzone prawie 5 godz. :devil:

Już sie pogubiłem co to za mięso teraz sprzedają. Kiedyś goloneczka max. 3.5 godz parzenia i była oki, a z tymi się męczyłem.

Po 4 godz. parzenia skóra nadal trwarda, podniosłem trochę temp. i się gotowały na maluśkim ogniu niecałą godzinę i na noc golonki zostawiłem w garach, w kuchni. Teraz to chyba za miękkie mogą być, co niektórym przy stole może odpowiadać ta miękkość :angel: . Nie wiem tylko czy czasami nie są zbytnio wymoczone, a przez to mogły stracić słoność, ale wieczorkiem lub jutro smakowanie, wtedy bedzie widadomo czy są oki :D

 

post-41817-0-74863200-1407910349_thumb.jpg

 

 

Popakowałem dziś trochę z rana, m.in. baleronik.

Qrcze, zapakowany prawie tak ładnie jak w Biedronce, czy innym Tesco :laugh: :laugh:

 

post-41817-0-40115600-1407910434_thumb.jpg

 

 

Trza się powoli zbierać do dymienia polędwic i Pilosów :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365837
Udostępnij na innych stronach

Jakoś nie mogłem czekać do wieczora :angel: i przekroiłem.

Miękka bardzo, nawet skórka miękuchna, "każdy" gość ją swobodnie pogryzie :D :D niestety, parzenie jakie wczoraj zastosowałem z musu, znaczy parzenie z małym gotowaniem i zostawienie tego na noc w garach wyciągnęło sól, mimo tego, ze golonkę trochę nastrzyknąłem. Nie jest mało słona, ale golonka powinna być bardziej słona. Na "takie" parzenie dla golonek potrzeba 12-13 peklowania  i będzie oki :D

 

post-41817-0-84954900-1407928583_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365892
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Małe peklowanko, siostra zamówiła, boczuś, szynka myszka, dwa baleroniki. Za dni 5 do zalewy pójdą dwa kawałki polędwicy, za dni 10 dymek :D

 

post-41817-0-62607600-1409770243_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369008
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku szanowny

widzę że nuda to pojecie dla ciebie zupełnie obce :)

Ja się szykuje na golonko twojego przepisu.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369127
Udostępnij na innych stronach

 

 

widzę że nuda to pojecie dla ciebie zupełnie obce :)

He he he :D a chętnie bym sie ponudził, ale zawsze "coś", albo jakaś wędzonka się  już kończy, albo na zlocik, albo siostra składa zapotrzebowanie i trza dymić :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369134
Udostępnij na innych stronach

 

 

niestety, parzenie jakie wczoraj zastosowałem z musu, znaczy parzenie z małym gotowaniem i zostawienie tego na noc w garach wyciągnęło sól,
Zbójaszku to zrób po mojemu  :cool: Po uwędzeniu zapakuj próżniowo i potem do parzenia. Ja parzę zapakowane 8-9 godzin i jest extra ideales  :rolleyes:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369135
Udostępnij na innych stronach

 

 

próżniowo i potem do parzenia. Ja parzę zapakowane 8-9 godzin i jest extra ideales :rolleyes:

Znaczy się golonki tak parzysz? :D

 

 

myślałem że Ty się już na grzybozlot szykujesz

Przygotowania na Grzybozlot zacząłem od nastawienia zakwasu buraczanego. Dziś zacząłem "tworzyć" inny fajniasty wyrób zlotowy. Także zlotowe szykowanko w toku :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369141
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znaczy się golonki tak parzysz?
Oczywiście że golonki :rolleyes:   Podobnie tylko krócej i w oczywiście mniejszej temperaturze parzę zapakowane piersi z indyka lub kiurczaka. Są dużo smaczniejsze i bardziej soczyste niż parzeone bezpośrednio w wodzie. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369142
Udostępnij na innych stronach

No  :cool:  jak to by powiedział mój lotny szwagier - się ma sprzęta to się parzy  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369145
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku, nie zostawiaj parzonych wędzonek w wodzie do rana. Wcale nie będą bardziej soczyste, a w smaku takie wymoczone.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369149
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku, nie zostawiaj parzonych wędzonek w wodzie do rana

Maxell, tylko golonki tak zostawiłem, trochę z musu i też chciałem zobaczyć co wyjdzie. Wsio inne parzę normalnie :D

Siostra golonki zamówiła dwie i dwie sobie machnę, ale po Grzybolocie. Peklowanie wydłużę do 13-14 dni i tez chyba tak zrobię jak ostatnio, znaczy na całą noc, tak jeszcze na próbę.Może jak w zalewie poleżą dłużej to będzie oki, się zobaczy :D


A może i jedną machnę tak jak tusiak zapodał :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369150
Udostępnij na innych stronach

Dorsz morski z Pobiedzisk :D

Pierwszy raz dorsza zadymiam, narazie osuszanie leci w Borniaczku :D

 

post-41817-0-11080300-1409923228_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369291
Udostępnij na innych stronach

Jak na pierwszy raz dorsz prawie dobry, na smak oki, ale większe kawałki mogłem dymić tak z godzinkę dłużej, może mniej. Dwa kawałki od strony ogona wyszły dobre, większe jakby niedowędzone, miękkie, zbytnio soczyste. Po grzybowym zlocie zadymię kolejnego dorsza :D

 

post-41817-0-56906400-1410000936_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369397
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.