Zbój Madej Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Daj krótki opis jak goloneczki peklujesz, wędzisz i parzysz/pieczesz Golonki peklowałem razem z boczkami co to wczoraj je zadymiłem, boczki były 10 dni w zalewie, golonki 11 dni. Dziś wędzenie razem z osuszaniem będzie trwało 7.5-8 godz, parzenie co najmniej trzy godzinki w temp +/- 80st.C. Golonek wędzonych nie podpiekam ani nie piekę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 parzenie co najmniej trzy godzinki w temp +/- 80st.C. parzysz z termometrem do 68-70 czy 3 godzinki na wyczucie? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 parzysz z termometrem do 68-70 czy 3 godzinki na wyczucie? Golonki parzę "na skubanego". Bagno kiedyś na zlocie mi poradził, jak parzyć boczki ze skórą, a no po jakimś tam czasie parzenia, skórę się skubie paznokciem (czystym!!), jak jest już miękka i daje się łatwo skubnąć to jest oki i się boczki wyciąga.Ja tak robię z golonkami, ale nieraz jest tak, że jak golonka jest ze starego świntucha, albo od czego innego to zależy, skórka jest już miękka, a w środku mięsko może się zdarzyć twardawe, ale nie aż tak twarde żeby nie można było jeść Nigdy nie wbijałem termometru w golonkę, nawet w czasach wędzenia "po staremu" Dziś będę parzył jakieś 3.5 godzinki +/- , hmmm, tak myślę, żo powinien ten czas wystarczyć. Goloneczki już po dymieniu i od kilkunastu minut są w garze Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystek98 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 O póżny Zbój Madej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Goloneczki już po dymieniu i od kilkunastu minut są w garze Widok porażający a w środku mięsko może się zdarzyć twardawe Uważaj Zbójaszku bo jak podałem jednemu Andrzejowi twardawą golonkę to u wyrwizęba się wizytami skończyło i koszty wyszły ogromne Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 bo jak podałem jednemu Andrzejowi twardawą golonkę to u wyrwizęba się wizytami skończyło Kaziku , ale miałem tą golonkę za to na dwa dni Jeden dzień u Ciebie a drugi w Chłapowie . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Uważaj Zbójaszku Kaziu, to może ja je tak dla pewności do rana będę parzył, tak coby były smarowne, tak dla pewności, że zjadliwe są :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton26 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 no to jest nas co najmniej 3 chętnych aby najechać Zbója Madeja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 no to jest nas co najmniej 3 chętnych aby najechać Zbója Madeja Ech ,żeby nie te kilometry to i czwarty by się znalazł Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Golonki po parzeniu.Golonki parzone prawie 5 godz. Już sie pogubiłem co to za mięso teraz sprzedają. Kiedyś goloneczka max. 3.5 godz parzenia i była oki, a z tymi się męczyłem.Po 4 godz. parzenia skóra nadal trwarda, podniosłem trochę temp. i się gotowały na maluśkim ogniu niecałą godzinę i na noc golonki zostawiłem w garach, w kuchni. Teraz to chyba za miękkie mogą być, co niektórym przy stole może odpowiadać ta miękkość . Nie wiem tylko czy czasami nie są zbytnio wymoczone, a przez to mogły stracić słoność, ale wieczorkiem lub jutro smakowanie, wtedy bedzie widadomo czy są oki Popakowałem dziś trochę z rana, m.in. baleronik.Qrcze, zapakowany prawie tak ładnie jak w Biedronce, czy innym Tesco :laugh: Trza się powoli zbierać do dymienia polędwic i Pilosów Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Jakoś nie mogłem czekać do wieczora i przekroiłem.Miękka bardzo, nawet skórka miękuchna, "każdy" gość ją swobodnie pogryzie :D niestety, parzenie jakie wczoraj zastosowałem z musu, znaczy parzenie z małym gotowaniem i zostawienie tego na noc w garach wyciągnęło sól, mimo tego, ze golonkę trochę nastrzyknąłem. Nie jest mało słona, ale golonka powinna być bardziej słona. Na "takie" parzenie dla golonek potrzeba 12-13 peklowania i będzie oki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 A i tak smacznie i pieknie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-365907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 3 Września 2014 Małe peklowanko, siostra zamówiła, boczuś, szynka myszka, dwa baleroniki. Za dni 5 do zalewy pójdą dwa kawałki polędwicy, za dni 10 dymek Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 4 Września 2014 Zbójaszku szanownywidzę że nuda to pojecie dla ciebie zupełnie obce Ja się szykuje na golonko twojego przepisu. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 4 Września 2014 widzę że nuda to pojecie dla ciebie zupełnie obce He he he a chętnie bym sie ponudził, ale zawsze "coś", albo jakaś wędzonka się już kończy, albo na zlocik, albo siostra składa zapotrzebowanie i trza dymić :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 4 Września 2014 niestety, parzenie jakie wczoraj zastosowałem z musu, znaczy parzenie z małym gotowaniem i zostawienie tego na noc w garach wyciągnęło sól, Zbójaszku to zrób po mojemu Po uwędzeniu zapakuj próżniowo i potem do parzenia. Ja parzę zapakowane 8-9 godzin i jest extra ideales Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 4 Września 2014 Wojtku a ja myślałem że Ty się już na grzybozlot szykujesz Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 4 Września 2014 próżniowo i potem do parzenia. Ja parzę zapakowane 8-9 godzin i jest extra ideales Znaczy się golonki tak parzysz? myślałem że Ty się już na grzybozlot szykujesz Przygotowania na Grzybozlot zacząłem od nastawienia zakwasu buraczanego. Dziś zacząłem "tworzyć" inny fajniasty wyrób zlotowy. Także zlotowe szykowanko w toku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 4 Września 2014 Znaczy się golonki tak parzysz? Oczywiście że golonki Podobnie tylko krócej i w oczywiście mniejszej temperaturze parzę zapakowane piersi z indyka lub kiurczaka. Są dużo smaczniejsze i bardziej soczyste niż parzeone bezpośrednio w wodzie. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 4 Września 2014 Czyli Sławuś parzysz prawie suis-vide Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 4 Września 2014 No jak to by powiedział mój lotny szwagier - się ma sprzęta to się parzy Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 4 Września 2014 Zbójaszku, nie zostawiaj parzonych wędzonek w wodzie do rana. Wcale nie będą bardziej soczyste, a w smaku takie wymoczone. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 4 Września 2014 Zbójaszku, nie zostawiaj parzonych wędzonek w wodzie do rana Maxell, tylko golonki tak zostawiłem, trochę z musu i też chciałem zobaczyć co wyjdzie. Wsio inne parzę normalnie Siostra golonki zamówiła dwie i dwie sobie machnę, ale po Grzybolocie. Peklowanie wydłużę do 13-14 dni i tez chyba tak zrobię jak ostatnio, znaczy na całą noc, tak jeszcze na próbę.Może jak w zalewie poleżą dłużej to będzie oki, się zobaczy A może i jedną machnę tak jak tusiak zapodał Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 5 Września 2014 Dorsz morski z Pobiedzisk Pierwszy raz dorsza zadymiam, narazie osuszanie leci w Borniaczku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 6 Września 2014 Jak na pierwszy raz dorsz prawie dobry, na smak oki, ale większe kawałki mogłem dymić tak z godzinkę dłużej, może mniej. Dwa kawałki od strony ogona wyszły dobre, większe jakby niedowędzone, miękkie, zbytnio soczyste. Po grzybowym zlocie zadymię kolejnego dorsza Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/33/#findComment-369397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.