Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Chyba jutro siekiery machnę
jestem pod wrażeniem  :yes:  ja siekiery ostrzę diaksem  :facepalm:  sporadycznie szlifierką stołową - no ale siekierę to do ciężkich prac - bo do drewna do kominków to łuparka  :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-572684
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Zaczynam szykować moje narzędzia tnące

Szykuj szykuj :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-572693
Udostępnij na innych stronach

Dziś jeszcze 6 noży naostrzyłem

 

Widziałem, pięknie chodzi, dzięki. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-572711
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

:cool:

 

post-41817-0-30460800-1511105237_thumb.jpgpost-41817-0-45831300-1511105238_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-576240
Udostępnij na innych stronach

Sery Pilos „Styl włoski”.

 

Solanka:

Woda – 1L

Sól – 8 dag

 

Solanki robię tyle, żeby pokryła sery w pojemniku. Sery w solance trzymam 12-15 godz.

Po wyjęciu z solanki wykładam serki na kratkę do ocieknięcia na +/- godzinkę.

Następnie sery posypuję z ręki przyprawami, wkładam do siatki, wieszam na kiju i wiszą sobie tak kilka godz. w temp. pokojowej.

Serki idą do wędzarni, w której osuszają się tak długo, aż obeschną.

W zależności od temp. jaką serki złapały podczas wiszenia w temp. pokojowej, osuszanie w wędzarni może trwać od 2-3.5 godz.

Temp. osuszania 45-50st.C.

Jak serki obeschną to zapodaję dym i w tym dymie wiszą tak długo aż mi kolorek będzie odpowiadał, przeważnie jest to 3 godzinki.

Temp wędzenia 50-55st.C.

Podczas osuszania i dymienia, mniej więcej w połowie czasu, przekładam kije w wędzarni, coby bardziej równo się odymiły :D

 

post-41817-0-64258300-1511771969_thumb.jpgpost-41817-0-52191100-1511771970_thumb.jpgpost-41817-0-51053700-1511771971_thumb.jpgpost-41817-0-62474200-1511771972_thumb.jpgpost-41817-0-58784000-1511771973_thumb.jpgpost-41817-0-70414600-1511771974_thumb.jpgpost-41817-0-92657700-1511771975_thumb.jpgpost-41817-0-09730100-1511771977_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-577232
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sery Pilos „Styl włoski”.

 

 

Wojtek pewnie nawet nie wiesz ........    urodził nam się serowar . :thumbsup::clap: :clap: :clap:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-577284
Udostępnij na innych stronach

 

 

tłuste?

Tłuste :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-577366
Udostępnij na innych stronach

Zbóju super Ci wyszły :clap:

 

 

Z biedronki?Bo ja lubie takie co sie nie kruszą.Kiedyś robiłem ale zapomniałem jak się nazywały.

Zapewne z Lidla. Ja tam kupowałem. Chyba "typu Greckiego".

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-577379
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z biedronki?

Z Lidla.

Tylko takie biorę do dymienia, kiedyś nazywały się "typu włoskiego" a teraz "styl włoski".

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-577381
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tak jakby zaszła pilna potrzeba na szybkie i nagłe peklowanie. 1 polędwica (schab b/k), 2 boczki, 3 szynki, 1 karkóweczka i 1/3 boczku. 3 dni peklowania wg Szczepana :D Mięsa nie obrabiałem dziś nożem przed peklowaniem, nie chciało się, obróbka będzie po peklowaniu. W sumie dla mnie to żadna różnica przed czy po peklowaniu nożykiem chlasnąć tu i tam :D

 

post-41817-0-05866800-1513455263_thumb.jpgpost-41817-0-07185400-1513455264_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-580076
Udostępnij na innych stronach

Towar w siatkach, na sznurkach i na haku, właściwie to już wisi na kijach, czeka na jutrzejsze dymienie :D

 

post-41817-0-87295300-1513713450_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-580607
Udostępnij na innych stronach

 

 

Towar w siatkach, na sznurkach i na haku,

 

 

Wojtek ... widać nową metodę wiązania ..... czyli klipsowanie :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-580615
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek ... widać nową metodę wiązania ..... czyli klipsowanie

Jest dobrze Andrzejku, ta metoda wiązania zdała egzamin jak należy, gotowe kupione pętelki też są bardzo oki :D towar wisi, znaczy przez noc nic nie pospadało :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-580621
Udostępnij na innych stronach

 

 

czeka na jutrzejsze dymienie
Czy miłość do zadymiania - to u Ciebie z miłości do wędzonek czy do parowozów ?  :D  :D  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-580631
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku to milego zadymiania!!!

Dzięki Karolu :D :D

 

 

Czy miłość do zadymiania - to u Ciebie z miłości do wędzonek czy do parowozów ?

Waldziu, jedno i drugie :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-580634
Udostępnij na innych stronach

 

 

szczęściarz z Ciebie Kumulacja

Tak jakby :D:thumbsup::D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-580641
Udostępnij na innych stronach

Towar po dymieniu i parzeniu :D

Polędwica i pasek boczku jeszcze w Borniaku :D

I to już chyba koniec mięsnego dymienia przedświątecznego :D

 

post-41817-0-02930100-1513790225_thumb.jpgpost-41817-0-25197500-1513790226_thumb.jpgpost-41817-0-43697000-1513790227_thumb.jpgpost-41817-0-47661200-1513790228_thumb.jpgpost-41817-0-61459000-1513790229_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/56/#findComment-580706
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.