Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ale i oko bym pocieszył. :tongue:

No wiem :grin: , ja też nieraz lubię jak ładnie wygląda, ale nie zawsze jest czas się przyłożyć :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-183179
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Rozpocząłem przedświąteczne dreptanie, dziś na początek do zalewy 5.3 kg boczku i 1.1 kg karkówki na baleronik. Peklowanie Szczepana 3-dniowe, dziś zalewa tylko na samej p-soli, żadnych przypraw. W Czwartek dymienie :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-187824
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze zbórniaki

Starszy bracie, jak ci zazdroszczę tego czasu i dreptania... jesli chodzi o serki, to kupne wedziłeś ? Jednak zaczynam dostrzegać plusy wedzarni "domowych"... ech... nawet nie mam teraz kiedy do Ciebie na ta kawę przyjechac... masakra w robocie... a co do boczku na sucho peklowanego,toja tez kilka razy tak robiłem i po dymieniu wychodził naprawdę smaczny, tylko parzyłem na koniec...

Pozdrówka

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-187877
Udostępnij na innych stronach

jesli chodzi o serki, to kupne wedziłeś ?

Kupne, ser tłusty typu włoskiego firmy "Pilos", w Lidlu są te serki na bieżąco po 2.69PLN :grin:

a co do boczku na sucho peklowanego,toja tez kilka razy tak robiłem i po dymieniu wychodził naprawdę smaczny, tylko parzyłem na koniec...

Ja jak pekluję boczki na sucho to małe kawałki takie po 30-40 dag, szybkie peklowanie jak zachodzi potrzeba trwa u mnie 1.5 dnia, następnie płuczę boczki w rękach pod bieżącą, nie moczę ich, kilka godz. w temp. pokojowej i do Borniaka, parzenie z Akademii Dziadka :grin:

nawet nie mam teraz kiedy do Ciebie na ta kawę przyjechac...

Spoko, kiedyś nadejdzie ten dzień :D

Dobrze by było cobyś z kierowcą przyjechał, albo zanocujesz... kawa to nie wszystko :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-187889
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza tura na Święta zrobiona :D

 

Po wędzeniu.

 

 

Po parzeniu.

 

 

:thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-188401
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza tura na Święta zrobiona

Ech... superowe "zbórniaki' !!! Ja czasu teraz nie mam... tak z tydz. przed świętami coś zadymię... A ten boczuś.... :thumbsup: Pozdrawiam starszego serdecznie !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-188409
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza tura na Święta zrobiona :D

 

Zbójaszku Wędzonki jak malowane . :smile: Teraz wiadomo dlaczego rodzinka tak bardzo Ciebie kocha :lol: . Teraz to już Mistrz Madej :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-188422
Udostępnij na innych stronach

A ten boczuś.... :thumbsup:

No właśnie...skąd Ty taki 'wziął '... :shock: Piękne wędzoneczki :clap: :thumbsup: :clap:

Ja czasu teraz nie mam... tak z tydz. przed świętami coś zadymię.

To tak jak ja... :wink: Moje , to chyba jeszcze po chlewiku biegają... :rolleyes: :lol: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-188424
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza tura na Święta zrobiona

Ładne wyroby, widać, że Borniak nie stoi na marne :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-188439
Udostępnij na innych stronach

Teraz wiadomo dlaczego rodzinka tak bardzo Ciebie kocha :lol:

Kochają też za nalewki, głownie siostrzeńcy :lol:

 

Zapeklowałem dziś kolejną porcję mięska, tym razem dla teściów mojej siostry. Jeszcze nie robiłem wędzonek "po ludziach", mam nadzieję, że wsio będzie oki :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-188472
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku , no to widzę pierwsza mała prywatka Ci się kroi .

Wędzonki jak malowane :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-188770
Udostępnij na innych stronach

Mięsko się osadza w spiżarni, wieczorkiem będzie dym :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-188924
Udostępnij na innych stronach

Jeden mały baleronik zostaje u mnie reszta wędzonek dla teściów mojej siostry :D

 

Po dymieniu.

 

Po parzeniu.

 

Przewiało mnie wczoraj trochę i przy dymieniu "krople" musiałem zażywać :cool:

 

Zakupiłem dziś szynkę z/s i z/k, na wędzonki myszka, biodrówka i mięsień dwugłowy.

Na kiełbasy mięsień półbłoniasty i płaski, półścięgnisty i przyczepy mięśni na mielone. obrzynki i skórki na patelnię :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-189039
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku, podobno mięsień półbłoniasty jest najlepszy na szynkę :wink:

Możliwe, ale potrzebowałem 2.625kg wp I do Krakowskiej i Żywieckiej, a z półbłoniastego wykroję najwięcej "jedynki", miałem też "jedynkę" wykroić z biodrówki, ale że ładna była to idzie do wędzenia :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-189062
Udostępnij na innych stronach

To TY aptekarz jesteś!!! :grin: dobierasz skład kiełbasy z dokładnością do tysięcznej części kilograma :grin:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-189064
Udostępnij na innych stronach

do Krakowskiej i Żywieckiej,

Ja do takich kiełbas daję wpI z mięśnia dwugłowego bo jest najtwardszy i w wędzonkach mi nie smakuje a na wpI idzie prawie cały

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-189065
Udostępnij na innych stronach

To TY aptekarz jesteś!!! :grin: dobierasz skład kiełbasy z dokładnością do tysięcznej części kilograma :grin:

:lol: :lol:

PePe, takie wyszło wyliczenie z 16-ki, część "jedynki" na Żywiecką i część na Krakowską, przeliczałem na 2.5kg kiełbasy jednej i 2.5kg drugiej :grin:

 

 

Wosieńku :grin: , ja mięsień dwugłowy po wędzeniu przeparzam, temp w środku tak do 74-75st.C i jest dobry. Jakoś tak na Wiosnę zaniosłem wędzonkę z dwugłowego w gościnę do siostry i przy czytaniu obok boczku schodził najlepiej :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-189075
Udostępnij na innych stronach

Wosieńku :grin: , ja mięsień dwugłowy po wędzeniu przeparzam, temp w środku tak do 74-75st.C i jest dobry. Jakoś tak na Wiosnę zaniosłem wędzonkę z dwugłowego w gościnę do siostry i przy czytaniu obok boczku schodził najlepiej :cool:

Wojtku jak to mówią "jeden woli synową a drugi teściową" sprawa gustu i smaku a o tym jak wiesz się nie dyskutuje :tongue: :wink:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-189077
Udostępnij na innych stronach

Przedwczoraj zapeklowałem na sucho kawałek karkówki i boczku, które nie weszły do gara z zalewą, na mięska sypnąłem z garści p-solą, tłuszcz na boczku posypałem solą i do lodówki, płyn który zbierał się w misce odlewałem, dziś wyjąłem mięsko, opłukałem pod bieżącą wodą i do spiżarni. Będę wędził dziś razem z kiełbasami. Mięska do bieżącego spożycia :grin:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-189901
Udostępnij na innych stronach

Już po wędzeniu i po parzeniu. Teraz powiszą sobie trochę w spiżarni :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-190002
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne trochę ściemniały. Ale widać że równomiernie. I to jest to co powinniśmy pokazywać, a nie chwalić się tylko po wędzeniu- ładne błyszczące. Gdy nie wiemy co parzenie z nich zrobi .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-190008
Udostępnij na innych stronach

Trzeci dzień dymienia zakończony, przerwa chyba do Soboty :cool:

 

Po wędzeniu.

 

Po parzeniu.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-190234
Udostępnij na innych stronach

Trzeci dzień dymienia zakończony, przerwa chyba do Soboty

starszy, ale masz zdrowie... prawdziwy maraton !!! Normalnie jestem pod wrażeniem !!! Widzę szynki, boczuś i baleron ? Piękne te zbórniaki ci wyszły... jak zawsze :) Pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/17/#findComment-190235
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.