GuRu Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 25 Marca 2012 Zrębki w Borniaku zapaliły mi się raz. Po 12h wędzenia bez czyszczenia generatora. Przy prawidłowej obsłudze (czyszczenie co 6h uzycia generatora) nic sie nie zapali. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 25 Marca 2012 TeBe, o ile mi wiadomo Twój borniak ma luksusowe warunki ostatnio rozmawiałem z kolegą któremu też po raz pierwszy się zapaliło... -jego zdaniem miał na to wpływ wiatr :rolleyes: - tego dnia dość silnie wiało od strony dymogeneratora i to zapewne podsyciło żar Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 26 Marca 2012 prędzej czy później doznasz zapalenia zrębków Mam nadzieję, że nie Fota nr.2 - co z tą szynką z tłuszczykiem jest nie tak? Długo wędzona, parzona dłużej niż jest zalecane(tak miało być) no i po parzeniu wisiała w spiżarni chyba trzy dni i się podsuszała, poza tym zależy też jak lampa doświetli zdjęcie jego zdaniem miał na to wpływ wiatr :rolleyes: - tego dnia dość silnie wiało od strony dymogeneratora i to zapewne podsyciło żarMój Borni stoi w spiżarnia, a tam przeciągów raczej niet A tak swoją drogą, czemu Wy nie wstawiacie fotek swoich wędzonek także po parzeniu tylko po wędzeniu, wstydzicie się czy co :rolleyes: :rolleyes: wiadomo, że po wędzeniu zawsze ładniejszy kolor niż po parzeniu :grin: :grin: Śmiało chwalcie się :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 26 Marca 2012 W Borniaku trzeba się nieźle postarać żeby wyszedł "wczesny" No, ale tak na 80% Ci się udało :grin: .A w grudniu takie fajne wędzonki zrobiłeś :thumbsup: .Ech szkoda wracać do korzeni :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 26 Marca 2012 ale tak na 80% Ci się udało :grin:Wyszło tak jak miało wyjść i już Ech szkoda wracać do korzeni :sad:Nigdzie nie wróciłem :tongue: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 26 Marca 2012 A tak swoją drogą, czemu Wy nie wstawiacie fotek swoich wędzonek także po parzeniu tylko po wędzeniu, wstydzicie się czy co wiadomo, że po wędzeniu zawsze ładniejszy kolor niż po parzeniu Śmiało chwalcie się A do kogo pijesz? :devil: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 26 Marca 2012 A do kogo pijesz? :devil:Do tych co wstawiają fotki tylko po wędzeniu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 26 Marca 2012 To pisz konkretnie z imienia i nazwiska a nie uogólniaj.Odwagi .Śmiało. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 I tu zaległe fotki przedświąteczne Po wędzeniu i parzeniu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 I tu zaległe fotki przedświąteczne Wszystkie wyroby wyglądają smacznie, ale ta golonka... :thumbsup: Wiem jak smakuje... bo było mi dane próbować... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 ale ta golonka... :thumbsup:Jedna z moich sióstr też się zachwyca golonkami, które robię Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 ale ta golonka......ano ja uwędziłem i d...pa była niezjadliwa .Ale muszę się jeszcze raz bliżej przyjrzeć tematowi :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 ja uwędziłem i d...pa była niezjadliwa Ale co :rolleyes: była twarda, za słona?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 I tu zaległe fotki przedświąteczne Widać że Święta były udane :clap: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 I tu zaległe fotki przedświąteczne Wędzonki pierwsza liga :clap: A boczki , już nic nie piszę . :thumbsup: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 była twardatak była twarda i jakaś taka dziwna - myślę ,że się źle zapeklowała :blush: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 tak była twarda i jakaś taka dziwna - myślę ,że się źle zapeklowała :blush: Ja goloneczkę nastrzykuję dwa razy więcej niż inne mięsa, daję jakieś 160-200ml nastrzyk na kg golonki. Wędzę w borniaku jakieś 6godz. i parzę 3-3.5 godz. a czasem ciut dłużej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Ja goloneczkęa ja źle ją potraktowałem i mi odpłaciła [ Dodano: Czw 12 Kwi, 2012 21:30 ]Wędzę w borniaku a w jakiej temperaturze ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 2 Maja 2012 Goloneczka zlotowa i kilka "Pilosów", też na zlocik :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-216186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 2 Maja 2012 Zbójaszku super to wszystko wygląda,tylko pamiętaj po kawałku pod wydział do czytanek :grin: . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-216199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 10 Maja 2012 Wsio peklowane wg Szczepana 3 dni. Gdzieś widziałem peklowanie wg. Szczepana ale teraz jak na złość nie mogę go znaleźć a potrzebuję . Jutro moje pierwsze kroki w tej materii ( peklowanie ) a w przyszłą sobotę wędzenie :wink: . Zobaczymy czy się dobrze oczytałem :grin: . Te goloneczki są bardzo apetyczne a ja bardzo lubić goloneczki :thumbsup: . Możesz coś podpowiedzieć jak je petlujesz i przyrządzasz ??? I jeśli możesz podaj link na recepturę Szczepana ( czytałem ale zaćma :blush: ) na początek trzeba wszystkiego spróbować aby wyrobić sobie zdanie o własnym podniebieniu ( dziadek - Szczepan ) . Ale reszta procedur to już tylko według dziadka za cienki jestem aby eksperymentować :???: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-217095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 10 Maja 2012 Goloneczka zlotowa Wojtek napisz proszę czy skóra z tych goloneczek była zjadliwa czy raczej twarda??? Pytam dlatego bo ja też robię takie golonki ale przed wędzeniem je lekko parzę i dopiero do wędzarni i wtedy po wędzeniu drugi raz gotowanie do miękkości skórka wtedy miodzio rozpływa się w ustach a z tego ją najbardziej lubię :tongue: Pozdrawiam Wojtka Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-217096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 10 Maja 2012 I jeśli możesz podaj link na recepturę Szczepana ( czytałem ale zaćma :blush: ) Dobra znalazłem :blush: . Troszkę dni mi nie pasują bo u mnie wychodzi 7-8 dni peklowania a tyle SZCZEPAN nie przewiduje . Zobaczymy Pochwal się jak robisz te goloneczki . Wyroby rewelacja widać jak w Twoim przypadku czas na forum został odpowiednio spożytkowany . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-217099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 10 Maja 2012 Wojtek napiszPochwal się jak robisz te goloneczkiGolonki nastrzykuję dwa razy więcej niż np. boczki, szyneczki i inne, golonkę nastrzykuję jakieś 160 ml/kg mięsa, golonki zlotowe miały po 1.2kg i poszło w golonkę 200ml zalewy, peklowanie 3-dniowe, osadzanie w spiżarni kilka godz. później golonki powiesiłem w kuchni i nastawiłem na nie wiatrak wiało na nie 1.5 godz. z jednej strony i tyle samo po odwróceniu kija, osuszanie w Borniaku 2 godz. dymienie olchą 4 godz. z musu po wędzeniu golonki na kij do spiżarni, rano na gotującą wodę wkładałem golonki, gotowałem 15 min. po tym czasie skręcam palnik dolewam zimnej wody coby temp. wody miała 80-82st.C. Parzyłem je 3.5 godz, mogłem parzyć 4 godzinki, skórka była ni to miękka ni to twarda, jak kto ma zdrowe zęby to pogryzie, mięsko na miękkość dla mnie w sam raz Aha, temp dymienia w granicach 55st.C +/- [ Dodano: Czw 10 Maj, 2012 12:10 ]Jeszcze jedno, raz trafiłem golonki(niech je chudy byk...) chyba ze starego świniora, parzyłem prawie 4 godz. i twarde niemiłosiernie były, także czas parzenia zależy też na jakie mięsko się trafi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-217109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 10 Maja 2012 A spróbuj tak jak napisałem najpierw lekko sparzyć żeby skóra zmiękła a dopiero wędzić i gotować bo ja golonki gotuję.To jest tak samo jak z drobiem jak uwędzisz najpierw a dopiero sparzysz to skóra jak na byku :wink: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-217111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.