Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

TeBe, o ile mi wiadomo Twój borniak ma luksusowe warunki :cool:

ostatnio rozmawiałem z kolegą któremu też po raz pierwszy się zapaliło...

-jego zdaniem miał na to wpływ wiatr :rolleyes: - tego dnia dość silnie wiało od strony dymogeneratora i to zapewne podsyciło żar

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209456
Udostępnij na innych stronach

prędzej czy później doznasz zapalenia zrębków :cool:

Mam nadzieję, że nie :D

Fota nr.2 - co z tą szynką z tłuszczykiem jest nie tak? :cool:

Długo wędzona, parzona dłużej niż jest zalecane(tak miało być) no i po parzeniu wisiała w spiżarni chyba trzy dni i się podsuszała, poza tym zależy też jak lampa doświetli zdjęcie :cool:

jego zdaniem miał na to wpływ wiatr :rolleyes: - tego dnia dość silnie wiało od strony dymogeneratora i to zapewne podsyciło żar

Mój Borni stoi w spiżarnia, a tam przeciągów raczej niet :cool:

 

 

A tak swoją drogą, czemu Wy nie wstawiacie fotek swoich wędzonek także po parzeniu tylko po wędzeniu, wstydzicie się czy co :rolleyes: :rolleyes: wiadomo, że po wędzeniu zawsze ładniejszy kolor niż po parzeniu :grin: :grin: Śmiało chwalcie się :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209464
Udostępnij na innych stronach

W Borniaku trzeba się nieźle postarać żeby wyszedł "wczesny"

No, ale tak na 80% Ci się udało :grin: .A w grudniu takie fajne wędzonki zrobiłeś :thumbsup: .Ech szkoda wracać do korzeni :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209467
Udostępnij na innych stronach

ale tak na 80% Ci się udało :grin:

Wyszło tak jak miało wyjść i już :cool:

Ech szkoda wracać do korzeni :sad:

Nigdzie nie wróciłem :tongue:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209469
Udostępnij na innych stronach

A tak swoją drogą, czemu Wy nie wstawiacie fotek swoich wędzonek także po parzeniu tylko po wędzeniu, wstydzicie się czy co wiadomo, że po wędzeniu zawsze ładniejszy kolor niż po parzeniu Śmiało chwalcie się

A do kogo pijesz? :devil:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209470
Udostępnij na innych stronach

A do kogo pijesz? :devil:

Do tych co wstawiają fotki tylko po wędzeniu :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209473
Udostępnij na innych stronach

To pisz konkretnie z imienia i nazwiska a nie uogólniaj.Odwagi .Śmiało. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-209475
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

I tu zaległe fotki przedświąteczne :D

 

Po wędzeniu i parzeniu :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213066
Udostępnij na innych stronach

I tu zaległe fotki przedświąteczne :D

Wszystkie wyroby wyglądają smacznie, ale ta golonka... :thumbsup:

Wiem jak smakuje... bo było mi dane próbować... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213071
Udostępnij na innych stronach

ale ta golonka... :thumbsup:

Jedna z moich sióstr też się zachwyca golonkami, które robię :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213078
Udostępnij na innych stronach

ale ta golonka...

...ano ja uwędziłem i d...pa była niezjadliwa :cry: .Ale muszę się jeszcze raz bliżej przyjrzeć tematowi :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213079
Udostępnij na innych stronach

ja uwędziłem i d...pa była niezjadliwa :cry:

Ale co :rolleyes: była twarda, za słona??

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213080
Udostępnij na innych stronach

I tu zaległe fotki przedświąteczne :D

Wędzonki pierwsza liga :clap: A boczki , już nic nie piszę . :thumbsup:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213088
Udostępnij na innych stronach

była twarda

tak była twarda i jakaś taka dziwna - myślę ,że się źle zapeklowała :blush: :cry:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213092
Udostępnij na innych stronach

tak była twarda i jakaś taka dziwna - myślę ,że się źle zapeklowała :blush: :cry:

Ja goloneczkę nastrzykuję dwa razy więcej niż inne mięsa, daję jakieś 160-200ml nastrzyk na kg golonki. Wędzę w borniaku jakieś 6godz. i parzę 3-3.5 godz. a czasem ciut dłużej :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213094
Udostępnij na innych stronach

Ja goloneczkę

a ja źle ją potraktowałem i mi odpłaciła :cry:

 

[ Dodano: Czw 12 Kwi, 2012 21:30 ]

Wędzę w borniaku

a w jakiej temperaturze ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-213095
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Goloneczka zlotowa i kilka "Pilosów", też na zlocik :thumbsup:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-216186
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku super to wszystko wygląda,tylko pamiętaj po kawałku pod wydział do czytanek :grin: .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-216199
Udostępnij na innych stronach

Wsio peklowane wg Szczepana 3 dni.

Gdzieś widziałem peklowanie wg. Szczepana ale teraz jak na złość nie mogę go znaleźć a potrzebuję . Jutro moje pierwsze kroki w tej materii ( peklowanie ) a w przyszłą sobotę wędzenie :wink: . Zobaczymy czy się dobrze oczytałem :grin: . Te goloneczki są bardzo apetyczne a ja bardzo lubić goloneczki :thumbsup: . Możesz coś podpowiedzieć jak je petlujesz i przyrządzasz ??? I jeśli możesz podaj link na recepturę Szczepana ( czytałem ale zaćma :blush: ) na początek trzeba wszystkiego spróbować aby wyrobić sobie zdanie o własnym podniebieniu ( dziadek - Szczepan ) . Ale reszta procedur to już tylko według dziadka za cienki jestem aby eksperymentować :???: Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-217095
Udostępnij na innych stronach

Goloneczka zlotowa

Wojtek napisz proszę czy skóra z tych goloneczek była zjadliwa czy raczej twarda???

 

Pytam dlatego bo ja też robię takie golonki ale przed wędzeniem je lekko parzę i dopiero do wędzarni i wtedy po wędzeniu drugi raz gotowanie do miękkości skórka wtedy miodzio rozpływa się w ustach a z tego ją najbardziej lubię :tongue:

 

Pozdrawiam Wojtka Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-217096
Udostępnij na innych stronach

I jeśli możesz podaj link na recepturę Szczepana ( czytałem ale zaćma :blush: )

Dobra znalazłem :blush: . Troszkę dni mi nie pasują bo u mnie wychodzi 7-8 dni peklowania a tyle SZCZEPAN nie przewiduje . Zobaczymy :)

 

Pochwal się jak robisz te goloneczki . Wyroby rewelacja widać jak w Twoim przypadku czas na forum został odpowiednio spożytkowany . Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-217099
Udostępnij na innych stronach

Wojtek napisz

Pochwal się jak robisz te goloneczki

Golonki nastrzykuję dwa razy więcej niż np. boczki, szyneczki i inne, golonkę nastrzykuję jakieś 160 ml/kg mięsa, golonki zlotowe miały po 1.2kg i poszło w golonkę 200ml zalewy, peklowanie 3-dniowe, osadzanie w spiżarni kilka godz. później golonki powiesiłem w kuchni i nastawiłem na nie wiatrak wiało na nie 1.5 godz. z jednej strony i tyle samo po odwróceniu kija, osuszanie w Borniaku 2 godz. dymienie olchą 4 godz. z musu po wędzeniu golonki na kij do spiżarni, rano na gotującą wodę wkładałem golonki, gotowałem 15 min. po tym czasie skręcam palnik dolewam zimnej wody coby temp. wody miała 80-82st.C. Parzyłem je 3.5 godz, mogłem parzyć 4 godzinki, skórka była ni to miękka ni to twarda, jak kto ma zdrowe zęby to pogryzie, mięsko na miękkość dla mnie w sam raz :D

Aha, temp dymienia w granicach 55st.C +/- :cool:

 

[ Dodano: Czw 10 Maj, 2012 12:10 ]

Jeszcze jedno, raz trafiłem golonki(niech je chudy byk...) chyba ze starego świniora, parzyłem prawie 4 godz. i twarde niemiłosiernie były, także czas parzenia zależy też na jakie mięsko się trafi :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-217109
Udostępnij na innych stronach

A spróbuj tak jak napisałem najpierw lekko sparzyć żeby skóra zmiękła a dopiero wędzić i gotować bo ja golonki gotuję.To jest tak samo jak z drobiem jak uwędzisz najpierw a dopiero sparzysz to skóra jak na byku :wink:
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/19/#findComment-217111
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.