Zbój Madej Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 10 Maja 2012 A spróbuj tak jak napisałem najpierw lekko sparzyć żeby skóra zmiękła a dopiero wędzić i gotować bo ja golonki gotuję.To jest tak samo jak z drobiem jak uwędzisz najpierw a dopiero sparzysz to skóra jak na byku :wink:A może się kiedyś skuszę takim sposobem zrobić :rolleyes: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 10 Maja 2012 Wojtku kusisz goloneczkami oj kusisz nie da rady trzeba będzie zrobić :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 10 Maja 2012 Wojtku a co w tej siatce x3 jest zapakowane czy to sery? Pilosów [ Dodano: Czw 10 Maj, 2012 14:23 ]I tu zaległe fotki przedświąteczneZbóju a pamiętasz swoje pierwsze kroki w tej materii :wink: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2875ff0dfd0209aa :grin: :grin: :grin: Za wędzonki :clap: :clap: :clap: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 10 Maja 2012 Wojtku a co w tej siatce x3 jest zapakowane czy to sery?No, serki Pilosy typu włoskiego tłuste, robiłem wg zbig'a3133 Zbóju a pamiętasz swoje pierwsze kroki w tej materii :wink:Wosiek, stare dzieje :lol: :lol: już ze trzy lata będzie :rolleyes: Wojtku kusisz goloneczkami oj kusisz nie da rady trzeba będzie zrobić :grin:Rób bo smaczniaste bardzo, a jak jeszcze trafisz na golonki z młodej świnki to :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 10 Maja 2012 Golonki nigdy nie jadłem - zawsze wydawało mi się że to sam tłuszcz.Wojtku, możesz podać przepis jak zrobić takie golonki - w życiu należy wszystkiego spróbować a Twoje wyglądają BARDZO apetycznie :clap: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 10 Maja 2012 Wojtku, możesz podać przepis jak zrobić takie golonkiKilka postów wyżej :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 10 Maja 2012 a jak jeszcze trafisz na golonki z młodej świnki toTrafię na100% tutaj w sklepach tylko młodzież :grin: :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 10 Maja 2012 kostek61, to biedne Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 10 Maja 2012 Karolu tzn. łańcuch pokarmowy my zjemy świnkę a nas fiskus :rolleyes: :grin: .Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 29 Maja 2012 Witaj Zbóju, czy peklowanie na sucho (1kg) w temperaturze 4-6 stopni, można przeprowadzać w pojemniczku zamknietym, czy lepiej nie zamykać ? Pojemnik ma fajną "giętką" pokrywkę, więc można wytworzyć nawet małe podciśnienie Czy takie działanie/peklowanie będzie prawidłowe/szybsze/wolniejsze ? Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-220230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 29 Maja 2012 Darhel, witanko ja pekluję w pojemnikach przykrytych pokrywką lub jakimś talerzykiem, nigdy nie zamykam szczelnie pojemnika można wytworzyć nawet małe podciśnienie Czy takie działanie/peklowanie będzie prawidłowe/szybsze/wolniejsze ?Nie ma takiej potrzeby Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-220246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 30 Maja 2012 Witam, rzeczywiście nie ma sensu. Pokrywka zrobiła się wypukła, wytworzył się gaz jakowyś. Mięsko już oddycha Mam jeszcze pytanie jak przeprowadzić parzenie. Będzie osłonka barierowa, czyli 10 min/1 cm średnicy i temperatura 72-76 stopni. Czy czas parzenia liczyć od momentu osiągnięcia temperatury "cieczy", czy od momentu uruchomienia procesu" ? Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-220429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 30 Maja 2012 Czy czas parzenia liczyć od momentu osiągnięcia temperatury "cieczy", czy od momentu uruchomienia procesu" ? Podgrzewasz wodę do odpowiedniej temperatury i wkładasz co tam masz i zaczynasz mierzyć czas utrzymując tą temperaturę do skończenia parzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-220447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 31 Maja 2012 Panowie/Chłopaki*, dzięki za już Mam kolejną potrzebę zapytania -> jakiś szybki link do przypraw na 1 kg LMeat po peklowaniu, przed parzeniem. Z górki dzięki. Forum jest tak obszerne, że ..... się w nim gubię (pomimo funkcji szukaj), więc wybaczcie takie, może proste, zapytania. *niepotrzebne skreślić P.S.Zbóju, przepraszam, że zaśmiecam twój temat forumowy, ale jakoś tak mi do gustu przypadłeś (wiek, waga, pozostają tylko kwestie polityczne do ustalenia Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-220654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 31 Maja 2012 Tutaj masz przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=442&highlight=luncheon+meat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-220657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Sorki, Zbóju za zaśmiecanie twego tematu. Pochwalić się chciałem .... Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-221738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Pilosy 6 smaków I takie tam małe zapasy do zamrażarki fotki po parzeniu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-225370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 29 Czerwca 2012 No jak raz, mam do tych serków i boczusia browar :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-225372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Pilosy 6 smaków Fajne te serki Zbójaszku... wyglądają jak własnej produkcji. :thumbsup: I takie tam małe zapasy do zamrażarki A buczusie jak zawsze wyglądają apetycznie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-225373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Fajne te serki Zbójaszku... wyglądają jak własnej produkcji. :thumbsup:Jeszcze trochę i będą swoje coraz bardziej się nakręcam do pierwszego wyrobu, ale wpierwej kurs na zlocie, następnie AndrzejkaK pomęczę przez telefon z prośbą o pomoc i można robić samemu :grin: :grin: No jak raz, mam do tych serków i boczusia browar :wink:To w takim razie Ty machnij piwko, a ja zagryzę boczkiem :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-225387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 18 Lipca 2012 25 Pilosików tłustych typu włoskiego. 5 jednej siostry, 20 do Wrocka pojechało do drugiej siostry Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-228276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Boczki, boczek rolowany, dwie szyneczki i baleronik Po wędzeniu. Po parzeniu. Tradycyjne wędzonki dymione tradycyjnie w Borniaku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-231475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Boczki, boczek rolowany, dwie szyneczki i baleronik ''Tradycyjnie'' piękne wędzonki Zbójaszku :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-231479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Tym razem sie postarałeś :grin: A czemu boczuś bez skóry? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-231483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Tym razem sie postarałeś :grin:Dobrze napisałeś, postarałem się jak mało kiedy, ale ja na urlopie to i pośpiechu nie ma, nawet peklowanie machnąłem 6-cio, a nie 3dniowe, a i osuszałem w Borniaku ze 2.5 godzinki, dymiłem 4 godz A czemu boczuś bez skóry?Jak sam boczek to u mnie sprzedają tylko b/s, z/s tylko jak ćwiartkę przednią lub połówkę chcesz zakupić Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-231485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.