Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A spróbuj tak jak napisałem najpierw lekko sparzyć żeby skóra zmiękła a dopiero wędzić i gotować bo ja golonki gotuję.To jest tak samo jak z drobiem jak uwędzisz najpierw a dopiero sparzysz to skóra jak na byku :wink:

A może się kiedyś skuszę takim sposobem zrobić :rolleyes: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217125
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wojtku kusisz goloneczkami oj kusisz nie da rady trzeba będzie zrobić :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217126
Udostępnij na innych stronach

Wojtku a co w tej siatce x3 jest zapakowane czy to sery?

Pilosów

 

[ Dodano: Czw 10 Maj, 2012 14:23 ]

I tu zaległe fotki przedświąteczne

Zbóju a pamiętasz swoje pierwsze kroki w tej materii :wink:

 

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2875ff0dfd0209aa

 

:grin: :grin: :grin:

 

Za wędzonki :clap: :clap: :clap:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217127
Udostępnij na innych stronach

Wojtku a co w tej siatce x3 jest zapakowane czy to sery?

No, serki Pilosy typu włoskiego tłuste, robiłem wg zbig'a3133 :D

Zbóju a pamiętasz swoje pierwsze kroki w tej materii :wink:

Wosiek, stare dzieje :lol: :lol: już ze trzy lata będzie :rolleyes:

Wojtku kusisz goloneczkami oj kusisz nie da rady trzeba będzie zrobić :grin:

Rób bo smaczniaste bardzo, a jak jeszcze trafisz na golonki z młodej świnki to :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217172
Udostępnij na innych stronach

Golonki nigdy nie jadłem - zawsze wydawało mi się że to sam tłuszcz.

Wojtku, możesz podać przepis jak zrobić takie golonki - w życiu należy wszystkiego spróbować a Twoje wyglądają BARDZO apetycznie :) :clap:

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217174
Udostępnij na innych stronach

Wojtku, możesz podać przepis jak zrobić takie golonki

Kilka postów wyżej :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217175
Udostępnij na innych stronach

a jak jeszcze trafisz na golonki z młodej świnki to

Trafię na100% tutaj w sklepach tylko młodzież :grin: :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217176
Udostępnij na innych stronach

Karolu tzn. łańcuch pokarmowy my zjemy świnkę a nas fiskus :rolleyes: :grin: .Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-217179
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witaj Zbóju,

 

czy peklowanie na sucho (1kg) w temperaturze 4-6 stopni, można przeprowadzać w pojemniczku zamknietym, czy lepiej nie zamykać ?

 

Pojemnik ma fajną "giętką" pokrywkę, więc można wytworzyć nawet małe podciśnienie ;) Czy takie działanie/peklowanie będzie prawidłowe/szybsze/wolniejsze ?

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-220230
Udostępnij na innych stronach

Darhel, witanko :D ja pekluję w pojemnikach przykrytych pokrywką lub jakimś talerzykiem, nigdy nie zamykam szczelnie pojemnika :D

 

można wytworzyć nawet małe podciśnienie ;) Czy takie działanie/peklowanie będzie prawidłowe/szybsze/wolniejsze ?

Nie ma takiej potrzeby :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-220246
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

rzeczywiście nie ma sensu. Pokrywka zrobiła się wypukła, wytworzył się gaz jakowyś. Mięsko już oddycha ;)

 

Mam jeszcze pytanie jak przeprowadzić parzenie. Będzie osłonka barierowa, czyli 10 min/1 cm średnicy i temperatura 72-76 stopni. Czy czas parzenia liczyć od momentu osiągnięcia temperatury "cieczy", czy od momentu uruchomienia procesu" ?

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-220429
Udostępnij na innych stronach

Czy czas parzenia liczyć od momentu osiągnięcia temperatury "cieczy", czy od momentu uruchomienia procesu" ?

Podgrzewasz wodę do odpowiedniej temperatury i wkładasz co tam masz i zaczynasz mierzyć czas utrzymując tą temperaturę do skończenia parzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-220447
Udostępnij na innych stronach

Panowie/Chłopaki*, dzięki za już :)

Mam kolejną potrzebę zapytania -> jakiś szybki link do przypraw na 1 kg LMeat po peklowaniu, przed parzeniem. Z górki dzięki.

 

Forum jest tak obszerne, że ..... się w nim gubię (pomimo funkcji szukaj), więc wybaczcie takie, może proste, zapytania.

 

 

*niepotrzebne skreślić

 

P.S.

Zbóju, przepraszam, że zaśmiecam twój temat forumowy, ale jakoś tak mi do gustu przypadłeś (wiek, waga, pozostają tylko kwestie polityczne do ustalenia ;)

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-220654
Udostępnij na innych stronach

Sorki, Zbóju za zaśmiecanie twego tematu. Pochwalić się chciałem ....
"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-221738
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Pilosy 6 smaków :D

 

 

I takie tam małe zapasy do zamrażarki :D fotki po parzeniu :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-225370
Udostępnij na innych stronach

No jak raz, mam do tych serków i boczusia browar :D :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-225372
Udostępnij na innych stronach

Pilosy 6 smaków :D

Fajne te serki Zbójaszku... wyglądają jak własnej produkcji. :thumbsup:

 

 

I takie tam małe zapasy do zamrażarki

A buczusie jak zawsze wyglądają apetycznie :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-225373
Udostępnij na innych stronach

Fajne te serki Zbójaszku... wyglądają jak własnej produkcji. :thumbsup:

Jeszcze trochę i będą swoje :D coraz bardziej się nakręcam do pierwszego wyrobu, ale wpierwej kurs na zlocie, następnie AndrzejkaK pomęczę przez telefon z prośbą o pomoc i można robić samemu :grin: :grin:

No jak raz, mam do tych serków i boczusia browar :D :wink:

To w takim razie Ty machnij piwko, a ja zagryzę boczkiem :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-225387
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

25 Pilosików tłustych typu włoskiego. 5 jednej siostry, 20 do Wrocka pojechało do drugiej siostry :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-228276
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Boczki, boczek rolowany, dwie szyneczki i baleronik :D

 

Po wędzeniu.

 

 

Po parzeniu.

 

 

Tradycyjne wędzonki dymione tradycyjnie w Borniaku :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-231475
Udostępnij na innych stronach

Boczki, boczek rolowany, dwie szyneczki i baleronik :D

''Tradycyjnie'' piękne wędzonki Zbójaszku :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-231479
Udostępnij na innych stronach

Tym razem sie postarałeś :grin: A czemu boczuś bez skóry?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-231483
Udostępnij na innych stronach

Tym razem sie postarałeś :grin:

Dobrze napisałeś, postarałem się jak mało kiedy, ale ja na urlopie to i pośpiechu nie ma, nawet peklowanie machnąłem 6-cio, a nie 3dniowe, a i osuszałem w Borniaku ze 2.5 godzinki, dymiłem 4 godz :D

A czemu boczuś bez skóry?

Jak sam boczek to u mnie sprzedają tylko b/s, z/s tylko jak ćwiartkę przednią lub połówkę chcesz zakupić :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/20/#findComment-231485
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.