wosiu Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Wojtas paczka priorytetowa dojdzie z dnia na dzień :wink: :grin: :clap: :clap: :thumbsup: a pamiętasz pierwsze kroki, bo ja tak....teraz to ty mistrzu jesteś Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-254049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamjer Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zbój Madej, narobiłeś mi smaku , ślinka cieknie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-254070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zbóju zabijasz Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-254072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Z wczorajszego dymienia :clap: Wojtek, baleron i boczki bardzo poprawne :wink: Podejrzewam, że smaczniaste :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-254073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Wojtas - czy aby "sprzedawca" nie za bardzo "ulepszył " mięso ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-254117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Wojtas - czy aby "sprzedawca" nie za bardzo "ulepszył " mięso ?Bardzo możliwe, a może porozsadzało mięso podczas mrożenia :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-254136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 23 Grudnia 2012 W miniony Poniedziałek Piloski zadymiłem, 36 Wczoraj uzupełniłem braki na święta, fotka po wędzeniu, po parzeniu jakoś zapomniałem zrobić, wyszły trochę ciemniejsze Na kg mięsa litr wody i 8 dag p-soli peklowałem 11 dni, mięsko w garnku przewróciłem tylko raz, po peklowaniu moczyłem w zimnej wodzie 45min., zmiana wody i drugie 45, dymiłem 7.5 godz. szynkę z półbłoniastego gotowałem 10min parzyłem 40, boczki gotowałem 10min. parzyłem 80min. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Na kg mięsa litr wody i 8 dag p-soli peklowałem 11 dni, mięsko w garnku przewróciłem tylko raz, po peklowaniu moczyłem w zimnej wodzie 45min., zmiana wody i drugie 45, dymiłem 7.5 godz. szynkę z półbłoniastego gotowałem 10min parzyłem 40, boczki gotowałem 10min. parzyłem 80min. Zbójniku widzę że peklujesz trochę inaczej niż ja - inny przelicznik wody na kilogram mięsa , ja solankę robię o podobnym stężeniu (9 - 10 g / litr ) też peklowanie 10 -11 dni ale daje tylko 0,4 litra / kg i po wyciągnięciu z zalewy tylko lekko opłukuję i w ogóle nie moczę a na słoność są dobre . Możliwe że zbyt dużo dajesz zalewy na kg mięsa i przez to masz tyle moczenia ale to tylko moja sugestia bo nie wiem czy ilość zalewy ma jakiś wpływ na słoność . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Bodzio, ja zawsze pekluję inaczej niż inni znaczy tak mi pasuje, teraz peklowałem 11 dni bo tak mi pasowało, pekluję też 12 lub 13 dni, to zależy od potrzeb ważne dla mnie, że peklowanie i wędzenie dłuższe od tego jak kiedyś robiłem, całkiem inny smak wędzonek :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 23 Grudnia 2012 ważne dla mnie, że peklowanie i wędzenie dłuższe od tego jak kiedyś robiłem, całkiem inny smak wędzonek :D Wojtku bardzo fajnie a teraz jeszcze spróbuj dać 0,4 litra / kg mięsa takiej zalewy jak robisz i nie będziesz musiał moczyć mięsa w wodzie ( coś mi ta woda nie pasuje - to tak jak byś musiał to robić bo wyszło za słone) Smaki na słoność mamy podobne - kiełbasę też pekluję 18g/kg. Ja spróbuję twojej prostej kiełbasy na sitku fi 8 a Ty spróbuj z mniejszą ilością zalewy , myślę że obydwoje będziemy zadowoleni :smile: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 24 Grudnia 2012 W miniony Poniedziałek Piloski zadymiłem, 36Starszy braciszku, widzę, że lecisz na maxa... takie ilości.... szok... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zbój Madej napisał/a: Na kg mięsa litr wody Panie Zboju jestes na tym forum juz od jakiegos czasu to poco piszesz cos takiegoPiszę po to coby było wiadomo, że robię po swojemu, nikogo nie przymuszam żeby robił po mojemu nie wprowadzaj nowych nowosciJa lubię nowości, jak coś jeszcze się zrodzi nowego w mym kolejowym umyśle to wstawiał będę, ja tak mam i już :Dpoczatkujacy zadymiacze beda robic wedlinyJak jakiś "młody" zrobi po mojemu i zje to na pewno mu nie zaszkodzi [ Dodano: Pon 24 Gru, 2012 07:46 ]PanieNa ten tytuł jeszcze nie zasłużyłem. Pisz Zbójniku, Zbóju :rolleyes: Zbójaszku, albo Wojtek. Na Pana to trzeba mieć... :rolleyes: w sumie to mam, jakaś tam wypłata co miesiąc jest, na wygląd też nie mam co narzekać, ale zaraz tam Pan, nie pasuje mi :lol: :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Drogi Zbóju Zauważyłem, że wędzisz nieco dłużej niż inni (chodzi o czas wiszenia surowców w wędzarni). Ja też ostatnio wędziłem ponad 6 godzin, jednak wędzonki wydaje mi się że wyszły przewędzone. W jaki sposób to robisz, że wychodzą Ci dobre? W jakiej temperaturze tak długo wędzisz i na jakim dymie (gęsty z przysłoniętym wylotem z komina, czy raczej rzadkim z większym przepływem powietrza)?? Ja dopiero w powijakach jestem jeśli o dymienie chodzi, więc stąd może z pozoru takie banalne pytania Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Pulek, kiedyś wędziłem krócej, po rozmowie z Gonzem na zlocie zacząłem wędzić dłużej jak do tego dodać dłuższe peklowanie, dłuższe od tego, które kiedyś stosowałem to wychodzą wędzonki bardzo dobre, tylko poprzez ilość solanki i jej stężenie( tu jest kilka sposobów peklowania, ja mam swój sposób) trzeba dobrać sobie słoność. Wędzę w Borniaku, dym jest raczej :rolleyes: średnio gęsty(ciężko to określić), nie polecam dymu gęstego z dużą temp. wychodzą wędzonki "Wczesny Zbój M.", szyber mam otwarty do połowy. Na początku wędź nieduże ilości, aż znajdziesz właściwy smak i kolor. Parzenia polecam wg Dziadka, poczytaj Akademię Dziadka :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Potrzeba dłuższego wędzenia może wynikać z moczenia peklowanych mięs na wędzonki w wodzie , jak również od jakości mięsa. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Akademię Dziadka czytałem już kilka razy całą i co jakiś czas do niej wracam, aby utrwalać wiadomości - świetna sprawa! Ja pekluję sposobem pomiędzy Twoim Zbóju, a tym 0,4l/kg. Wychodzi mi około 0,7l/kg mięsiwa. 0,4 za mało, a litr za dużo. W każdym razie peklowanie i słoność już w miarę opanowałem. Chociaż wiem, że słoność jest też zależna od temperatury wędzenia i późniejszego parzenia. Raz przeparzyłem wędzonki, nieco się skurczyły i były przez to zbyt słone. Wędzę najczęściej w ten sposób, że gdy otwieram drzwi do wędzarni to nie widać wędzonek, dopiero po krótkiej chwili gdy dym daje za wygraną, wyłaniają się wędzonki. W takim razie muszę spróbować mniej gęstym dymem wędzić. Może efekt będzie zadowalający DZIADKU, gdzie jest zależność i na czym ona polega pomiędzy moczeniem mięs po peklowaniu (tak jak robi to Zbój), a dłuższą potrzebą wędzenia? Czyżby mięso wyjęte prosto z solanki szybciej przyjmowało dym, niż jeszcze później moczone w wodzie? Jeśli tak to dlaczego? Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 24 Grudnia 2012 W tym przypadku należy zapoznać się z czynnikami mającymi wpływ na kolor wędzenia. Literatura to dwie trzy linijki tekstu. Ja mogę napisać ale najlepiej przećwiczyć to samemu . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Ja też ostatnio wędziłem ponad 6 godzin, jednak wędzonki wydaje mi się że wyszły przewędzone Pulek, wcale nie jest to bardzo długo , trzeba pilnować temperatury do 50 st i wędzimy drewnem suchym , jak będzie zbyt mokre to jest kłopot uzyskać ładny kolor wędzonek . Zbójnik wędzi w Borniaku i z pewnością używa zrębki o odpowiedniej wilgotności , dłuższe wędzenie w pływa na trwałość wyrobu , oczywiście tylko w tedy jeżeli jest prawidłowe. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Juz kiedys pisalem ale niewazne :rolleyes: wedzenie cieplym dymem dla wedzonek to 3 h reszta to malowanie chyba ze przejdziemy na dym zimny wtedy jest sens .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Juz kiedys pisalem ale niewazne :rolleyes:Ważne ważne markusie, jak jakaś porada to pisz śmiało, zawsze się komuś przyda wedzenie cieplym dymem dla wedzonek to 3 hJa wędzę dymem gorącym 50 max. 55st.C Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zbójniku też peklowałem taką solanką przez 13 dniI tu rodzi się pytanie- po co i dlaczego? Kawałek mięsa kilogramowy ,raczej pieczeniowy niż element na szynkę tyle dni moczymy w wodo- solance .Tak go wymoczymy że następne 13 dni będziemy wędzić . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 26 Grudnia 2012 I tu rodzi się pytanieNo dokładnie... Dziadku Trzeba przyjąć poprawkę na początkujących czy jak.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 26 Grudnia 2012 peklowanie 1dnioweprzepraszam kolego miły ale nie używaj do takiego procesu słowa peklowanie........... Ty tylko ekspresowo nasalasz z wymuszeniem nastrzykiem.... niech Ci DZIADEK wyjaśni jakie procesy zachodzą podczas peklowania w funkcji czasu.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Abratku,nikt nie musi mi nic wyjaśniać,,temat znany i wałkowany na tym forum dość często,ale skoro nie wolno mi używać słowa peklowanie 1dniowe,to najlepiej będzie[pewnie dla wielu innych też] jak usuniesz tą pozycje z tabeli Dziadka., a bo widzisz drogi kolego.... swoim postem chciałem skłonić naszego DZIADKA żeby wytłumaczył dlaczego w tabeli można było użyć słowa "Peklowanie" dla jednodniowego procesu a już na forum użytkownicy dostają za takie stwierdzenie po uszach.... ja osobiście uważam że każdy proces ma swój graniczny czas.... być może jestem w błędzie i jednak wszystkie właściwe procesy zajdą i co najważniejsze zakończą się pełnym rozkładem substancji peklujących w czasie 24 godzin (+ ewentualny czas ociekania) w takim razie po co wmawia nam się to marnotrawstwo czasu na kilkudniowe peklowanie :rolleyes: PS w przygotowaniu mam odniesienie się do temperatur parzenia :devil: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Temat peklowanie jest mocno rozwinięty na forum jak również na stronie głównej. Wszystkim radzę poczytać i określić definicję tego procesu , Gdy to już zrobimy zastanówmy się ile czasu na to potrzeba. Później zastanówmy się czy w 24 godz. to jest peklowanie czy jakieś inne ustrojstwo. Temat podniesiony przeze mnie miał dotyczyć wpływy moczenia wędzonek na jakość i czas wędzenia . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.