Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wojtas paczka priorytetowa dojdzie z dnia na dzień :wink: :grin:

 

:clap: :clap: :thumbsup: a pamiętasz pierwsze kroki, bo ja tak....teraz to ty mistrzu jesteś

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-254049
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Z wczorajszego dymienia

:clap: Wojtek, baleron i boczki bardzo poprawne :wink: Podejrzewam, że smaczniaste :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-254073
Udostępnij na innych stronach

Wojtas - czy aby "sprzedawca" nie za bardzo "ulepszył " mięso ?

Bardzo możliwe, a może porozsadzało mięso podczas mrożenia :rolleyes: :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-254136
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W miniony Poniedziałek Piloski zadymiłem, 36 :D

 

 

Wczoraj uzupełniłem braki na święta, fotka po wędzeniu, po parzeniu jakoś zapomniałem zrobić, wyszły trochę ciemniejsze :D

Na kg mięsa litr wody i 8 dag p-soli peklowałem 11 dni, mięsko w garnku przewróciłem tylko raz, po peklowaniu moczyłem w zimnej wodzie 45min., zmiana wody i drugie 45, dymiłem 7.5 godz. szynkę z półbłoniastego gotowałem 10min parzyłem 40, boczki gotowałem 10min. parzyłem 80min.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258356
Udostępnij na innych stronach

Na kg mięsa litr wody i 8 dag p-soli peklowałem 11 dni, mięsko w garnku przewróciłem tylko raz, po peklowaniu moczyłem w zimnej wodzie 45min., zmiana wody i drugie 45, dymiłem 7.5 godz. szynkę z półbłoniastego gotowałem 10min parzyłem 40, boczki gotowałem 10min. parzyłem 80min.

Zbójniku widzę że peklujesz trochę inaczej niż ja - inny przelicznik wody na kilogram mięsa , ja solankę robię o podobnym stężeniu (9 - 10 g / litr ) też peklowanie 10 -11 dni ale daje tylko 0,4 litra / kg i po wyciągnięciu z zalewy tylko lekko opłukuję i w ogóle nie moczę a na słoność są dobre . Możliwe że zbyt dużo dajesz zalewy na kg mięsa i przez to masz tyle moczenia ale to tylko moja sugestia bo nie wiem czy ilość zalewy ma jakiś wpływ na słoność .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258365
Udostępnij na innych stronach

Bodzio, ja zawsze pekluję inaczej niż inni :D znaczy tak mi pasuje, teraz peklowałem 11 dni bo tak mi pasowało, pekluję też 12 lub 13 dni, to zależy od potrzeb :D ważne dla mnie, że peklowanie i wędzenie dłuższe od tego jak kiedyś robiłem, całkiem inny smak wędzonek :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258367
Udostępnij na innych stronach

ważne dla mnie, że peklowanie i wędzenie dłuższe od tego jak kiedyś robiłem, całkiem inny smak wędzonek :D :D

Wojtku bardzo fajnie a teraz jeszcze spróbuj dać 0,4 litra / kg mięsa takiej zalewy jak robisz i nie będziesz musiał moczyć mięsa w wodzie ( coś mi ta woda nie pasuje - to tak jak byś musiał to robić bo wyszło za słone) Smaki na słoność mamy podobne - kiełbasę też pekluję 18g/kg.

Ja spróbuję twojej prostej kiełbasy na sitku fi 8 a Ty spróbuj z mniejszą ilością zalewy , myślę że obydwoje będziemy zadowoleni :smile:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258390
Udostępnij na innych stronach

W miniony Poniedziałek Piloski zadymiłem, 36

Starszy braciszku, widzę, że lecisz na maxa... takie ilości.... szok...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258398
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej napisał/a:

Na kg mięsa litr wody

 

Panie Zboju jestes na tym forum juz od jakiegos czasu to poco piszesz cos takiego

Piszę po to coby było wiadomo, że robię po swojemu, nikogo nie przymuszam żeby robił po mojemu :D

nie wprowadzaj nowych nowosci

Ja lubię nowości, jak coś jeszcze się zrodzi nowego w mym kolejowym umyśle to wstawiał będę, ja tak mam i już :D :D

poczatkujacy zadymiacze beda robic wedliny

Jak jakiś "młody" zrobi po mojemu i zje to na pewno mu nie zaszkodzi :D

 

[ Dodano: Pon 24 Gru, 2012 07:46 ]

Panie

Na ten tytuł jeszcze nie zasłużyłem. Pisz Zbójniku, Zbóju :rolleyes: Zbójaszku, albo Wojtek. Na Pana to trzeba mieć... :rolleyes: w sumie to mam, jakaś tam wypłata co miesiąc jest, na wygląd też nie mam co narzekać, ale zaraz tam Pan, nie pasuje mi :lol: :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258415
Udostępnij na innych stronach

Drogi Zbóju :D Zauważyłem, że wędzisz nieco dłużej niż inni (chodzi o czas wiszenia surowców w wędzarni). Ja też ostatnio wędziłem ponad 6 godzin, jednak wędzonki wydaje mi się że wyszły przewędzone. W jaki sposób to robisz, że wychodzą Ci dobre? W jakiej temperaturze tak długo wędzisz i na jakim dymie (gęsty z przysłoniętym wylotem z komina, czy raczej rzadkim z większym przepływem powietrza)?? Ja dopiero w powijakach jestem jeśli o dymienie chodzi, więc stąd może z pozoru takie banalne pytania ;)
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258424
Udostępnij na innych stronach

Pulek, kiedyś wędziłem krócej, po rozmowie z Gonzem na zlocie zacząłem wędzić dłużej jak do tego dodać dłuższe peklowanie, dłuższe od tego, które kiedyś stosowałem to wychodzą wędzonki bardzo dobre, tylko poprzez ilość solanki i jej stężenie( tu jest kilka sposobów peklowania, ja mam swój sposób) trzeba dobrać sobie słoność. Wędzę w Borniaku, dym jest raczej :rolleyes: średnio gęsty(ciężko to określić), nie polecam dymu gęstego z dużą temp. wychodzą wędzonki "Wczesny Zbój M.", szyber mam otwarty do połowy. Na początku wędź nieduże ilości, aż znajdziesz właściwy smak i kolor. Parzenia polecam wg Dziadka, poczytaj Akademię Dziadka :D :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258426
Udostępnij na innych stronach

Potrzeba dłuższego wędzenia może wynikać z moczenia peklowanych mięs na wędzonki w wodzie , jak również od jakości mięsa.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258437
Udostępnij na innych stronach

Akademię Dziadka czytałem już kilka razy całą i co jakiś czas do niej wracam, aby utrwalać wiadomości - świetna sprawa! :) Ja pekluję sposobem pomiędzy Twoim Zbóju, a tym 0,4l/kg. Wychodzi mi około 0,7l/kg mięsiwa. 0,4 za mało, a litr za dużo. W każdym razie peklowanie i słoność już w miarę opanowałem. Chociaż wiem, że słoność jest też zależna od temperatury wędzenia i późniejszego parzenia. Raz przeparzyłem wędzonki, nieco się skurczyły i były przez to zbyt słone. Wędzę najczęściej w ten sposób, że gdy otwieram drzwi do wędzarni to nie widać wędzonek, dopiero po krótkiej chwili gdy dym daje za wygraną, wyłaniają się wędzonki. W takim razie muszę spróbować mniej gęstym dymem wędzić. Może efekt będzie zadowalający :)

 

DZIADKU, gdzie jest zależność i na czym ona polega pomiędzy moczeniem mięs po peklowaniu (tak jak robi to Zbój), a dłuższą potrzebą wędzenia? Czyżby mięso wyjęte prosto z solanki szybciej przyjmowało dym, niż jeszcze później moczone w wodzie? Jeśli tak to dlaczego?

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258447
Udostępnij na innych stronach

W tym przypadku należy zapoznać się z czynnikami mającymi wpływ na kolor wędzenia. Literatura to dwie trzy linijki tekstu. Ja mogę napisać ale najlepiej przećwiczyć to samemu .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258505
Udostępnij na innych stronach

Ja też ostatnio wędziłem ponad 6 godzin, jednak wędzonki wydaje mi się że wyszły przewędzone

Pulek, wcale nie jest to bardzo długo , trzeba pilnować temperatury do 50 st i wędzimy drewnem suchym , jak będzie zbyt mokre to jest kłopot uzyskać ładny kolor wędzonek .

Zbójnik wędzi w Borniaku i z pewnością używa zrębki o odpowiedniej wilgotności , dłuższe wędzenie w pływa na trwałość wyrobu , oczywiście tylko w tedy jeżeli jest prawidłowe.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258510
Udostępnij na innych stronach

Juz kiedys pisalem ale niewazne :rolleyes: wedzenie cieplym dymem dla wedzonek to 3 h reszta to malowanie chyba ze przejdziemy na dym zimny wtedy jest sens .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258516
Udostępnij na innych stronach

Juz kiedys pisalem ale niewazne :rolleyes:

Ważne ważne markusie, jak jakaś porada to pisz śmiało, zawsze się komuś przyda :D

wedzenie cieplym dymem dla wedzonek to 3 h

Ja wędzę dymem gorącym 50 max. 55st.C :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258521
Udostępnij na innych stronach

Zbójniku też peklowałem taką solanką przez 13 dni

I tu rodzi się pytanie- po co i dlaczego? Kawałek mięsa kilogramowy ,raczej pieczeniowy niż element na szynkę tyle dni moczymy w wodo- solance .Tak go wymoczymy że następne 13 dni będziemy wędzić .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258554
Udostępnij na innych stronach

I tu rodzi się pytanie

No dokładnie... Dziadku :) Trzeba przyjąć poprawkę na początkujących czy jak....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258614
Udostępnij na innych stronach

peklowanie 1dniowe

przepraszam kolego miły ale nie używaj do takiego procesu słowa peklowanie...........

Ty tylko ekspresowo nasalasz z wymuszeniem nastrzykiem....

niech Ci DZIADEK wyjaśni jakie procesy zachodzą podczas peklowania w funkcji czasu....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258688
Udostępnij na innych stronach

Abratku,nikt nie musi mi nic wyjaśniać,,temat znany i wałkowany na tym forum dość często,ale skoro nie wolno mi używać słowa peklowanie 1dniowe,to najlepiej będzie[pewnie dla wielu innych też] jak usuniesz tą pozycje z tabeli Dziadka.

, a bo widzisz drogi kolego.... swoim postem chciałem skłonić naszego DZIADKA żeby wytłumaczył dlaczego w tabeli można było użyć słowa "Peklowanie" dla jednodniowego procesu a już na forum użytkownicy dostają za takie stwierdzenie po uszach....

ja osobiście uważam że każdy proces ma swój graniczny czas.... być może jestem w błędzie i jednak wszystkie właściwe procesy zajdą i co najważniejsze zakończą się pełnym rozkładem substancji peklujących w czasie 24 godzin (+ ewentualny czas ociekania)

w takim razie po co wmawia nam się to marnotrawstwo czasu na kilkudniowe peklowanie :rolleyes:

 

PS

w przygotowaniu mam odniesienie się do temperatur parzenia :devil:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258814
Udostępnij na innych stronach

Temat peklowanie jest mocno rozwinięty na forum jak również na stronie głównej. Wszystkim radzę poczytać i określić definicję tego procesu , Gdy to już zrobimy zastanówmy się ile czasu na to potrzeba. Później zastanówmy się czy w 24 godz. to jest peklowanie czy jakieś inne ustrojstwo. Temat podniesiony przeze mnie miał dotyczyć wpływy moczenia wędzonek na jakość i czas wędzenia .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/24/#findComment-258862
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.