Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jam z Kaszub i od morza. Wędzonego dorsza to jeszcze nie widziałem. Być może, że cóś przeoczywszy.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-369469
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jam z Kaszub i od morza. Wędzonego dorsza to jeszcze nie widziałem.

 

 

 

Ja też dorsza  wędzę i u nas często w sklepach są :)  :) 

 

 

Pozdrawiam   

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-369480
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jam z Kaszub i od morza. Wędzonego dorsza to jeszcze nie widziałem. Być może, że cóś przeoczywszy.

Dyziu no nie róba jaj :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-369481
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku

mam pewne doświadczenia z dorszem. Mięso bardzo ale to bardzo delikatne i miałem przypadki ze spadał surkowany z haka.

 Co do wedzenia. Przeważnie wędzę razem z pstrągami i jak pstrągi gotowe to dorsz jeszcze musi z godzinkę się powędzić. Ale efekt wart zachodu. Pozdrosie.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-369991
Udostępnij na innych stronach

miałem przypadki ze spadał surkowany z haka.

 

Ja hakiem zaczepiałem na około kręgosłupa i rybka dość dobrze się trzymała :D

 

to dorsz jeszcze musi z godzinkę się powędzić.

 

Czyli ile mniej więcej wędzisz dorsza? Ja dymiłem chyba jakieś 5 godz. i było troszkę za krótko :D ale nic to baśka, na zlot grzybowy mają do mnie "dopłynąć" kolejne dorsze morskie z pewnej miejscowości w Wielkopolsce i będzie na czym trenować :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-370017
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku w Borniaku musisz 20-30% dłużej niż w tradycyjnej a te 5h to tak powinno być w sam raz dla takich nie za dużych sztuk w tradycyjnej ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-370019
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku w Borniaku musisz 20-30% dłużej

I taki jest właśnie zamiar, o tą godzinkę dłużej następną razą :D ale najpierw niech te rybki do mnie "dopłyną" :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-370025
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze dreptanie, dla mojej siostry :D

Dymienie 7 godz. w tym 3 godz. osuszania. Temp. 55st.C +/-. Jeden z baleronów po uwędzeniu, a przed włożeniem do wody miał w środku 40st.C, parzyłem je do 73st.C, szynka myszka na macanego, a boczek 1 godz. i 40 min. Polędwice dymione 8.5 godz. :D

 

Po wędzeniu.

 

post-41817-0-40565300-1410680827_thumb.jpgpost-41817-0-91401100-1410680839_thumb.jpgpost-41817-0-41745000-1410680851_thumb.jpg

 

Po parzeniu.

 

post-41817-0-09009300-1410680888_thumb.jpgpost-41817-0-53321400-1410680903_thumb.jpgpost-41817-0-22590400-1410680921_thumb.jpg

 

Dziś po nocnym spiżarnianym studzeniu, a przed włożeniem do lodówki. Jeden z baleronów miał w środku 18st.C.

 

post-41817-0-69437700-1410680981_thumb.jpgpost-41817-0-04865600-1410680998_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-370831
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ja już powoluśku szykuję się na Święta BN :D

Boczek - 3.17 kg

Karkóweczka - 2.15 kg

Jak nie zapomnę to jedna karkóweczka pójdzie w osłonkę karmelową :D

 

post-41817-0-45328300-1414001546_thumb.jpg


Mięsko zamrożone, garnek z towarem w spiżarni, jutro do lodówki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-378586
Udostępnij na innych stronach

Wojtek od wtorku do piątku jestem na Śląsku więc zawsze moge podjechać pomóc
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-378593
Udostępnij na innych stronach

Jak nie zapomnę to jedna karkóweczka pójdzie w osłonkę karmelową

 

Piękne wyroby Zbójaszku, piękne  :clap:

 

Zapytam jakim drewnem wędziłeś i jakie fi tej karmelowej zastosujesz do tej karkóweczki.

Są jakieś jelita wołowe w które można by włożyć karkóweczkę, jeśli tak,  to jakie ?

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-378599
Udostępnij na innych stronach

jestem na Śląsku

 

Na dolnym czy na górnym?

 

fi tej karmelowej zastosujesz do tej karkóweczki.

 

Fi 100 mm :D

 

 

jakim drewnem wędziłeś

Wędzę zrębkami w Borniaku, przeważnie są to zrębki olchowe :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-378660
Udostępnij na innych stronach

Podpatrzyłem u Jakubiaka na kuchniatv HD, pokazywali jak na chyba mazurach robią szynki dojrzewające :D

 

karkówka - 1.42 kg

boczek - 1.65 kg

Mięska po obróbce warzyły po kilka dag. mniej.

 

p-sól - 1.5 łyżki

cukier - 1 łyżeczka

ziele ang. - kilka ziaren

pieprz ziarnkowy - kilkanaście ziaren

liść bobkowy - kilka liści

Ziele, pieprz i liść zmielone kilka sekund w młynku, tak chwilkę coby nie było drobno mielone.

czosnek - kilka dużych ząbków

Do boczku zabrakło p-soli i dodałem jeszcze pół łyżki.

 

Mięsa natarłem mieszanką, obłożyłem krojonym na plasterki czosnkiem, przykryłem folią spożywczą i do lodówki.

Soki będę odlewał.

Nie wiem ile będzie w lodówce, może z tydzień. Karkówka pójdzie w siatkę. Tak myślę zadymiać kilka razy w ciepłym dymie. wędzonki będą wisieć w spiżarni do Świąt :D

 

post-41817-0-03127800-1414241798_thumb.jpgpost-41817-0-64042900-1414241817_thumb.jpgpost-41817-0-18419500-1414241838_thumb.jpgpost-41817-0-00914500-1414241858_thumb.jpgpost-41817-0-00031400-1414241878_thumb.jpgpost-41817-0-26433900-1414241909_thumb.jpgpost-41817-0-65550300-1414241927_thumb.jpgpost-41817-0-31794600-1414241947_thumb.jpgpost-41817-0-49608100-1414241970_thumb.jpgpost-41817-0-29544200-1414241990_thumb.jpg

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-379168
Udostępnij na innych stronach

Po sześciu dobach suchego peklowania zadymiłem na ciepło, jakieś 6 godzin, karkówkę i dwa małe kawałki boczku.

Temp. dymienia do 39st.C, jak doszło do 39 to Borniaczka wyłączałem na kilkanaście minut celem wychłodzenia i znowu dymek ciepły.

Fotka robiona dzień po dymieniu.

Jak będzie czas to w tym tygodniu lub po nastepnej Niedzieli jeszcze poprawię ciepłym dymkiem :D

 

post-41817-0-68839100-1414933755_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381002
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku nie zapomnij pokazać przekroju karkówki, po tak krótkim peklowaniu na sucho.

Przekrój będzie, ale dopiero przed świętami :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381057
Udostępnij na innych stronach

Baleronik po wędzeniu i parzeniu, dziś poddymiłem jeszcze na ciepło niecałe dwie godzinki :D

Powisi do jutra w spiżarni.

Ten na fotce to jeszcze przed ciepłym dymieniem.

 

post-41817-0-10890800-1415099657_thumb.jpg

 

Po pierwszym dymieniu na ciepło i po kilku dniach wiszenia w spiżarni.

 

post-41817-0-19040100-1415099714_thumb.jpgpost-41817-0-78017500-1415099728_thumb.jpg

 

Dziś zadymiam drugi raz na ciepło, powisi w spiżarni do Świąt BN. Możliwe, że jeszcze zadymię na ciepło boczki i karkówkę za czas jakiś :D

 

W rzeczywistości są ciemniejsze niż na fotce.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381500
Udostępnij na innych stronach

Popakowane i w zamrażarce, boczki dymione i parzone z baleronami i kiełbasa "poprawiona" ciepłym dymem :D

 

post-41817-0-35618400-1415115066_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381536
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku powiedz mi jakim programem wstawiasz znak wodny swoich wyrobów?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381575
Udostępnij na innych stronach

 

 

Popakowane i w zamrażarce,

 

 

 Witaj Wojtek . :D  Wędzonki popakowane jak w luksusowym sklepie albo jeszcze lepiej :D:thumbsup::clap:

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381577
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.