Andyandy Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 6 Września 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-369423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 7 Września 2014 Jam z Kaszub i od morza. Wędzonego dorsza to jeszcze nie widziałem. Być może, że cóś przeoczywszy. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-369469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 7 Września 2014 Jam z Kaszub i od morza. Wędzonego dorsza to jeszcze nie widziałem. Ja też dorsza wędzę i u nas często w sklepach są Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-369480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 7 Września 2014 Jam z Kaszub i od morza. Wędzonego dorsza to jeszcze nie widziałem. Być może, że cóś przeoczywszy. Dyziu no nie róba jaj Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-369481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 9 Września 2014 Zbójaszkumam pewne doświadczenia z dorszem. Mięso bardzo ale to bardzo delikatne i miałem przypadki ze spadał surkowany z haka. Co do wedzenia. Przeważnie wędzę razem z pstrągami i jak pstrągi gotowe to dorsz jeszcze musi z godzinkę się powędzić. Ale efekt wart zachodu. Pozdrosie. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-369991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 10 Września 2014 miałem przypadki ze spadał surkowany z haka. Ja hakiem zaczepiałem na około kręgosłupa i rybka dość dobrze się trzymała to dorsz jeszcze musi z godzinkę się powędzić. Czyli ile mniej więcej wędzisz dorsza? Ja dymiłem chyba jakieś 5 godz. i było troszkę za krótko ale nic to baśka, na zlot grzybowy mają do mnie "dopłynąć" kolejne dorsze morskie z pewnej miejscowości w Wielkopolsce i będzie na czym trenować :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-370017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 10 Września 2014 Zbójaszku w Borniaku musisz 20-30% dłużej niż w tradycyjnej a te 5h to tak powinno być w sam raz dla takich nie za dużych sztuk w tradycyjnej Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-370019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 10 Września 2014 Zbójaszku w Borniaku musisz 20-30% dłużej I taki jest właśnie zamiar, o tą godzinkę dłużej następną razą ale najpierw niech te rybki do mnie "dopłyną" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-370025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 14 Września 2014 Wczorajsze dreptanie, dla mojej siostry Dymienie 7 godz. w tym 3 godz. osuszania. Temp. 55st.C +/-. Jeden z baleronów po uwędzeniu, a przed włożeniem do wody miał w środku 40st.C, parzyłem je do 73st.C, szynka myszka na macanego, a boczek 1 godz. i 40 min. Polędwice dymione 8.5 godz. Po wędzeniu. Po parzeniu. Dziś po nocnym spiżarnianym studzeniu, a przed włożeniem do lodówki. Jeden z baleronów miał w środku 18st.C. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-370831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 14 Września 2014 Też bym chciał mieć takiego brata Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-370845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 22 Października 2014 Ja już powoluśku szykuję się na Święta BN Boczek - 3.17 kgKarkóweczka - 2.15 kgJak nie zapomnę to jedna karkóweczka pójdzie w osłonkę karmelową Mięsko zamrożone, garnek z towarem w spiżarni, jutro do lodówki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-378586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 22 Października 2014 Wojtek od wtorku do piątku jestem na Śląsku więc zawsze moge podjechać pomóc Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-378593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 22 Października 2014 Jak nie zapomnę to jedna karkóweczka pójdzie w osłonkę karmelową Piękne wyroby Zbójaszku, piękne Zapytam jakim drewnem wędziłeś i jakie fi tej karmelowej zastosujesz do tej karkóweczki.Są jakieś jelita wołowe w które można by włożyć karkóweczkę, jeśli tak, to jakie ? Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-378599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 22 Października 2014 Kątnice wołowe! Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-378647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 23 Października 2014 Zbojaszku piekne wyroby :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-378652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 23 Października 2014 jestem na Śląsku Na dolnym czy na górnym? fi tej karmelowej zastosujesz do tej karkóweczki. Fi 100 mm jakim drewnem wędziłeś Wędzę zrębkami w Borniaku, przeważnie są to zrębki olchowe Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-378660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 25 Października 2014 Podpatrzyłem u Jakubiaka na kuchniatv HD, pokazywali jak na chyba mazurach robią szynki dojrzewające karkówka - 1.42 kgboczek - 1.65 kgMięska po obróbce warzyły po kilka dag. mniej. p-sól - 1.5 łyżkicukier - 1 łyżeczkaziele ang. - kilka ziarenpieprz ziarnkowy - kilkanaście ziarenliść bobkowy - kilka liściZiele, pieprz i liść zmielone kilka sekund w młynku, tak chwilkę coby nie było drobno mielone.czosnek - kilka dużych ząbkówDo boczku zabrakło p-soli i dodałem jeszcze pół łyżki. Mięsa natarłem mieszanką, obłożyłem krojonym na plasterki czosnkiem, przykryłem folią spożywczą i do lodówki.Soki będę odlewał.Nie wiem ile będzie w lodówce, może z tydzień. Karkówka pójdzie w siatkę. Tak myślę zadymiać kilka razy w ciepłym dymie. wędzonki będą wisieć w spiżarni do Świąt Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-379168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 29 Października 2014 No, ciekaw jestem jak Ci to wyjdzie!!! Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-379860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 2 Listopada 2014 Po sześciu dobach suchego peklowania zadymiłem na ciepło, jakieś 6 godzin, karkówkę i dwa małe kawałki boczku.Temp. dymienia do 39st.C, jak doszło do 39 to Borniaczka wyłączałem na kilkanaście minut celem wychłodzenia i znowu dymek ciepły.Fotka robiona dzień po dymieniu.Jak będzie czas to w tym tygodniu lub po nastepnej Niedzieli jeszcze poprawię ciepłym dymkiem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 2 Listopada 2014 Wojtku nie zapomnij pokazać przekroju karkówki, po tak krótkim peklowaniu na sucho. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 2 Listopada 2014 Wojtku nie zapomnij pokazać przekroju karkówki, po tak krótkim peklowaniu na sucho. Przekrój będzie, ale dopiero przed świętami Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 4 Listopada 2014 Baleronik po wędzeniu i parzeniu, dziś poddymiłem jeszcze na ciepło niecałe dwie godzinki Powisi do jutra w spiżarni.Ten na fotce to jeszcze przed ciepłym dymieniem. Po pierwszym dymieniu na ciepło i po kilku dniach wiszenia w spiżarni. Dziś zadymiam drugi raz na ciepło, powisi w spiżarni do Świąt BN. Możliwe, że jeszcze zadymię na ciepło boczki i karkówkę za czas jakiś W rzeczywistości są ciemniejsze niż na fotce. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 4 Listopada 2014 Popakowane i w zamrażarce, boczki dymione i parzone z baleronami i kiełbasa "poprawiona" ciepłym dymem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zbójaszku powiedz mi jakim programem wstawiasz znak wodny swoich wyrobów? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 4 Listopada 2014 Popakowane i w zamrażarce, Witaj Wojtek . Wędzonki popakowane jak w luksusowym sklepie albo jeszcze lepiej Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/34/#findComment-381577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.