Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie żadna

A dla mnie ogromna, 16-ka prosta i przejrzysta, 21-ka więcej przepisów lekko rozprzestrzenionych i podzielonych. Wybieram prostą 16, jako posiadacz obydwu oryginałów, co by nie było.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-163814
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witam vlodi przepisy 16-tka 21-ka będą na płytce szkoleniowej SDM ,morzesz się zapisać na listę , płytka jest w fazie produkcji pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-163816
Udostępnij na innych stronach

vlodi niema Cię na liście chętnych na płytkę SDM ,natomiast znalazłem Cię na liście naklejki WB

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-163820
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
  • 10 miesięcy temu...
sciągnąłem z neta Przepisy wewnętrzne nr 17 z roku 1960 jeśli ktoś zainteresowany moge gdzieś wrzucić na jakiś server i linku umiescić tutaj jeśli wolno oczywiście tylko jak to przegladam to raczej jakis opis wyglądu jak te kiełbasy mają wyglądać niż przepisy szczegółowe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-252210
Udostępnij na innych stronach

opis wyglądu jak te kiełbasy mają wyglądać niż przepisy szczegółowe

Bo receptury szczegółowe zawarte są w Przepisach Wewnętrznych Nr 16.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-252255
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zamieszczę jeszcze kilka linków z Rzeźnik Polski. Czytać zapiski technologa opisujące historię receptur .

http://mieso.com.pl/pdf/nr_08_2008.pdf

http://www.mieso.com.pl/pdf/nr_07_2008.pdf

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-254724
Udostępnij na innych stronach

http://www.mieso.com.pl/pdf/nr_09_2008.pdf - kiełbasa jałowcowa :thumbsup:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-254739
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Mad- ja już więcej nie mogę znaleźć oprócz tych parówek

http://mieso.com.pl/pdf/nr_05_2009.pdf

Wszystkim którzy twierdzą że 16 i 21 to wymysł czasów socjalistycznych polecam przeczytać w zwyczajnej na początku artykułu,

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-254742
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-255006
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
Po wędzeniu mięs zabieram się za kiełbasy. Chciałbym jednak wyprodukować coś, co będzie przyprawiane wyłącznie tym co rośnie u nas. Brak mi jednak substytutu pieprzu. Macie jakieś pomysły?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294092
Udostępnij na innych stronach

Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294093
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info

Czarnuszkę używam przy pieczeniu chleba, jest dość intensywna w smaku więc zrobienie w miarę ostrej kiełbasy, moim zdaniem zabije inne smaki. Prawdopodobnie będzie potrzebna jakaś mieszanka (na razie jej skaład to majeranek i czarnuszka). Czekam na inne propozycje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294095
Udostępnij na innych stronach

deska1, może gorczyca?

W Polsce rośnie dziko także gorczyca polna zwana popularnie ognichą.

... chociaż nie wiem czemu nie chcesz użyć pieprzu .. jeżeli chodzi tylko o pochodzenie przyprawy to bym sobie odpuścił :) wieki temu powszechne były w Polsce takie wynalazki..

Jeżeli pozostaniesz przy swoim polecam Ci kontakt z Łukaszem Łuczajem (np. przez facebooka) - on zna się na polskich, dziko rosnących roślinach jak mało kto :) na pewno doradzi Ci idealny substytut..

na zdrowy rozum.. jak chcesz uzyskać ostrość możesz dodać więcej czosnku :) Pozdrawiam

 

ciekawostka; skład pieprzu ziołowego :)

Skład: kminek, gorczyca, kolendra, majeranek, chili, papryka, liście laurowe.

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294097
Udostępnij na innych stronach

naszło mnie na nietypowe. oczywiście z kiełbasami mam zamiar popróbować różnymi i pewnie wszystkie będą z pieprzem. Jeden wyrób chciałem zrobić niepowtarzalny i stąd pomysł lokalnych przypraw. Będę próbował wykorzystać do tej kiełbasy wędzoną śliwkę.

dzikęki za info szczególnie gorczyca godna uwagi. Czosnek - sprawa oczywista, tylko znów problem jak z czarnuszką - duża ilość zabije inne smaki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294099
Udostępnij na innych stronach

Po wędzeniu mięs zabieram się za kiełbasy. Chciałbym jednak wyprodukować coś, co będzie przyprawiane wyłącznie tym co rośnie u nas. Brak mi jednak substytutu pieprzu.

Jeżeli to ma być Twoja pierwsza kiełbasa to proponuje zacząć od sprawdzonej receptury, jeżeli opanujesz podstawowe techniki to na eksperymenty będziesz miał czas.

Co do substytutu pieprzu to wujek Google mi podpowiedział:

Namiastkę pieprzu otrzymujemy przez zmieszanie jednakowych ilości bazylii i cząbru i przyprawienie jej do smaku rozmarynem.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294102
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzę tę mieszankę. Na razie robimy kiełbasę w słoikach, co prawda nie jest to to samo, ale w ten sposób badamy proporcje najważniejszych składników (oczywiście chodzi o własny gust :thumbsup: ), czyli rodzajów mięsa i dodatku przypraw, szczególnie soli i czosnku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294105
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś na forum podawałem jak zrobić sobie pieprz ziołowy. Oczywiście receptura oryginalnego pieprzu.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7880&highlight=pieprz+zio%B3owy

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294124
Udostępnij na innych stronach

NAMIASTKI PRZYPRAW

Namiastki przypraw wytwarzane są w celu zastąpienia trudno dostępnych przypraw naturalnych. Niestety, nie zawsze jeszcze cechy jakościowe namiastek są wystarczająco podobne do cech odpowiednich przypraw. Ponieważ jednak cena większości przypraw naturalnych jako artykułów importowanych jest wysoka, a zapotrzebowanie bardzo duże, stosowanie namiastek w pewnych okolicznościach staje się konieczne.

 

a. Pieprz ziołowy

Pieprz naturalny jest przyprawą stosowaną prawie do wszystkich wyrobów mięsnych. Producenci namiastek starają się otrzymać środek zastępczy pieprzu,

jednak jego doskonałego smaku i zapachu nie może zastąpić, nawet najbardziej skomplikowany zestaw innych przypraw.

Spośród wielu przypraw ziołowych Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego wyróżnił zestaw pod nazwą Pieprz ziołowy o następującym składzie (w % ciężaru):

 

kolender 26,6

kminek 8,8

gorczyca biała 17,6

gorczyca czarna 17,6

czarnuszka 6,6

chrzan (suszony) 17,6

pieprz kajeński 4,3

majeranek 0,9

goryczka 0,004

 

Składniki mieszanki są dokładnie rozdrobnione.

Przyprawa charakteryzuje się ostrym smakiem i umiarkowanym aromatem, co w porównaniu z innymi tego rodzaju namiastkami (zbyt aromatycznymi a mało ostrymi) jest wielką zaletą.

Zaletą pieprzu ziołowego jest również to, że nie zbija się on w kłaczki po zwilżeniu - co zdarza się w innych mieszankach ziół - dzięki czemu jest w produkcie prawie niewidoczny.

Pieprz ziołowy stosuje się do wyrobów popularnych.

Dawki jego powinny być dwa razy większe niż pieprzu naturalnego.

Wyczuwalność pieprzu ziołowego w produkcie mięsnym występuje w pełni dopiero po 48 godz od zakończenia produkcji.

Ze względu na rozdrobnienie składników - opakowanie pieprzu ziołowego powinno być. hermetyczne, aby uniknąć ulatniania się olejków eterycznych.

 

Przepisałem tekst ze zdjęcia, nie wiem co to jest ta "goryczka 0,004".

Sumując dostajemy wynik 100,004.

Czyli dodajemy śladową ilość tej "goryczki" :???:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294145
Udostępnij na innych stronach

Przepisałem tekst ze zdjęcia, nie wiem co to jest ta "goryczka 0,004".

Sumując dostajemy wynik 100,004.

Czyli dodajemy śladową ilość tej "goryczki"

zgadywałbym, że chodzi o nasiona kozieradki.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294167
Udostępnij na innych stronach

Chodzi chyba o korzeń goryczki.

Znalazłem recepturę na pieprz ziołowy

gdzie korzeń goryczki występuje.

Przepis Maxella jest bardzo dokładny.

 

Muszę zapamiętać:

"Najpierw pomyśl, potem poszukaj, a na końcu pytaj... "

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294179
Udostępnij na innych stronach

Pieprz kajeński odpada, bo u nas nie rośnie

 

Z wikipedii: W średniowieczu pieprz był przyprawą królów i magnatów. Płacono za niego czystym złotem. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła.

 

Wygląda na to, że wcześniej jedyną na serio ostrą przyprawą na naszym terenie był chrzan.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294191
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.