pis67 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Czerwca 2011 W sumie żadna A dla mnie ogromna, 16-ka prosta i przejrzysta, 21-ka więcej przepisów lekko rozprzestrzenionych i podzielonych. Wybieram prostą 16, jako posiadacz obydwu oryginałów, co by nie było.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-163814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Ciekawe czy można gdzieś jeszcze kupić 16-kę :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-163815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Witam vlodi przepisy 16-tka 21-ka będą na płytce szkoleniowej SDM ,morzesz się zapisać na listę , płytka jest w fazie produkcji pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-163816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Czerwca 2011 chyba jestem zapisany, ale oryginał też bym chętnie kupił Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-163818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Czerwca 2011 vlodi niema Cię na liście chętnych na płytkę SDM ,natomiast znalazłem Cię na liście naklejki WB Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-163820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Czerwca 2011 dzięki za informację, coś mi się ubzdurało że jestem zapisany. zaraz się dopiszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-163829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uwe28 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Stycznia 2012 witaj ile chcesz za ta ksiązke? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-195165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malina2010 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Listopada 2012 sciągnąłem z neta Przepisy wewnętrzne nr 17 z roku 1960 jeśli ktoś zainteresowany moge gdzieś wrzucić na jakiś server i linku umiescić tutaj jeśli wolno oczywiście tylko jak to przegladam to raczej jakis opis wyglądu jak te kiełbasy mają wyglądać niż przepisy szczegółowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-252210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Listopada 2012 opis wyglądu jak te kiełbasy mają wyglądać niż przepisy szczegółowe Bo receptury szczegółowe zawarte są w Przepisach Wewnętrznych Nr 16. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-252255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zamieszczę jeszcze kilka linków z Rzeźnik Polski. Czytać zapiski technologa opisujące historię receptur .http://mieso.com.pl/pdf/nr_08_2008.pdfhttp://www.mieso.com.pl/pdf/nr_07_2008.pdf Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-254724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Grudnia 2012 http://www.mieso.com.pl/pdf/nr_09_2008.pdf - kiełbasa jałowcowa :thumbsup: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-254739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Dzięki Mad- ja już więcej nie mogę znaleźć oprócz tych parówekhttp://mieso.com.pl/pdf/nr_05_2009.pdfWszystkim którzy twierdzą że 16 i 21 to wymysł czasów socjalistycznych polecam przeczytać w zwyczajnej na początku artykułu, Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-254742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Grudnia 2012 http://www.mieso.com.pl/pdf/09_02_2009_09_alimp1.pdfK. żywieckahttp://mieso.com.pl/pdf/nr_01_2010.pdfSalcesony Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-255006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deska1 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Lipca 2013 Po wędzeniu mięs zabieram się za kiełbasy. Chciałbym jednak wyprodukować coś, co będzie przyprawiane wyłącznie tym co rośnie u nas. Brak mi jednak substytutu pieprzu. Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Lipca 2013 Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deska1 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Lipca 2013 Dzięki za infoCzarnuszkę używam przy pieczeniu chleba, jest dość intensywna w smaku więc zrobienie w miarę ostrej kiełbasy, moim zdaniem zabije inne smaki. Prawdopodobnie będzie potrzebna jakaś mieszanka (na razie jej skaład to majeranek i czarnuszka). Czekam na inne propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Lipca 2013 deska1, może gorczyca? W Polsce rośnie dziko także gorczyca polna zwana popularnie ognichą. ... chociaż nie wiem czemu nie chcesz użyć pieprzu .. jeżeli chodzi tylko o pochodzenie przyprawy to bym sobie odpuścił wieki temu powszechne były w Polsce takie wynalazki.. Jeżeli pozostaniesz przy swoim polecam Ci kontakt z Łukaszem Łuczajem (np. przez facebooka) - on zna się na polskich, dziko rosnących roślinach jak mało kto na pewno doradzi Ci idealny substytut.. na zdrowy rozum.. jak chcesz uzyskać ostrość możesz dodać więcej czosnku Pozdrawiam ciekawostka; skład pieprzu ziołowego Skład: kminek, gorczyca, kolendra, majeranek, chili, papryka, liście laurowe. Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deska1 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Lipca 2013 naszło mnie na nietypowe. oczywiście z kiełbasami mam zamiar popróbować różnymi i pewnie wszystkie będą z pieprzem. Jeden wyrób chciałem zrobić niepowtarzalny i stąd pomysł lokalnych przypraw. Będę próbował wykorzystać do tej kiełbasy wędzoną śliwkę.dzikęki za info szczególnie gorczyca godna uwagi. Czosnek - sprawa oczywista, tylko znów problem jak z czarnuszką - duża ilość zabije inne smaki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Lipca 2013 Po wędzeniu mięs zabieram się za kiełbasy. Chciałbym jednak wyprodukować coś, co będzie przyprawiane wyłącznie tym co rośnie u nas. Brak mi jednak substytutu pieprzu.Jeżeli to ma być Twoja pierwsza kiełbasa to proponuje zacząć od sprawdzonej receptury, jeżeli opanujesz podstawowe techniki to na eksperymenty będziesz miał czas. Co do substytutu pieprzu to wujek Google mi podpowiedział: Namiastkę pieprzu otrzymujemy przez zmieszanie jednakowych ilości bazylii i cząbru i przyprawienie jej do smaku rozmarynem. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deska1 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Lipca 2013 Sprawdzę tę mieszankę. Na razie robimy kiełbasę w słoikach, co prawda nie jest to to samo, ale w ten sposób badamy proporcje najważniejszych składników (oczywiście chodzi o własny gust :thumbsup: ), czyli rodzajów mięsa i dodatku przypraw, szczególnie soli i czosnku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Lipca 2013 Gdzieś na forum podawałem jak zrobić sobie pieprz ziołowy. Oczywiście receptura oryginalnego pieprzu.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7880&highlight=pieprz+zio%B3owy Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Lipca 2013 NAMIASTKI PRZYPRAWNamiastki przypraw wytwarzane są w celu zastąpienia trudno dostępnych przypraw naturalnych. Niestety, nie zawsze jeszcze cechy jakościowe namiastek są wystarczająco podobne do cech odpowiednich przypraw. Ponieważ jednak cena większości przypraw naturalnych jako artykułów importowanych jest wysoka, a zapotrzebowanie bardzo duże, stosowanie namiastek w pewnych okolicznościach staje się konieczne. a. Pieprz ziołowy Pieprz naturalny jest przyprawą stosowaną prawie do wszystkich wyrobów mięsnych. Producenci namiastek starają się otrzymać środek zastępczy pieprzu, jednak jego doskonałego smaku i zapachu nie może zastąpić, nawet najbardziej skomplikowany zestaw innych przypraw. Spośród wielu przypraw ziołowych Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego wyróżnił zestaw pod nazwą Pieprz ziołowy o następującym składzie (w % ciężaru): kolender 26,6kminek 8,8gorczyca biała 17,6gorczyca czarna 17,6czarnuszka 6,6chrzan (suszony) 17,6pieprz kajeński 4,3majeranek 0,9goryczka 0,004 Składniki mieszanki są dokładnie rozdrobnione. Przyprawa charakteryzuje się ostrym smakiem i umiarkowanym aromatem, co w porównaniu z innymi tego rodzaju namiastkami (zbyt aromatycznymi a mało ostrymi) jest wielką zaletą. Zaletą pieprzu ziołowego jest również to, że nie zbija się on w kłaczki po zwilżeniu - co zdarza się w innych mieszankach ziół - dzięki czemu jest w produkcie prawie niewidoczny.Pieprz ziołowy stosuje się do wyrobów popularnych. Dawki jego powinny być dwa razy większe niż pieprzu naturalnego. Wyczuwalność pieprzu ziołowego w produkcie mięsnym występuje w pełni dopiero po 48 godz od zakończenia produkcji. Ze względu na rozdrobnienie składników - opakowanie pieprzu ziołowego powinno być. hermetyczne, aby uniknąć ulatniania się olejków eterycznych. Przepisałem tekst ze zdjęcia, nie wiem co to jest ta "goryczka 0,004". Sumując dostajemy wynik 100,004. Czyli dodajemy śladową ilość tej "goryczki" :???: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Lipca 2013 Przepisałem tekst ze zdjęcia, nie wiem co to jest ta "goryczka 0,004". Sumując dostajemy wynik 100,004. Czyli dodajemy śladową ilość tej "goryczki"zgadywałbym, że chodzi o nasiona kozieradki.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Lipca 2013 Chodzi chyba o korzeń goryczki. Znalazłem recepturę na pieprz ziołowy gdzie korzeń goryczki występuje. Przepis Maxella jest bardzo dokładny. Muszę zapamiętać: "Najpierw pomyśl, potem poszukaj, a na końcu pytaj... " Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deska1 Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Lipca 2013 Pieprz kajeński odpada, bo u nas nie rośnie Z wikipedii: W średniowieczu pieprz był przyprawą królów i magnatów. Płacono za niego czystym złotem. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła. Wygląda na to, że wcześniej jedyną na serio ostrą przyprawą na naszym terenie był chrzan. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3067-zbiory-receptur/page/2/#findComment-294191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.