Inspiracje Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 9 Marca 2013 Muszę jednak czytać, czytać i czytać...W domu nie dadzą a i nie ma czasu...W pracy jest komp ale nie ma netu...Jak zacząłem zabawę z C23H5OH to flash getem (chyba dobrze pamiętam) ściągnąłem całe forum (http://www.bimber.info/forum/index.php) na dysk - co tym spowodowałem - administrator niech powie.....Przepraszać musiałem.... bardzo... kolega aabratek chyba to pamiętaTeraz tego nie zrobię...Pozdrawiam Ps. tak wiem, wszystko od samego początku schrzaniłem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 9 Marca 2013 Jak zacząłem zabawę z C23H5OH to flash getem (chyba dobrze pamiętam) ściągnąłem całe forum (http://www.bimber.info/forum/index.php) na dysk - co tym spowodowałem - administrator niech powie..... Przepraszać musiałem.... bardzo... kolega aabratek chyba to pamiętano... zdarzały się takie kwiatki - ale i na tym forum mieliśmy z tym problem..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inspiracje Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 9 Marca 2013 czy aabratek tu i aabratek tam to ta sama osoba? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 9 Marca 2013 Inspiracje, ano tak się złożyło :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 9 Marca 2013 Inspiracje, a skąd "wytrzasnąłeś" taki przepis na peklowanie , parzenie itd :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 9 Marca 2013 Inspiracje, a skąd "wytrzasnąłeś" taki przepis na peklowanie , parzenie itd :rolleyes:Po prostu inspiracje,ale teraz będzie tylko lepiej. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inspiracje Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 9 Marca 2013 Abratek..Swoją przygodę z forum C2H5OH praktycznie skończyłem, wyedukowałem sie na tyle że mam sie czym chwalic a i mnie chwalą.. co prawda tylko pot still ale daje radę...Twój sprzęt... może... na emeryturze.... Ale szacun Kolego... wielki szacun...Teraz próbuje tutaj... może uda sie tak samo jak z C2H5OH - tam tez wielka pomoc otrzymałem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubaff Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Marca 2013 Witam Mam ambitny plan zrobienie dla rodziny wędliny kanapkowej. Nie posiadam wędzarni, nie mam termometru do mięsa ale mam piekarnik, garnek i gaz Nie mogę się przebić do przepisu który mógłbym wykonać w domu bez wędzenia i bez termometru. Planuje zrobić wędlinę z szynki albo z łopatki albo z boczku. Jeżeli ktoś mi podrzuci link albo wlepi przepis to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Marca 2013 A co mi tam idą świeta 2 kg schabu lub piersi z indyka lub też dowolnego innego w miarę chudego miesa 2 l wody 1/3 - 1/2 szklanki soli (według smaku i rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest plaski jak w przypadku schabu można dać mniej, jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka to można dać więcej) 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego 4-6 ząbków czosnku 2 łyżki majonezu lub musztardy można jedną tego drugą tego. 1 cebulka przyprawy: liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kolendra, cząber, 3-4 kulki owoców jałowca, majeranek lub/oraz inne wg własnego uznania Wieczorem wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem(musztarda). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywka na cala noc na kuchence. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywka garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i gotowe. To proste i naprawdę smaczne ..... A tu masz jeszcze szynke w troszkę inny sposób: takie tam różne Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Marca 2013 2 kg schabu lub piersi z indykaProśba - piszcie zrozumiale jak wam słowo -polędwica nie przechodzi przez gardełko to nie łykajcie kości ze schabu bo kiedyś wam stanie w gardle. Czy tak nie przyjemniej 2 kg polędwicy wp. lub piersi z indyka i językiem handlowca 2 kg schabu bez kości lub piersi z indyka 2 kg schabu b/k lub piersi z indyka Bardzo proszę nie róbcie wojny tylko piszcie Polędwica lub w żargonie handlowym Schab b/k a nie schab bo to jest całkiem co innego Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 11 Marca 2013 Przechodzi dziadku przechodzi schab napisałem z pełna premedytacją bo to może być zarówno polędwica jak i karkówka czy łopatka jak napisałbym polędwica to biedny człowiek kupiłby polędwiczki A przepis i słownictwo dostosowane do praktyki i posiadanego sprzętu pytającego - miało być prosto i zrozumiale a nie branżowo PSJa wiem i pamiętam żeś na tą polędwicę "elektryczny" ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubaff Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 11 Marca 2013 A co mi tam idą świeta 2 kg schabu lub piersi z indyka lub też dowolnego innego w miarę chudego miesa 2 l wody 1/3 - 1/2 szklanki soli (według smaku i rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest plaski jak w przypadku schabu można dać mniej, jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka to można dać więcej) 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego 4-6 ząbków czosnku 2 łyżki majonezu lub musztardy można jedną tego drugą tego. 1 cebulka przyprawy: liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kolendra, cząber, 3-4 kulki owoców jałowca, majeranek lub/oraz inne wg własnego uznania Wieczorem wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem(musztarda). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywka na cala noc na kuchence. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywka garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i gotowe. To proste i naprawdę smaczne ..... A tu masz jeszcze szynke w troszkę inny sposób: takie tam różne Zapominałem dodać że mam igłę i szczypawkę Tak się tylko zastanawiam czy nie warto tego mięska szprycować żeby było bardziej słone? Dzięki za przepis, jutro zrobię zgodnie z przepisem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 11 Marca 2013 Tak się tylko zastanawiam czy nie warto tego mięska szprycować Nie do tego sposobu ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 11 Marca 2013 mam igłę i szczypawkęTo się uszczypnij może Ci pomoże :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 27 Marca 2013 Witam,Serdecznie jako że jestem nowy musiałem podczepić się pod jakiś temat. Właśnie jestem w trakcie robienia białej surowej.Szynka 1kgBoczek 1kgŁopatka 1kg8 g majerankupieprz okoczosnek 5 ząbków Wszystko pomieliłem i wsypałem 50g soli peklowej. Teraz moje pytanie czy dobrze zrobiłem z tą solą? Czy mogę teraz zostawić na 24 mięso w chłodnym aby przeszło czy lepiej od razu we flak i do zamrażarki?Proszę o w miarę szybką odpowiedź Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 27 Marca 2013 lepiej od razu we flak i do zamrażarki? Jak użyłeś peksoli to może poleżeć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 27 Marca 2013 50g soli peklowej jak biała to trzeba było dać sól zwykłą nie peklownią a że już po ptakach to zostaw w lodówce na 24h a pożniej we flaka i zamróź tak bym ja zrobił Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 27 Marca 2013 Super dziękuję za pomoc tak właśnię zrobię na 24h do lodówki. Może leżeć np. 48h? Czy 50g nie za mało? W którym poście mogę dodać fotkę mojej kury w galarecie? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 27 Marca 2013 Może leżeć np. 48h? może, Czy 50g nie za mało kwestia smaku, ja daję 19g na kilogram, najlepiej przed nadzianiem całości sparzyć jedną i jak będzie mało słona dodać zwykłej soli W którym poście mogę dodać fotkę mojej kury w galarecie? np. tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7647&postdays=0&postorder=asc&start=630 Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 27 Marca 2013 Dziękuję! Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 27 Marca 2013 Wszystko pomieliłem i wsypałem 50g soli peklowej. Teraz moje pytanie czy dobrze zrobiłem z tą solą? Czy mogę teraz zostawić na 24 mięso w chłodnym aby przeszło czy lepiej od razu we flak i do zamrażarki? Proszę o w miarę szybką odpowiedź Pewnie i 48 godzin wytrzyma mięsko z peklosolą na białą czerwoną. jak biała to trzeba było dać sól zwykłą nie peklownią Tak, chodzi o białą tradycyjną, czyli szarą na soli. Jak użyłeś peksoli to może poleżeć. Oj się wystraszyłem tymi słowy, część mięsa na białą zasoliłem wczoraj, część dzisiaj, a na jutro też jeszcze mięsko zamówiłem i zasolę, a kiełbaskę robię w piątek z mięska solonego przez trzy dni. Oj co to będzie, co to będzie, tyle dni mięso z solą poleży, pewnie się zepsuje, oj com ja nieszczęsny uczynił? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 27 Marca 2013 Fajnie że takie pewne odpowiedźi dajecie. Nie ma w nich nie wiem może itp.Ja to na tą chwilę bardziej zestresowany wyrobem jestem niż biorę z tego przyjemność. Ale myślę że z czasem nabiorę doświadczenia Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrys-ag Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 28 Maja 2013 w sobotę wędziłem po raz pierwszy, około 1,5h zajęło mi nagrzanie wędzarni, potem godzina osuszania ciężko mi było utrzymać stałą temp, a potem już samo wędzenie, wydaje mi się że miałem zbyt rzadki dym, a paliłem drewnem śliwkowym moczyłem je około tygodnia w wodzie, dawałem suche i mokre drewno, też miałem problem z tym ze jak zamykałem drzwi od paleniska to mi przygasało i temp opadała, tylko raz około godziny było ok ze drzwi dobrze zamknięte i temp idealna ciągle 55stopni, a potem to już rożnie bywało nawet skakała do 120... mam wędzarnie ze palenisko sześcian 0,5x0,5x0,5m 120tunel zakopany pod ziemia z blachy, i z prostopadłościanu miejsce na wędzonki z blachy ocynkowanej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-286434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 28 Maja 2013 Tygrys-ag, musisz trochę zwolnic , przeczytaj spokojnie posty oraz rady dotyczace wedzenia , , jego podstaw, na stronie głównej jest zakładka artykuły , przeczytaj poszczególne odnośniki -zrobi sie jaśniej i spokojnie . Nie wiem dlaczego moczyłes drewno przez tydzien ,potem w czasie podkladania mokrego drewna odbierasz palenisku energie , ktora idzie na suszenie drewna ,skad wiesz ze masz za rzadki dym skoro wedzisz pierwszy raz , jak dobrze poszukasz to znajdziesz odpowiedz na wszystkie pytania , których nie zdązyłęs napisac , wtedy sie wedzenie uda.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-286451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 28 Maja 2013 Moczenie drewna jedni tolerują, a inni całkowicie odrzucają.Należę do tych innych. Będzie nam prościej pomóc jeśli wrzucisz parę fotek paleniska i wędzarni, bo według mnie tu jest jakiś problem.Palenisko nie powinno być zamknięte, tylko odpowiednio przymknięte, tak aby był zapewniony stały dopływ powietrza do spalania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-286452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.