Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę jednak czytać, czytać i czytać...

W domu nie dadzą a i nie ma czasu...

W pracy jest komp ale nie ma netu...

Jak zacząłem zabawę z C23H5OH to flash getem (chyba dobrze pamiętam) ściągnąłem całe forum (http://www.bimber.info/forum/index.php) na dysk - co tym spowodowałem - administrator niech powie.....

Przepraszać musiałem.... bardzo... kolega aabratek chyba to pamięta

Teraz tego nie zrobię...

Pozdrawiam

 

Ps. tak wiem, wszystko od samego początku schrzaniłem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273758
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jak zacząłem zabawę z C23H5OH to flash getem (chyba dobrze pamiętam) ściągnąłem całe forum (http://www.bimber.info/forum/index.php) na dysk - co tym spowodowałem - administrator niech powie.....

Przepraszać musiałem.... bardzo... kolega aabratek chyba to pamięta

no... zdarzały się takie kwiatki :cool: - ale i na tym forum mieliśmy z tym problem.....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273768
Udostępnij na innych stronach

Inspiracje, ano tak się złożyło :blush:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273774
Udostępnij na innych stronach

Inspiracje, a skąd "wytrzasnąłeś" taki przepis na peklowanie , parzenie itd :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273780
Udostępnij na innych stronach

Inspiracje, a skąd "wytrzasnąłeś" taki przepis na peklowanie , parzenie itd :rolleyes:

Po prostu inspiracje,ale teraz będzie tylko lepiej.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273781
Udostępnij na innych stronach

Abratek..

Swoją przygodę z forum C2H5OH praktycznie skończyłem, wyedukowałem sie na tyle że mam sie czym chwalic a i mnie chwalą.. co prawda tylko pot still ale daje radę...

Twój sprzęt... może... na emeryturze....

Ale szacun Kolego... wielki szacun...

Teraz próbuje tutaj... może uda sie tak samo jak z C2H5OH - tam tez wielka pomoc otrzymałem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-273782
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Mam ambitny plan zrobienie dla rodziny wędliny kanapkowej. Nie posiadam wędzarni, nie mam termometru do mięsa ale mam piekarnik, garnek i gaz :) Nie mogę się przebić do przepisu który mógłbym wykonać w domu bez wędzenia i bez termometru. Planuje zrobić wędlinę z szynki albo z łopatki albo z boczku. Jeżeli ktoś mi podrzuci link albo wlepi przepis to będę wdzięczny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274127
Udostępnij na innych stronach

A co mi tam idą świeta ;)

 

2 kg schabu lub piersi z indyka lub też dowolnego innego w miarę chudego miesa

2 l wody

1/3 - 1/2 szklanki soli (według smaku i rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest plaski jak w przypadku schabu można dać mniej, jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka to można dać więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego

4-6 ząbków czosnku

2 łyżki majonezu lub musztardy można jedną tego drugą tego.

1 cebulka

przyprawy: liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kolendra, cząber, 3-4 kulki owoców jałowca, majeranek lub/oraz inne wg własnego uznania

 

Wieczorem wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem(musztarda). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywka na cala noc na kuchence. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywka garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i gotowe.

To proste i naprawdę smaczne .....

 

A tu masz jeszcze szynke w troszkę inny sposób:

takie tam różne ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274131
Udostępnij na innych stronach

2 kg schabu lub piersi z indyka

Prośba - piszcie zrozumiale jak wam słowo -polędwica nie przechodzi przez gardełko to nie łykajcie kości ze schabu bo kiedyś wam stanie w gardle. Czy tak nie przyjemniej

2 kg polędwicy wp. lub piersi z indyka

i językiem handlowca

2 kg schabu bez kości lub piersi z indyka

2 kg schabu b/k lub piersi z indyka

Bardzo proszę nie róbcie wojny tylko piszcie Polędwica lub w żargonie handlowym Schab b/k a nie schab bo to jest całkiem co innego

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274132
Udostępnij na innych stronach

Przechodzi dziadku przechodzi ;) schab napisałem z pełna premedytacją bo to może być zarówno polędwica jak i karkówka czy łopatka jak napisałbym polędwica to biedny człowiek kupiłby polędwiczki ;)

 

A przepis i słownictwo dostosowane do praktyki i posiadanego sprzętu pytającego - miało być prosto i zrozumiale a nie branżowo ;)

 

PS

Ja wiem i pamiętam żeś na tą polędwicę "elektryczny" ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274147
Udostępnij na innych stronach

A co mi tam idą świeta ;)

 

2 kg schabu lub piersi z indyka lub też dowolnego innego w miarę chudego miesa

2 l wody

1/3 - 1/2 szklanki soli (według smaku i rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest plaski jak w przypadku schabu można dać mniej, jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka to można dać więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego

4-6 ząbków czosnku

2 łyżki majonezu lub musztardy można jedną tego drugą tego.

1 cebulka

przyprawy: liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kolendra, cząber, 3-4 kulki owoców jałowca, majeranek lub/oraz inne wg własnego uznania

 

Wieczorem wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem(musztarda). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywka na cala noc na kuchence. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywka garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i gotowe.

To proste i naprawdę smaczne .....

 

A tu masz jeszcze szynke w troszkę inny sposób:

takie tam różne ;)

Zapominałem dodać że mam igłę i szczypawkę :)

Tak się tylko zastanawiam czy nie warto tego mięska szprycować żeby było bardziej słone?

Dzięki za przepis, jutro zrobię zgodnie z przepisem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274159
Udostępnij na innych stronach

Tak się tylko zastanawiam czy nie warto tego mięska szprycować

Nie do tego sposobu ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274172
Udostępnij na innych stronach

mam igłę i szczypawkę

To się uszczypnij może Ci pomoże :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-274175
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam,

Serdecznie jako że jestem nowy musiałem podczepić się pod jakiś temat.

Właśnie jestem w trakcie robienia białej surowej.

Szynka 1kg

Boczek 1kg

Łopatka 1kg

8 g majeranku

pieprz oko

czosnek 5 ząbków

 

Wszystko pomieliłem i wsypałem 50g soli peklowej. Teraz moje pytanie czy dobrze zrobiłem z tą solą? Czy mogę teraz zostawić na 24 mięso w chłodnym aby przeszło czy lepiej od razu we flak i do zamrażarki?

Proszę o w miarę szybką odpowiedź :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277815
Udostępnij na innych stronach

lepiej od razu we flak i do zamrażarki?

Jak użyłeś peksoli to może poleżeć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277823
Udostępnij na innych stronach

50g soli peklowej

jak biała to trzeba było dać sól zwykłą nie peklownią

 

a że już po ptakach to zostaw w lodówce na 24h a pożniej we flaka i zamróź

 

tak bym ja zrobił

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277824
Udostępnij na innych stronach

Super dziękuję za pomoc tak właśnię zrobię na 24h do lodówki. Może leżeć np. 48h?

Czy 50g nie za mało?

W którym poście mogę dodać fotkę mojej kury w galarecie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277835
Udostępnij na innych stronach

Może leżeć np. 48h?

może,

 

Czy 50g nie za mało

kwestia smaku, ja daję 19g na kilogram, najlepiej przed nadzianiem całości sparzyć jedną i jak będzie mało słona dodać zwykłej soli

 

W którym poście mogę dodać fotkę mojej kury w galarecie?

np. tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7647&postdays=0&postorder=asc&start=630

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277849
Udostępnij na innych stronach

Wszystko pomieliłem i wsypałem 50g soli peklowej. Teraz moje pytanie czy dobrze zrobiłem z tą solą? Czy mogę teraz zostawić na 24 mięso w chłodnym aby przeszło czy lepiej od razu we flak i do zamrażarki?

Proszę o w miarę szybką odpowiedź :)

 

 

 

 

Pewnie i 48 godzin wytrzyma mięsko z peklosolą na białą czerwoną. :cool:

 

 

jak biała to trzeba było dać sól zwykłą nie peklownią

Tak, chodzi o białą tradycyjną, czyli szarą na soli. :cool:

 

Jak użyłeś peksoli to może poleżeć.

Oj się wystraszyłem tymi słowy, część mięsa na białą zasoliłem wczoraj, część dzisiaj, a na jutro też jeszcze mięsko zamówiłem i zasolę, a kiełbaskę robię w piątek z mięska solonego przez trzy dni. Oj co to będzie, co to będzie, tyle dni mięso z solą poleży, pewnie się zepsuje, oj com ja nieszczęsny uczynił? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277876
Udostępnij na innych stronach

Fajnie że takie pewne odpowiedźi dajecie. Nie ma w nich nie wiem może itp.

Ja to na tą chwilę bardziej zestresowany wyrobem jestem niż biorę z tego przyjemność. Ale myślę że z czasem nabiorę doświadczenia ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-277888
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

w sobotę wędziłem po raz pierwszy, około 1,5h zajęło mi nagrzanie wędzarni, potem godzina osuszania ciężko mi było utrzymać stałą temp, a potem już samo wędzenie, wydaje mi się że miałem zbyt rzadki dym, a paliłem drewnem śliwkowym moczyłem je około tygodnia w wodzie, dawałem suche i mokre drewno, też miałem problem z tym ze jak zamykałem drzwi od paleniska to mi przygasało i temp opadała, tylko raz około godziny było ok ze drzwi dobrze zamknięte i temp idealna ciągle 55stopni, a potem to już rożnie bywało nawet skakała do 120...

 

mam wędzarnie ze palenisko sześcian 0,5x0,5x0,5m 120tunel zakopany pod ziemia z blachy, i z prostopadłościanu miejsce na wędzonki z blachy ocynkowanej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-286434
Udostępnij na innych stronach

Tygrys-ag, musisz trochę zwolnic , przeczytaj spokojnie posty oraz rady dotyczace wedzenia , , jego podstaw, na stronie głównej jest zakładka artykuły , przeczytaj poszczególne odnośniki -zrobi sie jaśniej i spokojnie . Nie wiem dlaczego moczyłes drewno przez tydzien ,potem w czasie podkladania mokrego drewna odbierasz palenisku energie , ktora idzie na suszenie drewna ,skad wiesz ze masz za rzadki dym skoro wedzisz pierwszy raz , jak dobrze poszukasz to znajdziesz odpowiedz na wszystkie pytania , których nie zdązyłęs napisac , wtedy sie wedzenie uda.Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-286451
Udostępnij na innych stronach

Moczenie drewna jedni tolerują, a inni całkowicie odrzucają.

Należę do tych innych.

 

Będzie nam prościej pomóc jeśli wrzucisz parę fotek paleniska i wędzarni, bo według mnie tu jest jakiś problem.

Palenisko nie powinno być zamknięte, tylko odpowiednio przymknięte, tak aby był zapewniony stały dopływ powietrza do spalania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/5/#findComment-286452
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.