Kruszynka Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 5 Lipca 2015 ja teraz placek drożdżowy pieke Kiedyś niedziela bez drożdżówki się nie liczyła ,zwłaszcza w Wielkopolsce i Pomorzu Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 5 Lipca 2015 czas wyrastania tych chlebkow Z czasami jest różnie, pszenny wyrasta 4.5-6 godz., żytni 5.5-11 godz. Czasy podałem bardzo orientacyjnie. Nie mierzę czasu wyrastania tylko na oko widzę czu już jest gotowy, nieraz przerośnie, ale to mały pikuś. Wszystko jest uzależnione od panującej temp. zewn. i wewn., ciśnienia, ile czasu robił się zaczyn, czy ciasto po wyrobieniu jest gęste czy lużne. Z ciasta luźnego chleby wyrastają szybciej i kolorek jest ładniejszy. Im dłużej robił się zaczyn tym dłużej chleb wyrasta. Ciasta na chleb wyrastają u mnie w foremkach włożonych do worka foliowego, bez worków czasy się trochę wydłużają. Foremek z ciastem do wyrastania już nie przykrywam ściereczką, po wyrośnięciu ciasto jest bardziej wilgotne co także ma wpływ na koiorek gotowego chlebka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 5 Lipca 2015 Starszy, dobrze kombinujesz Widać efekty a jak sobie przypomnę... jak się bałeś zakwasów Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 5 Lipca 2015 jak się bałeś zakwasów Się nie bałem, nie wychodziło mi na grubej mące to i na kilka lat przerwę z chlebami sobie zrobiłem Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki Coś pewnie zrobię, ale jak czasu wystarczy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki Ja dwa to będzie pięć . Tak dla równego Pozdrawiam Jak nie inaczej to przyjadę z trzy dni prędzej do Lubomka to się ukręci . Edytowane 6 Lipca 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 6 Lipca 2015 Obym tylko mial czas to chlebek będzie, ale najważniejsze na grzybozlot to wędzonki,a wsio jest zależne od kiedy będę miał urlop do Lubomka to się ukręci W Lubomku to już za miesiąc się ukręci :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Kiedy ostatnie piekłem to nie pamiętam. Może ze dwa lata Dziś machnąłem Haluśkowy biszkopt. Oczywiście biszkopcik prosto z piekarnika poszedł do spiżarni i ja go "jep" na podłogę z wysokości kolan, znaczy prawidłowo, teraz stygnie. Jutro idzie do zamrożenia, przed świętami pomyślę co z nim zrobić Kilka sekund po wyjęciu z piekarnika. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Dziś machnąłem Haluśkowy biszkopt. Oczywiście biszkopcik prosto z piekarnika poszedł do spiżarni i ja go "jep" na podłogę Wojtku... jesteś mistrzem w pieczeniu biszkoptów Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Wojtku... jesteś mistrzem w pieczeniu biszkoptów Oj tam Haluś :D Cieszy mnie,że się udał ale po trzech godz. stygnięcia nie wyrównał się, lekka wypukłość dalej została, ale mniejsza. Kiedyś jak piekłem to w czasie stygnięcia biszkopt się wyrównywał, byl płaski od góry, teraz nie chciał się wyrównać. Oczywiście mi to nie przeszkadza, najważniejsze, że nie opadła Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Cieszy mnie,że się udał ale po trzech godz. stygnięcia nie wyrównał się, lekka wypukłość dalej została, ale mniejsza. Wojtku... lepiej jeśli jest wypukły a niżeli wklęśnięty... zawsze można śćiąć... ale ja bym tak zostawiła Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Wojtku... lepiej jeśli jest wypukły a niżeli wklęśnięty... zawsze można śćiąć... ale ja bym tak zostawiła I chyba raczej nic nie będę "cioł" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Biszkopcik po nocnym studzeniu w spiżarni. Góra się nie wyrównała do boków, ale ważne, że nie opadł piniżej boków, wtedy byłby zakalec. Przepis mistrzowski. Biszkopcik zapakowany w folię już w zamrażarce Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ladny biszkopt , u mnie niestety juz nie ma miejsca w zamrazalkach , musze piec w ostatniej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 11 Grudnia 2015 u mnie niestety juz nie ma miejsca w zamrazalkach eli, u mnie też nie ma miejsca. Chcę piernik upiec do przekładania i zamrozić, a przed Świętami go przełożyć i mam duży kłopot Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 11 Grudnia 2015 u mnie niestety juz nie ma miejsca w zamrazalkach A to Wy mrozicie taki biszkopt?? U mnie nigdy się nie mroziło! Zawsze na świeżo i następnego dnia "w krem"... mrożenie nie zrobi z niego "kapcia"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 11 Grudnia 2015 A to Wy mrozicie taki biszkopt?? ja pierwszy raz mrożę i nie mam pojęcia co będzie po rozmrożeniu. Tak po prawdzie to wcale nie planowałem wypieków, ale że w tym roku tylko jedno ciasto (rolada biszkoptowa) zrobiłem, to postanowiłem teraz coś upiec Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 11 Grudnia 2015 No to powodzenia i oczywiście czekamy na efekt końcowy.. a ja na recenzję z "mrożenia"... może się przydać na "zaś" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Biszkopt można spokojnie wysuszyć na kratce a potem nasączyc nalewką (więcej wchłonie ) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Chcę piernik upiec do przekładania i zamrozić, Zboju MAdeju, piernik nie trzeba mrozic. Z wiekiem nabiera smaku to ciasto. To nie sernik ,ze sie popsuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Chcę piernik upiec do przekładania i zamrozić, Zboju MAdeju, piernik nie trzeba mrozic. Z wiekiem nabiera smaku to ciasto. To nie sernik ,ze sie popsuje Piernik można upiec nawet tydzień wcześniej .. przechować w suchym miejscu . Dwa trzy dni przed konsumpcją przełożyć powidłami śliwkowymi. Następnym razem nastaw ciasto na piernik dojrzewający .. zarobione ciasto przechowuje się w lodówce lub chłodnej spiżarni 5-6 tygodni i tydzień przed świętami sie piecze. .. jest bardzo dobry Polecam Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ja mam ciasto w lodowce jeszcze od zeszlego roku, ez pieczenia. W tym roku bedzie pieczone, jak znajde czas w nastepnym tygodniu. Dobry piernik jest jak dobre wino. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Dziewczyny z tego przepisu chcę zrobić https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=329056 Dżem śliwkowy zamówiony we Wrocku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Dziewczyny z tego przepisu chcę zrobić https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=329056 Dżem śliwkowy zamówiony we Wrocku Zbójaszku .. przepis ciekawy jednak w przyszłym roku będziemy Cię z Anią namawiać, na zrobienie piernika dojrzewającego ... dopiero zaskoczysz rodzinkę tylko wcześniej w powidła musisz się zaopatrzyć to naprawdę nic trudnego .. a smak boski Robiłam ten piernik i gdzieś w moim kąciku zapisałam i pokazałam. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Biszkopcik po nocnym studzeniu w spiżarni. Góra się nie wyrównała do boków, Wojtku... zapomniałam dodać że biszkopt po upieczeniu możesz odwrócić górą do dołu... wtedy te wypukłości znikną Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Wojtku... zapomniałam dodać że biszkopt po upieczeniu możesz odwrócić górą do dołu... wtedy te wypukłości znikną Za późno ale nic to, ja wybredny nie jestem, ważne że zakalca nie będzie jednak w przyszłym roku będziemy Cię z Anią namawiać, na zrobienie piernika dojrzewającego Anuś, takie coś to trzeba rękoma gnieść, więc u mnie odpada Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.