Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

ja teraz placek drożdżowy pieke

Kiedyś niedziela bez drożdżówki się nie liczyła ,zwłaszcza w Wielkopolsce i Pomorzu :D:thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434112
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

czas wyrastania tych chlebkow :)

 

Z czasami jest różnie, pszenny wyrasta 4.5-6 godz., żytni 5.5-11 godz. Czasy podałem bardzo orientacyjnie. Nie mierzę czasu wyrastania tylko na oko widzę czu już jest gotowy, nieraz przerośnie, ale to mały pikuś. Wszystko jest uzależnione od panującej temp. zewn. i wewn., ciśnienia, ile czasu robił się zaczyn, czy ciasto po wyrobieniu jest gęste czy lużne. Z ciasta luźnego chleby wyrastają szybciej i kolorek jest ładniejszy. Im dłużej robił się zaczyn tym dłużej chleb wyrasta. Ciasta na chleb wyrastają u mnie w foremkach włożonych do worka foliowego, bez worków czasy się trochę wydłużają. Foremek z ciastem do wyrastania już nie przykrywam ściereczką, po wyrośnięciu ciasto jest bardziej wilgotne co także ma wpływ na koiorek gotowego chlebka :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434193
Udostępnij na innych stronach

Starszy, dobrze kombinujesz :) Widać efekty :) a jak sobie przypomnę... jak się bałeś zakwasów :)

Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434219
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak się bałeś zakwasów :)

Się nie bałem, nie wychodziło mi na grubej mące to i na kilka lat przerwę z chlebami sobie zrobiłem :D

 

 

Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki :)

Coś pewnie zrobię, ale jak czasu wystarczy :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434231
Udostępnij na innych stronach

Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki :)

 

 

 Ja dwa to będzie pięć . Tak dla równego :D

 

 

 Pozdrawiam

 

 Jak nie inaczej to przyjadę z trzy dni prędzej do Lubomka to się ukręci . :tongue::):D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434270
Udostępnij na innych stronach

Obym tylko mial czas to chlebek będzie, ale najważniejsze na grzybozlot to wędzonki,a wsio jest zależne od kiedy będę miał urlop :D

 

 

 

do Lubomka to się ukręci

W Lubomku to już za miesiąc się ukręci :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-434276
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Kiedy ostatnie piekłem to nie pamiętam. Może ze dwa lata :rolleyes:

Dziś machnąłem Haluśkowy biszkopt. Oczywiście biszkopcik prosto z piekarnika poszedł do spiżarni i ja go "jep" na podłogę z wysokości kolan, znaczy prawidłowo, teraz stygnie. Jutro idzie do zamrożenia, przed świętami pomyślę co z nim zrobić :D

 

Kilka sekund po wyjęciu z piekarnika.

 

post-41817-0-36870900-1449771359_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461796
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś machnąłem Haluśkowy biszkopt. Oczywiście biszkopcik prosto z piekarnika poszedł do spiżarni i ja go "jep" na podłogę

Wojtku... jesteś mistrzem w pieczeniu biszkoptów :clap::)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461810
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku... jesteś mistrzem w pieczeniu biszkoptów :clap::)

Oj tam Haluś :D :D

 

Cieszy mnie,że się udał :D ale po trzech godz. stygnięcia nie wyrównał się, lekka wypukłość dalej została, ale mniejsza. Kiedyś jak piekłem to w czasie stygnięcia biszkopt się wyrównywał, byl płaski od góry, teraz nie chciał się wyrównać. Oczywiście mi to nie przeszkadza, najważniejsze, że nie opadła :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461823
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cieszy mnie,że się udał :D ale po trzech godz. stygnięcia nie wyrównał się, lekka wypukłość dalej została, ale mniejsza.

Wojtku... lepiej jeśli jest wypukły a niżeli wklęśnięty... zawsze można śćiąć... ale ja bym tak zostawiła :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461845
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku... lepiej jeśli jest wypukły a niżeli wklęśnięty... zawsze można śćiąć... ale ja bym tak zostawiła :)

I chyba raczej nic nie będę "cioł" :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461848
Udostępnij na innych stronach

Biszkopcik po nocnym studzeniu w spiżarni. Góra się nie wyrównała do boków, ale ważne, że nie opadł piniżej boków, wtedy byłby zakalec. Przepis mistrzowski.  Biszkopcik zapakowany w folię już w zamrażarce :D

 

post-41817-0-33190200-1449811858_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461916
Udostępnij na innych stronach

 

 

u mnie niestety juz nie ma miejsca w zamrazalkach :facepalm:

eli, u mnie też nie ma miejsca. Chcę piernik upiec do przekładania i zamrozić, a przed Świętami go przełożyć i mam duży kłopot :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461924
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

u mnie niestety juz nie ma miejsca w zamrazalkach

 

A to Wy mrozicie taki biszkopt?? :rolleyes:  U mnie nigdy się nie mroziło! Zawsze na świeżo i następnego dnia "w krem"... mrożenie nie zrobi z niego "kapcia"? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461925
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to Wy mrozicie taki biszkopt?? :rolleyes:

:D ja pierwszy raz mrożę i nie mam pojęcia co będzie po rozmrożeniu. Tak po prawdzie to wcale nie planowałem wypieków, ale że w tym roku tylko jedno ciasto (rolada biszkoptowa) zrobiłem, to postanowiłem teraz coś upiec :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461927
Udostępnij na innych stronach

Biszkopt można spokojnie wysuszyć na kratce a potem nasączyc nalewką (więcej wchłonie :D )

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-461995
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chcę piernik upiec do przekładania i zamrozić,
 

 Zboju MAdeju, piernik nie trzeba mrozic. Z wiekiem nabiera smaku to ciasto. To nie sernik ,ze sie popsuje

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462132
Udostępnij na innych stronach

 

Chcę piernik upiec do przekładania i zamrozić,
 

 Zboju MAdeju, piernik nie trzeba mrozic. Z wiekiem nabiera smaku to ciasto. To nie sernik ,ze sie popsuje

 

Piernik można upiec nawet tydzień wcześniej .. przechować w suchym miejscu . Dwa trzy dni przed konsumpcją przełożyć powidłami  śliwkowymi. :D

Następnym razem nastaw ciasto na piernik dojrzewający .. zarobione ciasto przechowuje się w lodówce lub chłodnej spiżarni 5-6 tygodni i tydzień przed świętami sie piecze. .. jest bardzo dobry :) Polecam :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462138
Udostępnij na innych stronach

Ja mam ciasto w lodowce jeszcze od zeszlego roku, ez pieczenia. W tym roku bedzie pieczone,  jak znajde czas w nastepnym tygodniu.


 Dobry piernik jest jak dobre wino. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462139
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny :D z tego przepisu chcę zrobić :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=329056

 

 

 

Dżem śliwkowy zamówiony we Wrocku :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462278
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny :D z tego przepisu chcę zrobić :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=329056

 

 

 

Dżem śliwkowy zamówiony we Wrocku :cool:

Zbójaszku .. przepis ciekawy  :thumbsup:  jednak w przyszłym roku będziemy Cię z Anią namawiać, na zrobienie piernika dojrzewającego ... dopiero zaskoczysz rodzinkę  :) tylko wcześniej w powidła musisz się zaopatrzyć ;) to naprawdę nic trudnego .. a smak boski  :) Robiłam ten piernik i gdzieś w moim kąciku zapisałam i pokazałam. :) 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462282
Udostępnij na innych stronach

 

 

Biszkopcik po nocnym studzeniu w spiżarni. Góra się nie wyrównała do boków,

 

Wojtku... zapomniałam dodać że biszkopt po upieczeniu możesz odwrócić górą do dołu... wtedy te wypukłości znikną :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462284
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku... zapomniałam dodać że biszkopt po upieczeniu możesz odwrócić górą do dołu... wtedy te wypukłości znikną :)

Za późno :D ale nic to, ja wybredny nie jestem, ważne że zakalca nie będzie :D

 

 

jednak w przyszłym roku będziemy Cię z Anią namawiać, na zrobienie piernika dojrzewającego

Anuś, takie coś to trzeba rękoma gnieść, więc u mnie odpada :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/24/#findComment-462285
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.