Gość magdajack Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zazdroszczę takich cudnych chlebków Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 5 Lutego 2016 Właśnie Wojtek , Twoje mają jeszcze jedną zaletę. W razie burzy nie popłyną . Są piękne, szkoda by było!!! Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 6 Lutego 2016 Chlebek piękny, ale przekroju nie widzę Bazyl, przekrój chlebka, który wcześniej piekłem, wczorajszy powinien wyglądać tak samo, a jak nie zapomnę to później cyknę fotkę tego co wczoraj piekłem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=472615 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 6 Lutego 2016 Bazyl !! Drugi chlebek przekrojony na pół, wczoraj po wystygnięciu poszedł do zamrożenia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 6 Lutego 2016 BRawo Zboju MAdeju, ladniutki chlebus Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 6 Lutego 2016 Jest git Teraz to mi pojechałeś... ja od roku chleba nie robiłem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zbojaszku piekne chlebki , to srobuje zrobic jeszcze raz ten zakwas, , ja mam make zytnia 2000 , 960 , 720 , zrobilam z tej 960 i byl okropny , sprobuje jeszcze z tej 720. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 7 Lutego 2016 sprobuje jeszcze z tej 720. Eli, trzymam kciuki, powodzenia, na pewno się uda :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 7 Lutego 2016 hmmm...ja nie wiem jak wam ten zakwas nie wychodzi , moze za bardzo dbacie o niego ..moj nawet zostal w lodowce na ponad miesiac i dalej zyje i ma sie dobrze chleby pieknie rosna,zrobiony juz dawno nawet nie pamietam kiedy ale pewnie ze 3 lata ma i doczekal sie juz "dzieci "bo porozdawalam znajomym chleb pieke roznie raz w tygodniu ale zdaza sie ze nawet i 3 tyg nic nie pieke.Robiony z maki gruboziarnistej zytniej ..caly czas tez dokarmiam ta sama maka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgadzam się z elektrą. Ja mam słoik 0,5l (po flaczkach z biedronki) wlewam pół słoika wody, dosypuję mąkę żytnią na żurek, mieszam patyczkiem takim chińskim co u nich robi za widelec:) i do lodówki. Jak piekę (a piekę raz na 4 dni) to opróżniam słoik z zakwasu, a to co pozostanie na ściankach słoika wystarczy by po dodaniu wody i mąki dalej mieć zakwas na następne pieczenie. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgadzam się z elektrą. Ja mam słoik 0,5l (po flaczkach z biedronki) wlewam pół słoika wody, dosypuję mąkę żytnią na żurek, mieszam patyczkiem takim chińskim co u nich robi za widelec:) i do lodówki. Jak piekę (a piekę raz na 4 dni) to opróżniam słoik z zakwasu, a to co pozostanie na ściankach słoika wystarczy by po dodaniu wody i mąki dalej mieć zakwas na następne pieczenie.i z tej maki robisz zakwas? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 7 Lutego 2016 i z tej maki robisz zakwas? On się sam robi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 7 Lutego 2016 @Papcio, ja tez mieszam takim patyczkiem i robie podobnie jak Ty z tym ze ja mam mniejszy sloik daje jakies 150ml wody i tyle samo maki i do lodowki ..ja potrzebuje ok 200 g zakwasu do moich chlebkow,to tez zostaje tak troche na dnie co by powstal nowy. Jak stoi dluzej to nieraz zrobi sie taki "korzuch " na wierzchu to go usuwam i dosypuje swiezej maki , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 9 Lutego 2016 Aha, chlebek pszenny na zakwasie żytnim No dobra a gdzie przepis? .Jak już mogę to jeszcze poproszę o przepis tego z formy z następnej strony . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 9 Lutego 2016 No dobra a gdzie przepis? Jest i przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=472537 z następnej strony . Chyba z poprzedniej strony To ten sam przepis. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 9 Lutego 2016 Aha, chlebek pszenny na zakwasie żytnim A ten? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 10 Lutego 2016 A ten? Aha teeeen no to jest ten : Zaczyn:zakwas żytni z mąki typ 720 - 100gmąka żytnia 720 - 100gwoda, ilość do uzyskania konsystencji gęstej, ale nie za gęstej śmietany Ciasto:zaczynmąka pszenna 500 - 40 dagwoda, ilość wody taka, aby ciasto było luźne, ale się do rąk nie kleiłosól - 12 Ciasto gmerane w robocie, z robota na stolnicę posypaną mąką, zagniatam je lekko, formuję kulę, przykrywam ściereczką, a na to kładę jakąś dużą reklamówkę żeby ciasto miało więcej wilgoci. Ciasto wyrastało na stolnicy około 1.5 godz. po czym zagniotłem je raz jeszcze(odgazowałem), uformowałem wałek i włożyłem do keksówki dużej, którą posmarowałem olejem i posypałem mąką. Odstawiłem do wyrośnięcia, rosło niecałe 4 godzinki. Piekłem w temp. 220st.C przez 15 min. i 180st.C przez 35 min. Piekarnik i ciasto spryskałem wodą. po zmniejszeniu temp. piekarnika, chleb i piekarnik spryskałem raz jeszcze Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 10 Lutego 2016 Pieczesz ten chleb w formie? ja robie z takiej samej ilosci wyrasta w koszyku ,pozniej przekladam na blache i pieke 50min , wpierw 15 min 220 st C po tym czasie obnizam do 180 st C pieknie wyrasta i skorka super!wody daje 150 ml zarowno do zaczynu jak i ciasta wlasciwego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 10 Lutego 2016 Pieczesz ten chleb w formie? Przeważnie w formie, ale nie zawsze.Temperatury w piekarniku mam takie same.Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 10 Lutego 2016 Ilość wody zależy od wilgotności mąki. a to napewno , ja tylko do zaczynu daje taka sama a do samego ciasta to juz redukuje ile potrzeba. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zaczyn: zakwas żytni z mąki typ 720 - 100g mąka żytnia 720 - 100g woda, ilość do uzyskania konsystencji gęstej, ale nie za gęstej śmietany Czy jeśli będę piekł chleb ze świeżo zrobionego zakwasu to też muszę do niego dodać dodatkową porcję maki i wody, czy tylko wystarczy tak jak na filmie Yogiego wziąć zakwas ( i tu pytanie ile na 300g maki pszennej i 200g maki żytniej) dodać do niego odpowiednią ilość mąki ( ile) i to dodać do ciasta.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 10 Lutego 2016 @arkadiusz, ja jak pieke taki chleb w foremkach uzywam aktywnego zakwasu ..200 g zakwasu na 1 kg maki ,pieke z przepisu Sivona moge polecic bo naprawde chleb jest pyszny.Na 500 g maki powinno starczyc 100g zakwasu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) @arkadiusz, ja jak pieke taki chleb w foremkach uzywam aktywnego zakwasu Aktywny zakwas to znaczy taki do którego zgodnie z filmem mam dosypać tylko trochę mąki,wymieszać ,zasypać lekko mąką z wierzchu i poczekać aż wyrośnie, czy taki co teraz robię czyli o konsystencji śmietany.? Edytowane 10 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 10 Lutego 2016 aktywny to taki ,jak wyjmiesz z lodowki i go dozywisz, po 12 godzinach odbierzesz te 100g ze sloika. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) aktywny to taki ,jak wyjmiesz z lodowki i go dozywisz, po 12 godzinach odbierzesz te 100g ze sloika. Mój zakwas ma cztery dni i lodówki jeszcze nie widział.Czyli mam odmierzyć ok.70g zakwasu dodać 30 g mąki, wymieszać i poczekać aż podwoi objętość i dopiero dodać mąkę, wodę sól i wymieszać.Jeszcze jedno.Ile soli i wody dodać do ciasta na te 500 g mąki . Edytowane 10 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.