Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 692
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Właśnie Wojtek , Twoje mają jeszcze jedną zaletę. W razie burzy nie popłyną . Są piękne, szkoda by było!!!

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473575
Udostępnij na innych stronach

Chlebek piękny, ale przekroju nie widzę :)

 

Bazyl, przekrój chlebka, który wcześniej piekłem, wczorajszy powinien wyglądać tak samo, a jak nie zapomnę to później cyknę fotkę tego co wczoraj piekłem :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=472615

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473625
Udostępnij na innych stronach

Bazyl !! :D

 

post-41817-0-40553400-1454757678_thumb.jpg

 

Drugi chlebek przekrojony na pół, wczoraj po wystygnięciu poszedł do zamrożenia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473643
Udostępnij na innych stronach

BRawo Zboju MAdeju, ladniutki chlebus  :thumbsup:  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473711
Udostępnij na innych stronach

Zbojaszku piekne chlebki , to srobuje zrobic jeszcze raz ten zakwas,  , ja mam make zytnia 2000 , 960 , 720 , zrobilam z tej 960 i byl okropny , sprobuje jeszcze  z tej 720.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473809
Udostępnij na innych stronach

 

 

sprobuje jeszcze z tej 720.

Eli, trzymam kciuki, powodzenia, na pewno się uda :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473810
Udostępnij na innych stronach

hmmm...ja nie wiem jak wam ten zakwas nie wychodzi , :) moze za bardzo dbacie o niego :tongue: ..moj nawet zostal w lodowce na ponad miesiac i dalej zyje i ma sie dobrze chleby pieknie rosna,zrobiony juz dawno nawet nie pamietam kiedy ale pewnie ze 3 lata ma i doczekal sie juz "dzieci "bo porozdawalam znajomym :)  chleb pieke roznie raz w tygodniu ale zdaza sie ze nawet i 3 tyg nic nie pieke.Robiony z maki gruboziarnistej zytniej ..caly czas tez dokarmiam ta sama maka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473835
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z elektrą. Ja mam słoik 0,5l (po flaczkach z biedronki) wlewam pół słoika wody, dosypuję mąkę żytnią na żurek, mieszam patyczkiem takim chińskim co u nich robi za widelec:) i do lodówki. Jak piekę (a piekę raz na 4 dni) to opróżniam słoik z zakwasu, a to co pozostanie na ściankach słoika wystarczy by po dodaniu wody i mąki dalej mieć zakwas na następne pieczenie.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473846
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z elektrą. Ja mam słoik 0,5l (po flaczkach z biedronki) wlewam pół słoika wody, dosypuję mąkę żytnią na żurek, mieszam patyczkiem takim chińskim co u nich robi za widelec:) i do lodówki. Jak piekę (a piekę raz na 4 dni) to opróżniam słoik z zakwasu, a to co pozostanie na ściankach słoika wystarczy by po dodaniu wody i mąki dalej mieć zakwas na następne pieczenie.

i z tej maki robisz zakwas?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473872
Udostępnij na innych stronach

@Papcio, ja tez mieszam takim patyczkiem :)  i robie podobnie jak Ty z tym ze ja mam mniejszy sloik daje jakies 150ml wody i tyle samo maki i do lodowki ..ja potrzebuje ok 200 g zakwasu do moich chlebkow,to tez zostaje tak troche na dnie co by powstal nowy. Jak stoi dluzej to nieraz zrobi sie taki "korzuch " na wierzchu to go usuwam i dosypuje swiezej maki ,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-473877
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aha, chlebek pszenny na zakwasie żytnim

 

No dobra a gdzie przepis? :) .Jak już mogę to jeszcze poproszę o przepis tego z formy z następnej strony .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474409
Udostępnij na innych stronach

 

 

No dobra a gdzie przepis?

Jest i przepis :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=472537

 

 

z następnej strony .

Chyba z poprzedniej strony :D

To ten sam przepis.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474416
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aha, chlebek pszenny na zakwasie żytnim

 

A ten? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474430
Udostępnij na innych stronach

A ten?

 

Aha teeeen :D no to jest ten :

 

Zaczyn:

zakwas żytni z mąki typ 720 - 100g

mąka żytnia 720 - 100g

woda, ilość do uzyskania konsystencji gęstej, ale nie za gęstej śmietany

 

Ciasto:

zaczyn

mąka pszenna 500 - 40 dag

woda, ilość wody taka, aby ciasto było luźne, ale się do rąk nie kleiło

sól - 12

 

Ciasto gmerane w robocie, z robota na stolnicę posypaną mąką, zagniatam je lekko, formuję kulę, przykrywam ściereczką, a na to kładę jakąś dużą reklamówkę żeby ciasto miało więcej wilgoci. Ciasto wyrastało na stolnicy około 1.5 godz. po czym zagniotłem je raz jeszcze(odgazowałem), uformowałem wałek i włożyłem do keksówki dużej, którą posmarowałem olejem i posypałem mąką. Odstawiłem do wyrośnięcia, rosło niecałe 4 godzinki. Piekłem w temp. 220st.C przez 15 min. i 180st.C przez 35 min. Piekarnik i ciasto spryskałem wodą. po zmniejszeniu temp. piekarnika, chleb i piekarnik spryskałem raz jeszcze :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474491
Udostępnij na innych stronach

Pieczesz ten chleb w formie?  ja robie z takiej samej ilosci wyrasta w koszyku ,pozniej przekladam na blache i pieke 50min , wpierw 15 min 220 st C po tym czasie obnizam do 180 st C pieknie wyrasta i skorka super!

wody daje 150 ml zarowno do zaczynu jak i ciasta wlasciwego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474547
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pieczesz ten chleb w formie?

Przeważnie w formie, ale nie zawsze.

Temperatury w piekarniku mam takie same.

Ilość wody zależy od wilgotności mąki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474570
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ilość wody zależy od wilgotności mąki.
a to napewno , ja tylko do zaczynu daje taka sama a do samego ciasta to juz redukuje ile potrzeba. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474571
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaczyn: zakwas żytni z mąki typ 720 - 100g mąka żytnia 720 - 100g woda, ilość do uzyskania konsystencji gęstej, ale nie za gęstej śmietany

 

Czy jeśli będę piekł chleb ze świeżo zrobionego zakwasu to też muszę do niego dodać dodatkową porcję maki i wody, czy tylko wystarczy tak jak na filmie Yogiego wziąć zakwas ( i tu  pytanie ile na 300g maki pszennej i 200g maki żytniej) dodać  do niego odpowiednią ilość mąki ( ile) i to dodać do ciasta.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474719
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, ja jak pieke taki chleb w foremkach uzywam aktywnego zakwasu ..200 g zakwasu na 1 kg maki ,pieke z przepisu Sivona moge polecic bo naprawde chleb jest pyszny.Na 500 g maki powinno starczyc 100g zakwasu 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474737
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, ja jak pieke taki chleb w foremkach uzywam aktywnego zakwasu

 

Aktywny zakwas to znaczy taki do którego zgodnie z filmem  mam dosypać tylko trochę mąki,wymieszać ,zasypać lekko mąką z wierzchu i poczekać aż wyrośnie, czy taki co teraz robię czyli o konsystencji śmietany.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474775
Udostępnij na innych stronach

aktywny to taki ,jak wyjmiesz z lodowki i go dozywisz, po 12 godzinach odbierzesz te 100g ze sloika. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474780
Udostępnij na innych stronach

aktywny to taki ,jak wyjmiesz z lodowki i go dozywisz, po 12 godzinach odbierzesz te 100g ze sloika. 

 

Mój zakwas ma cztery dni i lodówki jeszcze nie widział.Czyli mam odmierzyć ok.70g zakwasu dodać 30 g mąki, wymieszać i poczekać aż podwoi objętość i dopiero dodać mąkę, wodę sól i wymieszać.Jeszcze jedno.Ile soli i wody dodać do ciasta na te 500 g mąki .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/26/#findComment-474790
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.