Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zbój Madej, jak słodyczy nie jadam, tak zrobiłeś mi wielką ochotę na sernik :blush:

i co ja biedny teraz mam począć? :grin:

Polewa:

 

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

chyba muszę wypróbować :P choć zazwyczaj do sernika preferuję letko gorzkawą polewkę z 70% czekulady z odrobinką masła i śmietany.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-229875
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No, no, będzie miał kto na zlocie zastępować Mistrza Abratka. :D :clap:

Zbójaszku teraz to ja będę pobierała lekcję od "Mistrza" :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-229882
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

"Szarlotka Kasi z Bielska" i "Blok" :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231683
Udostępnij na innych stronach

jutro po mleko w proszku

Ja robię bez mleka :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231690
Udostępnij na innych stronach

"Szarlotka Kasi z Bielska" i "Blok"

mnie żona zaniedbuje... dawno nie robiła i mówi mi że nie mogę tych smakołyków,dziś

sobie pofolgowałem hehe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231691
Udostępnij na innych stronach

Ja robię bez mleka :D

:question: :question: :question: :shock: Pilnie proszę o przepis http://emotikona.pl/emotikony/pic/0recourse.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231694
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231698
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Qrcze, tyle miesięcy temat nie ruszany :rolleyes: :rolleyes:

 

 

Najsamprzód wielkie dzięki Haluśce za pomoc i doradztwo przy dreptaniu z roladą :grin: :grin: :grin:

 

Placek biszkoptowy z tego przepisu http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/rolada-biszkoptowa-z-jezynami_5181.html

Krem mój, śmietana 30% ubita z łyżką cukru pudru i śmietanfix'em, następnie wymieszałem z serkiem mascarpone.

Żeby przełamać troszkę nudny smak kremu, poszedłem do spiżarni szukać dżem agrestowy i znalazłem :grin: otwieram słoik, a tu dżem śliwkowy :lol: ale nic to, jest trochę cierpkawy i się nadał jak najbardziej.

Rolada teraz leżakuje w lodówce, wieczorem przekrój i smakowanie. W sumie wątpię, :rolleyes: że będę do wieczora czekał, ale choć trochę niech poleżakuje :grin: :grin:

Co do wizualnego wyglądu rolady, jak na pierwszy raz jestem zadowolony. a stresu przy tym trochę było, najbardziej jak ciasto podniosłem z blachy, ruszyłem ręką i zaczęło mi się ciasto wachlować, już myślałem, że w powietrzu samo się od papieru oderwie, ale jakoś się udało :D

Po wyjęciu z lodówki posypię cukrem pudrem.

 

 

http://images53.fotosik.pl/50/026163b3adcd5facmed.jpg http://images51.fotosik.pl/50/a7b5136d6ed3c0e5med.jpg http://images53.fotosik.pl/50/63424fc1c6a7210fmed.jpg http://images51.fotosik.pl/50/aeae32efe63d8b47med.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298271
Udostępnij na innych stronach

Najsamprzód wielkie dzięki Haluśce za pomoc i doradztwo przy dreptaniu z roladą :grin: :grin: :grin:

Łaaaał... pilny z Ciebie uczeń Wojtku :clap:

Na moje... Rolada wygląda przesmacznie :thumbsup:

P.s.

Spytam bo nie widzę... czy posypałeś ręczniczek cukrem pudrem??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298272
Udostępnij na innych stronach

czy posypałeś ręczniczek cukrem pudrem??

Teraz nie sypałem, następną razą posypię i będę miał porównanie przy odwijaniu ze ściereczki, teraz bez posypania malusi kawałek się do ściereczki przykleił, no w sumie się też zastanawiałem, czy rolada po posypaniu ściereczki cukrem nie będzie za słodka. Rolada to jedno z najprostszych i najszybciej "robiących się" ciast pieczonych, więc będzie dreptana jeszcze nie jeden raz :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298274
Udostępnij na innych stronach

Teraz nie sypałem, następną razą posypię i będę miał porównanie przy odwijaniu ze ściereczki, teraz bez posypania malusi kawałek się do ściereczki przykleił, no w sumie się też zastanawiałem, czy rolada po posypaniu ściereczki cukrem nie będzie za słodka

A chyba że tak.. chociaż bardzo ładnie ciasto odeszło od ręczniczka.. :wink:

A miałeś takiego ''stresa'' .. kto nie spróbuje to się nie przekona .. nigdy nie trzeba się poddawać :lol:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298277
Udostępnij na innych stronach

kto nie spróbuje to się nie przekona .. nigdy nie trzeba się poddawać :lol:

I o to właśnie chodzi :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298278
Udostępnij na innych stronach

Następną razą zmniejszę chyba ilość mascarpone o 1/3, dżem śliwkowy pasuje jak najbardziej, ale jakiś kwaśniejszy pasowałby bardziej :D

Czekam, aż wiśniówka się zrobi i będzie można zrobić użytek z wisienek po nalewce, znaczy do rolady pójdą :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298290
Udostępnij na innych stronach

użytek z wisienek po nalewce, znaczy do rolady pójdą

Zbójaszku,

a nasączałeś czymś ciasto?

[jakąś naleweczkę mam na myśli oczywiście :grin: ]

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298452
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku,

a nasączałeś czymś ciasto?

[jakąś naleweczkę mam na myśli oczywiście :grin: ]

Nie nasączałem i chyba rolady z tego przepisy nie będę :rolleyes: nasączał. Z tym kremem, który zrobiłem jest w sam raz wilgotne, ale kto wie może kiedyś nasączę i zobaczymy co wyjdzie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298618
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Robiłem paszteciki, ciasto wg Małgoś, nadzienie płucka wp i cebula smażona. Płucka mieliłem na sitku 8mm, trochę za grubo mielone wyszło, następną razą zmielę na 4mm, w smaku dobre. Dla mojej mamy najsmaczniejsze było ciasto :D

post-41817-0-93327100-1380811168_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-304712
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robiłem paszteciki, ciasto wg Małgoś,

Wojtku czy to ten sam przepis z którego piekłam paszteciki w Napoleonowie??

Widzę że nauka nie poszła w las... Paszteciki w Twoim wykonaniu wyglądają przepysznie :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-304718
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku czy to ten sam przepis z którego piekłam paszteciki w Napoleonowie??

Tak, od Ciebie brałem Małgosiowy przepis :D

 

 

Paszteciki w Twoim wykonaniu wyglądają przepysznie :)

Wcześniej zapomniałem napisać, że ciasto następną razą cieniej rozwałkuję. Zrobiłem połowe porcji. Składniki wagowo w przepisie dobrane idealnie. Jeszcze niejeden rodzaj farszu zawinę w to ciasto :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-304724
Udostępnij na innych stronach

Dla zainteresowanych:

Blok, przepis oryginał :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zboj-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page-2?do=findComment&comment=98293

 

To jest 1.5 porcji, na dużą keksówkę.

 

 

3 jajka (jajka nie mogą być za duże bo masa będzie za rzadka, takie średniej wielkości)

1.5 kostki margaryny Palma (na maśle mi nie smakuje)

3/4 szklanki cukru

5-6 łyżek kakao (takie z wiatrakiem na pudełku)

8 paczek herbatników twardych

 

Przygotowanie:

Margarynę rozpuścić na małym ogniu(nie gotować), cukier z jajkami wymieszać w metalowej misce na zimno, a następnie wstawić na mały ogień i ubijać trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Jak margaryna się rozpuści to powoli wlewać ją do jajek z cukrem. WAŻNE!!! Margarynę wlewać powoli dlatego żeby woda na dnie garnka. która zebrała się pod rozpuszczoną margaryną nie dostała się do masy, ponieważ jak się dostanie woda to po ostygnięciu blok będzie rzadkawy. Gdy już mamy wymieszane trzy pierwsze składniki to dodajemy kakao przesiane przez sitko i mieszamy, a następnie miksujemy kilka minut mikserem dla uzyskania puszystości masy. Po zmiksowaniu wszystkiego dodajemy herbatniki połamane w kawałki 1.5x2 cm (można łamać w kawałki różnej wielkości, jak kto lubi) i mieszamy wszystko razem, aż ciastka i masa kakaowa się połączą i nakładamy łyżką do małej wyłożonej rozciętym woreczkiem śniadaniowym keksówki. Do wykładania foremki NIE nadają się: folia aluminiowa i folia spożywcza.. Po nałożeniu do foremki blok podociskać na całej powierzchni łyżką i wstawić do lodówki na minimum 6-7godz. a najlepiej na całą noc. Po wystygnięciu kroić na kawałki o grubości 1.5cm.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-305171
Udostępnij na innych stronach

Wojtku.. pozwól że podepnę się pod Twój temat.. w końcu to Twój przepis..

Przez to że przytargałes na Grzybozlot   "Blok" ..zasmakował mi bardzo i postanowaiłam go zrobić  :)

 

post-43626-0-36899900-1381064379_thumb.jpg

post-43626-0-87075400-1381064406_thumb.jpg

post-43626-0-71448900-1381064420_thumb.jpg

post-43626-0-84203800-1381064431_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-305322
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.