PanBoczek Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 28 Lipca 2012 Zbój Madej, jak słodyczy nie jadam, tak zrobiłeś mi wielką ochotę na sernik :blush: i co ja biedny teraz mam począć? :grin: Polewa: 7 łyżeczek wody 7 łyżeczek cukru 1/4 kostki masła 2 łyżki kakao chyba muszę wypróbować :P choć zazwyczaj do sernika preferuję letko gorzkawą polewkę z 70% czekulady z odrobinką masła i śmietany.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-229875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 28 Lipca 2012 No, no, będzie miał kto na zlocie zastępować Mistrza Abratka. :clap: Zbójaszku teraz to ja będę pobierała lekcję od "Mistrza" :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-229882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 "Szarlotka Kasi z Bielska" i "Blok" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 i "Blok" kurcze, czyste dzieciństwo - jutro po mleko w proszku i do dzieła co by do pracy w poniedziałek zabrać :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 jutro po mleko w proszkuJa robię bez mleka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 "Szarlotka Kasi z Bielska" i "Blok"mnie żona zaniedbuje... dawno nie robiła i mówi mi że nie mogę tych smakołyków,dziś sobie pofolgowałem hehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Ja robię bez mleka :question: :question: :question: :shock: Pilnie proszę o przepis http://emotikona.pl/emotikony/pic/0recourse.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Pilnie proszę o przepishttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=120083#120083 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Dzięki, zawsze robiłem z mlekiem w proszku, jutro zrobię inaczej :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 A ja podróbki ABBY słuchałem w Lubomierzu zamiast iść z kawą na dobre ciacho :clap: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-231708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Qrcze, tyle miesięcy temat nie ruszany :rolleyes: :rolleyes: Najsamprzód wielkie dzięki Haluśce za pomoc i doradztwo przy dreptaniu z roladą :grin: :grin: :grin: Placek biszkoptowy z tego przepisu http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/rolada-biszkoptowa-z-jezynami_5181.html Krem mój, śmietana 30% ubita z łyżką cukru pudru i śmietanfix'em, następnie wymieszałem z serkiem mascarpone. Żeby przełamać troszkę nudny smak kremu, poszedłem do spiżarni szukać dżem agrestowy i znalazłem :grin: otwieram słoik, a tu dżem śliwkowy :lol: ale nic to, jest trochę cierpkawy i się nadał jak najbardziej. Rolada teraz leżakuje w lodówce, wieczorem przekrój i smakowanie. W sumie wątpię, :rolleyes: że będę do wieczora czekał, ale choć trochę niech poleżakuje :grin: :grin: Co do wizualnego wyglądu rolady, jak na pierwszy raz jestem zadowolony. a stresu przy tym trochę było, najbardziej jak ciasto podniosłem z blachy, ruszyłem ręką i zaczęło mi się ciasto wachlować, już myślałem, że w powietrzu samo się od papieru oderwie, ale jakoś się udało Po wyjęciu z lodówki posypię cukrem pudrem. http://images53.fotosik.pl/50/026163b3adcd5facmed.jpg http://images51.fotosik.pl/50/a7b5136d6ed3c0e5med.jpg http://images53.fotosik.pl/50/63424fc1c6a7210fmed.jpg http://images51.fotosik.pl/50/aeae32efe63d8b47med.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Najsamprzód wielkie dzięki Haluśce za pomoc i doradztwo przy dreptaniu z roladą :grin: :grin: :grin: Łaaaał... pilny z Ciebie uczeń Wojtku :clap: Na moje... Rolada wygląda przesmacznie :thumbsup: P.s. Spytam bo nie widzę... czy posypałeś ręczniczek cukrem pudrem?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 czy posypałeś ręczniczek cukrem pudrem??Teraz nie sypałem, następną razą posypię i będę miał porównanie przy odwijaniu ze ściereczki, teraz bez posypania malusi kawałek się do ściereczki przykleił, no w sumie się też zastanawiałem, czy rolada po posypaniu ściereczki cukrem nie będzie za słodka. Rolada to jedno z najprostszych i najszybciej "robiących się" ciast pieczonych, więc będzie dreptana jeszcze nie jeden raz Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Teraz nie sypałem, następną razą posypię i będę miał porównanie przy odwijaniu ze ściereczki, teraz bez posypania malusi kawałek się do ściereczki przykleił, no w sumie się też zastanawiałem, czy rolada po posypaniu ściereczki cukrem nie będzie za słodkaA chyba że tak.. chociaż bardzo ładnie ciasto odeszło od ręczniczka.. :wink: A miałeś takiego ''stresa'' .. kto nie spróbuje to się nie przekona .. nigdy nie trzeba się poddawać :lol: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 kto nie spróbuje to się nie przekona .. nigdy nie trzeba się poddawać :lol:I o to właśnie chodzi :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Następną razą zmniejszę chyba ilość mascarpone o 1/3, dżem śliwkowy pasuje jak najbardziej, ale jakiś kwaśniejszy pasowałby bardziej Czekam, aż wiśniówka się zrobi i będzie można zrobić użytek z wisienek po nalewce, znaczy do rolady pójdą Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 użytek z wisienek po nalewce, znaczy do rolady pójdąZbójaszku, a nasączałeś czymś ciasto? [jakąś naleweczkę mam na myśli oczywiście :grin: ] Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 1 Września 2013 Zbójaszku, a nasączałeś czymś ciasto? [jakąś naleweczkę mam na myśli oczywiście :grin: ]Nie nasączałem i chyba rolady z tego przepisy nie będę :rolleyes: nasączał. Z tym kremem, który zrobiłem jest w sam raz wilgotne, ale kto wie może kiedyś nasączę i zobaczymy co wyjdzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 1 Września 2013 Kurcze Zbójaszku zmień miejsce pracy idziesz w mistrzostwo :tongue: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-298625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 3 Października 2013 Robiłem paszteciki, ciasto wg Małgoś, nadzienie płucka wp i cebula smażona. Płucka mieliłem na sitku 8mm, trochę za grubo mielone wyszło, następną razą zmielę na 4mm, w smaku dobre. Dla mojej mamy najsmaczniejsze było ciasto Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-304712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 3 Października 2013 Robiłem paszteciki, ciasto wg Małgoś, Wojtku czy to ten sam przepis z którego piekłam paszteciki w Napoleonowie??Widzę że nauka nie poszła w las... Paszteciki w Twoim wykonaniu wyglądają przepysznie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-304718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 3 Października 2013 Wojtku czy to ten sam przepis z którego piekłam paszteciki w Napoleonowie?? Tak, od Ciebie brałem Małgosiowy przepis Paszteciki w Twoim wykonaniu wyglądają przepysznie Wcześniej zapomniałem napisać, że ciasto następną razą cieniej rozwałkuję. Zrobiłem połowe porcji. Składniki wagowo w przepisie dobrane idealnie. Jeszcze niejeden rodzaj farszu zawinę w to ciasto Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-304724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 5 Października 2013 Dla zainteresowanych:Blok, przepis oryginał https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zboj-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page-2?do=findComment&comment=98293 To jest 1.5 porcji, na dużą keksówkę. 3 jajka (jajka nie mogą być za duże bo masa będzie za rzadka, takie średniej wielkości)1.5 kostki margaryny Palma (na maśle mi nie smakuje)3/4 szklanki cukru5-6 łyżek kakao (takie z wiatrakiem na pudełku)8 paczek herbatników twardych Przygotowanie:Margarynę rozpuścić na małym ogniu(nie gotować), cukier z jajkami wymieszać w metalowej misce na zimno, a następnie wstawić na mały ogień i ubijać trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Jak margaryna się rozpuści to powoli wlewać ją do jajek z cukrem. WAŻNE!!! Margarynę wlewać powoli dlatego żeby woda na dnie garnka. która zebrała się pod rozpuszczoną margaryną nie dostała się do masy, ponieważ jak się dostanie woda to po ostygnięciu blok będzie rzadkawy. Gdy już mamy wymieszane trzy pierwsze składniki to dodajemy kakao przesiane przez sitko i mieszamy, a następnie miksujemy kilka minut mikserem dla uzyskania puszystości masy. Po zmiksowaniu wszystkiego dodajemy herbatniki połamane w kawałki 1.5x2 cm (można łamać w kawałki różnej wielkości, jak kto lubi) i mieszamy wszystko razem, aż ciastka i masa kakaowa się połączą i nakładamy łyżką do małej wyłożonej rozciętym woreczkiem śniadaniowym keksówki. Do wykładania foremki NIE nadają się: folia aluminiowa i folia spożywcza.. Po nałożeniu do foremki blok podociskać na całej powierzchni łyżką i wstawić do lodówki na minimum 6-7godz. a najlepiej na całą noc. Po wystygnięciu kroić na kawałki o grubości 1.5cm. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-305171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 5 Października 2013 O i wszystko jasne Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-305175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 6 Października 2013 Wojtku.. pozwól że podepnę się pod Twój temat.. w końcu to Twój przepis..Przez to że przytargałes na Grzybozlot "Blok" ..zasmakował mi bardzo i postanowaiłam go zrobić Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/14/#findComment-305322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.