jackie04 Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 27 Maja 2015 Zrobiłam z koziego mleka według przepisu z 1 strony, no może trochę zmodyfikowałam.Jako że nie mam dużej formy zrobiłam w 3 małych, trochę płaskie powychodziły.Postaram sie zrobic jakąś fotę ;-) jeśli mi wyjdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-427327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 27 Maja 2015 zrobiłam w 3 małych, trochę płaskie powychodziły. Trzeba je było razem złożyć i zrobić jeden. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-427471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Jeszcze sie nie dorobiłam trzech takich samych form ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-428323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 1 Czerwca 2015 tak wyglada mój pleśniak- wiem że komicznie w porównaniu z Waszymi ze względu na małe rozmiary jak już pisałam muszę go już zjesć ,bo najmniejszy z tych krążków jest już smarowny zrobiony 20.05 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-428369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 1 Czerwca 2015 A czemu komicznie ????? nie zgadzam się. Popatrz na prawdziwe dojrzewalnie pleśniaków. W ogóle te sery nie wyglądają hehehehJEST GIT. Najważniejsze , że smakuje.Ale coś za szybko doszedł do siebie. Strasznie szybko się pleśń wykształciła. Gdzie go trzymałeś ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-428371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 1 Czerwca 2015 tak wyglada mój pleśniakMam wrażenie, że różni się nieco od tego pokazanego na pierwszej stronie, poza tym jadam często takie sery i też wygladają bardziej jak ten EAnny.Wyglada trochę jak spleśniała pizza na grubym cieście, nie jadłbym. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-428372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 1 Czerwca 2015 trzymałam w piwnicy ok 14-15 stopni, wilg 70-80 %smarowny wyszedł i jest baardzo dobry ;-) wiadomo trochę ostrawy ....Nie no oczywiście że nie wyszedł taki jak EAnny ... bo każdy ser jest jedyny w swoim rodzaju - mój jest kozi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-428380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 1 Czerwca 2015 (edytowane) ooooooo proszę.......to na pewno fajnie smakuje. Koziego mleka jeszcze nie miałem okazji przerabiać.I zgadzam się - każdy ser jest jedyny w swoim rodzaju. Nigdy nie wyszły mi sery o takim samym smaku. Zawsze jest różnica. I to jest świetne, że nie produkujemy masówki - tylko domowe wyroby różniące się zawsze smakiem , aromatem itp.Szkoda, że nie mam piwnicy bo szczerze mówiąc w lodówce tak sobie mi te sery dojrzewają. Jednak zamknięte pudełko czy częściowo zamknięte to nie to samo co większe pomieszczenie z odpowiednią wilgotnością.Pozdrawiam i przepraszam za "trzymałeś" - ciężko wyczaić z nicku czy ON czy ONA Edytowane 1 Czerwca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-428384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Nie gniewam się Ja za to mam dostęp tylko do koziego.Następny będzie lepiej wyglądał, mam taką nadzieję! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-428388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 1 Czerwca 2015 . Koziego mleka jeszcze nie miałempodobno w Psarach można dostać... Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-428479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Dzięki. Kiedyś się wybiorę. Na razie przerabiam krowie i jeszcze dużo eksperymentów przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-428499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Szkoda, że nie mam piwnicy bo szczerze mówiąc w lodówce tak sobie mi te sery dojrzewają. Jednak zamknięte pudełko czy częściowo zamknięte to nie to samo co większe pomieszczenie z odpowiednią wilgotnością. Widziałam patent z lodówką do wina Taka mała lodóweczka, kosztują kilka stówek, a można sobie ustawić temperaturę dowolną, wilgoć w niektórych też, a jak nie to można miseczkami z wodą sobie poradzić. Zawsze lepiej niż w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-429830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Mam coś takiego.Mimo miseczek z wodą nie ma odpowiedniej wilgotności dla plesniakow. Z bardzo prostej przyczyny. Są tam wentylatory dmuchajace zimnym powietrzem. Efekt daje taki sam jak w lodówce - o bsusza. Ja daje do pudełek nad dno na matę bambusowa.A na dno trochę wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-429836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Bo to chłodziarki na ogniwach Peltiera i mają taką właśnie specyfikę działania niestety Jak dodatkowo potrzebujemy wilgotności względnej ok 70-75% to raczej Humidor tylko jego cena zabija wiec zostają rozwiązania jakie w sobie zawiera czyli np. wnętrze chłodziarki wykonane z surowego dobrego drewna zwilżane wodą która będzie wolno oddawana Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-429837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Witam. Mrozil ktos ser plesniowy....za duzo mi sie zrobilo... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-499178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Mrozil ktos ser plesniowy....za duzo mi sie zrobilo.. Pakowałem próżniowo kupny z niebieską pleśnią i trzymałem w chłodni ok. pół roku.Podobno ser nigdy nie przestaje dojrzewać i to dość mocno uwidoczniło się po odpakowaniu w dość ostrym smaku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-499182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Ja zamroze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-499219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 1 Czerwca 2016 A ja bym zrobil cos na zasadzie hermelina czeskiego. Skoro na camembercie to wychodzi to czemu by nie sprobowac na innym plesniorze.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebiesk%C4%85-ple%C5%9Bni%C4%85-fotorelacja-z-produkcji-domowej/page/7/#findComment-499246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.