Skocz do zawartości

Ser z niebieską pleśnią-fotorelacja z produkcji domowej


Rekomendowane odpowiedzi

Przy 3% nie jest za słony ??? jestem słonolubny ale jak jest za dużo to mnie to wnerwia bo już z tym się nic nie da zrobić. A jak np. jeździłem na rajdy konne w Bieszczadach to stawaliśmy na popas przy bacówce i serwowano nam bunca. Zero zasolenia. Ale obok była miseczka z solą kamienną. I każdy sobie dosalał wg upodobania, Ach co to był za ser prosto z bacówki. Miodzio.......ale skąd tu wziąć mleko od owiec pod Wrocławiem ??? hehhe marzenie ściętej głowy....

Sprawdzałem Perszing. Najprawdopodobniej, według moich danych, pod Wrocławiem nie ma nigdzie. :) Ale krowie też super jest.

 

 

ale skąd tu wziąć mleko od owiec pod Wrocławiem ???

za to kozie można dostać w Psarach

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Dzięki ale jakoś nie mogę się przekonać do serów kozich. Jakoś mi "śmierdzą". Ale dla alergików najlepsze mleko.

Zależy czy koza była odpowiednio żywiona i czy udój był przeprowadzony higienicznie. Ja też mam źródło mleka koziego we Wrocławiu.

  • 3 tygodnie później...

 Zrobiłam z koziego mleka według przepisu z 1 strony, no może trochę zmodyfikowałam.

Jako że nie mam dużej formy zrobiłam w 3 małych, trochę płaskie powychodziły.

Postaram sie zrobic jakąś fotę ;-) jeśli mi wyjdzie.... ;)

 

 

zrobiłam w 3 małych, trochę płaskie powychodziły.

Trzeba je było razem złożyć i zrobić jeden.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

tak wyglada mój pleśniak- wiem że komicznie w porównaniu z Waszymi  ;)

ze względu na małe rozmiary jak już pisałam muszę go już zjesć ,

bo najmniejszy z tych krążków jest już smarowny :) zrobiony 20.05

 

post-73439-0-63585200-1433165210_thumb.jpg

A czemu komicznie ????? nie zgadzam się. Popatrz na prawdziwe dojrzewalnie pleśniaków. W ogóle te sery nie wyglądają heheheh

JEST GIT. Najważniejsze , że smakuje.

Ale coś za szybko doszedł do siebie. Strasznie szybko się pleśń wykształciła. Gdzie go trzymałeś ????

tak wyglada mój pleśniak

Mam wrażenie, że różni się nieco od tego pokazanego na pierwszej stronie, poza tym jadam często takie sery i też wygladają bardziej jak ten EAnny.

Wyglada trochę jak spleśniała pizza na grubym cieście, nie jadłbym.  :cry:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

trzymałam w piwnicy ok 14-15 stopni, wilg 70-80 %

smarowny wyszedł i jest baardzo dobry ;-) wiadomo trochę ostrawy ....

Nie no oczywiście że nie wyszedł taki jak EAnny ... bo każdy ser jest jedyny w swoim rodzaju - mój jest kozi :D

ooooooo proszę.......to na pewno fajnie smakuje. Koziego mleka jeszcze nie miałem okazji przerabiać.

I zgadzam się - każdy ser jest jedyny w swoim rodzaju. Nigdy nie wyszły mi sery o takim samym smaku. Zawsze jest różnica. I to jest świetne, że nie produkujemy masówki - tylko domowe wyroby różniące się zawsze smakiem , aromatem itp.

Szkoda, że nie mam piwnicy bo szczerze mówiąc w lodówce tak sobie mi te sery dojrzewają. Jednak zamknięte pudełko czy częściowo zamknięte to nie to samo co większe pomieszczenie z odpowiednią wilgotnością.

Pozdrawiam i przepraszam za "trzymałeś" - ciężko wyczaić z nicku czy ON czy ONA :)

Edytowane przez Perszing37

. Koziego mleka jeszcze nie miałem

podobno w Psarach można dostać...

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Dzięki. Kiedyś się wybiorę. Na razie przerabiam krowie i jeszcze dużo eksperymentów przede mną :)

  • 2 tygodnie później...

 

Szkoda, że nie mam piwnicy bo szczerze mówiąc w lodówce tak sobie mi te sery dojrzewają. Jednak zamknięte pudełko czy częściowo zamknięte to nie to samo co większe pomieszczenie z odpowiednią wilgotnością.

 

Widziałam patent z lodówką do wina ;) Taka mała lodóweczka, kosztują kilka stówek, a można sobie ustawić temperaturę dowolną, wilgoć w niektórych też, a jak nie to można miseczkami z wodą sobie poradzić. Zawsze lepiej niż w lodówce :)

Mam coś takiego.Mimo miseczek z wodą nie ma odpowiedniej wilgotności dla plesniakow. Z bardzo prostej przyczyny. Są tam wentylatory dmuchajace zimnym powietrzem. Efekt daje taki sam jak w lodówce - o bsusza. Ja daje do pudełek nad dno na matę bambusowa.A na dno trochę wody.

Bo to chłodziarki na ogniwach Peltiera i mają taką właśnie specyfikę działania niestety :( 

Jak dodatkowo potrzebujemy wilgotności względnej ok 70-75% to raczej Humidor tylko jego cena zabija :( wiec zostają rozwiązania jakie w sobie zawiera czyli np. wnętrze chłodziarki wykonane  z surowego dobrego drewna zwilżane wodą która będzie wolno oddawana  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

  • 11 miesięcy temu...

 

 

Mrozil ktos ser plesniowy....za duzo mi sie zrobilo..

 

Pakowałem próżniowo kupny z niebieską pleśnią i trzymałem w chłodni ok. pół roku.Podobno ser nigdy nie przestaje dojrzewać i to dość mocno uwidoczniło się  po odpakowaniu w dość ostrym smaku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.