Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy Jałek i Mazurzak, może opracujecie jakieś wstępne koncepcje sposobu, trybu i wymogów, jakie musza być spełnione dla przyznawania certyfikatu "Wyrobu wykonanego tradycyjnie", sygnowanego przez WB, oraz samego wzoru takiego dokumentu? Odpowiedni znak graficzny moze być zrobiony w każdej chwili.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88381
Udostępnij na innych stronach

Niegodziwcy, chcecie pozbawić pracy pracowników zakładów mięsnych a ich właścicieli krociowych dochodów za produkowane cud wyroby, a handlowców krociowych narzutów za pośrednictwo.

 

Oj nieładnie, nieładnie ;)

 

[ Dodano: Wto Lis 17, 2009 12:57 ]

A tak na poważnie - w kwesti trybów wymogów itd może być kiepsko pod kątem kontroli - tu nie ma szans bez analizatorów chemicznych i niespodziewanych wyrywkowych kontroli. To jest spore przedsięwzięcie w zamierzeniach i bez certyfikowanego zapewne laboratorium sie nie obejdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88393
Udostępnij na innych stronach

A tak na poważnie - w kwesti trybów wymogów itd może być kiepsko pod kątem kontroli - tu nie ma szans bez analizatorów chemicznych i niespodziewanych wyrywkowych kontroli.

liliwashere, odnoszę wrażenie, że nie zrozumiałeś prawidłowo wpisów jałka i mazurzaka ;-)

Jakie kontrole? Jakie analizatory ?

To SDM miałaby ew. kontrolować zakłady posiadające taki certyfikat. :)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88398
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że jeśli chodzi o certyfikat to raczej nie przystaje on do "Szkoły Domowego Masarstwa".

Taki Certyfikat potrzebny jest handlowcom - nie "domowym wytwórcom".

Może z tego być więcej szkody niż pożytku - podróbki, badania, protesty, fałszowanie certyfikatów, a w konsekwencji utrata wiarygodności.

Stoisko na różnorodnych imprezach - pomysł bardzo dobry - tylko biorąc pod uwagę darmową konsumpcję - zapewne dość kosztowny.

Można trochę obniżyć koszty wystawiając skarbonkę na zbieranie "co łaska".

Rozdawanie ulotek z adresem strony i SDM oraz informowanie, że TAKIE wyroby można wykonać samemu po kursie w SDM powinno zaowocować zwiększoną liczbą kursantów.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88399
Udostępnij na innych stronach

Bon Air - Chyba zrozumiałem że to Oni beda kontrolować - pytanie tylko jak ?

Organoleptycznie stwierdzą ilość wypełniaczy typu kasza manna ?:) Umrą z przejedzenia albo z niewydolności wątroby :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88400
Udostępnij na innych stronach

A ja myślę, że jeszcze zbyt mało znana jest WB, SDM by przyznawać swój certyfikat.

Wpierw reklama - myśleć, dyskutować, opracowywać kryteria i strategię działania można już teraz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88402
Udostępnij na innych stronach

Sorry wiem temat był o reklamie SDM a ja o znaku torwarowym, chodziło mi o to że taki znak towarowy moze by był źródłem dochodu dla SDM i WB.

 

Co do promocji SDM - osobiście urabiam 3 przyszłych kursantów ;))))))) - czyli poczta pantoflowa.

Reklamowanie SDM na lokalnych festynach zdrowej żywności jest fajne i celowe, ale koszty - stoisko ????? , wyroby ??????

jeżeli to ma być pokryte z przychodów SDM to ile będzie kosztował kurs????

 

najlepiej sie chyba dopchac do czegos w rodzaju tv ale na tym się nie znam.

 

A co do certyfikatu - wystarczy zobaczyć ile pojawilo sie stoisk z wyrobami para-tradycyjnymi. A po za tym nie chodzi o kopiowanie sanepidu,

ale jedynie "kontrola" czy wyroby nie zawieraja soji, czy glutaminianu. Wystarczy zapytać sie rodziców dzieci z alergią jak szukają dobrych wyrobów w sklepach.

 

pozdrawiam jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88471
Udostępnij na innych stronach

Kolego Jałek, jesli chodzi o wzrost kosztów kursów, celem wypracowania dodatkowych pieniedzy na promocję SDM, to możesz być spokojny. Kształca się na nich głównie nasi zadymiacze, w zwiazku z czym nie mozemy dopuścić, by tą droga zdobywana była kasa. Fundusz reklamowy musimy zdobyć w ramach aktualnych cen kursów, co po odpowienich zabiegach kosmetycznych jest w finansach SDM, którymi zajmuje się od jakiegoś czasu Kol. Kempes, jest w pełni możliwe.

Nie jest naszym celem kontrolowanie laboratoryjne wyrobów, komisje itp. Jeszcze trochę, a same firmy zaczną ubiegać się o taki znak, co związane jest z czysta komercją (niestety tylko, a tego na pewno nie zmienimy). Jednakże znak mogą otrzymywać firmy, które zgodzą się na produkcję wyrobów wg naszych receptur. To receptura otrzymuje certyfikat. Mogą sobie wtedy dodać na metce: Wyprodukowano wg tradycyjnej receptury posiadającej certyfikat WB, lub cos podobnego.

Myślę, że umieszczenie na stronie głównej takiego znaczka i odpowiedniego opisu do niego, zawierającego wzór certyfikatu i wzory dokumentów, m.in. umowy, załatwi sprawę bez problemu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88491
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Już zaczęły spływać pierwsze konkretne materiały w sprawie certyfikatu i warunków jego przyznawania. Prosze Państwa o nadsyłanie swoich propozycji i przemysleń.

Ja rozpocząłem juz akcję :grin: omarkowując prowizoryczną pieczęcią zdjęcie Beiot'a ze strony głównej. Powinno być oznakowane dwiema pieczęciami, gdyz oba "produkty": i kiełbasa i prezenter, zostały wykonane w sposób tardycyjny. :grin: Nie obrażaj sie Beiot.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-89906
Udostępnij na innych stronach

Krakaliśmy, krakaliśmy i wykrakaliśmy. :grin:

Miło mi poinformować, że Nasza SDM otrzymała od Komisarza Targów (fragment tekstu poniżej) nastepujące zaproszenie:

 

"Szanowni Państwo

 

Zapraszamy Państwa do udziału w V Międzynarodowych Targach „Mięso Wędliny 2010 Najwyższe Standardy Jakości”, które odbędą się w dniach 19-21 lutego 2010 r. w PKIN w Warszawie.

Głównym celem targów jest promocja i popularyzacja najwyższych standardów jakości polskiego mięsa i przetworów mięsnych.

Szeroko zaplanowana akcja informacyjna i edukacyjna społeczeństwa podczas targów dotyczyć będzie m.in. systemów gwarancji jakości QAFP QMP, PQS oraz Poznaj Dobrą Żywność; „Jakość i Tradycja”.

Zachęcamy Państwa do prezentacji oferty i usług na stoiskach targowych, specjalnie przystosowanych do prezentacji kulinarnych, degustacji, pokazów multimedialnych.

W programie targów:

Festiwal Smak Polski - pokazy i przepisy kulinarne, degustacje, testy konsumenckie

Grand Prix – coroczna prestiżowa nagroda targowa

Konferencja: „Systemy certyfikacji jakości” QAFP, QMP; PQS

TEMATYKA TARGÓW:

 

● MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE ● TRADYCYJNE WYROBY MIĘSNE ● PRODUKTY REGIONALNE ● KULINARIA

 

● SUROWCE I MATERIAŁY DO PRODUKCJI WYROBÓW MIĘSNYCH ● DODATKI FUNKCJONALNE I SMAKOWE ● OPAKOWANIA – ETYKIETY NADRUKI

 

● PROGRAMY CERTYFIKACJI JAKOŚCI ● SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ ● BEZPIECZEŃSTWO KONSUMPCJI

 

● TECHNOLOGIE UBOJU I PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO ● SPRZĘT AKCESORIA I WYPOSAŻENIE DLA PRZEMYSŁU MIĘSNEGO ● CHŁODNICTWO I PRZECHOWYWANIE ● URZĄDZENIA GASTRONOMICZNE

 

Targi to okazja do nawiązania nowych relacji handlowych z przedstawicielami placówek odpowiedzialnych za żywienie zbiorowe, zaopatrzenie, handel, gastronomię oraz wymiana doświadczeń i spotkania

z reprezentantami administracji rządowej i instytucji odpowiedzialnych za rozwój przemysłu mięsnego.

Zgłoszenia udziału w targach przyjmowane są do dnia 31. 12. 2009 r"

 

Poza tym, Pani Komisarz rozmawiała z Paplą o szczegółach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90260
Udostępnij na innych stronach

Ja rozpocząłem juz akcję omarkowując prowizoryczną pieczęcią zdjęcie Beiot'a ze strony głównej

Miło mi i dobry pomysł.

 

Nie obrażaj sie Beiot.

Nie ma za co taka jest prawda. Zero chemii, bez konserwantów. Domowa robota :grin:

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90262
Udostępnij na innych stronach

Może nie do końca zgodnie z tematem, ale jeśli szkoła ma się propomować to może trzeba by poprzekręcać literki w skrócie, bo tak to wyskakuje w googlach (aczkolwiek zacne to wyskoki) Stare Dobre Małżeństwo :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90272
Udostępnij na innych stronach

Może nie do końca zgodnie z tematem, ale jeśli szkoła ma się propomować to może trzeba by poprzekręcać literki w skrócie, bo tak to wyskakuje w googlach (aczkolwiek zacne to wyskoki) Stare Dobre Małżeństwo :)

Ale jak by była Szkoła Masarstwa Domowego to mamy SMD co oznacza "Surface Mount Devices" i podejrzewam że będzie więcej wyników niż dla SDM. SMD to elementy elektroniczne do montażu powierzchniowego, czyli obecnie występujące we wszystkich prawie urządzeniach elektronicznych.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90286
Udostępnij na innych stronach

W prawym górnym rogu zawsze był mój avatarek ,była to informacja że jestem zalogowana,

a teraz link do szkoły . Promocja promocją ale...

Mi osobiście się to nie podoba ., tym bardziej że mało czytelny znak.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90701
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Od wielu już lat funkcjonuje z powodzeniem Lista produktów tradycyjnych działająca przy ministerstwie rolnictwa, oprócz tego istnieje również Izba produktu regionalnego i lokalnego organizująca w każdym województwie konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Można by spróbować zorganizować coś wspólnie z nimi, zwłaszcza, że mają swoją reprezentację na Polagrze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-100230
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.