Maxell Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Listopada 2009 Koledzy Jałek i Mazurzak, może opracujecie jakieś wstępne koncepcje sposobu, trybu i wymogów, jakie musza być spełnione dla przyznawania certyfikatu "Wyrobu wykonanego tradycyjnie", sygnowanego przez WB, oraz samego wzoru takiego dokumentu? Odpowiedni znak graficzny moze być zrobiony w każdej chwili. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Listopada 2009 Niegodziwcy, chcecie pozbawić pracy pracowników zakładów mięsnych a ich właścicieli krociowych dochodów za produkowane cud wyroby, a handlowców krociowych narzutów za pośrednictwo. Oj nieładnie, nieładnie [ Dodano: Wto Lis 17, 2009 12:57 ] A tak na poważnie - w kwesti trybów wymogów itd może być kiepsko pod kątem kontroli - tu nie ma szans bez analizatorów chemicznych i niespodziewanych wyrywkowych kontroli. To jest spore przedsięwzięcie w zamierzeniach i bez certyfikowanego zapewne laboratorium sie nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Listopada 2009 A tak na poważnie - w kwesti trybów wymogów itd może być kiepsko pod kątem kontroli - tu nie ma szans bez analizatorów chemicznych i niespodziewanych wyrywkowych kontroli.liliwashere, odnoszę wrażenie, że nie zrozumiałeś prawidłowo wpisów jałka i mazurzaka ;-) Jakie kontrole? Jakie analizatory ? To SDM miałaby ew. kontrolować zakłady posiadające taki certyfikat. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Listopada 2009 Wydaje mi się, że jeśli chodzi o certyfikat to raczej nie przystaje on do "Szkoły Domowego Masarstwa". Taki Certyfikat potrzebny jest handlowcom - nie "domowym wytwórcom". Może z tego być więcej szkody niż pożytku - podróbki, badania, protesty, fałszowanie certyfikatów, a w konsekwencji utrata wiarygodności. Stoisko na różnorodnych imprezach - pomysł bardzo dobry - tylko biorąc pod uwagę darmową konsumpcję - zapewne dość kosztowny. Można trochę obniżyć koszty wystawiając skarbonkę na zbieranie "co łaska". Rozdawanie ulotek z adresem strony i SDM oraz informowanie, że TAKIE wyroby można wykonać samemu po kursie w SDM powinno zaowocować zwiększoną liczbą kursantów. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Listopada 2009 Bon Air - Chyba zrozumiałem że to Oni beda kontrolować - pytanie tylko jak ?Organoleptycznie stwierdzą ilość wypełniaczy typu kasza manna ? Umrą z przejedzenia albo z niewydolności wątroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Listopada 2009 A ja myślę, że jeszcze zbyt mało znana jest WB, SDM by przyznawać swój certyfikat.Wpierw reklama - myśleć, dyskutować, opracowywać kryteria i strategię działania można już teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Listopada 2009 Po co certyfikat ,zobacz jakie g_ _ _o produkują posiadacze tych certyfikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Listopada 2009 Sorry wiem temat był o reklamie SDM a ja o znaku torwarowym, chodziło mi o to że taki znak towarowy moze by był źródłem dochodu dla SDM i WB. Co do promocji SDM - osobiście urabiam 3 przyszłych kursantów )))))) - czyli poczta pantoflowa. Reklamowanie SDM na lokalnych festynach zdrowej żywności jest fajne i celowe, ale koszty - stoisko ????? , wyroby ?????? jeżeli to ma być pokryte z przychodów SDM to ile będzie kosztował kurs???? najlepiej sie chyba dopchac do czegos w rodzaju tv ale na tym się nie znam. A co do certyfikatu - wystarczy zobaczyć ile pojawilo sie stoisk z wyrobami para-tradycyjnymi. A po za tym nie chodzi o kopiowanie sanepidu, ale jedynie "kontrola" czy wyroby nie zawieraja soji, czy glutaminianu. Wystarczy zapytać sie rodziców dzieci z alergią jak szukają dobrych wyrobów w sklepach. pozdrawiam jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Listopada 2009 Kolego Jałek, jesli chodzi o wzrost kosztów kursów, celem wypracowania dodatkowych pieniedzy na promocję SDM, to możesz być spokojny. Kształca się na nich głównie nasi zadymiacze, w zwiazku z czym nie mozemy dopuścić, by tą droga zdobywana była kasa. Fundusz reklamowy musimy zdobyć w ramach aktualnych cen kursów, co po odpowienich zabiegach kosmetycznych jest w finansach SDM, którymi zajmuje się od jakiegoś czasu Kol. Kempes, jest w pełni możliwe.Nie jest naszym celem kontrolowanie laboratoryjne wyrobów, komisje itp. Jeszcze trochę, a same firmy zaczną ubiegać się o taki znak, co związane jest z czysta komercją (niestety tylko, a tego na pewno nie zmienimy). Jednakże znak mogą otrzymywać firmy, które zgodzą się na produkcję wyrobów wg naszych receptur. To receptura otrzymuje certyfikat. Mogą sobie wtedy dodać na metce: Wyprodukowano wg tradycyjnej receptury posiadającej certyfikat WB, lub cos podobnego.Myślę, że umieszczenie na stronie głównej takiego znaczka i odpowiedniego opisu do niego, zawierającego wzór certyfikatu i wzory dokumentów, m.in. umowy, załatwi sprawę bez problemu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-88491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Listopada 2009 Już zaczęły spływać pierwsze konkretne materiały w sprawie certyfikatu i warunków jego przyznawania. Prosze Państwa o nadsyłanie swoich propozycji i przemysleń. Ja rozpocząłem juz akcję :grin: omarkowując prowizoryczną pieczęcią zdjęcie Beiot'a ze strony głównej. Powinno być oznakowane dwiema pieczęciami, gdyz oba "produkty": i kiełbasa i prezenter, zostały wykonane w sposób tardycyjny. :grin: Nie obrażaj sie Beiot. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-89906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Krakaliśmy, krakaliśmy i wykrakaliśmy. :grin: Miło mi poinformować, że Nasza SDM otrzymała od Komisarza Targów (fragment tekstu poniżej) nastepujące zaproszenie: "Szanowni Państwo Zapraszamy Państwa do udziału w V Międzynarodowych Targach „Mięso Wędliny 2010 Najwyższe Standardy Jakości”, które odbędą się w dniach 19-21 lutego 2010 r. w PKIN w Warszawie.Głównym celem targów jest promocja i popularyzacja najwyższych standardów jakości polskiego mięsa i przetworów mięsnych. Szeroko zaplanowana akcja informacyjna i edukacyjna społeczeństwa podczas targów dotyczyć będzie m.in. systemów gwarancji jakości QAFP QMP, PQS oraz Poznaj Dobrą Żywność; „Jakość i Tradycja”.Zachęcamy Państwa do prezentacji oferty i usług na stoiskach targowych, specjalnie przystosowanych do prezentacji kulinarnych, degustacji, pokazów multimedialnych. W programie targów:Festiwal Smak Polski - pokazy i przepisy kulinarne, degustacje, testy konsumenckie Grand Prix – coroczna prestiżowa nagroda targowaKonferencja: „Systemy certyfikacji jakości” QAFP, QMP; PQS TEMATYKA TARGÓW: ● MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE ● TRADYCYJNE WYROBY MIĘSNE ● PRODUKTY REGIONALNE ● KULINARIA ● SUROWCE I MATERIAŁY DO PRODUKCJI WYROBÓW MIĘSNYCH ● DODATKI FUNKCJONALNE I SMAKOWE ● OPAKOWANIA – ETYKIETY NADRUKI ● PROGRAMY CERTYFIKACJI JAKOŚCI ● SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ ● BEZPIECZEŃSTWO KONSUMPCJI ● TECHNOLOGIE UBOJU I PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO ● SPRZĘT AKCESORIA I WYPOSAŻENIE DLA PRZEMYSŁU MIĘSNEGO ● CHŁODNICTWO I PRZECHOWYWANIE ● URZĄDZENIA GASTRONOMICZNE Targi to okazja do nawiązania nowych relacji handlowych z przedstawicielami placówek odpowiedzialnych za żywienie zbiorowe, zaopatrzenie, handel, gastronomię oraz wymiana doświadczeń i spotkania z reprezentantami administracji rządowej i instytucji odpowiedzialnych za rozwój przemysłu mięsnego.Zgłoszenia udziału w targach przyjmowane są do dnia 31. 12. 2009 r" Poza tym, Pani Komisarz rozmawiała z Paplą o szczegółach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Ja rozpocząłem juz akcję omarkowując prowizoryczną pieczęcią zdjęcie Beiot'a ze strony głównejMiło mi i dobry pomysł. Nie obrażaj sie Beiot.Nie ma za co taka jest prawda. Zero chemii, bez konserwantów. Domowa robota :grin: Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Krakaliśmy, krakaliśmy i wykrakaliśmy. :grin: No to blisko będę miał na pewno odwiedzę te targi a jak trzeba będzie to służę swoją pomocą :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Może nie do końca zgodnie z tematem, ale jeśli szkoła ma się propomować to może trzeba by poprzekręcać literki w skrócie, bo tak to wyskakuje w googlach (aczkolwiek zacne to wyskoki) Stare Dobre Małżeństwo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Może nie do końca zgodnie z tematem, ale jeśli szkoła ma się propomować to może trzeba by poprzekręcać literki w skrócie, bo tak to wyskakuje w googlach (aczkolwiek zacne to wyskoki) Stare Dobre Małżeństwo Ale jak by była Szkoła Masarstwa Domowego to mamy SMD co oznacza "Surface Mount Devices" i podejrzewam że będzie więcej wyników niż dla SDM. SMD to elementy elektroniczne do montażu powierzchniowego, czyli obecnie występujące we wszystkich prawie urządzeniach elektronicznych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurzak Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Grudnia 2009 wyskakuje w googlach (aczkolwiek zacne to wyskoki) Stare Dobre Małżeństwo ... przecież to tylko kwestia czasu kiedy spadną na drugi plan Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Grudnia 2009 W prawym górnym rogu zawsze był mój avatarek ,była to informacja że jestem zalogowana, a teraz link do szkoły . Promocja promocją ale...Mi osobiście się to nie podoba ., tym bardziej że mało czytelny znak. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-90701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Lutego 2010 Od wielu już lat funkcjonuje z powodzeniem Lista produktów tradycyjnych działająca przy ministerstwie rolnictwa, oprócz tego istnieje również Izba produktu regionalnego i lokalnego organizująca w każdym województwie konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Można by spróbować zorganizować coś wspólnie z nimi, zwłaszcza, że mają swoją reprezentację na Polagrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3243-pomys%C5%82y-na-promocj%C4%99-sdm/page/2/#findComment-100230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.