Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zbój Madej, :thumbsup: :lol: :clap:

Mój kolejny cel :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-187107
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Zapeklowałem dziś mięsko na Żywiecką i Krakowską z 16-ki, jutro wieczorkiem mielenie, pojutrze rano mieszanie z przyprawami i nadziewanie, a popołudniu dymienie i parzenie :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189040
Udostępnij na innych stronach

Dziś było mielenie, jutro przyprawy i dymienie :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189206
Udostępnij na innych stronach

Już się osadzają :D

 

W miskach, po lewej farsz do krakowskiej, po prawej do żywieckiej :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189264
Udostępnij na innych stronach

Już po dreptaniu, wędzone na gorąco i parzone, wędzenie na ciepło dopiero w Piątek i Sobotę, jutro na PKP jadę :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189350
Udostępnij na innych stronach

Wygrzebałem z zamrażarki wszystkie dostępne obrzynki, nie wiedziałem, że mam ich aż tyle :lol:

Trochę mięsko poklasowałem, ale żebym się do tego przyłożył to nie za bardzo, po pracy ciut padnięty byłem, ale przed mieleniem jeszcze poprzebieram. Będzie z tego kiełbasa taka zwykła, albo też kiełbasa "na winie", przyprawy to chyba dam:

czosnek

pieprz świeżo kręcony, grubo kręcony

jałowiec mielony

majeranek

Mięsko już zapeklowane 17g/kg.

Po klasowaniu tychże obrzynek wyszło

Wp I - 1 kg - szarpak

Wp II - 1.88 kg - sitko 10mm

Woł kl II i Wp III razem 0.78 kg w tym wp III było jakieś 25-30 dag - sitko 2.5 mm i kutrowanie blenderkiem.

Coby mniej mycia było mięsko "pójdzie" na Zelmerku :cool:

Prawdopodobnie nadzieję w jelita wołowe proste.

 

Masy wiążącej będzie ciut więcej niż zalecane(do 20%) w stosunku do pozostałego mięsa, ale co mi tam zobaczymy co wyjdzie.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189749
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski się osadzają, przypraw dużo tak jak lubię, nie ważyłem ich, ot taka kiełbasa z niczego to i przyprawy do smaku. Usmażyłem dwa małe kotleciki z pozostałego farszu i smak przypraw dość intensywny :thumbsup:

 

 

Dymienie przed wieczorkiem :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189897
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku w jakie jelita zapakowałeś farsz... :???:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189908
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie nadzieję w jelita wołowe proste.

To chyba nie jest dobry pomysł jeśli chodzi o kiełbasę.Będą twarde te jelita a i zapaszek wołowych jest bardziej intensywny niż wieprzowych.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189918
Udostępnij na innych stronach

To chyba nie jest dobry

Dobry dobry, jelito wołowe ma niemiły zapach jak jest surowe, po wędzenie, parzeniu, a jeszcze po podsuszeniu kiełbasa jest oki, już robiłem w tych jelitach. Gdyby było coś nie teges to nie wstawiałbym na forum :tongue:

 

Fotki stare znalazłem :cool:

 

 

Tutaj te jaśniejsze to jelito wołowe.

 

Przekrój po prawe jelito wołowe.

 

Podsuszane, trzecia po lewej i pierwsza po prawej i po prawej kawałek kiełbasy widać to też jelito wołowe.

 

Kilka kawałków wędlin na komunię do Wrocka wiozłem, po prawej dwie podsuszane to jelito wołowe, więc jelito wołowe do kiełbas to dobry pomysł.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189926
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłem i dlatego napisałem chyba.Robiłem pasztetową i mnie nie pasowało.Szczególnie ten zapaszek,który nawet nie ustąpił po parzeniu.Ale jeśli tak twierdzisz to może spróbuję zrobic kiełbasę szeroką w tym jelicie. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189941
Udostępnij na innych stronach

Po wędzeniu.

 

Po parzeniu :D

 

Będą wisieć w spiżarni do Świąt :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190003
Udostępnij na innych stronach

U góry Żywiecka i Krakowska z 16-ki, po wędzeniu/parzeniu i po 10-ciu godz. wędzenia na ciepło, dla mnie kolorek jest piękniutki :grin: Żywiecka powisi kilka dni, Krakowska i kiełbasy w jelicie wołowym do Świąt. :cool:

 

 

Przedwczoraj zapomniałem fotkę zrobić, przekroiłem Żywiecką po wędzeniu/parzeniu, miałem wszystkie Żywieckie podsuszać, ale im dłużej na nie patrzyłem tym gorzej :lol: :blush: mi było i dla spokojności przekroiłem, spróbowałem i powtarzalność produktu jest :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190058
Udostępnij na innych stronach

No cóż Zbójaszku, z tego ''dreptania'' wyszły Ci świetne wyroby :clap:

Teraz tylko zabierz się za '' biszkopty'' i możesz zacząć gościć.. :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190064
Udostępnij na innych stronach

wędzenia na ciepło, dla mnie kolorek jest piękniutki :grin:

Zgadzam się Zbójniku w 100% , kolorek piękniutki :clap: i Święta też z pewnością takie będą .

 

Pozdrawiam b.b

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190081
Udostępnij na innych stronach

Bardzo apetyczne kielbachy :clap:

A powtarzalnosc wyrobu to sami wiecie w warunkach domowych sukces ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190083
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka po podsuszeniu, 3 szt. poszły do lodówki, jutro do zamrażarki, jedną zostawiłem do większego podsuszenia :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190899
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z obrzynków z różnych części półtuszy, nadziana w jelito wołowe po siedmiu dniach od wędzenia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=227963#227963

W smaku oki, z czosnkiem to chyba zaszalałem, ale tak lubię, nie wiem co reszta rodziny :lol:

W środku jeszcze mało podsuszona więc powisi do świąt :cool:

 

 

Krakowska.

Miałem jej nie ruszać do świąt, ale cóż...

W smaku bardzo dobra, a najlepsza słoninka w tej kiełbasie :thumbsup: , na święta to będzie w sam raz.

Z rana zaniosłem kawałek siostrze na spróbowanie i powiedziała, że obok kabanosów najlepsza kiełbasa z tych, które robiłem :grin: cóż mi więcej trzeba słyszeć, dla mnie to wszystko na temat :grin: :cool:

 

 

I kabanoski świąteczne :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-191445
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Na Święta zrobiłem kiełbaskę drobiową :D

 

mięso chude z uda indyka - 0.65 kg

mięso z uda kurczaka - 0.90 kg

wp III - 0.23 kg

 

sól do drobiu - 16g/kh

p-sól do wp III - 16g/kg

do smaku czosnek i pieprz czarny świeżo kręcony

jelita wp kal. 26-28mm

 

Rozdrobnienie Zelmerkiem

mięso z indyka przez szarpak

mięso z uda kurczaka przez sitko 10mm

wp III sitko 2.5mm i kutrowanie blenderkiem

 

Kiełbaski wędziłem 120min. w tym 30 min osuszania, parzyłem w temp. 72-75st.C przez 24 min. Bardzo smaczna wyszła :thumbsup: :thumbsup:

 

 

Kiełbasa z obrzynków w jelicie wołowym po 12 dniach podsuszania :thumbsup:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193401
Udostępnij na innych stronach

jak na 12 dni to super podeschnięta

Wisiała niedaleko lekko uchylonego okna, temp. w spiżarni do 10st.C, a smaczniasta jest bardzo. Podsuszana u mnie lepiej idzie jak wędzono-parzona i dlatego na minione Święta robiłem tylko podsuszane oprócz drobiowej :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193424
Udostępnij na innych stronach

zastanawiam sie wlasnie nad taka kielbaska, sprzet mam, widzialem w sklepie oslonki do podwedzania, co prawda nie wolowe jelito :cool: tylko z podsuszaniem ma problem bo nie mam pomieszczenia z taka temperatura, no ale cos wymysle :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193425
Udostępnij na innych stronach

widzialem w sklepie oslonki do podwedzania, co prawda nie wolowe jelito :cool:

http://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-jelita-wieprzowe-c-21_39.html

Nie musi to być jelito wołowe, Jak najbardziej może być wieprzowe lub osłonka białkowa, z tym, że jelito wp cieńsze, a co za tym idzie, krótsze podsuszanie :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193426
Udostępnij na innych stronach

no tak wtedy mógłbym użyć do suszenia mojej lodóweczki :grin: choć wolałbym taka średnice jak u ciebie :grin: wiec raczej aminowa wchodzić będzie w grę tyle ze nie wiem czy lodóweczka da rade i czy się nie popsuje kiełbaska :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193463
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.