myth Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zbój Madej, :thumbsup: :lol: :clap: Mój kolejny cel Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-187107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zapeklowałem dziś mięsko na Żywiecką i Krakowską z 16-ki, jutro wieczorkiem mielenie, pojutrze rano mieszanie z przyprawami i nadziewanie, a popołudniu dymienie i parzenie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Dziś było mielenie, jutro przyprawy i dymienie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Już się osadzają W miskach, po lewej farsz do krakowskiej, po prawej do żywieckiej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Już po dreptaniu, wędzone na gorąco i parzone, wędzenie na ciepło dopiero w Piątek i Sobotę, jutro na PKP jadę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Wygrzebałem z zamrażarki wszystkie dostępne obrzynki, nie wiedziałem, że mam ich aż tyle :lol: Trochę mięsko poklasowałem, ale żebym się do tego przyłożył to nie za bardzo, po pracy ciut padnięty byłem, ale przed mieleniem jeszcze poprzebieram. Będzie z tego kiełbasa taka zwykła, albo też kiełbasa "na winie", przyprawy to chyba dam: czosnek pieprz świeżo kręcony, grubo kręcony jałowiec mielony majeranek Mięsko już zapeklowane 17g/kg. Po klasowaniu tychże obrzynek wyszło Wp I - 1 kg - szarpak Wp II - 1.88 kg - sitko 10mm Woł kl II i Wp III razem 0.78 kg w tym wp III było jakieś 25-30 dag - sitko 2.5 mm i kutrowanie blenderkiem. Coby mniej mycia było mięsko "pójdzie" na Zelmerku Prawdopodobnie nadzieję w jelita wołowe proste. Masy wiążącej będzie ciut więcej niż zalecane(do 20%) w stosunku do pozostałego mięsa, ale co mi tam zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Kiełbaski się osadzają, przypraw dużo tak jak lubię, nie ważyłem ich, ot taka kiełbasa z niczego to i przyprawy do smaku. Usmażyłem dwa małe kotleciki z pozostałego farszu i smak przypraw dość intensywny :thumbsup: Dymienie przed wieczorkiem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zbójaszku w jakie jelita zapakowałeś farsz... :???: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Prawdopodobnie nadzieję w jelita wołowe proste. To chyba nie jest dobry pomysł jeśli chodzi o kiełbasę.Będą twarde te jelita a i zapaszek wołowych jest bardziej intensywny niż wieprzowych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 10 Grudnia 2011 To chyba nie jest dobryDobry dobry, jelito wołowe ma niemiły zapach jak jest surowe, po wędzenie, parzeniu, a jeszcze po podsuszeniu kiełbasa jest oki, już robiłem w tych jelitach. Gdyby było coś nie teges to nie wstawiałbym na forum :tongue: Fotki stare znalazłem Tutaj te jaśniejsze to jelito wołowe. Przekrój po prawe jelito wołowe. Podsuszane, trzecia po lewej i pierwsza po prawej i po prawej kawałek kiełbasy widać to też jelito wołowe. Kilka kawałków wędlin na komunię do Wrocka wiozłem, po prawej dwie podsuszane to jelito wołowe, więc jelito wołowe do kiełbas to dobry pomysł. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Nie robiłem i dlatego napisałem chyba.Robiłem pasztetową i mnie nie pasowało.Szczególnie ten zapaszek,który nawet nie ustąpił po parzeniu.Ale jeśli tak twierdzisz to może spróbuję zrobic kiełbasę szeroką w tym jelicie. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-189941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Po wędzeniu. Po parzeniu Będą wisieć w spiżarni do Świąt Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 11 Grudnia 2011 U góry Żywiecka i Krakowska z 16-ki, po wędzeniu/parzeniu i po 10-ciu godz. wędzenia na ciepło, dla mnie kolorek jest piękniutki :grin: Żywiecka powisi kilka dni, Krakowska i kiełbasy w jelicie wołowym do Świąt. Przedwczoraj zapomniałem fotkę zrobić, przekroiłem Żywiecką po wędzeniu/parzeniu, miałem wszystkie Żywieckie podsuszać, ale im dłużej na nie patrzyłem tym gorzej :lol: :blush: mi było i dla spokojności przekroiłem, spróbowałem i powtarzalność produktu jest Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 11 Grudnia 2011 No cóż Zbójaszku, z tego ''dreptania'' wyszły Ci świetne wyroby :clap: Teraz tylko zabierz się za '' biszkopty'' i możesz zacząć gościć.. :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 11 Grudnia 2011 wędzenia na ciepło, dla mnie kolorek jest piękniutki :grin: Zgadzam się Zbójniku w 100% , kolorek piękniutki :clap: i Święta też z pewnością takie będą . Pozdrawiam b.b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Bardzo apetyczne kielbachy :clap: A powtarzalnosc wyrobu to sami wiecie w warunkach domowych sukces Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Żywiecka po podsuszeniu, 3 szt. poszły do lodówki, jutro do zamrażarki, jedną zostawiłem do większego podsuszenia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-190899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Kiełbasa z obrzynków z różnych części półtuszy, nadziana w jelito wołowe po siedmiu dniach od wędzenia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=227963#227963 W smaku oki, z czosnkiem to chyba zaszalałem, ale tak lubię, nie wiem co reszta rodziny :lol: W środku jeszcze mało podsuszona więc powisi do świąt Krakowska. Miałem jej nie ruszać do świąt, ale cóż... W smaku bardzo dobra, a najlepsza słoninka w tej kiełbasie :thumbsup: , na święta to będzie w sam raz. Z rana zaniosłem kawałek siostrze na spróbowanie i powiedziała, że obok kabanosów najlepsza kiełbasa z tych, które robiłem :grin: cóż mi więcej trzeba słyszeć, dla mnie to wszystko na temat :grin: I kabanoski świąteczne Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-191445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 1 Stycznia 2012 prezentuja sie naprawde wysmienicie :grin: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Na Święta zrobiłem kiełbaskę drobiową mięso chude z uda indyka - 0.65 kg mięso z uda kurczaka - 0.90 kg wp III - 0.23 kg sól do drobiu - 16g/kh p-sól do wp III - 16g/kg do smaku czosnek i pieprz czarny świeżo kręcony jelita wp kal. 26-28mm Rozdrobnienie Zelmerkiem mięso z indyka przez szarpak mięso z uda kurczaka przez sitko 10mm wp III sitko 2.5mm i kutrowanie blenderkiem Kiełbaski wędziłem 120min. w tym 30 min osuszania, parzyłem w temp. 72-75st.C przez 24 min. Bardzo smaczna wyszła :thumbsup: :thumbsup: Kiełbasa z obrzynków w jelicie wołowym po 12 dniach podsuszania :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 1 Stycznia 2012 ta podsuszana naprawdę prezentuje się super :grin: jak na 12 dni to super podeschnięta jest i na pewno smaczna :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 1 Stycznia 2012 jak na 12 dni to super podeschniętaWisiała niedaleko lekko uchylonego okna, temp. w spiżarni do 10st.C, a smaczniasta jest bardzo. Podsuszana u mnie lepiej idzie jak wędzono-parzona i dlatego na minione Święta robiłem tylko podsuszane oprócz drobiowej :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 1 Stycznia 2012 zastanawiam sie wlasnie nad taka kielbaska, sprzet mam, widzialem w sklepie oslonki do podwedzania, co prawda nie wolowe jelito tylko z podsuszaniem ma problem bo nie mam pomieszczenia z taka temperatura, no ale cos wymysle :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 1 Stycznia 2012 widzialem w sklepie oslonki do podwedzania, co prawda nie wolowe jelito http://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-jelita-wieprzowe-c-21_39.html Nie musi to być jelito wołowe, Jak najbardziej może być wieprzowe lub osłonka białkowa, z tym, że jelito wp cieńsze, a co za tym idzie, krótsze podsuszanie :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 1 Stycznia 2012 no tak wtedy mógłbym użyć do suszenia mojej lodóweczki :grin: choć wolałbym taka średnice jak u ciebie :grin: wiec raczej aminowa wchodzić będzie w grę tyle ze nie wiem czy lodóweczka da rade i czy się nie popsuje kiełbaska :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/10/#findComment-193463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.