Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 2 Listopada 2014 Ale chyba nie tłuszczu Tłuszczu nie. Na fotkach widac puste miejsca, po sokach Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-381018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 3 Listopada 2014 Moja ostatnia kielbasa tez miala takie podcieki ,teraz wiem ze moge ja uratowac przez podwojne dymienie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-381234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 21 Listopada 2014 Robię podejście do kiełbasy wędzonej, nie parzonej, niby dojrzewającej wp I - 1.39 kgwp II - 1.13 kgwoł I - 1.05 kg P-soli zadałem 20g/kg. Będą dwa rodzaje kiełbas w kątnicy baraniej. Jeszcze nie wiem jakie przyprawy dodam Wp I niezbyt dokładnie "zrobiona" nie chaciało mi się dłubać tych małych tłuszczyków.W wp II są plastry boczku, które zamiast słoniny dodam do jednej z porcji i będę kroił w kosteczkę.Dymił będę na ciepło najmniej dwa razy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-384668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 21 Listopada 2014 No spoko brachu zobaczę co dalej i co na finale a nie powiem zaczyna być ciekawie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-384671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 22 Listopada 2014 Nadziałem kiełbaski, częściowo będą wędzone nieparzone, niby dojrzewające, kilka cienkich sparzę.Kiełbaski wiszą w spiżarni przy otwartym oknie.Przepis bez przepisu jutro zapodam, dziś już się nie chce Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-385052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 23 Listopada 2014 Kiełbaski+polęwica dymią się na ciepło, ile będę wędził? nie wiem.Kilka kiełbasek cienkich sparzę, będą podsuszane i drugi raz z pozostałymi kiełbasami dymione na ciepło Przepis na kiełbasę bez przepisu. Pozbierałem "resztki" z zamrażarki, dokupiłem słoninę i coś trzeba było z tym towarem zrobić. Zrobiłem dwa rodzaje farszu: Pierwszy farsz. wp I - 0.6 kg - sitko 14 mmwoł I - 0.5 kg - sitko 6 mmsłonina - 0.4 kg - krojona w kostkę 0.5x0.5 mm, mniej więcej p-sól - 20 g/kgpapryka słodka czerw. - 2 g/kgpieprz cayenne - 1.5 g/kgkolendra miel. - 0.5 g/kg Farsz nadziałem w kątnicę baranią i osłonkę białkową jadalną fi 30mm. Drugi farsz: wp I - 0.79 kg - sitko 8 mmwp II - 1.13 kg - sitko 8 mmwoł I - 0.5 kg - sitko 6 mm p-sól - 20 g/kgpieprz zioł. - 3 g/kgkolendra miel. - 0.5 g/kg Farsz nadziałem w kątnicę baranią i osłonki białkowe jadalne fi 30 mm.Początkowy zamysł był taki coby boczek w kostkę kroić, ale na PW zalecono mi słoninę, no to dokupiłem.Słoninę zasoliłem, zapakowałem próżniowo, w kuchni poleżała niecałe 3 godzinki i do lodówki na czas jakiś (też coś około 3 godz.)Oprócz kilku cienkich, cała reszta będzie conajmniej dwa razy dymiona na ciepło i będzie w spiżarni niby dojrzewać, co z tego będzie to oczywiście ja nie znaju. W kątnicach będzie chyba wisieć do Świąt, cienkie prędzej będą zdjęte z kija. Teraz się wsio dymi W kątnicy po lewej i tych ciemniejszych osłonkach to pierwszy rodzaj farszu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-385159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 28 Listopada 2014 Fotka grupowa tego co mi wisi w spiżarni i niby dojrzewa Kiełbasy w kątnicy baraniej, wędzone na ciepło, surowe.Wczoraj musiałem je dymić trzeci raz, po poprzednich ciepłych dymieniach nie zauważyłem, że kiełbasy od wewnętrznej strony są słabiutko odymione, wisiały na cienkich kijach i się stykały od środka. Wczoraj obciąłem sztyl od łopaty, powiesiłem kiełbasy i się nie stykały i ładnie się odymiły.Powiszą do Świąt Te kiełbaski cienkie po lewej na sznureczkach obok polędwicy były parzone. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 28 Listopada 2014 Fotka grupowa tego co mi wisi w spiżarni i niby dojrzewa Ja to bym zamknął spiżarnię na klucz. Klucz na tasiemkę, a tasiemkę na szyję Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 28 Listopada 2014 Ja to bym zamknął spiżarnię na klucz. Klucz na tasiemkę, a tasiemkę na szyję Radziu u mnie w rodzinie jest ne tyle dobrze, że dopóki nie powiem "już można jeść" to nikt nie ruszy :laugh: nie mają odwagi nawet spojżeć więc pomimo, że klucz jest w drzwiach nie ma potrzeby ich zamykać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) u mnie w rodzinie jest ne tyle dobrze, że dopóki nie powiem "już można jeść" to nikt nie ruszy Rodzinę tak wyszkoliłeś jak Wosiu swojego labradora . Psiak zajada tylko z jednego układu dłoni . :D Jak tego nie znasz psiak nie ruszy jedzenia Gorąco pozdrawiam Edytowane 28 Listopada 2014 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 28 Listopada 2014 Radziu u mnie w rodzinie jest ne tyle dobrze, że dopóki nie powiem "już można jeść" to nikt nie ruszy :laugh: nie mają odwagi nawet spojżeć więc pomimo, że klucz jest w drzwiach nie ma potrzeby ich zamykać To dobrze Wojtuś . Bo u mnie to stara śpiewka : kieeedy będzie można jeść ? :laugh: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 28 Listopada 2014 Rodzinę tak wyszkoliłeś jak Wosiu swojego labradora Królu Złocisty, kultura być muisi poza tym Wojtki tak mają, że wsio ma być po ichniemu i już :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 29 Listopada 2014 Kiełbaski z tego sortu co dymione na ciepło https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=385159 z tym, że te na fotce były spażone i lekko podsuszone, zapakowane i w zamrażarce Cała reszta towaru dymionego surowego nadal wisi w spiżarni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 6 Grudnia 2014 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=384668https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=385052https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=385159https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=386483https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=386755 Dziś popakowałem próżniowo i wyniosłem na spiżarnianą podłogę cienkie kiełbaski, narazie nie będę mroził, grube jeszcze wiszą.Dałem posmakować mamie, ja dopiero wieczorkiem spożyję, mowiła, że na smak są dobre, ale w konsystencji lepiej się je tą bardziej rozdrobinioną. Do krojenia tych kiełbasek cienkich naprawdę trzeba ostrego i cienkiego noża Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-388365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) I jak Zbójaszku ta kiełbaska z pieprzem cayenne? Edytowane 6 Grudnia 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-388444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 7 Grudnia 2014 I jak Zbójaszku ta kiełbaska z pieprzem cayenne? Właśnie, o przyprawach napisac zapomniałem Cayenne mało, słabo pikantne, trzeba będzie zwiększyć dawkę, papryka słodka lepiej wyczówalna, kolendry też ciut więcej dam.Kiełbaska bardziej rozdrobniona z pieprzem ziołowym trochę bardziej aromatyczna jest Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-388479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Jedną z kiełbas, wersja ze słoninką, w kątnicy baraniej zapakowałem w próżnię.Na smak prawie oki, konsystencja jak widać, "pierścień" na około, ale warunki mam jakie mam. W środku jakby mało "dojrzała", może w próżni jakość się polepszy. Pierścień twardawy, ale chwilka żucia i jest jadalny.Idzie już do mnie poczta z kolejnymi kątnicami z baranka i będą kolejne kiełbaski niby dojrzewające.W spiżarni jeszcze wisi kiłebaska w kątnicy, badziej rozdrobniona, jeszcze miękka w dotyku, pewnikiem powisi do Świąt Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-389326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Kiełbasa na 5+, analiza merytoryczna na 5+. trudy eksperymentów są z jednej strony pracochłonne i kosztowne, ale dają dużo radości i prowadzą na nowe ścieżki gratulacje Edytowane 10 Grudnia 2014 przez pioro Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-389329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Żywiecka i krakowska z 16-tki. Krakowska oczywiście na pieprzu ziołowym. Po 2 kg zrobiłem Zostało trochę wp I, dokupiłem wp II i zrobiłem jakąś taką niby kminkową.Ostanie wyroby do Wrocka, "parę deko" siostrze zrobiłem i na tym koniec na razie, teraz odpoczynek od większego dreptania Wszystko teraz w Borniaku koloru nabiera Od lewej farsz na krakowską, żywiecką i kminkową. Od lewej, cztery krakowskie, 4 żywieckie w osłonkach fi 65mm i 4 kminkowe fi 55mm. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-399935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Kiełbasy po dymieniu, parzeniu i nocnym spiżarnianym studzeniu, wiszą w kuchni i "łapią" temp. pokojową, będzie ciepłe dymienie Zdarzają sie takie "kwiatki", zdarzają się bardzo "żatko", ale się zdarzają.Na jedną z kiełbas pociekło z rury spiro, przed parzeniem wytarłem kiełbasę z tego tałatajstwa i dziś niestety musiałem odkroić końcówkę dla pewności coby kiełbasy nie było czuć no i jest oki w zapachu, przy okazji pyknąłem fotkę przekroju krakowskiej. Zapach oki, w przekroju tez jest prawie dobrze Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-400073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zboju MAdeju, a ladnie tak dreczyc ludzi Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-400074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Po drugim ciepłym wędzeniu kiełbaska jest lepsza w smaku?, jaki daje efekt wędzenia drugi raz? Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-400087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Po drugim ciepłym wędzeniu kiełbaska jest lepsza w smaku?, jaki daje efekt wędzenia drugi raz? Głebszy smak wędzenia, kolor, konserwacja Zboju MAdeju, a ladnie tak dreczyc ludzi Nieraz trzeba :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-400158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Po drugim ciepłym wędzeniu kiełbaska Nie spotkałem w przepisach, żeby drugie wędzenie kiełbasy grubej było na ciepło.Wszędzie drugie wędzenie jest na zimno i tak robię, ale kto komu zabroni. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-400220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Nooo, nie wszędzie. Choćby kiełbasa krakowska sucha, gdzie drugie wędzenie po parzeniu przeprowadza się przez 12 godzin w ciepłym dymie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-400226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.