Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ale chyba nie tłuszczu

Tłuszczu nie. Na fotkach widac puste miejsca, po sokach :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-381018
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Robię podejście do kiełbasy wędzonej, nie parzonej, niby dojrzewającej :cool:

 

wp I - 1.39 kg

wp II - 1.13 kg

woł I - 1.05 kg

 

P-soli zadałem 20g/kg. Będą dwa rodzaje kiełbas w kątnicy baraniej. Jeszcze nie wiem jakie przyprawy dodam :D

Wp I niezbyt dokładnie "zrobiona" nie chaciało mi się dłubać tych małych tłuszczyków.

W wp II są plastry boczku, które zamiast słoniny dodam do jednej z porcji i będę kroił w kosteczkę.

Dymił będę na ciepło najmniej dwa razy :D

 

post-41817-0-84186200-1416547799_thumb.jpgpost-41817-0-95554100-1416547806_thumb.jpgpost-41817-0-03944500-1416547815_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-384668
Udostępnij na innych stronach

Nadziałem kiełbaski, częściowo będą wędzone nieparzone, niby dojrzewające, kilka cienkich sparzę.

Kiełbaski wiszą w spiżarni przy otwartym oknie.

Przepis bez przepisu jutro zapodam, dziś już się nie chce :D

 

post-41817-0-98560500-1416687979_thumb.jpgpost-41817-0-02395700-1416687989_thumb.jpgpost-41817-0-97087700-1416688002_thumb.jpgpost-41817-0-73132500-1416688012_thumb.jpgpost-41817-0-92082900-1416688022_thumb.jpgpost-41817-0-15523700-1416688042_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-385052
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski+polęwica dymią się na ciepło, ile będę wędził? nie wiem.

Kilka kiełbasek cienkich sparzę, będą podsuszane i drugi raz z pozostałymi kiełbasami dymione na ciepło :D

 

post-41817-0-11179800-1416735589_thumb.jpg

 

Przepis na kiełbasę bez przepisu. Pozbierałem "resztki" z zamrażarki, dokupiłem słoninę i coś trzeba było z tym towarem zrobić. Zrobiłem dwa rodzaje farszu:

 

Pierwszy farsz.

 

wp I - 0.6 kg - sitko 14 mm

woł I - 0.5 kg - sitko 6 mm

słonina - 0.4 kg - krojona w kostkę 0.5x0.5 mm, mniej więcej

 

p-sól - 20 g/kg

papryka słodka czerw. - 2 g/kg

pieprz cayenne - 1.5 g/kg

kolendra miel.  - 0.5 g/kg

 

Farsz nadziałem w kątnicę baranią i osłonkę białkową jadalną fi 30mm.

 

Drugi farsz:

 

wp I - 0.79 kg - sitko 8 mm

wp II - 1.13 kg - sitko 8 mm

woł I - 0.5 kg - sitko 6 mm

 

p-sól - 20 g/kg

pieprz zioł. - 3 g/kg

kolendra miel. - 0.5 g/kg

 

Farsz nadziałem w kątnicę baranią i osłonki białkowe jadalne fi 30 mm.

Początkowy zamysł był taki coby boczek w kostkę kroić, ale na PW zalecono mi słoninę, no to dokupiłem.

Słoninę zasoliłem, zapakowałem próżniowo, w kuchni poleżała niecałe 3 godzinki i do lodówki na czas jakiś (też coś około 3 godz.)

Oprócz kilku cienkich, cała reszta będzie conajmniej dwa razy dymiona na ciepło i będzie w spiżarni niby dojrzewać, co z tego będzie to oczywiście ja nie znaju. W kątnicach będzie chyba wisieć do Świąt, cienkie prędzej będą zdjęte z kija. Teraz się wsio dymi :D

 

W kątnicy po lewej i tych ciemniejszych osłonkach to pierwszy rodzaj farszu :D

 

post-41817-0-17774100-1416736638_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-385159
Udostępnij na innych stronach

Fotka grupowa tego co mi wisi w spiżarni i niby dojrzewa :D

 

post-41817-0-79113400-1417156168_thumb.jpg

 

Kiełbasy w kątnicy baraniej, wędzone na ciepło, surowe.

Wczoraj musiałem je dymić trzeci raz, po poprzednich ciepłych dymieniach nie zauważyłem, że kiełbasy od wewnętrznej strony są słabiutko odymione, wisiały na cienkich kijach i się stykały od środka. Wczoraj obciąłem sztyl od łopaty, powiesiłem kiełbasy i się nie stykały i ładnie się odymiły.

Powiszą do Świąt :D

 

post-41817-0-79372400-1417156423_thumb.jpg

 

Te kiełbaski cienkie po lewej na sznureczkach obok polędwicy były parzone.

 

post-41817-0-14296900-1417156535_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386483
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fotka grupowa tego co mi wisi w spiżarni i niby dojrzewa :D
 

Ja to bym zamknął spiżarnię na klucz. Klucz na tasiemkę, a tasiemkę na szyję :D:tongue::thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386488
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja to bym zamknął spiżarnię na klucz. Klucz na tasiemkę, a tasiemkę na szyję :D:tongue::thumbsup:

Radziu :laugh: u mnie w rodzinie jest ne tyle dobrze, że dopóki nie powiem "już można jeść" to nikt nie ruszy :laugh: :laugh: nie mają odwagi nawet spojżeć :laugh:  :angel:  więc pomimo, że klucz jest w drzwiach nie ma potrzeby ich zamykać :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386490
Udostępnij na innych stronach

u mnie w rodzinie jest ne tyle dobrze, że dopóki nie powiem "już można jeść" to nikt nie ruszy

 

 

 Rodzinę tak wyszkoliłeś jak Wosiu swojego labradora . Psiak zajada tylko z jednego układu dłoni . :D :D :D  Jak tego nie znasz psiak nie ruszy jedzenia :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386493
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radziu :laugh: u mnie w rodzinie jest ne tyle dobrze, że dopóki nie powiem "już można jeść" to nikt nie ruszy :laugh: :laugh: nie mają odwagi nawet spojżeć :laugh::angel: więc pomimo, że klucz jest w drzwiach nie ma potrzeby ich zamykać :D
 

To dobrze Wojtuś :D . Bo u mnie to stara śpiewka : kieeedy będzie można jeść ? :laugh: :laugh:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386496
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rodzinę tak wyszkoliłeś jak Wosiu swojego labradora

Królu Złocisty, kultura być muisi :D poza tym Wojtki tak mają, że wsio ma być po ichniemu i już :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386499
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski z tego sortu co dymione na ciepło https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=385159 z tym, że te na fotce były spażone i lekko podsuszone, zapakowane i w zamrażarce :D

 

post-41817-0-82790700-1417265087_thumb.jpgpost-41817-0-80684300-1417265095_thumb.jpg


Cała reszta towaru dymionego surowego nadal wisi w spiżarni :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-386755
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=384668

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=385052

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=385159

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=386483

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=386755

 

Dziś popakowałem próżniowo i wyniosłem na spiżarnianą podłogę cienkie kiełbaski, narazie nie będę mroził, grube jeszcze wiszą.

Dałem posmakować mamie, ja dopiero wieczorkiem spożyję, mowiła, że na smak są dobre, ale w konsystencji lepiej się je tą bardziej rozdrobinioną. Do krojenia tych kiełbasek cienkich naprawdę trzeba ostrego i cienkiego noża :D
 

post-41817-0-21964000-1417876068_thumb.jpgpost-41817-0-95644700-1417876079_thumb.jpgpost-41817-0-10764800-1417876091_thumb.jpgpost-41817-0-06800500-1417876101_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-388365
Udostępnij na innych stronach

I jak Zbójaszku ta kiełbaska z pieprzem cayenne? ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-388444
Udostępnij na innych stronach

 

 

I jak Zbójaszku ta kiełbaska z pieprzem cayenne? ;)

Właśnie, o przyprawach napisac zapomniałem :facepalm:

Cayenne mało, słabo pikantne, trzeba będzie zwiększyć dawkę, papryka słodka lepiej wyczówalna, kolendry też ciut więcej dam.

Kiełbaska bardziej rozdrobniona z pieprzem ziołowym trochę bardziej aromatyczna jest :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-388479
Udostępnij na innych stronach

Jedną z kiełbas, wersja ze słoninką, w kątnicy baraniej zapakowałem w próżnię.

Na smak prawie oki, konsystencja jak widać, "pierścień" na około, ale warunki mam jakie mam. W środku jakby mało "dojrzała", może w próżni jakość się polepszy. Pierścień twardawy, ale chwilka żucia i jest jadalny.

Idzie już do mnie poczta z kolejnymi kątnicami z baranka i będą kolejne kiełbaski niby dojrzewające.

W spiżarni jeszcze wisi kiłebaska w kątnicy, badziej rozdrobniona, jeszcze miękka w dotyku, pewnikiem powisi do Świąt :D

 

post-41817-0-92082700-1418219563_thumb.jpgpost-41817-0-57394300-1418219576_thumb.jpgpost-41817-0-24645300-1418219585_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-389326
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa na 5+, analiza merytoryczna na 5+. trudy eksperymentów są z jednej strony pracochłonne i kosztowne, ale dają dużo radości i prowadzą na nowe ścieżki gratulacje

Edytowane przez pioro

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-389329
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Żywiecka i krakowska z 16-tki. Krakowska oczywiście na pieprzu ziołowym. Po 2 kg zrobiłem :D

Zostało trochę wp I, dokupiłem wp II i zrobiłem jakąś taką niby kminkową.

Ostanie wyroby do Wrocka, "parę deko" siostrze zrobiłem i na tym koniec na razie, teraz odpoczynek od większego dreptania :D

Wszystko teraz w Borniaku koloru nabiera :D

 

Od lewej farsz na krakowską, żywiecką i kminkową.

 

post-41817-0-63490300-1422295458_thumb.jpgpost-41817-0-95635000-1422295484_thumb.jpgpost-41817-0-36476200-1422295495_thumb.jpg

 

Od lewej, cztery krakowskie, 4 żywieckie w osłonkach fi 65mm i 4 kminkowe fi 55mm.

 

post-41817-0-23498100-1422295560_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-399935
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy po dymieniu, parzeniu i nocnym spiżarnianym studzeniu, wiszą w kuchni i "łapią" temp. pokojową, będzie ciepłe dymienie :D

 

post-41817-0-21024300-1422338568_thumb.jpg

 

Zdarzają sie takie "kwiatki", zdarzają się bardzo "żatko", ale się zdarzają.

Na jedną z kiełbas pociekło z rury spiro, przed parzeniem wytarłem kiełbasę z tego tałatajstwa i dziś niestety musiałem odkroić końcówkę dla pewności coby kiełbasy nie było czuć no i jest oki w zapachu, przy okazji pyknąłem fotkę przekroju krakowskiej. Zapach oki, w przekroju tez jest prawie dobrze :D

 

 

post-41817-0-52741100-1422338874_thumb.jpgpost-41817-0-21959500-1422338887_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-400073
Udostępnij na innych stronach

Zboju MAdeju, a ladnie tak dreczyc ludzi  ;)  :D  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-400074
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po drugim ciepłym wędzeniu kiełbaska jest lepsza w smaku?, jaki daje efekt wędzenia drugi raz?

Głebszy smak wędzenia, kolor, konserwacja :D

 

 

Zboju MAdeju, a ladnie tak dreczyc ludzi ;):D:clap:

Nieraz trzeba :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-400158
Udostępnij na innych stronach

Po drugim ciepłym wędzeniu kiełbaska

 

Nie spotkałem w przepisach, żeby drugie wędzenie kiełbasy grubej było na ciepło.Wszędzie drugie wędzenie jest na zimno i tak robię, ale kto komu zabroni. :)  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-400220
Udostępnij na innych stronach

Nooo, nie wszędzie. :D Choćby kiełbasa krakowska sucha, gdzie drugie wędzenie po parzeniu przeprowadza się przez 12 godzin w ciepłym dymie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/22/#findComment-400226
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.