sikor Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2009 Robiłem drugi raz kiełbaskę tym razem dawcą mięsa i flaczków była świnka ok 200 kg. Przepis mam standardowy sprawdzony jednak w czasie wędzenia zauważyłem że na kiełbasie wychodzi woda odkryłem wędzarkę ale do końca wędzenia kiełbasa była mokra. Gotowy produkt pyszny w smaku ale osłonka bardzo twarda. Poradźcie dlaczego i jak tego uniknąć? Pozdrawiam Piotr S Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2009 Moim zdaniem źle przeprowadzony proces suszania w wędzarni i stąd to rosa na kiełbasie.Co do twardych osłonek to nie wiem.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-88793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikor Opublikowano 19 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2009 Moim zdaniem źle przeprowadzony proces suszania w wędzarni i stąd to rosa na kiełbasie.Co do twardych osłonek to nie wiem.Pozdrawiam Wędzarka drewniania wygrzałem ją jakieś dwie godziny przed wędzeniem może rzeczywiście za krótko ale to że woda parowała chyba nie powoduje stwardnienia osłonek? Zastanawiam się że może dawczyni była już trochę starsza i przez to osłonki twarde? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-88796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2009 Witaj! To i dobrze że wygrzałeś wędzarnie, ale powinieneś osuszyć wędlinę w wędzarni, najlepiej żarem powstałym przy wygrzewaniu wędzarni.Osłonka na kiełbasie po osuszeniu powinna szeleścić jak papier( gdy ją dotykasz).Co do twardych jelit - zaczynaj wędzić w niskiej temp. , dopiero jak kiełbasa zacznie zmieniać kolor, podnieś temp. do 55 - 60 stopni max.A jak chcesz upiec to pod koniec wędzenia podnieś temp. do 90 stopni i piecz przez 30 minut. Czasami trafiają się naturalnie twarde jelita , ale to rzadko. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-88806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2009 Zastanawiam się że może dawczyni była już trochę starsza i przez to osłonki twarde? Być może. Jakość osłonek naturalnych jest zależna od cech: (osobniczych, żywienia) dlatego raz pękają, często są dobre a czasami twarde.czasie wędzenia zauważyłem że na kiełbasie wychodzi woda odkryłem wędzarkę ale do końca wędzenia kiełbasa była mokra. Kłania się budowa wędzarni i z nią związane elementy oraz technika wędzenia. W twojego postu wynika, że kiełbasa nie była prawidłowo osuszona. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-88808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Listopada 2009 Sikor weź sparz kiełbaskę po wędzeniu i problem twardej osłonki się skończy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-88826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lipca 2013 Podepnę się pod temat. Dzisiaj wędziłem kiełbasę, powiedzmy "zwyczajną", i też stwierdziłem, że jelito jest jakieś takie twardawe. Kiełbasa była parzona. W smaku jest bardzo dobra, moim zdaniem, taka jak powinna być. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lipca 2013 Gotowy produkt pyszny w smaku ale osłonka bardzo twardai też stwierdziłem, że jelito jest jakieś takie twardawe. Witaj, a jak przygotowujesz jelita przed nadziewaniem ? Może tutaj tkwi problem, pozdrawiam. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lipca 2013 a jak przygotowujesz jelita przed nadziewaniem ?No normalnie, moczę w wodzie przez kilkanaście minut, na rurkę w nadziewarce i do przodu. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Lipca 2013 No normalnie, moczę w wodzie przez kilkanaście minut, na rurkę w nadziewarce i do przodu.A tyle pisaliśmy o sposobie przygotowania jelit. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędras777 Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Lipca 2013 Wiem że jestem nowicjuszem ale dwa razy robiłem kiełbaskę i nie miałem tego problemu. Mocze w letniej wodzie około 4 godziny przed nabijaniem a do wody dodaje - na około 0,5 l trzy łyżki octu i jelita po wędzeniu są ok a w czasie nabijania nie pękają. Oczywiście jelita czyszczę w środku tzn przelewam wodę wewnątrz jelit przy kranie. Moczenie kilkanaście minut to za mało. Nie pękają Ci przy nabijaniu?? Cytuj wole swoje niż z marketu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Lipca 2013 Nie pękają Ci przy nabijaniu??Nie. A takie twarde zrobiły mi się pierwszy raz. A tyle pisaliśmy o sposobie przygotowania jelit. miro, a może jakaś podpowiedź, bo jakoś nie udało mi się trafić na te porady. :sad: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Lipca 2013 Proszę bardzo. Jelita wieprzowe zalewamy wodą z kranu, temperatura nie powinna przekraczać 35C, moczymy ok.1h, zmieniamy wodę na świeżą i kolejne moczenie ok.3-4h.Jelita baranie moczymy dłużej 6-10h.Tak przygotowane jelita odzyskują swoją naturalną elastyczność i są wypłukane z soli. Dodatek octu ścina białko w jelitach i pierwszy raz słyszę aby go dodawać przy moczeniu jelit !? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Lipca 2013 Mirku . Robię w podobny sposób, o którym piszesz , ale kiedys mi się też trafiły ''twarde'' jelita i dobrze , że akurat zrobiłam więcej białej do żurku ... I wez mi teraz wytłumacz , że w żurze zmiękły , a na wędzonej szło zęby '' połamać''... :shock: Takie lipne się chyba trafiły i tyle... :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Lipca 2013 No jak mięcho wędzone ugotujesz też jest bardziej miękkie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.