yogi1962 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2009 Potrzebuję pomocy w prawidłowym marynowaniu mięsa. Do chwili obecnej robiłem to tak - na garnek 20 litrowy wlewałem około 15 l wody, do tej wody dodawałem wcześniej ugotowany roztwór w którym było około 2 litry wody, 1 kg soli (zwykłej kamiennej), 2 główki czosnku, paczka ziarnek pieprzu czarnego, ok. 6-7 szt. goździków, paczka liści laurowych, paczka ziela angielskiego, około 1 łyżeczki od herbaty saletry. Po uwędzeniu (wędzi sąsiad na działce i nie wiem jak to robi - sam na razie nie mam takich możliwości) i ugotowaniu smakuje dobrze i jest to smak wg. mnie "wiejski" (bez obrazy ale zawsze podczas pobytu na wsi tak smakowały własne wyroby). W zasadzie to nic Bym nie zmieniał ale z tego co czytam w opisach innych to robię to źle. Jeżeli ktoś miałby chęć pomóc i podać przepis na zalewę na ten mój garnek to z góry dziękuję. Chciałbym dodać że do tego gara wkładam około 6-7 kg mięsa (schab, boczek) Pozdrawiam Yogi1962 Cytuj Pozdrawiam serdecznie Yogi1962 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2009 Ja stosuję tę zalewę i jak dla mnie jest najlepsza - no ale o gustach się nie dyskutuje :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2009 Dział "Peklowanie" http://www.wedlinydomowe.pl/index.php Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2009 Jeżeli smakuje Ci tak jak robisz do tej pory to wszystko jest OK. Ostatecznie robimy to dla siebie i dla swojego smaku. I tu żadne normy nikogo nie zobowiązują do niczego. Jeżeli chcesz coś zmienić na bardziej znormalizowany sposób to czytaj na stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/ , zakładka "PEKLOWANIE". Tak dla jasności - o peklowaniu mówimy gdy stosujemy tyllko roztwór peklosoli albo soli+saletra, o soleniu gdy tylko czystą sól. Pozostałe - to marynowanie wg własnych upodobań. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi1962 Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2009 Dział "Peklowanie" http://www.wedlinydomowe.pl/index.phpFajnie że odsyłasz mnie na stronę główną ale zależało mi na poradzie w tym konkretnym przypadku ( ta ilość zalewy) a nie przeczytanie o tym że mam wziąć 100 kg peklosoli [ Dodano: Nie Lis 22, 2009 12:53 ] Ja stosuję tę zalewę i jak dla mnie jest najlepsza - no ale o gustach się nie dyskutuje :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343Tego będę musiał spróbować. Dzięki [ Dodano: Nie Lis 22, 2009 12:56 ] Jeżeli smakuje Ci tak jak robisz do tej pory to wszystko jest OK. Ostatecznie robimy to dla siebie i dla swojego smaku. I tu żadne normy nikogo nie zobowiązują do niczego. Jeżeli chcesz coś zmienić na bardziej znormalizowany sposób to czytaj na stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/ , zakładka "PEKLOWANIE". Tak dla jasności - o peklowaniu mówimy gdy stosujemy tyllko roztwór peklosoli albo soli+saletra, o soleniu gdy tylko czystą sól. Pozostałe - to marynowanie wg własnych upodobań.Ale zawsze można coś poprawić - a eksperymentować warto. Dzięki Cytuj Pozdrawiam serdecznie Yogi1962 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2009 Jak rozumiem, to na 7 kg mięsa dajesz 17 litrów wody i 1 kg soli (co daje roztwór 5,55%) Jeśli Tobie smakuje i ten sposób już wypróbowałeś, to wszystko jest w porządku.Gdybyś jednak chciał w ten sposób robić naprawdę dużo wyrobów, to: 1. Nie zarobiłbyś na sól (woda w miarę jeszcze jest tania)2. Nie pomieściłbyś się z naczyniami przy tak dużej ilości zalewy.3. Istaniałoby większe ryzyko zepsucia się wyrobu przy względnie niskim (5,55%) roztworze zalewy. Myślę, że gdybyś chciał coś zmieniać w proporcjach, to na 7 kg mięsa wystarczy 2,8 - 3 litry wody i zaledwie jedna czwarta tej ilości soli, którą dodajesz (czyli 250 g soli, co da prawie 8% roztwór) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2009 a eksperymentować wartoOczywiście, nawet trzeba bo jak inaczej dojdziesz "swojego smaku". Tak na marginesie. Nie trzeba cytować całej wypowiedzi do której się odnosisz, bo jeżeli jest ona wielozdaniowa to nie zawsze od razu wiadomo o co piszącemu chodzi, a czytającemu nie bardzo chce się i nie ma na to czasu by tego dociekać. Np. w tym konkretnym przypadku wystarczyło by zaznaczyć tylko pierwsze zdanie mojego postu i skorzystać z przycisku selektywnego cytowania (to ten pomiędzy "ignoruj" i "cytuj"). W ten sposób zacytujesz tylko zaznaczony tekst. Przycisk "cytuj" cytuje całą wypowiedź z której w okienku edycyjnym też możesz wykasować zbędne fragmenty. Po napisaniu postu warto skorzystać z przycisku "podgląd" by zobaczyć jak napisany post będzie wyglądał na ekranie, ewentualnie poprawić błędy, sprawdzić poprawność działania wklejonych linków itd. i dopiero potem nacisnąć "wyślij". To tak dla usprawnienia korzystania z Forum. Pozdrawiam i smacznych wyrobów życzę. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi1962 Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2009 Jak rozumiem, to na 7 kg mięsa dajesz 17 litrów wody i 1 kg soli (co daje roztwór 5,55%) Myślę, że gdybyś chciał coś zmieniać w proporcjach, to na 7 kg mięsa wystarczy 2,8 - 3 litry wody i zaledwie jedna czwarta tej ilości soli, którą dodajesz (czyli 250 g soli, co da prawie 8% roztwór) Masz na pewno rację ale; - nie robię tego dużo i tylko dla siebie - zastanawia mnie jak zamarynować ok. 7 kg mięsa w 3 litrach wody Jestem laikiem i cały czas się uczę tak, że proszę o łopatologiczne info. Zalewę mam w garnku 20 litrowym i podczas marynowania trzymam to na balkonie jak masz lepszy sposób to poproszę. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi Cytuj Pozdrawiam serdecznie Yogi1962 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Listopada 2009 - zastanawia mnie jak zamarynować ok. 7 kg mięsa w 3 litrach wody W garnku lub takim pojemniku, które jest wąskie a wysokie ( bardzo dobre są plastikowe wiadra np po śledziach - wyparzyć) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Listopada 2009 Tak czytam Twoje posty i nie za bardzo rozumiem Twoją frustracje problemem. 1. Czy my mamy Tobie pomóc znaleźć w Twojej szafie garnek lub inne naczynie dopuszczone do kontaktu z żywnością, które jest trochę większe od objętości mięsa które masz zamiar zapeklować? 2. A może mamy Tobie wytłumaczyć jak wsadzić mięso do tego naczynia?3. Czy też jak wlać solankę żeby przykryła w całości mięso do peklowania? Napisz konkretnie o co Tobie chodzi! Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Listopada 2009 Możesz wykożystać pojemniki plastikowe z lodówki,taka ilość powinna się zmieścić, a i temperatura byłaby OK.U mnie taka ilość wchodzi 2 pojemników + 2,8 litra solanki. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Listopada 2009 na garnek 20 litrowy wlewałem około 15 l wody, do tej wody dodawałem...2 litry wody, 1 kg soli ... około 6-7 kg mięsaI to się wszystko mieści w tym garnku :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Listopada 2009 zastanawia mnie jak zamarynować ok. 7 kg mięsa w 3 litrach wodyPiszesz, że przeważnie peklujesz polędwice oraz boczek. Te elementy i ich "quasi-prostopadłościenna" budowa idealnie wręcz nadaje się do ciasnego układania. Jak radził kolega jarkof, spróbuj do tego celu wykorzystać pojemniki występujące w większości lodówek (do przechowywania warzyw), przygotuj zalewę w ilości 0,4-0,45 l na 1 kg mięsa, wlej połowę do pojemnika, poukładaj mięsa (kłaniają się puzzle ) i zalej resztą zalewy. Zobaczysz że powinno być jej wręcz za dużo :-) Dodatkowym atutem wykorzystania takich pojemników jest to, że w tym miejscu w lodówce panuje najniższa temperatura. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Listopada 2009 Jak rozumiem, to na 7 kg mięsa dajesz 17 litrów wody i 1 kg soli (co daje roztwór 5,55%) Myślę, że gdybyś chciał coś zmieniać w proporcjach, to na 7 kg mięsa wystarczy 2,8 - 3 litry wody i zaledwie jedna czwarta tej ilości soli, którą dodajesz (czyli 250 g soli, co da prawie 8% roztwór) Masz na pewno rację ale; - nie robię tego dużo i tylko dla siebie - zastanawia mnie jak zamarynować ok. 7 kg mięsa w 3 litrach wody Jestem laikiem i cały czas się uczę tak, że proszę o łopatologiczne info. Zalewę mam w garnku 20 litrowym i podczas marynowania trzymam to na balkonie jak masz lepszy sposób to poproszę. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi No... własnie ten link do artykułów to jest właśnie nauka... poczytaj... i szukaj wyjasnień... tam masz wszystko nt. peklowania na sucho, mokro itd. - to jest encyklopednia... mi zeszło parę tygodni czytania zanim zabrałem sie za robotę... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3282-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/#findComment-89044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.