Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie dotyczyło wędzonek .Co do kiełbas. Proces wędzenia podobny jednak temperaturą graniczną jest 70st C przekroczenie jej lub utrzymywanie przez dłuższy okres czasu w początkowej fazie osuszania może spowodować ścięcie się białka na powierzchni batonów oczywiście w kiełbaśnicach i wtedy o dobrym uwędzeniu możemy zapomnieć w przewidywanym czasie wędzenia . W tego typu wędzarniach praktykuje się w końcowej fazie ostatnie 10 min przed parzeniem, podniesienie temperatury do 80-85 st C dla lekkiego podpieczenia powierzchni batonów w celu wyrównania barwy wędzenia. To co piszę to dotyczy szybkiego wędzenia .które powinniśmy również znać. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/3/#findComment-106855
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

Kurczaka wędzonki i kiełbasę wędziłem w ok 50-60 st.

potem parzyłem wędzonki do momentu kiedy temperatura w środku mięsa doszła do 65-70 st C.

Wyszły bomba.

Kurczak bombowy, wg przepisu dziadka. (weekendowy kurczak)

Kiełbasa wyszła ścisła i piękna wg przepisu dziadka (pierwsza kiełbasa)

Wedzonki także super solanka wg tabeli dziadka.

 

Jeżelich chodzi o wcześniejsze kiełbasy które były ktruche.

Myśle że to był kwestia temperatury, wczesniej była robiona w wiekszych temperaturach.

 

Pytanko o przechowywanie.

Wedzonki wrzucam do zamrażarki ustawonej na -20 st.C.

Jak je natomiast odmrażać, macie jakiś sposób.

Ja wrzucam do lodówki do temperatury +2 i tak się odmraża powoli.

Ale słyszałem że niektórzy parzą jesze raz, czy to dobry sposób ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/3/#findComment-107925
Udostępnij na innych stronach

Wedzonki wrzucam do zamrażarki ustawonej na -20 st.C.

Jak je natomiast odmrażać, macie jakiś sposób.

Ja wrzucam do lodówki do temperatury +2 i tak się odmraża powoli.

postępujesz właściwie - szybkie zamrażanie ale bardzo powolne rozmrażanie :cool:

jednak lepiej jest wędzonki zamrażać nie parzone - wtedy w razie potrzeby wyciągasz rozmrażasz i parzysz - wychodzi jak świeża i co ważne bezpieczniejsza bakteriologicznie,

powtórne parzenie po rozmrożeniu "wysuszy" produkt

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/3/#findComment-107928
Udostępnij na innych stronach

Ale słyszałem że niektórzy parzą jesze raz, czy to dobry sposób

Powtórne parzenie nie na sensu.Po pierwszym wędzonki są dobre do jedzenia to po co parzyć drugi raz.Będą suche jak napisał Abratek

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/3/#findComment-107931
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.