DZIADEK Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 27 Marca 2010 Pytanie dotyczyło wędzonek .Co do kiełbas. Proces wędzenia podobny jednak temperaturą graniczną jest 70st C przekroczenie jej lub utrzymywanie przez dłuższy okres czasu w początkowej fazie osuszania może spowodować ścięcie się białka na powierzchni batonów oczywiście w kiełbaśnicach i wtedy o dobrym uwędzeniu możemy zapomnieć w przewidywanym czasie wędzenia . W tego typu wędzarniach praktykuje się w końcowej fazie ostatnie 10 min przed parzeniem, podniesienie temperatury do 80-85 st C dla lekkiego podpieczenia powierzchni batonów w celu wyrównania barwy wędzenia. To co piszę to dotyczy szybkiego wędzenia .które powinniśmy również znać. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/3/#findComment-106855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 WitamKurczaka wędzonki i kiełbasę wędziłem w ok 50-60 st.potem parzyłem wędzonki do momentu kiedy temperatura w środku mięsa doszła do 65-70 st C.Wyszły bomba.Kurczak bombowy, wg przepisu dziadka. (weekendowy kurczak)Kiełbasa wyszła ścisła i piękna wg przepisu dziadka (pierwsza kiełbasa)Wedzonki także super solanka wg tabeli dziadka. Jeżelich chodzi o wcześniejsze kiełbasy które były ktruche.Myśle że to był kwestia temperatury, wczesniej była robiona w wiekszych temperaturach. Pytanko o przechowywanie.Wedzonki wrzucam do zamrażarki ustawonej na -20 st.C.Jak je natomiast odmrażać, macie jakiś sposób.Ja wrzucam do lodówki do temperatury +2 i tak się odmraża powoli.Ale słyszałem że niektórzy parzą jesze raz, czy to dobry sposób ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/3/#findComment-107925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Wedzonki wrzucam do zamrażarki ustawonej na -20 st.C. Jak je natomiast odmrażać, macie jakiś sposób. Ja wrzucam do lodówki do temperatury +2 i tak się odmraża powoli.postępujesz właściwie - szybkie zamrażanie ale bardzo powolne rozmrażanie jednak lepiej jest wędzonki zamrażać nie parzone - wtedy w razie potrzeby wyciągasz rozmrażasz i parzysz - wychodzi jak świeża i co ważne bezpieczniejsza bakteriologicznie, powtórne parzenie po rozmrożeniu "wysuszy" produkt Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/3/#findComment-107928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Ale słyszałem że niektórzy parzą jesze raz, czy to dobry sposób Powtórne parzenie nie na sensu.Po pierwszym wędzonki są dobre do jedzenia to po co parzyć drugi raz.Będą suche jak napisał Abratek Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/3/#findComment-107931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.