Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Mam pytanie o sól peklową Prymat.

Znalazłem w google opinie:

wpisac w google " sól peklowa prymat" i wyskoczy na ok 4 poz. z jakiegoś forum "prowincjalnawioska"

Kobitka dała tej soli tyle co poprzednio tylko innej marki, i podobno wyszło bardzo słone.

 

Czy ktoś używał tej soli i może potwierdzić lub zaprzeczyć tej info ??

 

Ja wczoraj pierwszy raz :) zapeklowałem kiełbaskę i syneczkę tą solą zmieszaną ze zwykłą ( 50 na 50). coprawda dałem troszke mniej bo 14g na kilo mięska i słoniny. i zastanawiam się czy dziś dosalać bo mi wczoraj zbrakło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/
Udostępnij na innych stronach

Przecież pisałem przed chwilką że zabrakło i dziś mam dosolić tylko zastanawiam się po przeczytaniu tego art. żeby nie przesadzić. Dlatego zapytałem czy ktoś używał tej soli.

Dziś mam zamiar doslolić jak wróce do domku. Bez nerwów :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91044
Udostępnij na innych stronach

lukasF, sól peklowa to mieszanka zwykłej soli i nitrytu którego jest ok. 0,6% ! - pod względem smakowym taka ilość dodatku nic nie zmieni...

a do różnych opowiastek czasem trzeba mieć dystans... "kobitka" mogła pokręcić i teraz szuka dziury w całym

Chyba nawet "zawilgocenie" soli nie da aż takich różnic w smaku - oczywiście gdy odmierzamy ją wagowo

 

Nie wiem, co mogliby dosypywać do soli żeby zyskać na wadze - chyba tylko piasek sprzed zakładu :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91046
Udostępnij na innych stronach

sól peklowa to mieszanka zwykłej soli i nitrytu którego jest ok. 0,6%

Mieszanka peklująca używana obecnie w przemyśle mięsnym jak również bardzo chętnie przez nas miłośników domowych wędlin, składa się z soli warzonki i azotynu sodu-popularnie zwanym nitrytem. Sprzedawana jest pod różnymi nazwami .Sól warzonka ma określoną słoność i nie powinno się zdarzyć ze jest słona i słońsza . Peklosól ,sól peklowa. Nazwy handlowe sugerujące że to jest jakaś specjalna sól. To jest po prostu mieszanka peklująca azotynowa, bo mieszanki azotanowej nie spotkałem . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91055
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie o sól peklową Prymat.

 

Do tych soli peklowych w małych opakowaniach mogą być dodawane środki zmiękczające mięso , zresztą jest to opisane niekiedy na opakowaniu . My w wyrobach domowych staramy się nie używać takiej peklosoli .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91064
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, ale to i tak nie zmniejszy "słoności" tej mieszanki...

sama papaina nie jest bardziej szkodliwa niż azotyn :lol: - tyle że np. ja po takim mięsie już długo przy stole nie posiedzę :blush: :mellow:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91066
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie o sól peklową Prymat.

 

Do tych soli peklowych w małych opakowaniach mogą być dodawane środki zmiękczające mięso , zresztą jest to opisane niekiedy na opakowaniu . My w wyrobach domowych staramy się nie używać takiej peklosoli .

 

 

Pozdrawiam

Zaraz, zaraz. Jak to staracie się nie używać...W wielu Waszych przepisach widziałem mieszankę soli peklowej i soli Warzonej. Zrobiłem tak samo... :/

 

A teraz kolo wyskakuje z tekstem że starają się nie używąć.........hmmmm....to co następnym razem mam zapeklować mięso samą solą żeby było w 100% naturalne.

 

Jak jest naprawdę. Można mieszać te dwie sole czy raczej pozostać przy samej Warzonej????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91074
Udostępnij na innych stronach

Do tych soli peklowych w małych opakowaniach mogą być dodawane środki zmiękczające mięso , zresztą jest to opisane niekiedy na opakowaniu . My w wyrobach domowych staramy się nie używać takiej peklosoli .

Chodzi o zawartość innych dodatków - zamiast irytować się czytaj trochę uważniej :lol: .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91076
Udostępnij na innych stronach

Ciężko się z Tobą rozmawia. Każdy Ci tłumaczy,że peklosól jest niezbędna do peklowania a Ty nie chcesz przyjąć tego do wiadomości.Sól peklową Prymat spokojnie możesz dodać.My staramy się jej nie używać ponieważ małe opakowanie jest wyjątkowo nie ekonomiczne.Teraz jasne?

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91082
Udostępnij na innych stronach

Ciężko się z Tobą rozmawia. Każdy Ci tłumaczy,że peklosól jest niezbędna do peklowania a Ty nie chcesz przyjąć tego do wiadomości.Sól peklową Prymat spokojnie możesz dodać.My staramy się jej nie używać ponieważ małe opakowanie jest wyjątkowo nie ekonomiczne.Teraz jasne?

 

Pozdrawiam serdecznie.

Kolego, oczywiście teraz wszystko jest jasne jak słońce. Trzeba było tak odrazu.

Poprosztu kolega andrzej poirytował mnie wypowiedzią

 

"Do tych soli peklowych w małych opakowaniach mogą być dodawane środki zmiękczające mięso , zresztą jest to opisane niekiedy na opakowaniu."

 

To że nie ekonomiczne to ja wiem, ale jw pogrubione. W mojej soli nie widziałem w składzie czegoś takiego i to mi pomieszało w głowie.

 

Jakby było napisane jasno tak jak Ty opisałeś nie pytał bym o nic więcej.

 

Zrozum, że nie znam się jak Wy, wiec lepiej zapytać. To moje pierwsze przeroby i jestem w tym kompletnie zielony. Wiem że to może być upierdliwe, ale niestety. Czytam forum ile jestem w stanie w wolnym czasie lecz na raz nie ogarnę wszystkiego.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91083
Udostępnij na innych stronach

Zrozum, że nie znam się jak Wy, wiec lepiej zapytać. To moje pierwsze przeroby i jestem w tym kompletnie zielony. Wiem że to może być upierdliwe, ale niestety. Czytam forum ile jestem w stanie w wolnym czasie lecz na raz nie ogarnę wszystkiego.

my to rozumiemy, pytaj kolego pytaj to Twoje prawo, ale jak będziesz tak "luzacko" podchodził do naszych forumowiczów to nie zyskasz akceptacji :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91089
Udostępnij na innych stronach

Taki jestem, niestety.(czupurny)

 

Podsumowując...Jeżeli kogoś nieumyślnie uraziłem to Serdecznie przepraszam.

Pragnę także Podziekować wszystkim za pomoc, jaka by ona nie była, bo każdy pisał w dobrej wierze.

Efekt jest taki że mięsko czeka w lodówce zapeklowane, co bez Waszej pomocy by się mi nie udało, w tak profesjonalny sposób.

 

Jeszcze raz dziękuję i przepraszam.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91104
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do Ciebie kolego lukasuF w jakim opakowaniu kupujesz swoją sól peklującą

chodzi mi o wagę i w jakiej cenie :wink:

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91153
Udostępnij na innych stronach

lukasF, Witam

Ja kupuję peklosól firmy "Ciech" worki po 25 kg.Cena za kg wychodzi niecałe 1,5zł.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91155
Udostępnij na innych stronach

"mam pytanie do Ciebie kolego lukasuF w jakim opakowaniu kupujesz swoją sól peklującą

chodzi mi o wagę i w jakiej cenie"

 

 

Drogo jak cholercia.

Potrzebowałem na już i kupiłem w Almie 50g za złotówkę z hakiem.

Na następne wędzenie kupię coś kilogramowego, widziałem (także tu na forum) że można kupić po 3-5zł

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91157
Udostępnij na innych stronach

Jedź do hurtowni masarskiej (adres dostaniesz w każdym zakładzie mięsnym) i bez problemu kupisz sobie ile potrzeba i w dodatku bardzo tanio. Jeśli np. woreczek 20-to kilogramowy będzie dla Ciebie zbyt duży, odstapisz część Kolegom.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91159
Udostępnij na innych stronach

lukasF, Masz hurtownię w Nadarzynie i w Pułapinie koło Błonia.

Super, masz jakiś namiar do tej hurtowni w Nadarzynie. Czasami tam bywam więc podskoczę tam. :)

mam i ja :grin:

Mastiw sp.j.

05-830 Nadarzyn, ul. Żółwińska 16

mazowieckie

Tel.: 0 22 729 85 37

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91169
Udostępnij na innych stronach

Drogo jak cholercia.

Potrzebowałem na już i kupiłem w Almie 50g za złotówkę z hakiem.

Na następne wędzenie kupię coś kilogramowego, widziałem (także tu na forum) że można kupić po 3-5zł

no i masz odpowiedz dlaczego używamy najzwyklejszej soli peklującej :wink: ekonomiczność

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91204
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj byłem w sklepie mięsnym i zobaczyłem peklosól w opakowaniach 1kg po 3.20 zl. Można się cieszyć że sklepy mięsne starają się mieć ten asortyment .Cena dyktowana jest wielkością opakowania Czym mniejsze tym droższe wiadomo robocizna materiały ,maszyny do konfekcji itd. W powiecie ostrołęckim w miejscowościach gdzie odbywają się tygodniowe targi kupimy wszystko co jest potrzebne do produkcji również peklosól w cenie 20zl za 25 kg. Ale gdy chcemy kupić 1kg to płacimy już 1,50 zł ma popakowane w woreczki foliowe Myślę że tak samo jest w całej Polsce. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3371-s%C3%B3l-peklowa-prymat/#findComment-91206
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.