lukasF Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Witam ponownie.Mam pytanie o sól peklową Prymat.Znalazłem w google opinie:wpisac w google " sól peklowa prymat" i wyskoczy na ok 4 poz. z jakiegoś forum "prowincjalnawioska"Kobitka dała tej soli tyle co poprzednio tylko innej marki, i podobno wyszło bardzo słone. Czy ktoś używał tej soli i może potwierdzić lub zaprzeczyć tej info ?? Ja wczoraj pierwszy raz zapeklowałem kiełbaskę i syneczkę tą solą zmieszaną ze zwykłą ( 50 na 50). coprawda dałem troszke mniej bo 14g na kilo mięska i słoniny. i zastanawiam się czy dziś dosalać bo mi wczoraj zbrakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Przecież pisali Ci , że za mało dałeś ja na 1 kg mięsa daję 17-18g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Przecież pisałem przed chwilką że zabrakło i dziś mam dosolić tylko zastanawiam się po przeczytaniu tego art. żeby nie przesadzić. Dlatego zapytałem czy ktoś używał tej soli.Dziś mam zamiar doslolić jak wróce do domku. Bez nerwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2009 lukasF, sól peklowa to mieszanka zwykłej soli i nitrytu którego jest ok. 0,6% ! - pod względem smakowym taka ilość dodatku nic nie zmieni... a do różnych opowiastek czasem trzeba mieć dystans... "kobitka" mogła pokręcić i teraz szuka dziury w całym Chyba nawet "zawilgocenie" soli nie da aż takich różnic w smaku - oczywiście gdy odmierzamy ją wagowo Nie wiem, co mogliby dosypywać do soli żeby zyskać na wadze - chyba tylko piasek sprzed zakładu :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Pewnie i tak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2009 sól peklowa to mieszanka zwykłej soli i nitrytu którego jest ok. 0,6%Mieszanka peklująca używana obecnie w przemyśle mięsnym jak również bardzo chętnie przez nas miłośników domowych wędlin, składa się z soli warzonki i azotynu sodu-popularnie zwanym nitrytem. Sprzedawana jest pod różnymi nazwami .Sól warzonka ma określoną słoność i nie powinno się zdarzyć ze jest słona i słońsza . Peklosól ,sól peklowa. Nazwy handlowe sugerujące że to jest jakaś specjalna sól. To jest po prostu mieszanka peklująca azotynowa, bo mieszanki azotanowej nie spotkałem . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Mam pytanie o sól peklową Prymat. Do tych soli peklowych w małych opakowaniach mogą być dodawane środki zmiękczające mięso , zresztą jest to opisane niekiedy na opakowaniu . My w wyrobach domowych staramy się nie używać takiej peklosoli . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Andrzeju, ale to i tak nie zmniejszy "słoności" tej mieszanki...sama papaina nie jest bardziej szkodliwa niż azotyn :lol: - tyle że np. ja po takim mięsie już długo przy stole nie posiedzę :blush: :mellow: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Mam pytanie o sól peklową Prymat. Do tych soli peklowych w małych opakowaniach mogą być dodawane środki zmiękczające mięso , zresztą jest to opisane niekiedy na opakowaniu . My w wyrobach domowych staramy się nie używać takiej peklosoli . Pozdrawiam Zaraz, zaraz. Jak to staracie się nie używać...W wielu Waszych przepisach widziałem mieszankę soli peklowej i soli Warzonej. Zrobiłem tak samo... :/ A teraz kolo wyskakuje z tekstem że starają się nie używąć.........hmmmm....to co następnym razem mam zapeklować mięso samą solą żeby było w 100% naturalne. Jak jest naprawdę. Można mieszać te dwie sole czy raczej pozostać przy samej Warzonej???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Do tych soli peklowych w małych opakowaniach mogą być dodawane środki zmiękczające mięso , zresztą jest to opisane niekiedy na opakowaniu . My w wyrobach domowych staramy się nie używać takiej peklosoli .Chodzi o zawartość innych dodatków - zamiast irytować się czytaj trochę uważniej :lol: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Ciężko się z Tobą rozmawia. Każdy Ci tłumaczy,że peklosól jest niezbędna do peklowania a Ty nie chcesz przyjąć tego do wiadomości.Sól peklową Prymat spokojnie możesz dodać.My staramy się jej nie używać ponieważ małe opakowanie jest wyjątkowo nie ekonomiczne.Teraz jasne? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Ciężko się z Tobą rozmawia. Każdy Ci tłumaczy,że peklosól jest niezbędna do peklowania a Ty nie chcesz przyjąć tego do wiadomości.Sól peklową Prymat spokojnie możesz dodać.My staramy się jej nie używać ponieważ małe opakowanie jest wyjątkowo nie ekonomiczne.Teraz jasne? Pozdrawiam serdecznie. Kolego, oczywiście teraz wszystko jest jasne jak słońce. Trzeba było tak odrazu. Poprosztu kolega andrzej poirytował mnie wypowiedzią "Do tych soli peklowych w małych opakowaniach mogą być dodawane środki zmiękczające mięso , zresztą jest to opisane niekiedy na opakowaniu." To że nie ekonomiczne to ja wiem, ale jw pogrubione. W mojej soli nie widziałem w składzie czegoś takiego i to mi pomieszało w głowie. Jakby było napisane jasno tak jak Ty opisałeś nie pytał bym o nic więcej. Zrozum, że nie znam się jak Wy, wiec lepiej zapytać. To moje pierwsze przeroby i jestem w tym kompletnie zielony. Wiem że to może być upierdliwe, ale niestety. Czytam forum ile jestem w stanie w wolnym czasie lecz na raz nie ogarnę wszystkiego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zrozum, że nie znam się jak Wy, wiec lepiej zapytać. To moje pierwsze przeroby i jestem w tym kompletnie zielony. Wiem że to może być upierdliwe, ale niestety. Czytam forum ile jestem w stanie w wolnym czasie lecz na raz nie ogarnę wszystkiego.my to rozumiemy, pytaj kolego pytaj to Twoje prawo, ale jak będziesz tak "luzacko" podchodził do naszych forumowiczów to nie zyskasz akceptacji :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Taki jestem, niestety.(czupurny) Podsumowując...Jeżeli kogoś nieumyślnie uraziłem to Serdecznie przepraszam.Pragnę także Podziekować wszystkim za pomoc, jaka by ona nie była, bo każdy pisał w dobrej wierze.Efekt jest taki że mięsko czeka w lodówce zapeklowane, co bez Waszej pomocy by się mi nie udało, w tak profesjonalny sposób. Jeszcze raz dziękuję i przepraszam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Mam pytanie do Ciebie kolego lukasuF w jakim opakowaniu kupujesz swoją sól peklującąchodzi mi o wagę i w jakiej cenie :wink: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Grudnia 2009 lukasF, Witam Ja kupuję peklosól firmy "Ciech" worki po 25 kg.Cena za kg wychodzi niecałe 1,5zł. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Grudnia 2009 "mam pytanie do Ciebie kolego lukasuF w jakim opakowaniu kupujesz swoją sól peklującą chodzi mi o wagę i w jakiej cenie" Drogo jak cholercia.Potrzebowałem na już i kupiłem w Almie 50g za złotówkę z hakiem.Na następne wędzenie kupię coś kilogramowego, widziałem (także tu na forum) że można kupić po 3-5zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Jedź do hurtowni masarskiej (adres dostaniesz w każdym zakładzie mięsnym) i bez problemu kupisz sobie ile potrzeba i w dodatku bardzo tanio. Jeśli np. woreczek 20-to kilogramowy będzie dla Ciebie zbyt duży, odstapisz część Kolegom. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Grudnia 2009 lukasF, Masz hurtownię w Nadarzynie i w Pułapinie koło Błonia. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Grudnia 2009 lukasF, Masz hurtownię w Nadarzynie i w Pułapinie koło Błonia. Super, masz jakiś namiar do tej hurtowni w Nadarzynie. Czasami tam bywam więc podskoczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Grudnia 2009 lukasF, Masz hurtownię w Nadarzynie i w Pułapinie koło Błonia. Super, masz jakiś namiar do tej hurtowni w Nadarzynie. Czasami tam bywam więc podskoczę tam. mam i ja :grin: Mastiw sp.j. 05-830 Nadarzyn, ul. Żółwińska 16 mazowieckie Tel.: 0 22 729 85 37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Grudnia 2009 lukasF, podobno w Rynku. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Super Panowie. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Drogo jak cholercia. Potrzebowałem na już i kupiłem w Almie 50g za złotówkę z hakiem. Na następne wędzenie kupię coś kilogramowego, widziałem (także tu na forum) że można kupić po 3-5zł no i masz odpowiedz dlaczego używamy najzwyklejszej soli peklującej :wink: ekonomiczność Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Dzisiaj byłem w sklepie mięsnym i zobaczyłem peklosól w opakowaniach 1kg po 3.20 zl. Można się cieszyć że sklepy mięsne starają się mieć ten asortyment .Cena dyktowana jest wielkością opakowania Czym mniejsze tym droższe wiadomo robocizna materiały ,maszyny do konfekcji itd. W powiecie ostrołęckim w miejscowościach gdzie odbywają się tygodniowe targi kupimy wszystko co jest potrzebne do produkcji również peklosól w cenie 20zl za 25 kg. Ale gdy chcemy kupić 1kg to płacimy już 1,50 zł ma popakowane w woreczki foliowe Myślę że tak samo jest w całej Polsce. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.