Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Spróbuj może na kuchence elektrycznej, ale i tu czeka na Ciebie ewentualnie mała przeróbka. Oprócz termostatu musiał byś mieć regulator mocy (lub napięcia) żeby uniknąć skoków temperatury. Takie rozwiązanie pozwala utrzymywać temperaturę prawie bez działania termostatu – zysk cieplny prawie zrównuje się ze stratami i zachodzi równowaga termiczna.To co ewentualnie wydałbym na przeróbki to wolę chyba tę kasę wydać na pół wieprzka,korzyść z tego jest smaczniejsza :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-91913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Jeżeli przeliczasz wygodę przy parzeniu, oraz oszczędność energii – w tym ochronę środowiska – to oczywiści Twoja sprawa i Twój wybór. Tak tylko dla informacji – prosty termostat + regulator to koszt około 40 może 50 zł. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-91916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Madej kombinujesz z parzeniem jak koń pod górę ale to Twoja sprawa a zwłaszcza gdy lubisz zabawy z wodą podczas parzenia. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-91917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Jeżeli przeliczasz wygodę przy parzeniu, oraz oszczędność energii – w tym ochronę środowiska – to oczywiści Twoja sprawa i Twój wybór. Tak tylko dla informacji – prosty termostat + regulator to koszt około 40 może 50 zł.Z tym przeliczaniem to pisałem tak trochę półżartem :grin: Na razie to muszę się przyuczać na tym co mam :smile: lubisz zabawy z wodą podczas parzenia. PozdrawiamDZIADEK to nie zabawa,jak parzyłem boczek ta za 5godz. tylko dwa razy wodę dolałem,a jak blok indyczy to raz,żadem kłopot zagotować i dolać :smile: [ Dodano: Nie Gru 13, 2009 10:04 ] Madej kombinujesz z parzeniem jak koń pod góręSzczerze :!: Dobre pytanie DZIADKA. Nieraz może kombinuję,nieraz marudzę,nieraz może dziwne pytania zadaję,ale to tak trochę zboczenie zawodowe ze względu na moją pracę na PKP.Była kiedyś o mnie w pracy tabliczka na której pisało "Nim co zrobisz pomyśl i sprawdź" Po latach pracy to stwierdzenie przekłada się na życie prywatne i tak już mam,że jak coś chcę zrobić(ale nie wszytko) to wolę się najpierw upewnić zanim coś spapram, ot i cała prawda :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-91921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 15 Grudnia 2009 mam ostatnie (chyba ostatnie )pytanko jeślichodzi o czasy parzenie żeby to sobie poukładaćczekam na szynkowar prostąkatny 10x10x30cm i bede w nim parzył i sprawdzał pomiar temperatury wody oraz wewnatrz produktu1. przy parzeniu golonki radzone jest parzyć ok5h (ale sadze że temperaturę golonki wewnątrz czyli 68C osiągnie się szybciej) czyli mimo że już będzie wymagana temperatura parzyć dalej? (parzenie 20min w 100C i4,5h w 80C2. przy boczku prasowanym gdy osiągnie się tę temperaturę wewnątrz wyjmować szynkowar czy parzyć dalej? - parzenie 80stopni3. przy wyrobach drobiowych, mielonkach, szynkach, karkówkach czyli mięsa krojono-mieloeh wyciągać od razu szynkowar przy osiągnięciu 68C - parzenie 73-75C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-92255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Ja parzyłem golonkę 5h w temp.85c i wydaje mi się ,że 3,5h by wystarczyło.Galaretka wyszła półpłynna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-92258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Sławek poczytaj dokładnie schematy Zbój Madej się uczy http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4206&postdays=0&postorder=asc&highlight=zb%F3j+madej+uczy+sie&start=135. Temperaturę parzenia bym zmniejszył do 75 st. 1. przy parzeniu golonki radzone jest parzyć ok5hAle popatrz na wymiary praski jakie podałem. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-92276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.