Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj może na kuchence elektrycznej, ale i tu czeka na Ciebie ewentualnie mała przeróbka.

Oprócz termostatu musiał byś mieć regulator mocy (lub napięcia) żeby uniknąć skoków temperatury. Takie rozwiązanie pozwala utrzymywać temperaturę prawie bez działania termostatu – zysk cieplny prawie zrównuje się ze stratami i zachodzi równowaga termiczna.

To co ewentualnie wydałbym na przeróbki to wolę chyba tę kasę wydać na pół wieprzka,korzyść z tego jest smaczniejsza :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-91913
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jeżeli przeliczasz wygodę przy parzeniu, oraz oszczędność energii – w tym ochronę środowiska – to oczywiści Twoja sprawa i Twój wybór.

Tak tylko dla informacji – prosty termostat + regulator to koszt około 40 może 50 zł.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-91916
Udostępnij na innych stronach

Madej kombinujesz z parzeniem jak koń pod górę ale to Twoja sprawa a zwłaszcza gdy lubisz zabawy z wodą podczas parzenia. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-91917
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli przeliczasz wygodę przy parzeniu, oraz oszczędność energii – w tym ochronę środowiska – to oczywiści Twoja sprawa i Twój wybór.

Tak tylko dla informacji – prosty termostat + regulator to koszt około 40 może 50 zł.

Z tym przeliczaniem to pisałem tak trochę półżartem :grin: Na razie to muszę się przyuczać na tym co mam :smile:

lubisz zabawy z wodą podczas parzenia. Pozdrawiam

DZIADEK to nie zabawa,jak parzyłem boczek ta za 5godz. tylko dwa razy wodę dolałem,a jak blok indyczy to raz,żadem kłopot zagotować i dolać :smile:

 

[ Dodano: Nie Gru 13, 2009 10:04 ]

Madej kombinujesz z parzeniem jak koń pod górę

Szczerze :!: Dobre pytanie DZIADKA. Nieraz może kombinuję,nieraz marudzę,nieraz może dziwne pytania zadaję,ale to tak trochę zboczenie zawodowe ze względu na moją pracę na PKP.Była kiedyś o mnie w pracy tabliczka na której pisało "Nim co zrobisz pomyśl i sprawdź" Po latach pracy to stwierdzenie przekłada się na życie prywatne i tak już mam,że jak coś chcę zrobić(ale nie wszytko) to wolę się najpierw upewnić zanim coś spapram, ot i cała prawda :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-91921
Udostępnij na innych stronach

mam ostatnie (chyba ostatnie )pytanko jeślichodzi o czasy parzenie żeby to sobie poukładać

czekam na szynkowar prostąkatny 10x10x30cm i bede w nim parzył i sprawdzał pomiar temperatury wody oraz wewnatrz produktu

1. przy parzeniu golonki radzone jest parzyć ok5h (ale sadze że temperaturę golonki wewnątrz czyli 68C osiągnie się szybciej) czyli mimo że już będzie wymagana temperatura parzyć dalej? (parzenie 20min w 100C i4,5h w 80C

2. przy boczku prasowanym gdy osiągnie się tę temperaturę wewnątrz wyjmować szynkowar czy parzyć dalej? - parzenie 80stopni

3. przy wyrobach drobiowych, mielonkach, szynkach, karkówkach czyli mięsa krojono-mieloeh wyciągać od razu szynkowar przy osiągnięciu 68C - parzenie 73-75C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-92255
Udostępnij na innych stronach

Ja parzyłem golonkę 5h w temp.85c i wydaje mi się ,że 3,5h by wystarczyło.Galaretka wyszła półpłynna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-92258
Udostępnij na innych stronach

Sławek poczytaj dokładnie schematy

Zbój Madej się uczy

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4206&postdays=0&postorder=asc&highlight=zb%F3j+madej+uczy+sie&start=135.

Temperaturę parzenia bym zmniejszył do 75 st.

1. przy parzeniu golonki radzone jest parzyć ok5h

Ale popatrz na wymiary praski jakie podałem. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3386-naczynie-do-parzenia/page/3/#findComment-92276
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.