Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawia mnie to peklowanie chyba nie doczytałem ale w przepisie nic nie pisze o peklowaniu tylko pozostawieniu farszu na 12h

lopez !!! trzeba było najpierw zapeklować przygotowane, pokrojone mieso peklosolą i odstawić np na 24-48 godzin... w chłodne miejsce... a dopiero potem zmielić :mellow: i znowu odstawic na 12 h.

 

Pisze w przepisie:

 

Sposób wykonania:

 

Jedynkę wieprzową mielimy przez sito o średnicy 16 mm.

Dwójkę wieprzową mielimy przez sito o średnicy 8 mm.

Po zmieleniu mięsa, mieszamy dodając przyprawy (oprócz peklosoli, którą wcześniej peklujemy mięso), 0.60 litra wody. Po wymieszaniu zostawiamy na 12 h w chłodnym miejscu.

 

A ty dodawałes peklosól do miesa?

tu piszę coś innego chyba się pogubiłem :(

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1134

 

Sposób wykonania:

 

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.

Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób. Bierzemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier, sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa. Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12 h. Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste. Teraz napychamy w jelita.

Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.

 

to w tym przypadku jak to zapeklować ?

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148545
Udostępnij na innych stronach

zostawiamy w chłodnym miejscu na 12 h.

I tak ma być, w czasie tych 12 godzin mięsko się zapekluje bezproblemowo, no chyba, że to będzie bardzo chłodne miejsce. :cool:

 

trzeba było najpierw zapeklować przygotowane, pokrojone mieso peklosolą i odstawić np na 24-48 godzin...

Pokemon proszę bez stresu. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148546
Udostępnij na innych stronach

zostawiamy w chłodnym miejscu na 12 h.

I tak ma być, w czasie tych 12 godzin mięsko się zapekluje bezproblemowo, no chyba, że to będzie bardzo chłodne miejsce. :cool:

 

trzeba było najpierw zapeklować przygotowane, pokrojone mieso peklosolą i odstawić np na 24-48 godzin...

Pokemon proszę bez stresu. :grin:

jak wiadomo jestem bardzo początkujący i robię wszystko ścisłe według przepisu

ponieważ nie miałem nigdy styczności z masarstwem :( jestem kompletnie zielony ..

tak dodałem te peklosól do mięsa i pozostawiłem w lodówce na 12 h

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148547
Udostępnij na innych stronach

Dobra, przepraszam za zamieszanie, :blush: oki, lopez dobrze zrobiłeś, ja po prostu wziałem nie ten przepis (kiełbasa lisiecka ze str głównej) zamiast chłopskiej, jak napisał pis67, przez 12 h mieso z mieszanka tez się zapekluje, ja jeszcze wczesniej zrozumiałem, że nie dodałes wogóle mieszanki peklujacej...

Jeszcze raz sorki :mellow:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148552
Udostępnij na innych stronach

Pokemon proszę bez stresu. :grin:

a miało być bez stresu :) nic się nie stało chwila strachu ale kiełbasa i tak dobra :grin:

to może następna będzie ta (kiełbasa lisiecka ze str głównej) dzięki :)

 

ale jak by jednak zapeklować te kiełbasę to coś to zmieni ? smak , trwałość ?

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148558
Udostępnij na innych stronach

lopez73, piękna kiełbasa .

:clap: :clap: :clap:

sam się zdziwiłem że pierwsza bez doświadczenia , taka ładna i nic się nie spie.. :grin:

na wekeend planuje kolejną wytworzyć ta jakaś wadliwa za szybko znika :thumbsup:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148563
Udostępnij na innych stronach

ale jak by jednak zapeklować te kiełbasę to coś to zmieni ? smak , trwałość ?

lopez, ty zapeklowałes przeciez swoje mieso dodając mieszanke peklosoli... Mieso na kiełbasy pekluje sie na "sucho" przeważnie od 24 do 48 godzin dając od 17 do 20 gram peklosoli lub poeklosoli/soli na kilogram mięsa (zalezy od indywidualnego smaku).

Poczytaj o peklowaniu tutaj:

http://wedlinydomowe.pl/

 

(zakładki po lewej stronie)

Pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148570
Udostępnij na innych stronach

ale jak by jednak zapeklować te kiełbasę to coś to zmieni ? smak , trwałość ?

lopez, ty zapeklowałes przeciez swoje mieso dodając mieszanke peklosoli... Mieso na kiełbasy pekluje sie na "sucho" przeważnie od 24 do 48 godzin dając od 17 do 20 gram peklosoli lub poeklosoli/soli na kilogram mięsa (zalezy od indywidualnego smaku).

Poczytaj o peklowaniu tutaj:

http://wedlinydomowe.pl/

 

(zakładki po lewej stronie)

Pozdro

no tak dobrze prawisz .. bez sensu zadałem pytanie :blush:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148629
Udostępnij na innych stronach

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148664
Udostępnij na innych stronach

Witam jutro mam zamiar robic ta chłopska miesko juz sie mieli nie wiem tylko ile wody mam dodac tylko tyle ile w przepisie czyli ta woda z tym czosnkiem???

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-149215
Udostępnij na innych stronach

nie wiem tylko ile wody mam dodac tylko tyle ile w przepisie czyli ta woda z tym czosnkiem???

W przepisie jest 1/2litra na 10kg mięsa. Stanowi to 5%.

Do niektórych kiełbas w ogóle wody się nie dodaje.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-149237
Udostępnij na innych stronach

Witam jutro mam zamiar robic ta chłopska ....

rób polecam , dobra i prosta kiełbasa jak na początek ale za drugim razem dałem więcej

peklosoli , pieprzu i czosnku :) za pierwszym razem była jak dla mnie trochę jałowa :devil:

podejrzewam że w przepisie te ilości składników są jak by to nazwać " bezpieczne "

tak aby nie była za jałowa i nie zasłona :) a kolejnym razem sam stwierdzasz czego

jej brakuje i to dodajesz :) bynajmniej ja tak myślę :rolleyes:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-149321
Udostępnij na innych stronach

Witam no i juz po wedzeniu chlopskiej

Wszystko poszlo dobrze co do przypraw to uwazam ze troche ich za malo ale to sprawa gustu

Martwi mnie tylko flak jakis trefny kupilem czy moze cos nie tak zrobilem ale skorka jest jakas taka twardawa??

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-149378
Udostępnij na innych stronach

A no i bym zapomnial ze kielbaska chudziutka az za bardzo bo te moje angole to nie daja nawet dobrze swini sie odchowac boczek bardzo cieniutki i chudziutki a slonina u parzystokopytnych w Anglii nie wystepuje wymarla dawno temu maja tylko rasy miesne.

 

Jak sie moze zbiore to wstawie zdjatka

 

Pozdro

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-149491
Udostępnij na innych stronach

Martwi mnie tylko flak jakis trefny kupilem czy moze cos nie tak zrobilem ale skorka jest jakas taka twardawa??

robiłem już po raz kolejny te kiełbasę i coś też teraz mam te skórkę nie teges ale wiesz co

kupiłem gdzie indziej jelita i podejrzewam że to wina tych jelit może następnym razem

dłużej pomoczę

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-150807
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

W zeszlym tygodni miedzy innymi zrobilem kielbase Chlopska.Jest bardzo dobra,a moim zdaniem co dzien to smaczniejsza.Przyprawy wagowo dostosowalem do mojego smaku.Na zdjecich cala produkcja,Chlopska przed i po parzeniu.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-150840
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

W zeszlym tygodni miedzy innymi zrobilem kielbase Chlopska.Jest bardzo dobra,a moim zdaniem co dzien to smaczniejsza.Przyprawy wagowo dostosowalem do mojego smaku.Na zdjecich cala produkcja,Chlopska przed i po parzeniu. Obrazek Obrazek Obrazek

w tej kiełbasie te żółte to co to przyprawa ?

moje jakieś bardziej chude wychodzą może innym razem spróbuje bardziej tłusty boczek użyć :tongue:

a cała Twoja produkcja po prostu :thumbsup:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-150861
Udostępnij na innych stronach

nie dalem majeranku, tylko moja ulubiona przyprawe ktora dodaje prawie do wszystkich kielbas.

Jest to gorczyca biala.

Czy gorczycę dodajesz w całości?

Napisz proszę jeszcze jak ją dawkujesz i jakich dodatkowych przypraw używasz w kompozycji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-151189
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Ja jak kol. Przemek daje gorczyce w calosci.Co do reszty ,to czosnek, p.sol gorczyca no i pieprz grubo mielony.Osobiscie nie lubie za duzo przypraw dawac do kielbas,bo moim zdaniem wzajemnie "zabijaja" swoje smaki.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-151196
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja mam pytanko dotyczące czasu od momentu zapeklowania do nabicia w jelita jak długo powinno mięsko leżakować?Ja po zapeklowaniu i przyprawieniu odczekuje ok 1godzinki i napełniam jelita które wiszą przez noc i do wędzarni.Czy taka forma może być czy robię jakiś błąd- proszę o komentarz.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-152003
Udostępnij na innych stronach

i napełniam jelita które wiszą przez noc i do wędzarni

Teraz zimą w chłodnym do 6 stopni i u mnie wiszą, jak będzie cieplej nie powiszą. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-152006
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.