lopez73 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 24 Lutego 2011 zastanawia mnie to peklowanie chyba nie doczytałem ale w przepisie nic nie pisze o peklowaniu tylko pozostawieniu farszu na 12h lopez !!! trzeba było najpierw zapeklować przygotowane, pokrojone mieso peklosolą i odstawić np na 24-48 godzin... w chłodne miejsce... a dopiero potem zmielić :mellow: i znowu odstawic na 12 h. Pisze w przepisie: Sposób wykonania: Jedynkę wieprzową mielimy przez sito o średnicy 16 mm. Dwójkę wieprzową mielimy przez sito o średnicy 8 mm. Po zmieleniu mięsa, mieszamy dodając przyprawy (oprócz peklosoli, którą wcześniej peklujemy mięso), 0.60 litra wody. Po wymieszaniu zostawiamy na 12 h w chłodnym miejscu. A ty dodawałes peklosól do miesa? tu piszę coś innego chyba się pogubiłem http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1134 Sposób wykonania: Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8. Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób. Bierzemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier, sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa. Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12 h. Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste. Teraz napychamy w jelita. Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu. to w tym przypadku jak to zapeklować ? Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 24 Lutego 2011 zostawiamy w chłodnym miejscu na 12 h. I tak ma być, w czasie tych 12 godzin mięsko się zapekluje bezproblemowo, no chyba, że to będzie bardzo chłodne miejsce. trzeba było najpierw zapeklować przygotowane, pokrojone mieso peklosolą i odstawić np na 24-48 godzin... Pokemon proszę bez stresu. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 24 Lutego 2011 zostawiamy w chłodnym miejscu na 12 h. I tak ma być, w czasie tych 12 godzin mięsko się zapekluje bezproblemowo, no chyba, że to będzie bardzo chłodne miejsce. trzeba było najpierw zapeklować przygotowane, pokrojone mieso peklosolą i odstawić np na 24-48 godzin... Pokemon proszę bez stresu. :grin: jak wiadomo jestem bardzo początkujący i robię wszystko ścisłe według przepisu ponieważ nie miałem nigdy styczności z masarstwem jestem kompletnie zielony .. tak dodałem te peklosól do mięsa i pozostawiłem w lodówce na 12 h Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 24 Lutego 2011 Dobra, przepraszam za zamieszanie, :blush: oki, lopez dobrze zrobiłeś, ja po prostu wziałem nie ten przepis (kiełbasa lisiecka ze str głównej) zamiast chłopskiej, jak napisał pis67, przez 12 h mieso z mieszanka tez się zapekluje, ja jeszcze wczesniej zrozumiałem, że nie dodałes wogóle mieszanki peklujacej...Jeszcze raz sorki :mellow: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 24 Lutego 2011 Pokemon proszę bez stresu. :grin: a miało być bez stresu nic się nie stało chwila strachu ale kiełbasa i tak dobra :grin: to może następna będzie ta (kiełbasa lisiecka ze str głównej) dzięki ale jak by jednak zapeklować te kiełbasę to coś to zmieni ? smak , trwałość ? Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 24 Lutego 2011 lopez73, piękna kiełbasa . :clap: :clap: :clap: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 24 Lutego 2011 lopez73, piękna kiełbasa . :clap: :clap: :clap: sam się zdziwiłem że pierwsza bez doświadczenia , taka ładna i nic się nie spie.. :grin: na wekeend planuje kolejną wytworzyć ta jakaś wadliwa za szybko znika :thumbsup: Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 24 Lutego 2011 ale jak by jednak zapeklować te kiełbasę to coś to zmieni ? smak , trwałość ?lopez, ty zapeklowałes przeciez swoje mieso dodając mieszanke peklosoli... Mieso na kiełbasy pekluje sie na "sucho" przeważnie od 24 do 48 godzin dając od 17 do 20 gram peklosoli lub poeklosoli/soli na kilogram mięsa (zalezy od indywidualnego smaku). Poczytaj o peklowaniu tutaj: http://wedlinydomowe.pl/ (zakładki po lewej stronie) Pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 24 Lutego 2011 ale jak by jednak zapeklować te kiełbasę to coś to zmieni ? smak , trwałość ?lopez, ty zapeklowałes przeciez swoje mieso dodając mieszanke peklosoli... Mieso na kiełbasy pekluje sie na "sucho" przeważnie od 24 do 48 godzin dając od 17 do 20 gram peklosoli lub poeklosoli/soli na kilogram mięsa (zalezy od indywidualnego smaku). Poczytaj o peklowaniu tutaj: http://wedlinydomowe.pl/ (zakładki po lewej stronie) Pozdro no tak dobrze prawisz .. bez sensu zadałem pytanie :blush: Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 25 Lutego 2011 Tutaj na konkurs kiełbaskę dawaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6707 no dobra namówiliście mnie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=179328#179328 Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-148664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 27 Lutego 2011 Witam jutro mam zamiar robic ta chłopska miesko juz sie mieli nie wiem tylko ile wody mam dodac tylko tyle ile w przepisie czyli ta woda z tym czosnkiem??? Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-149215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 27 Lutego 2011 nie wiem tylko ile wody mam dodac tylko tyle ile w przepisie czyli ta woda z tym czosnkiem???W przepisie jest 1/2litra na 10kg mięsa. Stanowi to 5%. Do niektórych kiełbas w ogóle wody się nie dodaje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-149237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 27 Lutego 2011 wielkie dzieki tak myslalem ale wolalem sie upewnic ja juz wymieszalem wscystko z szklanka wody bo robie polowke porcji Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-149240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 28 Lutego 2011 Witam jutro mam zamiar robic ta chłopska ....rób polecam , dobra i prosta kiełbasa jak na początek ale za drugim razem dałem więcej peklosoli , pieprzu i czosnku za pierwszym razem była jak dla mnie trochę jałowa :devil: podejrzewam że w przepisie te ilości składników są jak by to nazwać " bezpieczne " tak aby nie była za jałowa i nie zasłona a kolejnym razem sam stwierdzasz czego jej brakuje i to dodajesz bynajmniej ja tak myślę :rolleyes: Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-149321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 28 Lutego 2011 Witam no i juz po wedzeniu chlopskiejWszystko poszlo dobrze co do przypraw to uwazam ze troche ich za malo ale to sprawa gustu Martwi mnie tylko flak jakis trefny kupilem czy moze cos nie tak zrobilem ale skorka jest jakas taka twardawa?? Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-149378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 1 Marca 2011 A no i bym zapomnial ze kielbaska chudziutka az za bardzo bo te moje angole to nie daja nawet dobrze swini sie odchowac boczek bardzo cieniutki i chudziutki a slonina u parzystokopytnych w Anglii nie wystepuje wymarla dawno temu maja tylko rasy miesne. Jak sie moze zbiore to wstawie zdjatka Pozdro Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-149491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 7 Marca 2011 Martwi mnie tylko flak jakis trefny kupilem czy moze cos nie tak zrobilem ale skorka jest jakas taka twardawa?? robiłem już po raz kolejny te kiełbasę i coś też teraz mam te skórkę nie teges ale wiesz co kupiłem gdzie indziej jelita i podejrzewam że to wina tych jelit może następnym razem dłużej pomoczę Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-150807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 7 Marca 2011 Hallo!!!! W zeszlym tygodni miedzy innymi zrobilem kielbase Chlopska.Jest bardzo dobra,a moim zdaniem co dzien to smaczniejsza.Przyprawy wagowo dostosowalem do mojego smaku.Na zdjecich cala produkcja,Chlopska przed i po parzeniu. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-150840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 7 Marca 2011 Hallo!!!! W zeszlym tygodni miedzy innymi zrobilem kielbase Chlopska.Jest bardzo dobra,a moim zdaniem co dzien to smaczniejsza.Przyprawy wagowo dostosowalem do mojego smaku.Na zdjecich cala produkcja,Chlopska przed i po parzeniu. Obrazek Obrazek Obrazek w tej kiełbasie te żółte to co to przyprawa ? moje jakieś bardziej chude wychodzą może innym razem spróbuje bardziej tłusty boczek użyć :tongue: a cała Twoja produkcja po prostu :thumbsup: Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-150861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 7 Marca 2011 Hallo!!!! Ja nie dalem majeranku, tylko moja ulubiona przyprawe ktora dodaje prawie do wszystkich kielbas.Jest to gorczyca biala. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-150868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 9 Marca 2011 nie dalem majeranku, tylko moja ulubiona przyprawe ktora dodaje prawie do wszystkich kielbas. Jest to gorczyca biala.Czy gorczycę dodajesz w całości? Napisz proszę jeszcze jak ją dawkujesz i jakich dodatkowych przypraw używasz w kompozycji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-151189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 9 Marca 2011 Czy gorczycę dodajesz w całościja daje w całości ładnie wygląda http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f4613ea249db88c0.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-151194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 9 Marca 2011 Hallo!!!! Ja jak kol. Przemek daje gorczyce w calosci.Co do reszty ,to czosnek, p.sol gorczyca no i pieprz grubo mielony.Osobiscie nie lubie za duzo przypraw dawac do kielbas,bo moim zdaniem wzajemnie "zabijaja" swoje smaki. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-151196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawer26 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 14 Marca 2011 Witam Ja mam pytanko dotyczące czasu od momentu zapeklowania do nabicia w jelita jak długo powinno mięsko leżakować?Ja po zapeklowaniu i przyprawieniu odczekuje ok 1godzinki i napełniam jelita które wiszą przez noc i do wędzarni.Czy taka forma może być czy robię jakiś błąd- proszę o komentarz.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-152003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 14 Marca 2011 i napełniam jelita które wiszą przez noc i do wędzarni Teraz zimą w chłodnym do 6 stopni i u mnie wiszą, jak będzie cieplej nie powiszą. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/6/#findComment-152006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.