frapio Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 13 Czerwca 2014 otem do parzenia a w następnej kolejności do brzucha i już. proponuję na drugi dzień potraktować ją jeszcze zimnym dymem (jak na obecne temperatury najzimniejszym jaki się da uzyskać). Będzie jeszcze lepsza. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Akurat mam thermowinda, wiec z temperaturami nie ma najmniejszego problemu, gorzej z czasem w poniedzialek ( praca ). Moj glowny problem byl w tym, ze mieso bedzie lezalo nie 12h tak jak w przepisie, tylko od dzisiaj wieczorem do niedzieli rano. Zrobie tak jak w przepisie, tylko wedlug tego co zasugerowali wyzej przyprawy dodam przed samym nadziewaniem, a dzisiaj woda z sola. Najwyzej nie wyjdzie. Czlowiek na bledach sie uczy pozdrawiam Edytowane 13 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Moj glowny problem byl w tym, ze mieso bedzie lezalo nie 12h tak jak w przepisie, tylko od dzisiaj wieczorem do niedzieli rano. Spoko brachu, mięsko mielone możemy peklować nawet 48 godzin ty tylko 36 nic się nie stanie, tylko trzymaj w odpowiedniej temperaturze a w niedzielę wew jelita i już Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 13 Czerwca 2014 http://imagizer.imageshack.us/a/img834/5853/2ra3.jpghttp://imagizer.imageshack.us/a/img837/9619/n53w.jpghttp://imagizer.imageshack.us/a/img837/710/tpdo.jpg Pomielone, zasolone i czeka do niedzieli:) Pierwszy raz wyrabialem kiełbasę i powiem szczerze, ze takie 10 minut poza miesem to dobrze wyrabia przedramie;)P.S. takie pytanie...gotowe mieso w postaci jak na ostatnim zdjeciu wstawilem do lodowki przykryte folia do zywnosci. W paru miejscach zrobilem dziurki. Moze tak lezec? CZy odkryc to calkiem, przykryc szczelnie ? Nigdzie nie znalazlem info na ten temat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Może być brachu nic mu nie będzie, mam wrażenie jakby za mało tłustości, tłuszcz jest nośnikiem smaku powinno być go do 30%.wiesz każdy z początkujących ucieka od tłuszczu niestety aby kiełbaska smakowała musimy go dać. Twój farsz ma wygląd spoko, kiełbaska będzie ok. Ile masz tego farszu? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Robiłem na pierwszą w życiu z 4kg karkówki i 1kg boczku. Myslę, że i tak do mojego therowinda to 5kg to bedzie optymalnie ( nie mam pojecia ile tego będzie po nadzianiu w jelito ). odnośnie tłuszczu to niestety ( w innym przypadku bym się cieszył ) boczek był bardzo chudy. Zastanawiałem się nawet czy nie dodać około 0,5 kg słoniny, ale na pierwszy raz nie chciałem kombinować, więc robię zgodnie z przepisem. Dziekuje bardzo za informacje. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Na Twoim miejscu dorzuciłbym podgardla przed nadziewaniem nawet bez peklowania zmielić zasolić i wyribić z resztą farszu raz jeszcze bo będzie chuda i sucha Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) O ile znajde gdzies jutro podgardle, to postaram sie tak zrobic. Zmiele wieczorem z pol kilo, dodam 9g peklo i na 12 h do lodowki. Mam nadzieje, ze znajde gdzies w sklepach. Boczek jak na zlosc taki chudy:) A jak potrzeba na grilla itd, to sam tłuszcz zazwyczaj znajduje ;/ Edytowane 13 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Ja przed chwila zmielilem 1kg karkowki 1 kg lopatki i 0,5 kg boczku wszystko na sitku 8 mm dodalem 250ml wody z dodatkiem 4 zabki czosnku 45 gr peklosoli 0.5 lyzeczki cukru dalem tez 2 lyzki majeranku i 2 lyzki gorczycy bialej Ciekawe co z tego wyjdzie jutro bede nadziewal ze 2 godziny dam temu powisiec osusze i bede wedzil To taka zmodyfikowana Chlopska Szczepana Co o tym myslicie bedzie z tego dobra kielbasa jak zrobie to dam fotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 13 Czerwca 2014 @t_zg, wiesz jak obrobić podgardle? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) @Maad szczerze to nie. A to jakas grubsza sprawa? Pewnie poradziłbym się mojej matuli, bo bedzie mi pomagac przy tym. Z racji zamieszkiwania w bloku musze to robic u rodzicow w domu, a jako dobra gospodyni mam nadzieje, ze ogarnia temat;) Edytowane 13 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 13 Czerwca 2014 T800 - pieprz się skończył na chacie? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 13 Czerwca 2014 chodzi mi o wykrojenie gruczołów - lepiej tego nie jeść Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Żeby było łatwiej, bo dopiero zaczynam z tym wszystkim przygode, można zastąpić podgardle słoniną przepuszczoną przez drobniejsze sitko ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zapomnialem napisac pieprz czarny grubo mielony 1 lyzeczka tez jest w farszu kolego Jumbo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 13 Czerwca 2014 @t_zg, słonina może się łatwiej wytopić - użyj lepiej podgradla Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Chcialem popisac troche o kielbasie ale wlazlem w ten temat w nie odpowiednim czasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 14 Czerwca 2014 A gdyby odwrocic dzialania i najpierw zmielic a pozniej dodac wody z peklosola a przyprawy przed nadziewaniem? Cos sie moze stac? CZy po prostu dla zasady taka kolejnosc ? Mowie o przypadku dzialan Yogi a nie ogolnie.Przy mieleniu sie juz miesza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Pierwsza kiełbasa za mną. Mała fotorelacja.Tuz po nadzianiu. Odrazu wspomne, ze probowalem odkrecac, lecz nie wiem czemu pękały mi jelita i po 2 takich akcjach zdecydowalem się na sznurowaniehttp://imagizer.imageshack.us/a/img834/9193/r6m8t.jpgOsuszanie godzine przy ok 35-40Chttp://imagizer.imageshack.us/a/img820/796/kwzd.jpgWędzenie ( tutaj koncowa faza ). Ok 3,5 h w temp 45-50Chttp://imagizer.imageshack.us/a/img841/3941/8z3h.jpgPoczątek parzenia. Temp 76C po chwili spadła do 72C i tak utrzymywałem 20minhttp://imagizer.imageshack.us/a/img849/9255/jqbm.jpgZaraz po wyjeciu z parzeniahttp://imagizer.imageshack.us/a/img850/2182/w3tc.jpgI po wystudzeniu:http://imagizer.imageshack.us/a/img843/6028/43zey.jpg Nie wiem czemu, ale troche twarde jelito mi wyszło I w niektorych miejscach jest troche przebarwione, a kiełbaski się nie stykały. W smaku wyśmienita, jednak jak wspominaliscie troche chuda ( mi to osobiscie nie rpzeszkadza ). Postaram sie jeszcze wrzucic pozniej przekrój. Na pewno wroce do przepisu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Kielbaski wyszly Ci pierwsza klasa a co do twardej skorki to tez tak mam stosuje jelitka naturalne i jak nadziewam wydaja sie bardzo delikatne po wedzeniu twardnieja Moze koledzy nam napisza dlaczego tak sie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Ja caly proces opisalem przy zdjeciach, tzn temperatury oraz czas. Dodam jeszcze, ze jelita moczylem w temp ok 30C przez 3h, 3 razy zmieniajac wode i przepłukiwałem jelita przed nadziewaniem. DZiekuje za uznanie Pierwsze koty za płoty jak to mowia. Na pewno nakrecaja mnie pozytywne komentarze na wiecej pracy pozdrawiam Jeszcze obiecany przekrój:http://imageshack.com/a/img820/2793/vbm7.jpg Edytowane 15 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Przekroj tez bardzo ladny Ja jelitka moczylem w zimnej wodzie przez noc rano nadziewalem osadzalem 2 godz osuszylem i wedzilem 4 godz w temp 45 stopni parzylem 72 st przez 20 minut i skorki mam dosc twarde Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 16 Czerwca 2014 probowalem odkrecac, lecz nie wiem czemu pękały mi jelita Zawsze odkręcam zdarza się pęknięcie, ale są to sporadyczne przypadki, a przyczyna może być zła technika, lub też twardy farsz albo kiepskie jelita. Powiem krótko kiełbaska prima sort Ci brachu wyszła moje gratki tylko nie popadaj w euforię nauki nigdy dość Na pewno nakrecają mnie pozytywne komentarze na więcej pracy a taka postawa mnie osobiście bardzo cieszy , jak tak dalej pójdzie to w miszcze szybko dołączysz Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Bardzo ladnie i smacznie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Witam serdecznieJestem nowicjuszem. Dużo wyczytałem, dużo nie zauważyłem – zbyt dużo materiału i różne opinie co do jednego tematu.Wczoraj zapeklowałem mięso 60% peklosól i 40% sól i o 23.00 wymieszałem, do lodówki. Dzisiaj ok.12,00 chcę to wsadzić w jelita i ok.18,00 wędzić.Mam wędzarkę razem grilem i kuchnią. W kuchni palę drzewem, i kanałem dymnym (pod fajerkami) idzie to do wędzarki.Czy mogę zrobić osuszanie nad fajerkami kuchni (spróbuję zachować temp. ok.50*) przez czas wygrzewania wędzarki np. 1 godz.? Wędzenie chcę przeprowadzić w temp. 55* ok. 120 min. 75% wędlin będę dopiekał w temp. 85*C ok. 30 min a pozostałą część sparzę 72* przez 25 min.Mam pytania:Czy dobrze planuyję pkt.1, 2 i 3.Oczytałem się sporo, i róże są opinie np. co do parzenia ( czy to jest konieczne), czy potem jeszcze raz wędzić na zimnym dymem na drugi dzień 2 – 3 godziny w 30*C?Będę rad, gdy odpowiedź otrzymam najszybciej bo ok. 14,00 już jadę z wędlinami.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.