t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Robiłem na pierwszą w życiu z 4kg karkówki i 1kg boczku. Myslę, że i tak do mojego therowinda to 5kg to bedzie optymalnie ( nie mam pojecia ile tego będzie po nadzianiu w jelito ). odnośnie tłuszczu to niestety ( w innym przypadku bym się cieszył ) boczek był bardzo chudy. Zastanawiałem się nawet czy nie dodać około 0,5 kg słoniny, ale na pierwszy raz nie chciałem kombinować, więc robię zgodnie z przepisem. Dziekuje bardzo za informacje. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Na Twoim miejscu dorzuciłbym podgardla przed nadziewaniem nawet bez peklowania zmielić zasolić i wyribić z resztą farszu raz jeszcze bo będzie chuda i sucha Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) O ile znajde gdzies jutro podgardle, to postaram sie tak zrobic. Zmiele wieczorem z pol kilo, dodam 9g peklo i na 12 h do lodowki. Mam nadzieje, ze znajde gdzies w sklepach. Boczek jak na zlosc taki chudy:) A jak potrzeba na grilla itd, to sam tłuszcz zazwyczaj znajduje ;/ Edytowane 13 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Ja przed chwila zmielilem 1kg karkowki 1 kg lopatki i 0,5 kg boczku wszystko na sitku 8 mm dodalem 250ml wody z dodatkiem 4 zabki czosnku 45 gr peklosoli 0.5 lyzeczki cukru dalem tez 2 lyzki majeranku i 2 lyzki gorczycy bialej Ciekawe co z tego wyjdzie jutro bede nadziewal ze 2 godziny dam temu powisiec osusze i bede wedzil To taka zmodyfikowana Chlopska Szczepana Co o tym myslicie bedzie z tego dobra kielbasa jak zrobie to dam fotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 13 Czerwca 2014 @t_zg, wiesz jak obrobić podgardle? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) @Maad szczerze to nie. A to jakas grubsza sprawa? Pewnie poradziłbym się mojej matuli, bo bedzie mi pomagac przy tym. Z racji zamieszkiwania w bloku musze to robic u rodzicow w domu, a jako dobra gospodyni mam nadzieje, ze ogarnia temat;) Edytowane 13 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 13 Czerwca 2014 T800 - pieprz się skończył na chacie? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 13 Czerwca 2014 chodzi mi o wykrojenie gruczołów - lepiej tego nie jeść Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Żeby było łatwiej, bo dopiero zaczynam z tym wszystkim przygode, można zastąpić podgardle słoniną przepuszczoną przez drobniejsze sitko ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zapomnialem napisac pieprz czarny grubo mielony 1 lyzeczka tez jest w farszu kolego Jumbo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 13 Czerwca 2014 @t_zg, słonina może się łatwiej wytopić - użyj lepiej podgradla Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Chcialem popisac troche o kielbasie ale wlazlem w ten temat w nie odpowiednim czasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 14 Czerwca 2014 A gdyby odwrocic dzialania i najpierw zmielic a pozniej dodac wody z peklosola a przyprawy przed nadziewaniem? Cos sie moze stac? CZy po prostu dla zasady taka kolejnosc ? Mowie o przypadku dzialan Yogi a nie ogolnie.Przy mieleniu sie juz miesza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-357668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Pierwsza kiełbasa za mną. Mała fotorelacja.Tuz po nadzianiu. Odrazu wspomne, ze probowalem odkrecac, lecz nie wiem czemu pękały mi jelita i po 2 takich akcjach zdecydowalem się na sznurowaniehttp://imagizer.imageshack.us/a/img834/9193/r6m8t.jpgOsuszanie godzine przy ok 35-40Chttp://imagizer.imageshack.us/a/img820/796/kwzd.jpgWędzenie ( tutaj koncowa faza ). Ok 3,5 h w temp 45-50Chttp://imagizer.imageshack.us/a/img841/3941/8z3h.jpgPoczątek parzenia. Temp 76C po chwili spadła do 72C i tak utrzymywałem 20minhttp://imagizer.imageshack.us/a/img849/9255/jqbm.jpgZaraz po wyjeciu z parzeniahttp://imagizer.imageshack.us/a/img850/2182/w3tc.jpgI po wystudzeniu:http://imagizer.imageshack.us/a/img843/6028/43zey.jpg Nie wiem czemu, ale troche twarde jelito mi wyszło I w niektorych miejscach jest troche przebarwione, a kiełbaski się nie stykały. W smaku wyśmienita, jednak jak wspominaliscie troche chuda ( mi to osobiscie nie rpzeszkadza ). Postaram sie jeszcze wrzucic pozniej przekrój. Na pewno wroce do przepisu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Kielbaski wyszly Ci pierwsza klasa a co do twardej skorki to tez tak mam stosuje jelitka naturalne i jak nadziewam wydaja sie bardzo delikatne po wedzeniu twardnieja Moze koledzy nam napisza dlaczego tak sie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Ja caly proces opisalem przy zdjeciach, tzn temperatury oraz czas. Dodam jeszcze, ze jelita moczylem w temp ok 30C przez 3h, 3 razy zmieniajac wode i przepłukiwałem jelita przed nadziewaniem. DZiekuje za uznanie Pierwsze koty za płoty jak to mowia. Na pewno nakrecaja mnie pozytywne komentarze na wiecej pracy pozdrawiam Jeszcze obiecany przekrój:http://imageshack.com/a/img820/2793/vbm7.jpg Edytowane 15 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Przekroj tez bardzo ladny Ja jelitka moczylem w zimnej wodzie przez noc rano nadziewalem osadzalem 2 godz osuszylem i wedzilem 4 godz w temp 45 stopni parzylem 72 st przez 20 minut i skorki mam dosc twarde Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 16 Czerwca 2014 probowalem odkrecac, lecz nie wiem czemu pękały mi jelita Zawsze odkręcam zdarza się pęknięcie, ale są to sporadyczne przypadki, a przyczyna może być zła technika, lub też twardy farsz albo kiepskie jelita. Powiem krótko kiełbaska prima sort Ci brachu wyszła moje gratki tylko nie popadaj w euforię nauki nigdy dość Na pewno nakrecają mnie pozytywne komentarze na więcej pracy a taka postawa mnie osobiście bardzo cieszy , jak tak dalej pójdzie to w miszcze szybko dołączysz Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Bardzo ladnie i smacznie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Witam serdecznieJestem nowicjuszem. Dużo wyczytałem, dużo nie zauważyłem – zbyt dużo materiału i różne opinie co do jednego tematu.Wczoraj zapeklowałem mięso 60% peklosól i 40% sól i o 23.00 wymieszałem, do lodówki. Dzisiaj ok.12,00 chcę to wsadzić w jelita i ok.18,00 wędzić.Mam wędzarkę razem grilem i kuchnią. W kuchni palę drzewem, i kanałem dymnym (pod fajerkami) idzie to do wędzarki.Czy mogę zrobić osuszanie nad fajerkami kuchni (spróbuję zachować temp. ok.50*) przez czas wygrzewania wędzarki np. 1 godz.? Wędzenie chcę przeprowadzić w temp. 55* ok. 120 min. 75% wędlin będę dopiekał w temp. 85*C ok. 30 min a pozostałą część sparzę 72* przez 25 min.Mam pytania:Czy dobrze planuyję pkt.1, 2 i 3.Oczytałem się sporo, i róże są opinie np. co do parzenia ( czy to jest konieczne), czy potem jeszcze raz wędzić na zimnym dymem na drugi dzień 2 – 3 godziny w 30*C?Będę rad, gdy odpowiedź otrzymam najszybciej bo ok. 14,00 już jadę z wędlinami.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Ad 1 osuszanie robimy w wedzrniad2 nie na czas a do koloruad 375% wędlin będę dopiekał w temp. 85*C ok. 30 min do 68 w środku wedliny więc czasu może być mało sprawa jednostkowa zalezy od wielu czynników mam na myśli czas pozostałą część sparzę 72* przez 25 min.i tu jest ok 72 do75 czas około 20 do 25 minut raczej 25 PowodzeniaParzenie nie jest konieczne można dopiekać jednak na początek zaparz . Po prostu do koloru weż uparz i bedzie ok bo pieczenie to inna bajka potrzeba troszkę wiedzy doświadczenia. smak pieczonej bardziej subtelny.Rada wiekszośc uparz a troszkę dopiecz będziesz miał porównanie no i nie zapomnij foty Edytowane 18 Czerwca 2014 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Dzięki za szybką odpowiedź.Ale jeszcze ciut.Ad.1 - czy nie mogę wykorzystać tzw.osadzania wysoko nad fajerkami (zmierzę temperaturę - wiem , że nizej bedzie znacznie wiecej) ale gdy na dole będzie ok. 45* to na 30cm wyzej ok.40*C - tak myslę. Czy chodzi o to, że przy osuszaniu musi być jednakowa temp. na całej powierzchni?Ad.2 - do koloru to może i owszem ale jak już się coś robiło, a na początek to musze się trzymać jakiegoś średniego czasu a potem się jej przyglądać.Ad.3 czy można ciut dokładniej - rozumiem ze tak: ok.75% uwedzić ok. 2 godź ( do koloru jasno brąz - drzewo dębowe) potem ją upiec temp. 85*C ok. 30 min ( i też do koloru aby nie przepalić).Pozostałą część - 25% zaparzyć w temp. 72 - 75* ok. 25min. i juz nic nie robić . Kiełbasa jest gotowa. - czy tak mam to rozumieć?Właśnie przed chwilą zrobiłem próbkę parzenia małej kiełbaski. Smak chyba ok. (jestem pod wrażeniem), lekko ciut słona ale chyba nie za bardzo - dałem wg. przepisu 18g i zobaczę po uwędzeniu - ale chyba nie będę zmieniał - to juz osobiste smaki tak jak z czosnkiem (ciut za mało) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Ad 1 co to znaczy nad fajerkami ja osuszam bezpośrednio w wędzarni, najpierw rozpalam a jak mam już wygrzana wędzarnię to wtedy na kije i do wędzarni, suszę aż jelita obeschną poczujesz pod ręką , trzeba uważać żeby nie wysuszyć za bardzo. osadzanie przed osuszaniem po prostu wieszasz bok wedzarni na kijach Ty rozpalasz jak masz już żar wkladasz do osuszenia i wedzisz Czy chodzi o to, że przy osuszaniu musi być jednakowa temp. na całej powierzchni?cieplo idzie z zaru i już ad to zleży okolo 2 h po prostu patrz jak kolor sie zmienia jak Ci bedzie pasował koniec i do parzeniaAd 3 Na początek nie rezykuj 75% kiełbasy uwędź i sparz a z resztą sobie poeksperymentuj mniejszę rezyko, a samo podpiekanie nie podam czasu bo nie wiem to sprawa jak pisalem indywidualna podpiekam jeżeli już do 68 w srodku kiełbasy Kiełbasa jest gotowa. - czy tak mam to rozumieć?Jak kielbasę uwędzisz do koloru jak Ci pasuje idziesz z nią do domciu , bierzesz gar podgrzewasz wodę do około 80 wrzucasz kiełbaskę temperaturka spada pilnujesz 75 stopni przez około 25 minut wyciągasz ja jeszcze pod zimną wodę coby sie wychlodziła lekko ciepłą na patyk i sobie wisi , aż wystygnie calkiemka z drzewkiem debowym uwazaj daje ciemny kolorr i jak za dużo może być goryczka lekko ciut słona ale chyba nie za bardzo - dałem wg. przepisu 18g Jak uwędzisz sparzysz wystygnie będzie dobrze zawsze tak jak jest ciepła to słona, jeżeli dałeś 18 gram to ok. Powodzenia no i 3 mam kciuki Edytowane 18 Czerwca 2014 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Dzięki za szybką odpowiedź.Ale jeszcze ciut.Ad.1 - czy nie mogę wykorzystać tzw.osadzania wysoko nad fajerkami (zmierzę temperaturę - wiem , że nizej bedzie znacznie wiecej)Osadzanie to inna czynność niż osuszanie. Osadza się kiełbasy po napełnieniu w jelita około 12 godz w pomieszczeniach chłodzonych lub 1-3 h w zależności od receptury w temp. pokojowej ( w pomieszczeniach niechłodzonych). Osuszanie to część procesu wędzenia i odbywa się w wędzarni. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Osadza się kiełbasy po napełnieniu w jelita około 12 godz w pomieszczeniach chłodzonych lub 1-3 h w zależności od receptury w temp. pokojowej ( w pomieszczeniach niechłodzonych). Osuszanie to część procesu wędzenia i odbywa się w wędzarni. Masz rację tylko, że kolega robi według Szczepana a tam osadzanie trwa tylko tyle ile rozpalenie i wygrzanie wędzarni czyli około 2 godz. osadzanie przed osuszaniem po prostu wieszasz bok wędzarni na kijach Ty rozpalasz jak masz już żar wkładasz do osuszenia i wędzisz Dlatego też wytłumaczyłem koledze z polskiego na nasze, bo chłop już był nieczasowy, zresztą komu i po co ja to tłumaczę wszak jeżeli mnie pamięć nie myli to też Pawle popełniłeś tą kiełbaskę, a swoją drogą jestem ciekaw jak sobie poradzi plany ma ambitne a z wiedzą sam widzisz, ale da radę tak myślę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/27/#findComment-358399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.