T800 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 28 Maja 2014 Jumbo ja chce zrobic z polowy miecha mam 5 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 28 Maja 2014 Myślałem , że więcej i już ci chciałem moją nadziewarkę użyczyć - ale tyle to maszynką dasz radę - we dwóch Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 29 Maja 2014 To ja bede krecil korba a zona zdecyduje kiedy przekrecic baton ps Urodzilo sie pytanie Jak zabezpieczacie batony zeby sie nie odkrecaly przy powieszeniu na kij czy moge zastosowac taki sznurek jak do wiazania wedzonek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Popatrz prosze na ten filmik od minutki 6.20.. T800 "pytanie Jak zabezpieczacie batony zeby sie nie odkrecaly przy powieszeniu na kij" Tu link: Edytowane 29 Maja 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 29 Maja 2014 Z przyjemnoscia obejrzalem caly filmik serdeczne dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 29 Maja 2014 Z przyjemnoscia obejrzalem caly filmik serdeczne dzieki Oczywiscie to filmik na kielbache biala, ale dlugosc "petek" mozesz wydluzyc.. Aha.. to nie batony tylko owe "petka".. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 29 Maja 2014 Probowal ktos chlopskiej na goroco bo polowe zamierzam parzyc a polowe po wedzeniu zamrozic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Witam wszystkich zadymiaczyW ten weekend planuje zrobic pierwsza w zyciu własnorecznie zrobiona od poczatku do konca kiełbaskę. Wędzarnie kupiłem w zeszłym roku i poki co robilem tylko szynki, balerony boczki itd. Przyszedł w końcu czas na kiełbasę i postanowiłem skorzystać z tego przepisu. Ogolnie rozumiem cały proces wytwarzania. Przeleciałem 17 stron tego wątku, ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Z powodu dużego obciążenia innymi zajęciami na weekend, mam szanse zmielić mięso i przyprawic+ zapeklowac podaną ilością w piątek wieczorem, natomiast nie mam szans zrobić z tym mięskiem nic w sobotę. Moje pytanie brzmi. Czy zmielone mięso wymieszane z przyprawami i peklosolą może leżeć w lodówce do momentu nadziewania od piątku ( powiedzmy godz 20 ) do niedzieli ( powiedzmy godz 8-9 rano ? ) ? Z góry dziękuję za odpowiedź, a jak uda mi się zrobić chłopską, to podzielę się zdjęciami. pozdrawiamTomek Edytowane 12 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Może ... parę razy mi się tak zdarzyło i nie zauważyłem negatywnych skutków Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Dziękuję za odpowiedź. A za jednym razem chciałbym podziękować za to forum. Naprawde przydatne przy robieniu swojskich wyrobow.P.S. widze, ze Roger tez z Lubuskiego? Zielona Góra pozdrawia:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 12 Czerwca 2014 No domyśliłem się po nicku że ZG Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Ja bym jednak proponował, aby w tych warunkach nie dodawać przypraw. Przyprawy dodasz przed ostatecznym mieszaniem i nadziewaniem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Czyli w piatek wieczor sama woda z sola/peklosola ( mysle ze zrobie 40/60 ) a przyprawy w niedziele rano przed ostatecznym mieszaniem. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Czyli w piatek wieczor sama woda z sola/peklosola Mięso na kiełbasy pekluje się na sucho . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 12 Czerwca 2014 No ale wg przepisu Szczepana do zmielonego ( niepeklowanego, przynajmniej tak rozumiem ) miesa, dodaje się wodę z wymieszana peklosola i przyprawami i wstawia na 12h do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Sól na sucho , przyprawy później z wodą. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Ok. Dziekuje. Niby jeden dzien, a proces sie troche zmienia Mam nadzieje, ze wyjdzie. Sprzet juz czeka na wieczor;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 13 Czerwca 2014 A ja robie czasami jak mi sie spieszy podobnie jak Szczepan. Mieso kroje na kawalki jak do peklowania, dodaje rozpuszczona peklosol z mala iloscia wody i mieszam krotko az solanka zostanie wchlonieta przez mieso. Nastepnie miele i tak pozostawiam do peklowania, przyprawy dodaje dopiero przed samym nadziewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) A gdyby odwrocic dzialania i najpierw zmielic a pozniej dodac wody z peklosola a przyprawy przed nadziewaniem? Cos sie moze stac? CZy po prostu dla zasady taka kolejnosc ? Mowie o przypadku dzialan Yogi a nie ogolnie. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) A gdyby odwrocic dzialania i najpierw zmielic a pozniej dodac wody z peklosola a przyprawy przed nadziewaniem? Cos sie moze stac? CZy po prostu dla zasady taka kolejnosc ? Mowie o przypadku dzialan Yogi a nie ogolnie. Ano nic się nie stanie, mozesz robic takzmielić potraktować peklosolą i wstawić na noc do lodówki, rano wyciągasz dajesz przyprawy z wodą mieszasz porządnie i w kiszki. Wieszasz na kijach kiełbasa się osadza a ty rozpalasz. Osuszasz wędzisz potem do parzenia a w następnej kolejności do brzucha i już. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 13 Czerwca 2014 otem do parzenia a w następnej kolejności do brzucha i już. proponuję na drugi dzień potraktować ją jeszcze zimnym dymem (jak na obecne temperatury najzimniejszym jaki się da uzyskać). Będzie jeszcze lepsza. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Akurat mam thermowinda, wiec z temperaturami nie ma najmniejszego problemu, gorzej z czasem w poniedzialek ( praca ). Moj glowny problem byl w tym, ze mieso bedzie lezalo nie 12h tak jak w przepisie, tylko od dzisiaj wieczorem do niedzieli rano. Zrobie tak jak w przepisie, tylko wedlug tego co zasugerowali wyzej przyprawy dodam przed samym nadziewaniem, a dzisiaj woda z sola. Najwyzej nie wyjdzie. Czlowiek na bledach sie uczy pozdrawiam Edytowane 13 Czerwca 2014 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Moj glowny problem byl w tym, ze mieso bedzie lezalo nie 12h tak jak w przepisie, tylko od dzisiaj wieczorem do niedzieli rano. Spoko brachu, mięsko mielone możemy peklować nawet 48 godzin ty tylko 36 nic się nie stanie, tylko trzymaj w odpowiedniej temperaturze a w niedzielę wew jelita i już Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 13 Czerwca 2014 http://imagizer.imageshack.us/a/img834/5853/2ra3.jpghttp://imagizer.imageshack.us/a/img837/9619/n53w.jpghttp://imagizer.imageshack.us/a/img837/710/tpdo.jpg Pomielone, zasolone i czeka do niedzieli:) Pierwszy raz wyrabialem kiełbasę i powiem szczerze, ze takie 10 minut poza miesem to dobrze wyrabia przedramie;)P.S. takie pytanie...gotowe mieso w postaci jak na ostatnim zdjeciu wstawilem do lodowki przykryte folia do zywnosci. W paru miejscach zrobilem dziurki. Moze tak lezec? CZy odkryc to calkiem, przykryc szczelnie ? Nigdzie nie znalazlem info na ten temat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Może być brachu nic mu nie będzie, mam wrażenie jakby za mało tłustości, tłuszcz jest nośnikiem smaku powinno być go do 30%.wiesz każdy z początkujących ucieka od tłuszczu niestety aby kiełbaska smakowała musimy go dać. Twój farsz ma wygląd spoko, kiełbaska będzie ok. Ile masz tego farszu? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.