Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Stabilizatorem jest równomierna warstwa farszu w gardzieli popychana ślimakiem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354740
Udostępnij na innych stronach

Kolego Dyzio jak nie ma sitka i nozyka to masa miesna nie jest rozdrabniana bo co ja ma rozdrabniac sam slimak? :)

moze nie tyle co rozdrabniana ale dodatkowo miazdrzona przez slimak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354745
Udostępnij na innych stronach

Ile masz tego mięsa na kiełbasę?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354754
Udostępnij na innych stronach

Myślałem , że więcej i już ci chciałem moją nadziewarkę użyczyć - ale tyle to maszynką dasz radę -  we dwóch

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354791
Udostępnij na innych stronach

To ja bede krecil korba a zona zdecyduje kiedy przekrecic baton :) ps Urodzilo sie pytanie Jak zabezpieczacie batony zeby sie nie odkrecaly przy powieszeniu na kij czy moge zastosowac taki sznurek jak do wiazania wedzonek :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354852
Udostępnij na innych stronach

Popatrz prosze na ten filmik od minutki 6.20..  ;)

 

T800 "pytanie Jak zabezpieczacie batony zeby sie nie odkrecaly przy powieszeniu na kij"

 

Tu link: 

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354857
Udostępnij na innych stronach

Z przyjemnoscia obejrzalem caly filmik :) serdeczne dzieki :D

Oczywiscie to filmik na kielbache biala, ale dlugosc "petek" mozesz wydluzyc.. 

Aha.. to nie batony tylko owe "petka"..  :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354862
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich zadymiaczy

W ten weekend planuje zrobic pierwsza w zyciu własnorecznie zrobiona od poczatku do konca kiełbaskę. Wędzarnie kupiłem w zeszłym roku i poki co robilem tylko szynki, balerony boczki itd. Przyszedł w końcu czas na kiełbasę i postanowiłem skorzystać z tego przepisu. Ogolnie rozumiem cały proces wytwarzania. Przeleciałem 17 stron tego wątku, ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Z powodu dużego obciążenia innymi zajęciami na weekend, mam szanse zmielić mięso i przyprawic+ zapeklowac podaną ilością w piątek wieczorem, natomiast nie mam szans zrobić z tym mięskiem nic w sobotę. Moje pytanie brzmi. Czy zmielone mięso wymieszane z przyprawami i peklosolą może leżeć w lodówce do momentu nadziewania od piątku ( powiedzmy godz 20 ) do niedzieli ( powiedzmy godz 8-9 rano ? ) ? Z góry dziękuję za odpowiedź, a jak uda mi się zrobić chłopską, to podzielę się zdjęciami. 

pozdrawiam

Tomek

Edytowane przez t_zg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357352
Udostępnij na innych stronach

Może ... parę razy mi się tak zdarzyło i nie zauważyłem negatywnych skutków ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357353
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. A za jednym razem chciałbym podziękować za to forum. Naprawde przydatne przy robieniu swojskich wyrobow.

P.S. widze, ze Roger tez z Lubuskiego? Zielona Góra pozdrawia:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357354
Udostępnij na innych stronach

Ja bym jednak proponował, aby w tych warunkach nie dodawać przypraw. Przyprawy dodasz przed ostatecznym mieszaniem i nadziewaniem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357373
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli w piatek wieczor sama woda z sola/peklosola

 

 

Mięso na kiełbasy pekluje się na sucho .  

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357442
Udostępnij na innych stronach

No ale wg przepisu Szczepana do zmielonego ( niepeklowanego, przynajmniej tak rozumiem ) miesa, dodaje się wodę z wymieszana peklosola i przyprawami i wstawia na 12h do lodówki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357443
Udostępnij na innych stronach

Sól na sucho , przyprawy później z wodą.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357447
Udostępnij na innych stronach

A ja robie czasami jak mi sie spieszy podobnie jak Szczepan. Mieso kroje na kawalki jak do peklowania, dodaje rozpuszczona peklosol z mala iloscia wody i mieszam krotko az solanka zostanie wchlonieta przez mieso. Nastepnie miele i tak pozostawiam do peklowania, przyprawy dodaje dopiero przed samym nadziewaniem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357539
Udostępnij na innych stronach

A gdyby odwrocic dzialania i najpierw zmielic a pozniej dodac wody z peklosola a przyprawy przed nadziewaniem? Cos sie moze stac? CZy po prostu dla zasady taka kolejnosc ? Mowie o przypadku dzialan Yogi a nie ogolnie.

Edytowane przez t_zg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357550
Udostępnij na innych stronach

A gdyby odwrocic dzialania i najpierw zmielic a pozniej dodac wody z peklosola a przyprawy przed nadziewaniem? Cos sie moze stac? CZy po prostu dla zasady taka kolejnosc ? Mowie o przypadku dzialan Yogi a nie ogolnie.

 

 Ano nic się nie stanie, mozesz robic tak

zmielić potraktować peklosolą i wstawić na noc do lodówki, rano wyciągasz dajesz przyprawy z wodą mieszasz porządnie i w kiszki. Wieszasz na kijach kiełbasa się osadza a ty rozpalasz. Osuszasz wędzisz potem do parzenia a w następnej kolejności do brzucha i już. :D

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357563
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.