Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem , że więcej i już ci chciałem moją nadziewarkę użyczyć - ale tyle to maszynką dasz radę -  we dwóch

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354791
Udostępnij na innych stronach

To ja bede krecil korba a zona zdecyduje kiedy przekrecic baton :) ps Urodzilo sie pytanie Jak zabezpieczacie batony zeby sie nie odkrecaly przy powieszeniu na kij czy moge zastosowac taki sznurek jak do wiazania wedzonek :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354852
Udostępnij na innych stronach

Popatrz prosze na ten filmik od minutki 6.20..  ;)

 

T800 "pytanie Jak zabezpieczacie batony zeby sie nie odkrecaly przy powieszeniu na kij"

 

Tu link: 

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354857
Udostępnij na innych stronach

Z przyjemnoscia obejrzalem caly filmik :) serdeczne dzieki :D

Oczywiscie to filmik na kielbache biala, ale dlugosc "petek" mozesz wydluzyc.. 

Aha.. to nie batony tylko owe "petka"..  :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-354862
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich zadymiaczy

W ten weekend planuje zrobic pierwsza w zyciu własnorecznie zrobiona od poczatku do konca kiełbaskę. Wędzarnie kupiłem w zeszłym roku i poki co robilem tylko szynki, balerony boczki itd. Przyszedł w końcu czas na kiełbasę i postanowiłem skorzystać z tego przepisu. Ogolnie rozumiem cały proces wytwarzania. Przeleciałem 17 stron tego wątku, ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Z powodu dużego obciążenia innymi zajęciami na weekend, mam szanse zmielić mięso i przyprawic+ zapeklowac podaną ilością w piątek wieczorem, natomiast nie mam szans zrobić z tym mięskiem nic w sobotę. Moje pytanie brzmi. Czy zmielone mięso wymieszane z przyprawami i peklosolą może leżeć w lodówce do momentu nadziewania od piątku ( powiedzmy godz 20 ) do niedzieli ( powiedzmy godz 8-9 rano ? ) ? Z góry dziękuję za odpowiedź, a jak uda mi się zrobić chłopską, to podzielę się zdjęciami. 

pozdrawiam

Tomek

Edytowane przez t_zg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357352
Udostępnij na innych stronach

Może ... parę razy mi się tak zdarzyło i nie zauważyłem negatywnych skutków ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357353
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. A za jednym razem chciałbym podziękować za to forum. Naprawde przydatne przy robieniu swojskich wyrobow.

P.S. widze, ze Roger tez z Lubuskiego? Zielona Góra pozdrawia:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357354
Udostępnij na innych stronach

Ja bym jednak proponował, aby w tych warunkach nie dodawać przypraw. Przyprawy dodasz przed ostatecznym mieszaniem i nadziewaniem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357373
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli w piatek wieczor sama woda z sola/peklosola

 

 

Mięso na kiełbasy pekluje się na sucho .  

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357442
Udostępnij na innych stronach

No ale wg przepisu Szczepana do zmielonego ( niepeklowanego, przynajmniej tak rozumiem ) miesa, dodaje się wodę z wymieszana peklosola i przyprawami i wstawia na 12h do lodówki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357443
Udostępnij na innych stronach

Sól na sucho , przyprawy później z wodą.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357447
Udostępnij na innych stronach

A ja robie czasami jak mi sie spieszy podobnie jak Szczepan. Mieso kroje na kawalki jak do peklowania, dodaje rozpuszczona peklosol z mala iloscia wody i mieszam krotko az solanka zostanie wchlonieta przez mieso. Nastepnie miele i tak pozostawiam do peklowania, przyprawy dodaje dopiero przed samym nadziewaniem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357539
Udostępnij na innych stronach

A gdyby odwrocic dzialania i najpierw zmielic a pozniej dodac wody z peklosola a przyprawy przed nadziewaniem? Cos sie moze stac? CZy po prostu dla zasady taka kolejnosc ? Mowie o przypadku dzialan Yogi a nie ogolnie.

Edytowane przez t_zg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357550
Udostępnij na innych stronach

A gdyby odwrocic dzialania i najpierw zmielic a pozniej dodac wody z peklosola a przyprawy przed nadziewaniem? Cos sie moze stac? CZy po prostu dla zasady taka kolejnosc ? Mowie o przypadku dzialan Yogi a nie ogolnie.

 

 Ano nic się nie stanie, mozesz robic tak

zmielić potraktować peklosolą i wstawić na noc do lodówki, rano wyciągasz dajesz przyprawy z wodą mieszasz porządnie i w kiszki. Wieszasz na kijach kiełbasa się osadza a ty rozpalasz. Osuszasz wędzisz potem do parzenia a w następnej kolejności do brzucha i już. :D

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357563
Udostępnij na innych stronach

 

 

otem do parzenia a w następnej kolejności do brzucha i już.
proponuję na drugi dzień potraktować ją jeszcze zimnym dymem (jak na obecne temperatury najzimniejszym jaki się da uzyskać). Będzie jeszcze lepsza.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357566
Udostępnij na innych stronach

Akurat mam thermowinda, wiec z temperaturami nie ma najmniejszego problemu, gorzej z czasem w poniedzialek ( praca ). Moj glowny problem byl w tym, ze mieso bedzie lezalo nie 12h tak jak w przepisie, tylko od dzisiaj wieczorem do niedzieli rano. Zrobie tak jak w przepisie, tylko wedlug tego co zasugerowali wyzej przyprawy dodam przed samym nadziewaniem, a dzisiaj woda z sola. Najwyzej nie wyjdzie. Czlowiek na bledach sie uczy :)

pozdrawiam

Edytowane przez t_zg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357574
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moj glowny problem byl w tym, ze mieso bedzie lezalo nie 12h tak jak w przepisie, tylko od dzisiaj wieczorem do niedzieli rano.

Spoko brachu, mięsko mielone możemy peklować nawet 48 godzin ty tylko 36 nic się nie stanie, tylko trzymaj w odpowiedniej temperaturze a w niedzielę wew jelita i już  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357584
Udostępnij na innych stronach

http://imagizer.imageshack.us/a/img834/5853/2ra3.jpghttp://imagizer.imageshack.us/a/img837/9619/n53w.jpghttp://imagizer.imageshack.us/a/img837/710/tpdo.jpg

 

Pomielone, zasolone i czeka do niedzieli:) Pierwszy raz wyrabialem kiełbasę i powiem szczerze, ze takie 10 minut poza miesem to dobrze wyrabia przedramie;)

P.S. takie pytanie...gotowe mieso w postaci jak na ostatnim zdjeciu wstawilem do lodowki przykryte folia do zywnosci. W paru miejscach zrobilem dziurki. Moze tak lezec? CZy odkryc to calkiem, przykryc szczelnie ? Nigdzie nie znalazlem info na ten temat. 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357611
Udostępnij na innych stronach

Może być brachu nic mu nie będzie, mam wrażenie jakby za mało tłustości, tłuszcz  jest nośnikiem smaku powinno być go do 30%.wiesz każdy z początkujących ucieka od tłuszczu niestety aby kiełbaska smakowała musimy go dać. Twój farsz ma wygląd spoko, kiełbaska będzie ok. Ile masz tego farszu? 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/26/#findComment-357620
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.