Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem ostatnio kardamon.

Z tego rozumiem to powinienem go rozetrzeć w moździerzu.

I tu zaczyna się problem :mellow: : kardamon wygląda jak na zdjęciu poniżej: zielonkawe łupiny i małe ciemne ziarenka w środku.

 

Pytanko jest takie -- czy rozcierać całość z łupinami czy tylko te ciemne ziarenka ze środka?

Jeśli tylko ciemne ziarenka ze środka to czy dobrze rozumiem, że jak w przepisie jest 2g kardamonu na 1kg mięsa, to do wagi liczy się waga tylko tych ziarenek :question:

 

Dodam, że przekopałem całe forum i szukałem na góglu i nic konkretnego nie znalazłem.

 

Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,

ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.

Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,

straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Do wędlin z szynkowara -- są takie przepisy z dodatkiem kardamonu i jestem ciekaw smaku.

A jak się dorobię wędzarni to do kiełbas.

 

Tyle, że to wychodzi strasznie drogo :sad: , więc nie dziwię się, że to mało popularne.

Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,

ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.

Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,

straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94366
Udostępnij na innych stronach

że jak w przepisie jest 2g kardamonu na 1kg mięsa,

Kardamon występuje tylko w dwóch recepturach PN. Salami i kiełbasa Rzeszowska -w ilości 2 i 4 dkg na 100 kg mięsa-to będzie 0,2 i 0,4 grama na 1 kg mięsa. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94386
Udostępnij na innych stronach

Witaj Wojstank.

Może skorzystasz z przepisu ,który załączam sadze, że te kabanosy z kardamonem

będą Ci smakować.

Sam lubię smak kardamonu, wiec powstała taka receptura, a kabanosy wyszły zupełnie

przyzwoite.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94460
Udostępnij na innych stronach

kardamon ...: zielonkawe łupiny i małe ciemne ziarenka w środku.

-- czy rozcierać całość z łupinami czy tylko te ciemne ziarenka ze środka?

Pytanie jest zasadne, ponieważ zarówno łupiny jak i ziarenka posiadają wartość przyprawową. Ziarenka oczywiście stanowią clou przyprawy.

W handlu jest mielony kardamon który zawiera ziarenka mielone wraz z osłonkami. Mimo takiej pospółki przyprawa jest bardzo intensywna i dodatek 0,2g na kg mięsa daje pożądaną nutę aromatyczną.

Same ziarenka mają tak intensywny aromat i smak, że 0,2g ziarenek wydaje mi się grubym przedawkowaniem.

Zatem pytanie do DZIADKA oraz LIGAWY, o jakim kardamonie jest mowa w przywołanych przez nich przepisach :???: .

P.S. Kardamon niemielony (w sklepach z przyprawami i zdrową żywnością) to całe, suche owocniki z ziarenkami w środku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94605
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94606
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK,

Dziękuję za wyjaśnienie. Jest to zatem cały owoc, czyli ziarenka mielone z osłonką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94607
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Powiem tak. Dwa razy dodawałem kardamon do kiełbas al'a gonzo i stwierdzam, że to nie dla gonza.Lepiej kardamon zużyć do kawy :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94610
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Używam kardamonu przy robieniu kiełbasy od kilku miesięcy i konsumenci są zadowoleni.

Przy robieniu kiełbasy cienkiej(CDNP - cienka domowa niepowtarzalna) zostawiam ok 2 do 2,5 kg farszu i dodaję 1g kardamonu. Kiełbasę wykonuję z grubsza wg przepisu: kiełbasa smaczna Pedra. Z tym, że dodaję tylko pieprz i czosnek. Farszem z kardamonem napełniam osłonki białkowe karmelowe fi 45 w odcinki po ok 35cm. Wędzę dłużej o ok. 1 godz. niż cienką kiełbasę. Po sparzeniu i wystudzeniu przechowuję 2-3 tygodnie w lodówce na najniższej półce. Po tym czasie używam do pizzy(2 - 3 batony zamrażam na pózniej). Smakuje wybornie, a jak pachnie. Polecam

My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-95827
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.